Ziua internaţională a astrologiei

Chiar dacă începutul primăverii este marcat la data de 1 martie, ziua în care se produce echinocţiul de primăvară în emisfera nordică este de 20 martie şi în acea zi este celebrată Ziua internațională a astrologiei (International Astrology Day). Începe un nou an astrologic şi Soarele intră în semnul Berbecului.

Cea mai veche ştiinţă de pe pămînt, după cum se spune, este astrologia. Oamenii, din cele mai vechi timpuri au interpretat semnele cereşti şi au dat o importanţă deosebită acestui fenomen. Tot ce se întîmplă pe pămînt are legătură cu mişcarea planetelor şi poziţia lor Ţări ca India şi China şi-au dezvoltat încă din vechime propriul lor stil de interpretare al astrelor. Mulţi dintre astrologi cred că poziţionarea corpurilor cereşti ajută la interpretarea evenimentelor trecute și prezente precum și la prezicerea viitorului.

Echinocţiul de primăvară este un prilej de bucurie. Natura învie, toate plantele ies din pămînt şi peste tot vezi numai firicele plăpînde verzi, viaţa. Astrologii se întîlnesc în jurul acestei date şi îşi împărtăşesc cunoștințele. Dezvoltarea tehnologiei permite acestora să se întîlnească în spațiul cibernetic în conferințe digitale, participarea aflîndu-se în creștere continuă.

Ziua internațională a astrologiei a fost inițiată de către Asociația pentru Astrologice Networking (The Association for Astrological Networking — AFAN), în 1993 și a înlocuit manifestările anterioare numite „Weekend-uri astrologie de sensibilizare”.

Această zi are drept scop sensibilizarea față de cunoștințele astrologiei, atragerea atenției mass-media asupra aspectelor pozitive ale acestei științe și, nu în ultimul rînd, strîngerea de fonduri pentru grupările științifice care fac parte din AFAN. Trecerea Soarelui din zodia Peștelui în zodia Berbecului marchează sfîrșitul și începutul unui ciclu zodiacal. Omul devine asemenea unui vulcan, dornic de a erupe, de a exploda, de a realiza lucruri inedite.

Astrologii spun că momentul cînd ziua devine egală cu noaptea simbolizează o stare de armonie, o stare de transformare profundă atît a naturii exterioare, cît și o transformare benefică a naturii noastre umane. În perioada echinocțiului de primăvară, totul se trezește la viață, tinde să iasă la suprafață, să se bucure de energiile profunde ale primăverii. Tradițiile spirituale afirmă că orice formă de evoluție are trei etape distincte: creația, menținerea și resorbția sau distrugerea. La toate acestea, se adaugă și momentul de apogeu a ceea ce s-a creat. Astfel, echinocțiul de primăvară simbolizează creația, solstițiul de vară apogeul, echinocțiul de toamnă începerea perioadei de resorbție și solstițiul de iarnă perioada de conservare, care echivalează cu momentul de pregătire pentru un nou ciclu temporal.