Ziua Culturii Naționale celebrată la Roma – România reprezentată de copii (cronică succintă)

Duminică 14 Ianuarie 2018 – Casa della Cultura di Villa de Santis din Roma a devenit neîncăpătoare și a răsunat de emoție și cultură românească. România și-a trimis, să o reprezinte la Roma, pentru comunitatea românească de aici, cei mai talentați copii, Trupa de teatru ”Joc” din cadrul Clubului Copiilor al Sectorului 1 București, coordonată de către actorii Magda Băcescu și Ștefan Apostol. Iată numele tinerilor care au uimit publicul de la Roma: Horia Mihai Danciu , 7 ani, Mircea Alexandru Danciu, 10 ani, Luciana Cătălina Florea, 10 ani, Claudia Alecsandra Florea, 16 ani, Cristian Gabriel Perșinaru, 18 ani, Gabriela Alexandra Matei, 18 ani, Ana-Maria Stefania Năstase, 12 ani, Andrei Sebastian Catalin Didiță 16 ani, Daria Elena Gheorghe, 12 ani, Diana Alexandra Gheorghe, 17 ani, Maria Denisa Avram 13 ani, Maria Alexandra Mărcuță, 13 ani, Cosmin Adrian Gîrjoabă, 15 ani, Stefania Andreea Gîrjoabă, 18 ani, Alexandra Maria Ivăschescu, 14 ani, Toria Drăgulescu, 17 ani, Andreea Dorotheea Hurjui, 17 ani, Amanda Gabriela Constantinescu, 16 ani, Andra Georgiana Stancu,12 ani.

Tinerilor artiști li s-au alăturat cinci poeți autentici și consacrați: Daniela Toma, Claudia Minela, Marius Marian Șolea, Ionuț Calotă și Gabriel Nicolae Mihăilă, iar din partea Cenaclului de la Roma, copiii Jasmin Butnariu, Fabrizio Ricu, Valentin Ulmeteanu și o parte dintre membrii cenaclului: Mirela Leahu Varga, Daniela Mihăeș,  Elena Dabija, Alexandru Paraschiv și Valeriu DG Barbu, o altă parte a membrilor a făcut parte din public.

Evenimentul a început la ora 13.00 și a durat până la ora 18.30, o vreme prea scurtă am putea spune, dar …concentrată, densă de emoție și de înaltă ținută artistică. Tinerii au adus pe scenă teatrul, muzica și dansul dar nu puteau lipsi poezia și nici portul popular. Actorii Magda Băcescu și Ștefan Apostol, împreună cu doi tineri, au prezentat o scenetă de teatru în care au întruchipat magnific două personaje: Veronica Micle și Mihai Eminescu, o întreagă evoluție artistică despre care se cade să scriem amânunțit o cronică aparte, și o vom face, în afara articolului acesta unde vă relatăm în ansamblu și succint despre cum s-a celebrat ziua culturii și s-a adus un omagiu marelui Eminescu.

Publicul a fost uluit de talentul artiștilor, a aplaudat îndelung, a râs, a lăcrimat, a cântat și recitat împreună și a trăit câteva ceasuri de adevărată sărbătoare. Organizatorii evenimentului au avut onoarea să aibă în sală pe Consulul României la Roma, Doamna Beatrice Aneta BIRĂU și Vice-Consul, Domnul Ionuț Florin Urs, importanți reprezentanți ai celor mai serioase asociații românești din Roma, iubitori de frumos veniți de la zeci de kilometri distanță – printre care și Doamna Mariana Bogdan, membru fondator al Cenaclului de la Roma, venită special din România, unde locuiește acum, reîntoarsă în patrie – oameni dornici să participe la sărbătoarea culturii românești, reprezentanți ai presei.

Într-o binemeritată pauză și-a dovedit cu prisosință talentul artistic în arta culinară Luciana Ludușan împreună cu echipa prestigioasei firme de catering Luciana Ludușan Events și pe întreaga durată a evenimentului, pe holurile casei de cultură au fost admirate operele artistice populare ale creatoarei Luminița Cucoș, care, în plus, a adus pe scenă și ”Scrisoare din Basarabia” a lui Grigore Vieru, poezie recitată într-o manieră impresionantă, apoi, costumele populare expuse de către Maria Bogdan și standul de carte al librăriei Libro M, un stand care a avut un real și binemeritat succes, condus de către Domnișoara Oana Leluțiu.

Reușita acestui eveniment este datorată fiecărui participant, însă, au fost parteneri  ai organizatorilor Associazione Cenaclul de la Roma fără de care nu s-ar fi putut ajunge la un astfel de nivel calitativ și …menționăm cu gratitudine astfel: Comune di Roma prin Domnul Fabio Morgante; Cristian Autotrasporti Pomezia, prin Domnul Cristian Chiticaru; Digi Mobil prin Domnii Cosmin Vilan și Bogdan Solomon; Associazione Tibiscum prin Domnul Iulian Manta și Doamna Valentina Tofan; Luciana Ludușan Events prin Luciana Ludușan; Libro M prin Domnișoara Oana Leluțiu și Domnișoara Bianca Vasile; Oriflame Roma prin Doamana Mihaela Ipate; jurnaliștii Elena Postelnicu de la Radio România Actualități,  Laura Mitrea  de la Più Culture, foto-reporter Toni Roma de la Responsabilità Sociale, foto-reporter Constantin Șorici de la Asociația Părinților români din Italia, Dr.Tatiana Ciobanu, artist plastic Elena Lisa, scriitoarea Mariana Cornea… și dacă a fost omis vreun important participant sau partener, rog să menționați la comentarii.

Ziua Culturii Naționale a însemnat celebrarea propriei identității românești și credința în unitate, în păstrarea valorilor și, mai ales, în lăsarea acestora, îmbogățite prin propriul aport creativ, ca moștenire generațiilor viitoare.

Au fost daruri, premii, surprize… împrieteniri, voie bună, distincție, clasă, smerenie, educație și… multă-multă dragoste față de cultură sau manifestarea prin cultură a dragostei de neam.

Membrii Cenaclului de la Roma, în cea de-a treia formulă a sa, sunt copleșiți de anvergura evenimentului dată de către toți cei care au pus umărul, talentul, munca, sentimentele și își exprimă profunda gratitudine, asumându-și lecția unor erori organizative cum ar fi sonorizarea sau spațiul prea mic ales pentru această zi… și, totodată, merg mai departe cu credința că… tot ceea ce urmează de acum încolo trebuie să fie cel puțin la înălțimea atinsă prin acest eveniment. Nu se poate încheia succinta relatare fără o reverență pentru un viu și durabil MULȚUMESC la toți și la toate cele întâmplate. Doamne binecuvântează-i pe românii de pretutindeni și patria mamă, România.

Galeriile video-foto pot fi vizionate la următoarele link-uri:

Publicată de Sorici Constantin pe Duminică, 14 ianuarie 2018

https://www.facebook.com/live.toni10/posts/1505953239521756?pnref=story

și, fotografiile realizate de către părinții care au acompaniat copiii de la București: