Ziua Europei marcată de Ambasada României în Italia

Ambasada României în Italia marchează Ziua Europei printr-o serie de evenimente organizate inclusiv cu prilejul aniversării, în 2017, a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană și a 60 de ani de la semnarea Tratatelor de la Roma.
La 8 mai 2017, la sediul Accademia di Romania a Roma, a avut loc un concert susținut de Cvartetul Quodlibet, care a cuprins piese din repertoriul unora dintre cei mai faimoși compozitori europeni și din folclorul românesc. Evenimentul a fost deschis prin interpretarea Simfoniei IX-a a lui Ludwig van Beethoven – Imnul Uniunii Europene – prilej de a aminti importanța unității și a valorilor europene comune. Prin organizarea concertului de către Ambasada României în Italia împreună cu Accademia di Romania, țara noastră a oferit un omagiu muzical reprezentativ pentru bogăția culturală a Europei și spiritul de unitate între popoare.
La 9 mai 2017, ambasadorul României în Italia, George Bologan, a susținut o prelegere în fața studenților de la cursul de limbă și literatură română din cadrul Universității ”La Sapienza” din Roma. Inițiativa reflectă importanța acordată organizării acestui curs în mediul academic din Roma, inclusiv din perspectiva relației bilaterale privilegiate cu Italia. Prelegerea se înscrie în seria de inițiative dedicate tinerilor, organizate de Ambasada României în Italia, pe teme de actualitate de pe agenda europeană și internațională. În acest sens, la 18 mai 2017 ambasadorul George Bologan va susține o prelegere în cadrul Departamentului de Științe Politice al Universității LUMSA din Roma.
Cu prilejul acestor manifestări, ambasadorul George Bologan a subliniat că ”singura alternativă la populismul mărunt care macină în zilele noastre idealurile europene este cultura, unica în măsură să ne ofere demnitate și să se opună naționalismului și egoismului în creștere”. Totodată, a prezentat rolul elitei intelectuale românești la mobilitatea ideilor în perioada modernă a istoriei Europei, evidențiind conexiunile acesteia cu promotorii mișcărilor europene din Occident. Într-un moment marcat de provocări fără precedent pe plan european și global, promovarea unei culturi pozitive și comunicarea avantajelor UE pot avea un rol decisiv în sporirea încrederii cetățenilor în proiectul european. În acest sens, ambasadorul României în Italia a subliniat efectele pozitive ale apartenenței țării noastre la Uniunea Europeană și angajamentul României în efortul comun pentru o Europă unită și coezivă, care își apără principiile și valorile.
Ambasadorul României în Italia a participat, de asemenea, la dezbaterea ”Tratatele de la Roma și viitorul Europei”, organizată de Institutul Central pentru presa audio-vizuală cu ocazia Zilei Europei. George Bologan a luat cuvântul, alături de Pier Ferdinando Casini, președintele Comisiei de Afaceri Externe din Senat, Beatrice Covassi, Șeful Reprezentanței Comisiei Europene în Italia, Umberto Leanza, vice-președintele Societății Italiene pentru Organizații Internaționale, Pietro Calamia, ambasador și Maria Grazia Melchionni, director al Revistei de Studii Politice Internaționale. În intervenția sa, ambasadorul Bologan a subliniat importanța comunicării în spațiul public și responsabilitatea individuală, a fiecăruia, pentru opțiunile pe care le are – în favoarea sau împotriva Europei. A menționat că este fundamental un sentiment comun al identității europene, care să pornească de la simbolurile Europei și care să fie împărtășit de cel puțin câteva milioane de cetățeni europeni, din toate statele membre UE.