Ziua Mondială a Libertății Presei 2017

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Minte critică pentru momente critice. Este sloganul pentru această importantă zi a exprimării libertăţii cuvântului.

Ziua de 3 mai a fost proclamată Ziua Mondială a Libertății Presei de către Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma recomandării adoptate la sesiunea a douăzeci și șasea a Conferinței Generale a UNESCO în 1991. Această iniţiativă a fost, de asemenea, un răspuns la apelul jurnaliștilor africani, care, în 1991, au proclamat Declarația Windhoek privind pluralismul și independența mass-media.

În fiecare an, World Press Freedom Day se face:

 • sărbătorirea principiile fundamentale ale libertății presei,
 • evaluează libertatea presei din întreaga lume,
 • apărarea independenței în mass-media
 • comemorarea jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei lor

Contribuția mass-media la o bună guvernare și dezvoltare a lumii, a fost recunoscută în Programul de Dezvoltare pentru 2030, adoptat de statele membre ale Organizației Națiunilor Unite în septembrie 2015. Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului (ODM), au ghidat acțiunile comunității internaționale pentru dezvoltare între 2000 și 2015 şi au făcut referiri la rolul mass – media, obiectivele de dezvoltare durabilă (SDG) în recunoaşterea de maximă importanţă a accesului publicului la informații și libertăților fundamentale, inclusiv libertatea de exprimare. Obiectivul este: Promovarea şi apariția societăților pașnice și incluzive pentru dezvoltarea durabilă, asigurarea accesului la justiție pentru toți și punerea lor în aplicare la toate nivelurile instituțiilor eficiente, responsabile și deschise.

În acest context, Ziua Mondială a Presei 2017 se va axa pe ideea că este esențial să se construiască un jurnalism liber și de calitate, pentru a permite presei să contribuie în mod eficient la realizarea SDO 16. Vor fi aduse în prim plan interdependenţele dintre libertatea de exprimare, statul de drept şi pacea.

În toate ţările lumii se sărbătoresc prin diferite acţiuni, principiile fundamentale ale libertății presei. Este evaluată libertatea presei, apărarea mass-media de atacurile asupra independenței lor dar şi omagierea jurnaliștilor care și-au pierdut viața în exercitarea profesiei lor.

UNESCO, guvernul Indoneziei și Consiliul de presă al Indoneziei vor organiza evenimentul principal al Zilei Mondiale a Libertății Presei și unde va avea loc şi decernarea premiului UNESCO / Guillermo Cano, care va avea loc în Jakarta, Indonezia, în perioada 1-4 mai 2017.

Sărbătorile naționale au loc în fiecare an pentru a comemora această zi. UNESCO conduce celebrarea mondială prin identificarea tematicilor globale și organizarea evenimentului principal în diferite părți ale lumii în fiecare an.

Pentru Ziua Mondială a Libertății Presei din 2017, mai multe instituţii de presă vor aduce în prin plan articole, interviuri și rapoarte detaliate privind problemele presante legate de libertatea presei. Opiniile exprimate în aceste articole sunt ale autorilor și nu reflectă neapărat punctele de vedere ale UNESCO sau ale partenerilor organizatori ai Zilei Mondiale a Libertății Presei. Asta pentru că se doreşte să se arate, că presa este liberă şi fiecare jurnalist are dreptul la o opinie liberă.

 

Foto / Martine Perret: Un tânăr citește un ziar în Dili, capitala Timorul de Est.

Facebook Comments

Mulțumim pentru lectură și pentru că DISTRIBUI:
 •  
 •  
 •  
 •  
 •