22 iunie 2018 – Cronica unui eveniment de excepție: Gala ”100 pentru Centenar” la Roma

Într-o atmosferă încărcată de emoție, în prezența unei audiențe numeroase, pe acorduri de muzică românească, s-a celebrat, alături de români şi italieni, frumusețea, diversitatea şi aportul cultural al identității românești din afara granițelor. Gala ”100 pentru Centenar”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni (MRP), în parteneriat cu Ambasada României la Roma, la 22 iunie 2018, a avut loc la sediul Accademia di Romania din Roma şi a premiat români cu o activitate deosebită în domeniul științific, academic, artistic, cultural și social.

”Astăzi, am oferit distincții simbolice unor oameni care aduc cinste României prin tot ceea ce fac. Activitatea lor este un motiv de mândrie atât pentru românii din țară, cât și pentru cei din Italia, care simt și văd aprecierea pe care țara noastră o acordă românilor de pe toate meridianele. Trăim un moment istoric – 100 de ani de la Marea Unire, pe care îi marcăm cu 100 de români frumoși care fac diferența oriunde trăiesc și care își iubesc cultura și identitatea. În acest An Centenar avem așadar încă 100 de motive de mândrie. Felicitări premianților, mult succes în continuarea activităților și mulțumiri tuturor românilor de peste hotare pentru contribuția adusă în promovarea identității românești”, a subliniat ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia-Elena Intotero.

Rolul fiecărui român în conturarea imaginii de țară în străinătate a fost subliniat de ambasadorul George Bologan, care în discursul său și-a exprimat aprecierea profundă pentru persoanele premiate, dar și pentru toți românii din Italia care, prin tăria, voința și curajul lor, au câștigat respectul comunităților locale în care trăiesc arătând, prin munca proprie, frumusețea și noblețea sufletului românesc. ”Adesea ne lăsăm dominați de starea de amărăciune și nemulțumire, însă prin această inițiativă ne exprimăm admirația, un sentiment care ne aduce optimism și încredere, stimulându-ne să urmăm exemplul celor care, în urmă cu 100 de ani, au creat România unită”, a afirmat șeful misiunii diplomatice.

La eveniment au participat de asemenea reprezentanți ai autorităților locale și ai mediului cultural din Roma, membri ai mediului asociativ românesc, reprezentanți ai cultelor române și ai presei de limbă română.

Gala a adus la un loc români din Lombardia, Toscana, Veneto, Lazio și Abruzzo, care au primit distincții simbolice din partea Guvernului României, în semn de recunoștință pentru valoarea adusă țării, prin activitatea lor profesională.

Lista completă a premianților și biografia acestora poate fi accesată aici: Gala ”100 pentru Centenar” – Premianți – Roma

Evenimentul s-a încheiat printr-un moment artistic oferit de Orchestra Națională „Valahia” condusă de dirijorul Marius Zorilă, cu participarea solistei Lavinia Goşte. Aceștia au încântat audiența cu piese tradiționale românești din toate regiunile țării, amintind pe această cale rolul culturii și al muzicii în crearea și cristalizarea identității naționale.

Informații suplimentare:

După Belgia, Portugalia și Italia, proiectul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni ”100 pentru Centenar” continuă în Marea Britanie, Grecia, Spania, Germania, Franța, Israel și SUA.

Orchestra Națională „Valahia” aparține Creart – Centrului de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București.

Fotografiile de la eveniment sunt disponibile aici: http://roma.mae.ro/local-news/2476

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.