Ziua Internațională a Cafelei – 1 octombrie – Între legendă, istorie și beneficii

Ziua internațională a cafelei

Prima dată oficială a fost 1 octombrie 2015, așa cum a fost convenit de Organizația Internațională a Cafelei și a fost lansată la Milano.

Această zi este, de asemenea, utilizată pentru a promova cafeaua din comerțul echitabil, pentru a crește gradul de conștientizare a situației dificile a fermierilor de cafea.

În această zi, multe companii oferă cești de cafea gratuite sau la prețuri reduse.

Unele companii distribuie cupoane și oferte speciale clienților fideli prin intermediul rețelelor sociale.

Originea exactă a Zilei internaționale a cafelei este necunoscută.

Un eveniment a fost promovat pentru prima dată în Japonia în 1983 de către Asociația All Coffee Coffee.

În Statele Unite, „Ziua Națională a Cafelei” a fost menționată public încă din 2005.

Denumirea de „Ziua Internațională a Cafelei” a fost folosită pentru prima dată de Muzeul Alimentelor și Băuturilor din Sud, care a ținut o conferință de presă pe 3 octombrie 2009 pentru a o sărbători și a anunța primul festival al cafelei din New Orleans.

A fost promovată în China de Organizația Internațională a Cafelei, sărbătorită pentru prima dată în 1997 și transformată într-o sărbătoare anuală la începutul lunii aprilie 2001

Taiwan a sărbătorit pentru prima dată Ziua Internațională a Cafelei în 2009.

Nepal a sărbătorit pentru prima dată Ziua Națională a Cafelei pe 17 noiembrie 2005.

Indonezia, care a sărbătorit pentru prima dată Ziua Națională a Cafelei la 17 august 2006, o sărbătorește în aceeași zi cu Ziua Independenței sale.

Se estimează că 3 miliarde de cafele sunt consumate în toată lumea în fiecare zi; numerele potrivite care îi permit să fie considerată cea mai populară băutură din lume.

Dar, în ciuda creșterii constante a consumului, există o problemă care pune sectorul în pericol și din acest motiv, anul acesta Ziua Internațională a Cafelei și-a stabilit obiectivul de a sensibiliza consumatorii cu privire la viitorul cafelei.

Contrar cifrei pozitive a creșterii cererii, de fapt, prețul de listă al materiei prime a scăzut cu 30%.

O problemă care sună mai mult ca o alarmă, o chestiune care amenință stabilitatea și viața micilor fermieri și a unor comunități întregi.

O situație care este consecința unui fel de efect domino care pleacă de la un surplus de aprovizionare globală cu cafea care a determinat prăbușirea prețului plătit fermierilor, care văd că adesea costul producției crește…

… și astfel, în timp ce consumatorul continuă să plătească, deocamdată, același preț, apar probleme de cealaltă parte a lanțului de aprovizionare.

Din acest motiv, ICO invită pentru a fi sprijiniți fermierii, asigurându-le un venit minim, o modalitate de a susține și sărbători în mod concret cafeaua.

Legenda cafelei

Se vorbește despre un cioban etiopian, Kaldi, și caprele sale. Într-o zi, în timp ce pășeau, au dat peste o plantă de cafea și au început să-i mănânce fructele.

Când a venit noaptea, caprele, în loc să doarmă, au început să rătăcească energice și cu vioiciune niciodată manifestată până atunci.

După ce și-a dat seama de cauza comportamentului ciudat al animalelor sale, a dus fructul magic la o mănăstire din apropiere.

Călugării au făcut din ea o băutură fierbinte și amară și și-au dat seama că, cu cât beau mai multă, cu atât puteau susține cu ușurință priveghiul pentru rugăciuni până noaptea târziu.

Băutura a fost atât de bună și portantă încât a intrat în utilizarea zilnică a poporului arab.

Istoria cafelei și de unde provine numele ei

Cafeaua provine din Kaffa, o regiune muntoasă etiopiană bogată în păduri.

Începutul istoriei cafelei datează cel mai probabil din Evul Mediu, în jurul secolului al X-lea sau mai probabil în jurul secolului al XV-lea, dar cu posibile precedente într-o serie întreagă de relații și legende în jurul primei sale utilizări.

Arborele Coffea (specia nativă nedomesticită) este originar din vechea provincie Kaffa / Kefa (de unde își ia numele) situată în sud-vestul Etiopiei.

Cultivarea s-a răspândit în curând în peninsula arabă din apropiere, unde popularitatea sa a beneficiat de interdicția islamică a băuturilor alcoolice; a luat numele de „K’hawah”, care înseamnă „revigorant”.

Prima dovadă validă a existenței unei cafenele și a cunoașterii relative a plantei datează din secolul al XV-lea, în mănăstirile sufismului din actualul Yemen.

Până în secolul al XVI-lea a ajuns deja în restul Orientului Mijlociu, Africa de Nord, Persia, Cornul Africii și sudul Indiei (districtul Kodagu).

Prin Imperiul Otoman s-a răspândit apoi în Balcani și în restul continentului european, în Asia de Sud-Est și în cele din urmă în America.

Raritatea sa a făcut-o foarte scumpă în Europa cel puțin până în prima treime a secolului al XVIII-lea. Mai târziu, cultivarea a fost dezvoltată atât în ​​posesiunile franceze, cât și …

… în cele olandeze de peste mări, urmate de marii producători din Cuba, în regatul Braziliei, în Venezuela, în Indiile Olandeze de Est și în Ceylonul britanic în secolul al XIX-lea.

În America de Sud, perioadele de criză au determinat creșterea ponderii fermelor țărănești în detrimentul companiilor bazate pe sclavie și muncă forțată.

Dorința populației locale de a recupera pământurile care le fuseseră furate, din ele a făcut ca atenția în cultivarea cafelei să devină un element constitutiv al identității acestor popoare, inclusiv „Anzii” venezueleni și regiunea Paisa din Columbia.

Pe continentul african a permis Baulé de pe Coasta de Fildeș, Bamiléké din Camerun, Kikuyu din Kenya și Chaga din Tanzania să joace un rol fundamental în țările lor.

Alături de Venezuela, Ceylon și Cuba, Haiti și Colonia Jamaica s-au numărat printre cele mai mari 20 de țări producătoare de cafea din secolul al XIX-lea.

Exportul și-a pierdut parțial influența în secolul al XX-lea, când …

… companiile mari au început să se bazeze pe noi infrastructuri pentru a obține controlul comercial, pentru a stabili prețurile, dar și pentru a contribui la o creștere uriașă a volumului de cafea vândută.

Producția mondială a crescut de la 100.000 de tone în 1825 la 8,9 milioane în 2013, multiplicându-se astfel de peste 89 de ori în mai puțin de două secole.

La începutul secolului al XX-lea, comerțul mondial cu cafea era al treilea ca valoare, în spatele cerealelor și zahărului.

În secolul 21 este cel mai comercializat produs la nivel mondial, precedat doar de petrol, cu o sumă de 11,23 miliarde de euro …

… pentru o aprovizionare de 400 de miliarde de cești pe an pentru consum, egală cu aproximativ 12.000 pe secundă.

Cultivarea asigură existența a 125 de milioane de oameni în peste 75 de țări tropicale, cu 5 milioane de mari producători și 25 de milioane de mici producători independenți.

Cafeaua reprezintă 61% din exporturile Burundi, 37% din Etiopia, 35% din Rwanda, 21% din Uganda, 18% din Nicaragua și 17% din Honduras.

Arbustul de cafea

Planta este un arbust veșnic verde din familia rubiaceae, care crește spontan în zone cu climat tropical și intertropical.

Planta are frunze întunecate și ascuțite de o culoare verde lucioasă, iar florile sale albe amintesc de iasomie ca formă și parfum.

Poate atinge o înălțime de 5/6 metri în cazul speciei Arabica și de 8 metri pentru specia Robusta.

Pentru ca o plantă să dea primul său fruct, este nevoie de trei până la cinci ani.

Fructele sunt verzi, în formă de cireșe și capătă o culoare roșie aprinsă când ating maturitatea completă. Fiecare ”cireașă” conține două boabe.

În unele cazuri, când fructul crește la capătul ramurii, se poate dezvolta o singură boabă rotundă, care se numește Caracolito sau „cafea Pearl”.

Există aproximativ 60 de specii de plante cunoscute, dar există două pe piață

Arabica

Cafeaua Arabica crește în zone înalte și foarte ploioase situate între 900 și 2000 de metri înălțime, cu o temperatură constantă de aproximativ 20 ° C.

Planta a crescut inițial în Abisinia, a fost introdusă progresiv în toate zonele înalte cu un climat subtropical.

Astăzi Arabica este o cafea fină, foarte răspândită, acoperind marea parte din producția mondială.

Calitățile sale cele mai evidente sunt: ​​gustul dulce, aroma bogată și conținutul redus de cofeină (între 0,9% și 2,0%).

Secțiunea boabelor, în comparație cu robusta, este mai plată și cu o canelură în formă de „S”, în timp ce cea a robustei este mai rotunjită și cu o canelură dreaptă.

Robusta

Cofeaua Robusta este cultivată la altitudini mai mici decât cafeaua Arabica (între 200 și 600 de metri deasupra nivelului mării) și poate crește și în condiții climatice mai puțin favorabile.

Plantele sunt mai rezistente, creșterea lor este mai rapidă, producție mai abundentă cu mai puțină îngrijire.

Gustul este amar cu un ton lemnos, aromele sunt blânde și conține un conținut ridicat de cofeină (de la 1,8% la aproximativ 4%).

Producția Robusta acoperă aproximativ ¼ din cultura mondială. Un amestec abil de boabe Arabica și Robusta permite o cafea echilibrată în mod ideal.

Cafeaua și sănătatea

Una dintre cele mai cunoscute componente ale cafelei este o substanță alcaloidă de origine vegetală: cofeina…

…prezentă și în alte băuturi precum ceaiul și cola sau în medicamente precum analgezicele.

De-a lungul anilor, au apărut prejudecăți asupra efectelor fiziologice și metabolice ale cofeinei, asupra toleranței și chiar asupra dependenței, dacă nu chiar asocierea cu factorii de risc.

Aceste ipoteze de corelație au fost reexaminate și negate sistematic, atât prin investigații teoretice, cât și experimentale.

Prin urmare, nu există dovezi științifice conform cărora consumul moderat de cafea, înțeles ca 3-4 căni pe zi, ne poate dăuna corpului.

În schimb, au fost demonstrate efectele benefice care, diversificate de la o persoană la alta, pot avea asupra organismului nostru.

Dintre acestea, cafeaua:

  • Crește concentrația și capacitatea mnemonică;
  • Facilitează digestia, deoarece crește secreția sucurilor gastrice în stomac;
  • Ameliorează durerile de cap datorită efectelor sale analgezice;
  • Promovează eliminarea grăsimii din organism și reduce senzația de foame;
  • Ameliorează simptomele astmului și ale crizelor respiratorii, deoarece este un bronhodilatator.

Așadar, sărbătorim zilnic cafeaua, oferind-o, consumând-o…!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.