„Ziua Mondială a Poeziei” celebrată la Roma 25 Martie ora 14.30 Viale Palmiro Togliati 981

În cadrul ediției a 36 a a Cenaclului de la Roma, o societate literară în capitala italiană, împreună cu F.O.R.I. (Federația Organizațiilor Românești din Italia), se celebrează „Ziua Mondială a Poeziei” dedicându-se evenimentul a doi importanți poeți de mare impact literar: Alda Merini și Nichita Stănescu… Un program absolut …INEDIT… incluzând și o expoziție impresionantă… sub penelul maestrului Mario Grasso și a elevilor școlii sale de pictură. Intrarea este LIBERĂ… (INDICAȚII LOCAȚIE: se ajunge foarte ușor cu tramvaiul 14 din Termini… sau cu autobuzul 451 ruta Ponte Mammolo-Subaugusta, stația este la intersecția cu Prenestina, imediat după Comune di Roma pe direcția P.Togliati spre Subaugusta)


Ziua Internațională a Poeziei este de fapt sărbătorită pe data de 21 martie și este declarată de UNESCO, începând din anul 1999, drept o recunoaștere a faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, „Ziua internațională a poeziei” urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor. Însă, fiind duminica ziua cea mai potrivită organizării evenimentelor culturale, Cenaclul de la Roma a ales să propună întâlnirea cu poezia la o dată cu 4 zile mai târziu!… 25 Martie.


Alda Giuseppina Angela Merini s-a născut la 21 Martie 1931 la Milano, în Viale Papiniano, într-o familie modestă. Tatăl, Nemo Merini, a fost un angajat la asigurări, mama, Emilia Painelli, casnică. Alda a fost al doilea născut din cei trei copii, printre care Anna, născut 26 noiembrie 1926 și Ezio, născut la 23 ianuarie 1943, despre care scriitoarea amintește, deși cu o anumită detașare, în poemele sale. Despre copilăria ei se știe puțin, doar ceea ce ea a scris într-o scurtă notă autobiografică cu ocazia celei de-a doua ediții a Antologiei Spagnoletti: „fată sensibilă și caracterul melancolic, destul de retrasă și puțin înțeleasă de către părinții săi, dar foarte bună la cursurile elementare: ”pentru că studiul a fost întotdeauna partea mea vitală „.

După terminarea ciclului elementar, cu note foarte mari, a participat la cursul de trei ani la locul de muncă, la Institutul „Laura Solera Mantegazza“ în via Ariberto, în încercarea de a fi admisă la Liceo Manzoni Milano, dar nu s-a întâmplat, pentru că nu a trecut testul la limba italiană. În aceeași perioadă, s-a dedicat studiului pianului, un instrument deosebit de iubit de ea. Debutează ca un foarte tânăr autor la vârsta de 15 ani. De către profesorul său Angelo Romano a fost prezentată, care, apreciindu-i calitățile literare, o pune în legătură cu Giacinto Spagnoletti, care a devenit apoi ghidul său, subliniindu-i talentul. În 1947, Merini trăiește „primele umbre ale minții sale“ fiind internată timp de o lună în clinica Villa Turro din Milano, unde a fost diagnosticata cu o tulburare bipolara.

Giacinto Spagnoletti, primul care o va publica în 1950, Antologia poeziei contemporane italiene 1909-1949, cu versurile ”Cocoșatul”, din 22 decembrie 1948, și ”Lumină”, 22 decembrie 1949, dedicate lui. În 1951, la sugestia lui Eugenio Montale și a Maria Luisei Spaziani, editorul Giovanni Scheiwiller publică două poezii în Poetesse del Novecento. Din 1950 până în 1953 frecventează Salvatore Quasimodo. După o dificilă relație cu Giorgio Manganelli, 09 august 1953 se mărită cu Carniti Ettore, proprietarul a mai multor brutării din Milano. În același an, primul volum de versuri intitulat ”Prezența lui Orfeu” publicat de editorul Schwarz. În 1955 i-a ieșit a doua colecție de poezii, ”Frica de Dumnezeu”, cu poemele scrise de la 1947 la ’53, care este urmată de ”Nuntă Romană”.

Născut în același an primul ei copil, Emanuela, și al pediatrului  Pietro De Pascale, Alda Merini a dedicat colecția de poezii ”Tu ești Pietro”, publicat în 1962 de către același editor Scheiwiller. În 1957 s-a născut cea de-a doua fiică, Flavia. După publicare, ”Tu ești Pietro” începe pentru Alda Merini o perioadă dificilă de tăcere și de izolare, urmează internarea în spitalul de psihiatrie „Paolo Pini“, din 1964 în 1972, cu scurte întoarceri în familie, timp care se nasc alte două fete, Barbara si Simona, care vor fi încredințate altor familii. Perioadele de sănătate și boli se vor alterna, probabil din cauza tulburării bipolare.

Opera Aldei este impresionantă și a marcat poezia modernă italiană și europeană într-o manieră definitivă.


Nichita Stănescu (născut la , Ploiești, România – decedat la , București, România) a fost un poet, scriitor și eseist român, ales post-mortem membru al Academiei Române.

Este considerat de critica literară și de publicul larg drept unul dintre cei mai importanți scriitori de limbă română, pe care el însuși o denumea „dumnezeiesc de frumoasă”. Nichita Stănescu aparține, temporal și formal, neo-modernismului românesc din anii 1960 – 1970. Nichita Stănescu a fost considerat de către unii critici literari, precum Alexandru Condeescu și Eugen Simion, un poet de o amplitudine, profunzime și intensitate remarcabilă, făcând parte din categoria foarte rară a inovatorilor lingvistici și poetici. A fost laureat al Premiului Herder.

După Eminescu puțini poeți au marcat poezia precum a făcut-o Nichita după anii 60. Se poate spune faptul că după Nichita întreaga lirică românească a purtat amprenta sa.


La Ziua Mondială a Poeziei de la Cenaclul de la Roma vor fi exprimate  fragmente din colosala operă a celor doi poeți, vor fi aduse la lumină anumite aspecte importante, cunoscute mai mult sau mai puțin, despre viața lor, vor fi omagiați și alți mari poeți români care și-au adus contribuția la cultura modernă românească. Nu vor lipsi …surprizele!