ziua mondială a somnului, vineri 17 martie 2017

În întreaga lume, astăzi este celebrată Ziua Mondială a Somnului (World Sleep Day – WSD), sub sloganul ‘Respiră uşor, dormi bine”. Ziua Mondială a Somnului se află la cea de-a cincea ediţie şi a fost marcată pentru prima dată pe 14 martie 2008.

Peste un milion de români suferă de tulburări ale somnului, din care doar 3.000 sunt diagnosticaţi, spun cei de la Societatea Română de Pneumologie.

Numai anul trecut, numărul pacienţilor diagnosticaţi cu afecţiuni ale somnului s-a dublat. Astfel, specialiştii Societăţii Române de Pneumologie (SRP) îşi propun să atragă atenţia şi să crească nivelul de educare asupra tulburărilor de somn, epidemie globală care afectează 45% din populaţia lumii.

Societatea Română de Pneumologie are, din anul 2000, o secţiune dedicată Somnologiei. La ora actuală, în ţară sunt 49 de laboratoare de somnologie în centrele universitare Bucureşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi şi Constanţa, precum şi în oraşe importante. Primul laborator de somnologie a fost înfiinţat în anul 1996, la Institutul Naţional de Pneumologie „Prof. Dr. Marius Nasta” din Bucureşti, iar al doilea a fost deschis în 2001, la Timişoara.

Printre regulile pe care este bine să le respectăm pentru a avea un somn sănătos se numără renunţarea la fumat, fixarea orei de culcare şi de trezire, limitarea somnului din timpul zilei la 45 de minute, evitarea consumului de alcool, cafea şi ciocolată cu şase ore înainte de culcare, precum şi a mâncării grele, condimentate, asigurarea unei temperaturi plăcute în cameră şi eliminarea surselor de lumină şi de zgomot.

Peste 45% din populația lumii suferă de tulburări de somn. În Italia, există 12 milioane de oameni care nu se odihnesc bine și 4.000.000 cei care suferă de insomnie cronică. O problemă care se înrăutățește primăvara și din acest motiv a fost ales ultima vineri dinaintea echinocțiului, ca dată pentru Ziua Mondială a somnului, organizată de  World Sleep Day