Acasă Blog

Eveniment literar dedicat Zilei Culturii Naționale 2021 la Roma

„VERSI ITALIANI, SENSIBILITÀ ROMENA

Eveniment literar dedicat Zilei Culturii Naționale 2021 la Roma

Cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale 2021, Accademia di Romani in Roma va prezenta online, pe pagina de Facebook a instituției: https://www.facebook.com/AccademiaDiRomania/, manifestarea literară „Versi italiani, sensibilità romena”.

Seara de poezie coordonată de jurnalistul și scriitorul Valeriu Barbu va avea loc vineri, 15 ianuarie 2021, ora 18:00, și va avea drept protagoniste câteva dintre vocile lirice feminine din comunitatea românească din Italia, care compun în limba de adopție.

Astfel, ne vom putea întâlni, în mod virtual, cu poeziile scrise de: Laura Barbu, Mariana Cornea, Tatiana Ciobanu, Alexandra Firiță, Lăcrămioara Maricica Niță, Iuliana Olariu, Lucia Ileana Pop, Lidia Popa, Alina Monica Țurlea, Rodica Vinău, Marioara Vișan.

Am ales să dedicăm această seară poeziei scrise din plăcere și dintr-un imbold de a cuprinde în cuvinte și de a meșteșugi emoții, gânduri, experiențe și lecturi.

Vom încerca să aflăm cărei emoții lăuntrice îi răspunde exprimarea lirică și cum de participantele au ales să o îmbrace în haine italiene: este o provocare pentru sine, o dorință de legitimare, un gest de reverență, un joc, o manifestare a dublei apartenențe culturale?

Vom afla câte ceva despre fiecare dintre ele și le vom asculta versurile.

Desigur, nu ne propunem să fim exhaustivi și să acoperim acest fenomen interesant și actual, ci doar să întredeschidem, la rândul nostru, o ușă pentru publicul italian și român către una dintre manifestările artistice vii și constante ale comunității românești din Peninsulă, având convingerea că numele propuse de noi fac parte dintr-o roză mai amplă de voci din comunitate care se exprimă creativ în ceea ce Ion Barbu numea un „joc secund”.

Evenimentul este susținut de Institutul Cultural Român prin Accademia di Romania in Roma, se bucură de patronajul Ambasadei României în Italia și este promovat de Radio România, Radio Vocativ, Vocativ Plus, Il Romeno, RoZoom Press și Gazeta Românească.

***

LAURA BARBU: născută în Alexandria – Teleorman, Laura Barbu trăiește de douăzeci de ani în Italia, iar primele sale publicații au fost traduceri din limba română, texte scrise cu mulți ani în urmă la editura Pagine. Volumul de debut a apărut în 2018 cu texte scrise direct în limba italiană cu titlul „Il castigo del silenzio”(„Pedeapsa tăcerii”) la editura Aletti. Împreună cu poete și prietene italience a publicat, în 2019, volumul „Sporche d’inchiostro” („Murdare de cerneală”), un volum scris la opt mâini și are în lucru următorul volum de poezie, volum ce va fi publicat la editura Gian Giacomo della Porta Editore din Moncalieri – Torino. „Tudor Arghezi, vorbind despre Eminescu, exprima o «părere de rău că lacătul limbilor nu poate să fie descuiat cu cheile străine». Un gând profund pentru mine care scriu într-o limbă ce nu-mi aparține, oaspete pentru puțin timp. Limba în care am învățat să plâng nu s-a îndepărtat de mine ci eu, eu probabil nu mai sunt demnă.”

MARIANA CORNEA: s-a născut în toamna anului 1962 în orașul Focșani într-o familie de muncitori. Copilăria și adolescența i-au fost marcate de personalitatea impunătoare a capului familiei care, crescut fiind prin orfelinate, își găsise refugiu în lumea cărților. Dragostea sa pentru citit le-a insuflat-o și celor patru copii, învățându-i să iubească și să respecte cartea. A urmat studiile la liceul Unirea din Focșani, publicând la “Revista Noastră”, o a cercului literar al liceului. Acesta a fost primul ei contact cu literatura: școala și serile de lectură în familie. Valurile vieții au purtat-o pe meleaguri străine, în Italia, unde în anul 2016 a luat contact cu Cenaclul de la Roma și ulterior a devenit membru al acestuia. Aici și-a regăsit dragostea dintâi: literatura. În primăvara aceluiași an a debutat cu volumul de poezii „Puzzle de mătase”. Au urmat volumele ”Neomenesc de alb”, publicat la editura Eurostampa în anul 2018 și „între coapsele paginilor m-ai frânt”, publicat în 2019 la editura Minela.Textele ei au fost publicate de asemenea în „Revista Vocativ”, în Sintagme Literare și în almanahul acesteia apoi, mai recent, în publicația „eCreator”.

TATIANA CIOBANU: născută în 1968 la Fălești (Republica Moldova), a absolvit Litere la Universitatea Pedagogică din Bălți, din 1999 locuiește la Roma, unde în 2008 devine absolventă în Științe Umaniste. A tradus în italiană poezia lui Grigore Vieru. În 2012 traduce volumul de aforisme a lui Efim Tralapan „Sorrisi da esportare”. În 2015 traduce poeziile poetului Gheorghe Vidican în italiană și lucrează în colaborare cu Maria Inversi la spectacolul de teatru „Carmen Sylva, Regina României”. Poeziile sale au fost publicate în antologii de poezie italiană: „L’Isola dei Poeti”, îngrijită de Roberto Piperno și Francesco Farina, „Sono il tuo volto”, îngrijită de Roberto Chimenti și „Mi ricordo ogni giorno, ogni ora come se fosse ora. Poeti per la giornata della memoria”, îngrijită de Roberto Piperno.

ALEXANDRA FIRIȚĂ: născută la 1 august 1956, Slobozia Mândra – Teleorman, rezidentă în Lombardia, Italia. Volume proprii: „Nostalgii” (București, 1998), „Poeme crepusculare” (București,1999), „Descântând tăcerile” (București, 2000), „Netihna ceasului fără sfârșit” (București, 2002), „La praguri de ape” (București, 2003), „Aparținând clipei” (București, 2016), „La mia poesia viene da lontano / Poezia mea vine de departe” (Avola, Italia, 2017). Traduce din limba română în italiană placheta de versuri „Adesso dove vai, adesso dove sei” („Acum unde pleci, acum unde ești”) 2018, de Alexandru Cazacu, Avola, Italia. Antologii: „Lumini de august” (Giurgiu, România, 1974), „Antologia Pădurii” (1998), „Antologia sonetului românesc” (de Radu Cârneci, București, 2003), „Antologii ale Orizontului Cultural Amurg Sentimental” (1997-2004), „Caietele Sudului” (2003) și antologia „Grupul de la Bolintin” (București, 2018). Apare în alte lucrări: Dicționarul scriitorilor și publiciștilor teleormăneni (Alexandria, 2005), „Due cento anni d’infinito 1819- 2019 / Două sute de ani de infinit 1819-2019” (Cinzia Baldazzi și Maurizio Pochesci, Roma, Italia), „Albo d’oro. Tra le parole e l’Infinito 2017-2020” (de Nicola Paone, Napoli, Italia), „Inflorescenţe. Poeți români în Italia” (ediție bilingvă româno-italiană, 2019, Rediviva, Milano), „Pagine d’oro della poesia italiana” (Casa editrice CebìntoVerba, 2019), „Acorduri lirice românești” (ediție bilingvă româno-italiana, Ed. PIM, Iași, 2019), „Scrittori sotto riflettori” (Casa editrice CentoVerba, 2019), „Antologia di Poeti contemporanei scelti” (E Campus Università, Università Anglo Cattolica San Paolo Apostolo, università degli studi della Repubblica San Marino, Roma, 2020), „Vis cu Nichita” (Ed. Apollon, București, 2020), „Row of masks” (de Adrian Mondea, Buzau, 2020), „Cenaclul de la Roma” (Ed. Minela, Roma, 2020). A contribuit cu proză și versuri la revistele „Curierul de Vâlcea”, „Amurg Sentimental”, „Enigmaticul”, „Accent”, „Ziua”, „Sinteze Literare”, etc. Redactor la revista „Amurg Sentimental” (1996-2004) și revista „Sud” (1997-2002). Din 2015, premiată la mai multe concursuri de poezie în Italia: Premiul „Le donne che ce l’hanno fatta” (Femei de succes) în aula Universității din Pavia – premiul atribuit femeilor de succes din Lombardia, Italia. Premii în 2020: Premiul I absolut la XXI The Grand Award to Ecellence Tra le parole e l’infinito, Premiul internaţional de literatură (Maddaloni, Caserta), Premiul I secția stranieri, Premiul internațional Città di Galateo (Roma, Italia) și Premiul III la concursul Peregrinări, revista Itaca (Dublin, Irlanda). Membră în Organizația Mondială a Medicilor Scriitori (2004), FUIS (Federația Unitară a Scriitorilor Italieni), ACTIB – Asociația pentru Cultură și Tradiție Istorică Bolintineanu (Bolintin Vale), L’Officina delle buone Idee (Cigognola, Italia), Mişcarea Literară Poetas del Mundo (Chile).

LĂCRĂMIOARA MARICICA NIȚĂ: născută la Bacău la 11 iunie 1974, a debutat în revista on-line „Lido dell’anima” coordonată de poeta Lidia Popa și a participat la diferite antologii, dintre care: „Accordi lirici italo-romeni” (Editura Pim, Iași), „Cenacolo di Roma” 2019 (Editura Minela, București), „Corona Jurnal, gânduri din izolare” (editura Zorio), „Letteratura romena contemporanea-Poesia” (editura ArtCreativ), „Visul copilăriei / Il sogno dell’infanzia” (editura ECreator), „Universum”, Vol. IV (editura Globart Universum, Montreal Canada) în presă: „Cenacolo di Roma, 2020″, editura Minela, București, „Verrà il mattino e avrà un tuo verso. Poesie d’amore” vol. XVII (editura Aletti). În martie 2020 a publicat la editura din Iași două volume proprii „Suflet departe de casă” (Anima lontano da casa – poezii în limba română) e „Il destino di una lacrima” (poezii în limba italiană). Publică texte în revista on-line ECreator și participă la diferite concursuri literare în Italia cu texte publicate și inedite numărându-se printre finaliști: „Tra parole e l’infinito”, unde obține locul al treilea; „Verrà il mattino e avrà un tuo verso”, editura Aletti; Premiul internațional „Maria Cumani Quasimodo, editura Aletti; La Panchina dei versi, editura Aletti; Premiul internațional „Tra un fiore colto e l’altro donato-poesie d’amore”, editura Aletti – mențiune; „Le donne straniere si raccontano” – concursul Madrelingua. Este inițiatoarea proiectului „Te provoc la o carte” (Ti sfido a leggere un libro) pentru a-și stimula conaționalii să citească și să promoveze literatura română și literatura în general. Proiectul include pagina de Facebook, canalul YouTube și blog-ul:http://teprovoclaocarte.altervista.org/

IULIANA OLARIU: s-a născut în 1980 în România și de aproape 20 de ani trăiește în Italia, în prezent la Viterbo. A absolvit Facultatea de Servicii și Asistență Socială în cadrul Universității Roma 3. Lucrează ca mediator lingvistic cultural în diverse instituții din Roma și ca traducător în sistemul juridic italian. Colaborează cu “Fili d’Aquilone” revistă de imagini, idei și poezie publicând traduceri din limba română și poezii inspirate din activitatea sa ca mediator cultural în care abordează teme precum prostituția minorilor, imigrația, culturile, identitatea, diversitatea lingvistică și culturală etc. A publicat și traduceri din limba italianăhttps://culturaromena.it/aurul-moldovei/. În 2007 a publicat volumul de poezii bilingv „Nudità d’un attimo”.

LUCIA ILEANA POP: născută în Desești în 1977, Lucia Ileana Pop este licențiată în Filologie și are un masterat în etnologie și antropologie socială în România, urmând apoi să obțină o diplomă în Științele Educației în Italia. Din 2001 predă limba română în România, apoi din 2014 predă un curs de Limba, cultură și civilizație românească la Roma și Aprilia, în regiunea Lazio din Italia. Colaborează cu publicații periodice din cele două țări cu articole, eseuri, traduceri și poezii, pe care le scrie atât în română, cât și în italiană. Este unul dintre autorii incluși în Antologia Poetry Sound Library. Primul său volum de versuri, în ediție bilingvă, „Scântei de suflet / Scintille dell’animo”, a fost publicat în 2020 la editura Rediviva din Milano.

LIDIA POPA: născută în 16 aprilie 1964 în România în Comuna Piatra Șoimului Județul Neamț, a absolvit, în 1982, cu diplomă de bacalaureat Liceul Energetic din Piatra Neamț. S-a transferat în Italia pe motive de muncă și trăiește la Roma, unde are rezidență permanentă din 2002. Scrie de mult timp pentru pasiune. În italiană a început să scrie acum câțiva ani ca o provocare față de ea însăți pentru a demonstra potențialul din punct de vedere lingvistic și vocația pentru o nouă limbă ce a învățat-o ca autodidact. În timpul școlii a studiat latina și franceza, ceea ce i-a ușurat înțelegerea limbii italiene, limbă de care s-a îndrăgostit iremediabil, și intenționează să continue să scrie, fiind deja autoare de poezie, proză (teatru, povestiri, reflexii și gânduri), și având în lucru proiecte de romane de definitivat. A publicat cu Editura Pagine Srl din Roma (2014): în Antologia “Sentire-29” împreuna cu alți 12 poeți și în Antologia “I poeti contemporanei – 230” împreună cu 7 poeți. După a publicat cu Editura Aletti în 2014: Concursul Il Federiciano 2014 în Antologia “Libro Verde”, în 2015: în “Dedicato a … Poesie per ricordare”-XIII, în cartea Concursului Il Federiciano – 2015 precum “Poeta Federiciano”, în 2016: în antologiile “Verrà il mattino e avrà un tuo verso” și „Habere Artem”. Alte premii și recunoașteri: în 2015, participând la Concursul “Il Trionfo delle muse” organizat de Academia Internațională Francesco Petrarca din Capranica – Viterbo, obține Premiul Doi – “La Pigotta”, Cupa pentru cultură – “De vulgari eloquentia”, Medalia Regiunii Lazio “I Trionfi”, medalia AIFP, Diploma pentru Înalte Merite Culturale. În 2015 în cadrul Selecției Opere Inedite organizată de Editura Aletti și Revista „Orizzonti” din Villanuova di Guidonia – Roma, a fost aleasă pentru publicarea unei opere poetice. Astfel s-a născut primul volum de autor, “Punto differente (essere)” publicată cu Editura Aletti în 2016 în colecția “Gli emersi – Poesia”. În 2016 participând la Premiul Salvatore Quasimodo a primit o mențiune pentru secțiunea Poesia in vernacolo. Versurile sale au fost traduse în mai mult elimbi și publicate în diferite reviste culturale dinItalia, Romania, Canada, Spania, Austria, Anglia, Liban, India, etc.

ALINA MONICA ȚURLEA: născută la 29 aprilie 1979 în Romania, se transferă în Italia la începutul anilor 2000. Absolventă în Limbi și literaturi străine la Universitatea “La Sapienza” din Roma, Alina Monica Țurlea își continuă studiile de specialitate obținând o diplomă în “Științe lingvistice, literare și de traducere” și o bursă de studii la Universitatea Sorbona din Paris. A publicat, în 2019, la editura Aletti Editore, un volum de poezii intitulat „La mia Quintessenza”, în mai multe antologii precum: „Le tue parole” (Pagini, 2018); „Luoghi di parole”, vol 8 (Aletti, 2018); „M’illumino d’immenso” (Pagini, 2020); „Repere de istorie și cultură românescă în Italia” (Rediviva, 2020), inclusiv în calitate de coordonatoare; „Lingua madre duemilaventi” (Ed. Seb 27) cu povestea “L’alchimia della vita”, un proiect al Regiunii Piemont și al Salonului de Carte de la Torino, etc. De asemenea, a tradus în limba italiană, împreună cu Alessio Colarizi-Graziani, romanul „Ciuleandra” de Liviu Rebreanu (Rediviva 2020). Colaborează cu diferite platforme jurnalistice italiene precum “Abitare a Roma” și reviste de cultură precum “Orizzonti culturali italo-romeni”,etc..Desfășoară o activitate de traducător editorial cu normă întreagă, dar și în sectorul tehnic.

RODI VINĂU(ROZICA VÎNĂU)născută la 12 februarie 1960 în Bacău, a urmat cursurile Liceului de Artă (secția arte plastice) și ale Liceului de Construcții din Bacău. Este absolventă a Universității Tehnice de Construcții București și a Școlii de Arte din Râmnicu Vâlcea – Secția Pictură. Trăiește în Italia din anul 2000. În perioada 2004-2013 a colaborat cu ziarul multicultural „Di tutti i colori” („De toate culorile”) din provincia Cuneo – Regiunea Piemont unde a făcut parte din colectivul de redacție și a publicat poezii și diverse articole și cu asociațiile culturale din Torino. În 2013 are loc debutul său editorial cu „Fructe amare / Frutti amari”, volum bilingv de poezie publicat la editura Singur și începe o serie de colaborări și traduceri literare pentru volume de versuri precum: Rodica Brad Păuna, „Parabola lunii / Parabola della luna” (ediție bilingvă, Ed. Limes, 2015); Olimpia Danci, „Pervazul apelor – Davanzale dell’acqua” (ediție bilingvă, Ed. Limes, 2015); Elena Leica, „Născută în căruță” (traducere și prefață Rodi Vinau, Ed. Singur); Doina Marinescu, „Dincolo de tăcere – Al di là del silenzio” (ediție bilingvă, traducere și prefață Rodi Vinau – 2018).De asemenea, publică în antologii de poezie precum: „La musica del cuore” (Muzica inimii); „Scrivere altrove” (Communitas, 2010); „Antologie de poezie” (editura Singur, Târgoviște, 2014); „Anotimpuri românești” (Editura Singur 2014 – 2015); Extra Omnes (deCompore edizioni, Italia – 2014); Soglie (Limina Mentis, 2016); Stiamo tutti male (Limina Mentis, 2016): XXX (vol. IV, Limina Mentis, 2016). Antologii bilingve de poezie, printre care: <aname=”_hlk60934760″ style=”box-sizing: border-box; background-color: rgb(255, 255, 255);”>„Inflorescenze / Inflorescențe”, curator Florentina Niță (Rediviva Edizioni, Milano – 2019) și „Acorduri lirice românești /Accordi lirici romeni”, curator Marioara Vișan, publicată sub egida Asociației Universul Prieteniei din Iași, (Editura Pim -2019); „Vis cu Nichita” vol VII, curator George Călin, Apollon 2020, etc. Publică în reviste culturale precum: „Plumb”, „Itaca”, „eCreator”, „Parnas XXI”, „Poezia”, „Cadran Cultural”, „Meridianul Cultural Românesc”, etc. Este președinta Asociației de voluntariat socio-cultural ACASĂ (româno-italiană) înființată în 2005.</aname=”_hlk60934760″>

MARIOARA VIȘAN:născută la 19 iunie, 1956, în Iași. De profesie bibliotecar școlar. A activat în Asociația ,,Universul Prieteniei” Iași, în calitate de vicepreședinte și coordonator de activități pentru Italia. A scris, în peste zece ani de activitate literară, nouă volume de poezie, publicate la edituri din Romania și Italia. În România a publicat la editurile Pim, Timpul și 24 de Ore, toate din Iași. În Italia a publicat la editura Rediviva din Milano și la editura Etabeta din Lesmo – provincia Monza-Brianza. Din cele 9 volume, are 3 volume bilingve, un volum în limba italiană și cinci în limba română. A publicat în 15 antologii, fiind coordonator al unei antologii româno-italiene. A publicat în numeroase reviste precum: ,,Convorbiri Literare”, ,,Poezia”, ,,Zona Literară”, ,,FeedBack”, toate din Iași, ,,Cultură și Artă” – Chișinău și alte reviste, sub egida Uniunii Scriitorilor din România. Au scris despre poeziile sale: Ion Holban, Adi Cristi, Constantin Dram, Horia Zilieru, etc. A devenit, în 2020, membru al Uniunii Scriitorilor din România, este membru al Uniunii Internaționale a Oamenilor de Cultură din Chișinău. A obținut premii în Italia și recunoașteri ale activității sale literare. În România, cel mai important premiu este cel din 2020, Premiul special pentru Poezie, al ,,Festivalului Internațional Grigore Vieru”.

VALERIU DG. BARBU: s-a născut la Galați, iar de ceva timp locuiește și activează la Roma. A publicat volume de autor la Editura Neliniști Metafizice din Constanța precum: „Din cioburi”, „Arlechinul cu fesul pe dos”, „Lipit pământului”, „Tablele împărțirii”, „a mic de mână”, „Balans”, iar la Editura Vocativ volume precum: „Ciocolată cu lămâie” – 2015, „Nu te saturi”, apoi versiunea în limba italiană „Non ti sazi”, ambele la Editura Minela – 2016, „Un fluture încărunțit” – 2017 Ed. Minela, „Scântece” – 2018 Ed. Minela. A fondat și coordonează mai multe proiecte culturale: un mic post de radio cultural online Radio Vocativ România, cenaclul literar „Cenaclul de la Roma”, revista de cultură Vocativ, Editura Minela. Apare în mediul online cu un ziar românesc pentru românii din afara granițelor: „Vocativ Plus” și versiunea în limba italiană „Il Romeno”. A organizat numeroase lansări de carte, expoziții de artă, interviuri, colocvii, mini-concerte, etc.

sursa: https://www.icr.ro/roma/ziua-culturii-nationale-2021

Democrația violenței, Trump nu cedează puterea fără …sânge! – Cel puțin patru oameni au murit

Cel puțin patru oameni au murit și mulți alți au fost răniți grav într-un asediu violent la Capitol Hill din Washington DC.

Sute de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, unde au izbucnit ieri, miercuri, ciocniri sângeroase în Congres.

Haosul a venit în timp ce membrii Congresului s-au adunat pentru a vota și a-l certifica pe Joe Biden drept câștigătorul alegerilor prezidențiale și, la câteva momente după ce Trump s-a adresat susținătorilor săi la un miting din apropiere.

„Vom merge pe jos până la Capitoliu”, le-a spus el miercuri susținătorilor săi.

„Și îi vom susține pe senatorii noștri curajoși, congresmeni. Și probabil că nu vom fi zâmbitori, pentru unii dintre ei, deoarece nu veți stăpâni niciodată țara noastră cu slăbiciune, trebuie să arătați putere și trebuie să fiți puternici”.

Corespondentul CBS News, Margaret Brennan, relatează că secretarii guvernamentali ai lui Trump discută acum invocarea celui de-al 25-lea amendament pentru demiterea președintelui.

O femeie, care a fost împușcată în gât de polițiști în timpul ciocnirii, a murit ulterior la spital. Ashli ​​Babbit, din San Diego, relatează KUSI-TV.

Poliția din Washington DC a confirmat că alte trei persoane, inclusiv un bărbat și două femei, au murit din cauza „urgențelor medicale” legate de revolte, dar nu au fost furnizate încă alte detalii.

Babbit era o veterană a Forțelor Aeriene, care avea 14 ani în serviciu. Șeful departamentului de poliție din DC a declarat că polițiștii vor investiga uciderea unui civil, a informat Reuters.

Un alt protestatar pro-Trump a fost, de asemenea, rănit după ce a căzut de pe un balcon de pe Capitoliu. Protestatarul a fost internat în stare gravă.

Într-un alt incident, un bărbat adult a fost înjunghiat în fața hotelului Trump. Victima a fost transportată la spital conștientă și respirând.

Pentru acest caz nu au fost făcute arestări, a declarat un purtător de cuvânt al poliției din Washington pentru NBC.

Poliția a mai anunțat că 14 dintre ofițeri au fost răniți. Cel puțin 52 de persoane au fost arestate până acum în legătură cu revolta.

Câțiva membri cheie ai personalului Casei Albe au demisionat în urma revoltelor, cu alte demisii zvonite.

Sephanie Grisham, actuala șefă de cabinet a primei doamne Melania Trump, a demisionat miercuri după-amiază, cu efect imediat, potrivit unui oficial de la Casa Albă.

Secretarul social al Casei Albe, Anna Cristina „Rickie” Nicetas, a demisionat, de asemenea, miercuri, cu efect imediat, a declarat pentru CNN un oficial de la Casa Albă.

Secretarul de presă de la Casa Albă, Sarah Matthews, a cerut și ea demisia ca răspuns la evenimentele de astăzi.

Senatorul Chuck Schumer a luat cuvântul după ce parlamentarii s-au întâlnit din nou miercuri după ora 20:00.

Într-o declarație violentă adresată lui Donald Trump, el a spus că evenimentele de astăzi – în care a descris „ferestrele sparte (și) birourile vandalizate” – nu s-au întâmplat spontan.

„Președintele care a promovat teoriile conspirației și i-a motivat pe acești interlopi, președintele care i-a îndemnat să vină în capitala națiunii … i-a incitat”, a spus Schumer.

„Nu descurajează aproape niciodată violența, dimpotrivă, o încurajează cât mai des. Acest președinte are o mare parte din vină. Această mulțime a fost în mare parte opera președintelui Trump, incitată de cuvintele sale, minciunile sale.”

„Această violență în bună parte, responsabilitatea sa, rușinea lui eternă. Evenimentele de astăzi cu siguranță nu s-ar fi întâmplat fără el”.

Camera a votat 303-121 miercuri seară pentru a respinge o obiecție a GOP față de cele 11 secții electorale din Arizona pentru președintele ales Joe Biden, după ce revoltații în sprijinul președintelui Donald Trump au asaltat violent Capitoliul.

Parlamentarii vor reveni acum la o sesiune comună a Congresului, care are sarcina de a număra voturile Colegiului Electoral care confirma victoria electorală a lui Biden 306-232.

„Ceea ce fac unii astăzi în această Cameră și Senat nu va schimba rezultatul alegerilor, care este victoria clară și insurmontabilă a președintelui ales Biden și a vicepreședintelui ales Harris”, a spus liderul majorității Camerei Steny Hoyer.

Membrii Camerei și senatorii s-au împărțit în sesiuni separate de două ore după ce senatorul Ted Cruz, R-Texas, și congresmanul Paul Gosar, R-Ariz., s-au opus votului electoral din Arizona. Sesiunea a fost întârziată când revoltații au intrat în Capitoliu.

Nu este clar câte alte state contestate de Trump vor primi obiecții după ce unii senatori republicani au renunțat la susținere în urma violenței din ziua respectivă.

Președintele Trump a cerut calm atunci când au izbucnit scenele violente.

„Cer tuturor celor din Capitoliul Statelor Unite să rămână pașnici. Fără violență! Amintiți-vă, SUNTEM Partidul Legii și Ordinii – respectați Legea, marii noștri bărbați și femei în albastru. Vă mulțumim!” Trump a postat pe Twitter.

Adresându-se lui Trump, Biden a spus: „Prin urmare, îi cer președintelui Trump să meargă acum la televiziunea națională pentru a-și îndeplini jurământul și pentru a apăra Constituția și pentru a cere încetarea acestui asediu. Președinte Trump, vino în față”.

Trump a lansat apoi un videoclip care le spunea celor care asediau clădirea să „plece acasă”, reafirmând frauda și lăudând demonstranții că …sunt „speciali”.

De virus, mai devreme decât mai târziu, vom scăpa – APOI?!

manipulare
minciuna

De la începutul anului trecut și până astăzi, media din toate statele planetei noastre are ca prim plan știrile legate de Covid19.

masca sanitara

Niciun război recent sau calamitate naturală, nici vreo competiție sportivă sau artistică, nicio descoperire științifică ori… alegeți voi orice alt argument, nu a rezistat atât de mult timp în topul știrilor precum acest Covid19.

Psihoză planetară și diversiune!

Știri oficiale și fake news, tălmăciri și răstălmăciri, declarații și dezmințiri ale acestora, scandaluri și opinii controversate, dar …

… cel mai frecvent, un copy paste global, știri confecționate impecabil și preluate spontan ori doar structura unei știri, imediat apoi adaptată local.

Veți spune că argumentul virus este în top media fiindcă răspândirea lui este globală, în toate statele lumii, la ora redactării acestui articol cifrele anunțând un record de 86.409.276 total infectați… (dintre care 61.263.536 deja vindecați! Vindecați? Cum așa?)

Un alt motiv ar fi nu doar viteza de propagare, ci și impactul virusului asupra vieții, mortalitatea. În sfârșit, s-a descoperit că doar unii oameni mai și mor!

Nu mai puțin relevantă este și absența unui leac plus neîncrederea în vaccinurile proaspăt lansate oficial pe piață. Câți politicieni pretins infectați s-au vindecat miraculos?

Am zis piață?

Atunci când este vorba de sănătate ar trebui să dispară acest cuvânt și eforturile tuturor să fie eroice, voluntare, de angajament total și necondiționat comercial!

Nu, nu este utopie și nici concept comunist, ci jurământul celui pus în slujba țării sau jurământul medicului!

Probabil că industriile ținând de sănătate era mai firesc să fie monopol de stat și nu aparținătoare unor companii private, unitățile sanitare de asemenea.

Liberalizarea negustoriei legate de sănătate a creat monștri!

De câteva decenii industriile din sănătate, cea farmaceutică fiind detașată uluitor de mult în sus față de restul, au căpătat nu doar firească importanță, ci și stăpâni mai mult decât mai puțin ascunși opiniei publice.

Deși cine citește frecvent ziarul nostru știe că nu suntem adepții teoriilor conspiraționiste sau difuzori de fake news ori știri confecționate să facă senzație, începem să analizăm cadrul internațional al evoluțiilor deciziilor politice și din această perspectivă.

De ce?

Nu este deloc întâmplătoare potrivirea hărții globale Covid 19 peste cea a datoriilor la FMI sau Banca Mondială!

Nu este deloc cazuală răspândirea virusului pe criterii care nu țin de: cultura igienică a popoarelor, alimentație, temperatură și climă, densitate și numărul populației, cât mai degrabă în funcție de combatanții importanți în războiul economic mondial.

Am zis război mondial?

Trăim de ani buni în plin război mondial, manifestat prin cele mai perfide mijloace.

Feudalismul global – statele puternice ordonă statelor mai mici ce și cât să producă, unde să vândă, ce, cât și mai ales de unde să cumpere, ce să decidă puterea în acel stat cum ar fi: distrugerea identității culturale, sărăcie, epidemii, educație precară, migrație, ș.a.

Exemplele le puteți privi în orice stat mic, precum România. În istoria milenară a țării noastre foarte rar decizia a aparținut cu adevărat românilor și cu adevărat în folosul românilor.

Marile Puteri ordonă prin OMS și alte mijloace, să fie pandemie iar guvernele execută, își distrug propriile țări prin măsurile primite la pachet, mai ales achiziționarea de datorii suplimentare și, atenție!…

…folosirea acelor fonduri din datorii nu pentru sănătatea populației, ci pentru cumpărarea de medicamente, vaccinuri, echipamente, consumabile care, firește, nu trebuiesc în totalitate, vezi vaccinurile pandemiilor ultimului deceniu! Ghici de unde le cumpără?

Curios lucru, China, populație uriașă, densitate maximă, virusul învins! Cum așa?

Partidul Comunist Chinez a luat măsuri radicale de blocare a informațiilor dar…

… dacă ar fi și în China epidemie, așa cum este în lumea occidentală, PCC ar putea interzice populației să moară?

Iar un număr de morți în raport cu densitatea ar provoca scurgeri de informație dincolo de orice măsură ar putea lua PCC.

În Wuhan oamenii umblă liberi ca înainte de circul Covid19.

Urmăriți deci care sunt statele cele mai covidoase și analizați detaliile: numărul populației, densitatea, cultura igienică, alimentația, temperatura-clima, datoria externă, supușenia – vezi vasalitate – față de vreo mare putere, poziția în panoplia războiului resurselor naturale.

Nimeni din redacția noastră nu neagă prezența și difuzarea acestui virus, nici nu minimalizează efectele acestuia, deși cifrele cele mai oficiale indică următoarele realități:

Noi cei din redacție nu suntem nici no vax, (anti-vaccin), nici pofticioși să ne injectăm orice, oricând, oricum!

Firește că progresul medical a salvat milioane de vieți iar condițiile de trai actuale au dus la creșterea duratei medie de viață, însă, manipularea globală nu poate fi deloc ignorată cum nici evidența unui război global.

Combatanții declară că suntem în război contra Covid19, eu personal cred că acest Covid19 este doar pretextul.

Când vreodată guvernelor le-a păsat de sănătatea populației?

Dacă da, atunci de ce sunt încă milioane de morți de foame, de cancer, de atâtea boli de care bogații lumii și politicienii sunt tratați în cele mai selecte și avansate clinici private din lume, unde populația NU are acces?

Populația plătește contribuții enorme iar sistemele medicale de stat sunt tot sărace și ineficiente.

Cu banii alocați s-ar fi putut depăși eficiența celor mai evoluate clinici private!

Le pasă doar de marea masă de consum, de sclavii utili, de marea masă de manevră! Suntem pentru ei cap de locuitor înfipt în coșul zilnic, nicidecum OAMENI.

Urmăriți cauzele mortalității la nivel global și în timp real tot pe acest minunat raportor: https://www.worldometers.info/?fbclid=IwAR3fvGcWiA_P7yCVBrkso59btYLzukLXz2Xx_xw5N6gdKbI5VcOo7b8rqio

Scotocește statisticele ultimelor decenii și trage concluzia dacă Puterii Mondiale, guvernelor, corporațiilor, bancherilor lumii, marilor capi religioși, le pasă de tine!…

Actuala pandemie este consecința deciziilor politice la nivel global. Goana după resurse, foamea de putere a unor state deja puternice.

Asistăm la abolirea ultimei fărâme de democrație și așa șubredă și falsă. Asistăm la schimbarea erei, a civilizației, trecem ca la jocuri, la un nivel superior!

Cum va arăta Terra peste 10 ani? Cui va arăta, ce și cât?!

Progresul tehnologic a dus la un salt uriaș în mai toate domeniile dar de acest progres se bucură cu adevărat puțini, marea gloată a planetei suferă cel puțin la fel ca înainte…

Viciile și virtuțile sunt mereu aceleași chiar dacă vin gătite în alte haine și cu alte nume…

De virus, mai devreme decât mai târziu, vom scăpa. Am plătit deja deranjul dar puterile ne vor cere plată încă două decenii… 

– va urma – 

ITALIA – Institutul Superior de Sănătate demontează știrile false despre vaccinul anti-Covid vehiculate în ultimele zile și răspunde la cele mai frecvente întrebări din partea cetățenilor

ITALIA – Institutul Superior de Sănătate demontează știrile false despre vaccinul anti-Covid vehiculate în ultimele zile și răspunde la cele mai frecvente întrebări din partea cetățenilor

Sunt eficiente vaccinurile Sars-CoV-2?

Pentru a fi aprobate de autoritățile de reglementare, toate vaccinurile trebuie să fie dovedite ca fiind eficiente.

În cazul vaccinului produs de Pfizer, primul care a fost aprobat, studiile au arătat o eficacitate de 94%.

Testele umane ale altor câteva zeci de candidați sunt în desfășurare în întreaga lume, unele dintre ele într-un stadiu avansat, care vor fi aprobate dacă se dovedesc eficiente și sigure.

Ce dovezi există despre siguranța lor, având în vedere că au fost aprobate atât de repede?

Testele solicitate de autorități și efectuate pe candidații la vaccin împotriva Sars-Cov-2 sunt aceleași ca pentru toate celelalte medicamente și vaccinuri deja aprobate anterior.

În Europa, a fost posibil să se accelereze procesul datorită resurselor mai mari disponibile și prin adoptarea unui sistem de revizuire a documentației specifice, care are în vedere examinarea rezultatelor diferitelor faze ale experimentării pe măsură ce acestea ajung și nu într-un bloc la sfârșit.

În cazul vaccinului Pfizer, au fost efectuate teste pe 44 de mii de persoane din diferite țări din întreaga lume.

Cât durează protecția? Pot reveni la o viață ca înainte de pandemie odată ce m-am vaccinat?

Observațiile făcute până acum la teste au arătat că protecția durează câteva luni, în timp ce va fi necesar să așteptați perioade mai lungi de observație pentru a înțelege dacă o vaccinare va fi suficientă pentru câțiva ani sau va trebui repetată.

Nu este încă clar, dar sunt în curs studii privind dacă vaccinul protejează doar împotriva bolii sau previne, de asemenea, infecția. Cel puțin inițial, chiar și cei care sunt vaccinați ar trebui să mențină unele măsuri de protecție.

Cine va fi vaccinat? Când voi putea să îl fac?

Într-o primă fază, lucrătorii din domeniul sănătății și locuitorii RSA vor fi vaccinați. Mai târziu, odată cu sosirea vaccinurilor, vom continua cu restul populației, începând cu cei mai fragili subiecți, cum ar fi vârstnicii sau cei cu boli anterioare.

Vaccinul va fi gratuit și se va face în unitățile sanitare publice. În acest moment, copiii și adolescenții, pentru care vaccinul nu a fost testat, sunt excluși de la vaccinare, în timp ce evaluările sunt în curs pentru femeile însărcinate și cele care alăptează.

Care sunt efectele secundare?

Ca toate vaccinurile, cele împotriva Sars-Cov-2 pot provoca efecte nedorite. În timpul experimentării, au fost găsite reacții frecvente, deja observate în alte vaccinări.

În toate țările care au adoptat vaccinul, inclusiv Italia, există totuși un sistem de supraveghere care colectează rapoarte.

Vaccinurile Sars-CoV-2 au fost preparate prea repede și nu sunt sigure!

FALS: Vaccinurile sunt aprobate de autoritățile competente numai după verificarea cerințelor de calitate și siguranță.

Este inutil să se vaccineze împotriva Sars CoV-2 deoarece virusul s-a mutat deja și vaccinul este ineficient!

FALS: Nu există dovezi în acest moment că mutația virusului detectată în GB ar putea afecta eficacitatea vaccinării.

Vaccinurile determină formarea unui răspuns imun împotriva multor fragmente ale așa-numitei proteine ​​Spike, cea produsă de virus pentru a se atașa de celule și a le infecta.

Deci, chiar dacă ar fi existat o mutație în unele fragmente ale proteinei Spike, este puțin probabil ca acesta să fie suficient pentru a face vaccinul ineficient.

Vaccinurile costă foarte mult, doar cei bogați se pot vaccina!

FALS: Vaccinurile în Italia vor fi puse la dispoziție gratuit tuturor cetățenilor, începând de la categoriile identificate ca prioritare. Vaccinarea, deși în momente diferite, va fi oferită tuturor.

Vaccinul ARN este periculos deoarece modifică codul genetic!

FALS: Sarcina ARNm este doar de a transporta instrucțiunile pentru producerea proteinelor dintr-o parte a celulei în alta, motiv pentru care este numit „mesager”.

În acest caz, ARN poartă instrucțiunile pentru fabricarea proteinei utilizate de virus pentru a se atașa de celule, proteina numită Spike.

Vaccinul este inutil, deoarece imunitatea durează doar câteva săptămâni!

FALS: Protecția indusă de vaccinuri, pe baza datelor care au apărut în timpul studiilor, va dura câteva luni.

Numai atunci când vaccinul este administrat unor părți mari a populației va fi posibil să se verifice dacă imunitatea va dura un an, așa cum se întâmplă cu gripa, mai mulți ani, ca și în cazul vaccinării pneumococice sau dacă va fi necesar să se supună revaccinării.

Vaccinul este inutil, deoarece nu ucide virusul și nu oprește epidemia!

FALS: Scopul vaccinului este de a activa sistemul de apărare al organismului împotriva virusului, astfel încât, dacă intră în contact cu acesta, este gata să îl atace și să-l facă ineficient.

După vaccinare, în cele din urmă voi putea evita purtarea măștii și voi putea întâlni rudele și prietenii în deplină libertate!

FALS: Chiar și după ce ai fost supus vaccinării, va fi necesar să se respecte măsurile de protecție față de ceilalți, cum ar fi masca, distanțarea socială și spălarea atentă a mâinilor.

Acest lucru va fi necesar până când datele privind imunizarea vor arăta cu certitudine că, pe lângă protejarea sa, vaccinul previne și transmiterea virusului către alții.

Ce știm până acum despre primul vaccin disponibil

Liniile directoare ale Agenției italiene pentru medicamente și prospectul Comirnaty

Comirnaty este numele vaccinului produs de Pfizer-Biontech, protagonist al primei campanii de vaccinare anti-Covid, se așteaptă aprobarea EMA pe 6 ianuarie și pentru vaccinul Moderna.

Agenția italiană pentru medicamente, Aifa, a publicat liniile directoare și prospectul pentru manipularea și administrarea corectă a vaccinului.

Cele 35 de întrebări frecvente referitoare la eficacitate și riscuri sunt, de asemenea, disponibile pe site-ul Agenției italiene pentru medicamente.

Un subiect care este drag și medicilor Fnomceo care au publicat aproximativ douăzeci de întrebări și răspunsuri utile despre vaccinurile împotriva Sars-CoV-2.

Iată deci ce știm până acum:

În special, în orientări, AIFA oferă detalii cu privire la principalele riscuri datorate manipulării gheții uscate, necesare pentru menținerea vaccinului Pfizer la temperaturi foarte scăzute.

Acestea includ „arsuri” și utilizarea „în spații închise sau slab ventilate poate duce la o lipsă de oxigen, ducând la asfixiere”!

După cum se știe, acest vaccin mRna trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute în timpul expedierii și depozitării după primire.

Prin urmare, se recomandă „protejarea pielii expuse de contactul cu gheața uscată” prin utilizarea mănușilor izolatoare impermeabile și a ochelarilor de protecție cu scuturi laterale sau viziere.

În centrele de recepție, „dacă nu este disponibil un congelator cu temperatură ultra scăzută” (între -90 și -60 grade), containerul de transport termic poate fi utilizat pentru depozitare temporară, „dar până la 30 de zile”.

Atenție și la eliminarea acestui material: nu aruncați în canalul de scurgere, inclusiv cel al toaletei și nu aruncați în gunoiul menajer.

Printre cele 35 de întrebări frecvente difuzate înainte de Crăciun, AIFA nu prezintă niciun efect asupra ADN-ului și are cel puțin 6 luni de protecție dovedită.

Mai mult, studiile efectuate până în prezent arată că, prin injectarea a două doze, protejează cu până la 95% eficacitate de boala Covid și este „plauzibil” că, de asemenea, vă împiedică să vă infectați și să transmiteți boala altora.

În ceea ce privește durata protecției, până acum perioada de observație a fost de câteva luni, dar „probabil, pe baza studiilor efectuate pe alte coronavirusuri, va dura 9-12 luni”.

Deși pare „puțin probabil un efect negativ asupra vaccinării” datorită noii variante englezești.

Lista întrebărilor nu poate exclude îngrijorările cu privire la reacțiile adverse, care vor fi, de asemenea, atent monitorizate în următoarele luni:

…cele care apar cel mai frecvent (mai mult de una din zece persoane) sunt scurte și ușoare, cum ar fi oboseala și cefaleea.

Chiar și cei care au avut gripă pentru o perioadă scurtă de timp „se pot vaccina împotriva Covid, dar distanța de câteva săptămâni poate fi o măsură de precauție”.

La fel cum cei care au fost deja diagnosticați cu Sars-Cov-2 pot fi vaccinați, dar nu în prima fază a campaniei, deoarece vaccinul „le întărește memoria imunitară”.

Persoanelor cu antecedente de alergie severă li se recomandă să consulte medicul înainte de a se vaccina.

Vaccinul Pfizer-BionTech este destinat întregii populații de peste 16 ani, deoarece, precizează Aifa, rezultatul unor studii în curs de desfășurare este de așteptat pentru copiii sub 16 ani.

În cele din urmă, potrivit Aifa, nu este foarte recomandat să încercați să obțineți vaccinul prin mijloace alternative sau pe internet.

De asemenea, de la Federația Națională a Ordinelor Chirurgilor și Dentiștilor (Fnomceo), răspunsurile și recomandările medicilor, în special cea care avertizează asupra licenței de imunitate odată ce vaccinul a fost făcut:

…este necesar să se mențină utilizarea măștilor și să se respecte și distanțarea după ce s-a primit vaccinul. SURSA: TGCOM24

Avioane care ”își fac plinul” de combustibil în timpul zborului – o invenție necesară

rusia aviatie

O metodă simplă, dar revoluționară, de a aspira CO2 din aer și convertit direct în combustibil pentru avioane este descrisă într-o nouă lucrare publicată în Nature.

Având în vedere importanța eliminării gazelor cu efect de seră din atmosferă, subiect aflat în centrul atâtor decizii economice și politice, inventarea unui sistem de bord cu emisii zero pentru zbor ar reprezenta un pas uriaș în abordarea crizei climatice.

Unele estimări indică faptul că amprenta de CO2 a emisiilor din industria aeronautică globală este puțin sub 1 miliard de tone, sau aproximativ 2,4% din toate activitățile umane.

Conversia CO2 atmosferic în hidrocarburi utilizabile este dificilă și, până de curând, costisitoare atât în ​​ceea ce privește capitalul, cât și electricitatea.

Folosind o moleculă complet oxidată și stabilă termodinamic, există puține chei care o pot „debloca” din punct de vedere economic sau eficient pentru reutilizare.

Unii catalizatori, compuși care pot atrage și forța o schimbare a moleculelor, pot converti CO2 în molecule de hidrocarburi cu o configurație dorită pentru combustibilii pentru avion, dar …

…utilizarea lor este limitată deoarece sunt scumpi sau necesită cantități uriașe de energie electrică.

De asemenea, acestea sunt incompatibile cu producția de lanțuri de hidrocarburi cu numărul ideal de atomi pentru combustibili de aviație.

Peter Edwards, Tiancun Xiao, Benzhen Yao și colegii de la Universitatea din Oxford au proiectat un nou catalizator pe bază de fier, care…

…reprezintă o modalitate rentabilă de a captura direct CO2 atmosferic și de a-l converti într-o gamă de hidrocarburi ca drept combustibil jet.

Catalizatorul pe bază de fier include alte substanțe chimice simple, cum ar fi azotatul de potasiu, acidul citric și manganul și, odată activat, ar trebui să se ridice la aproximativ 300 ° C (572 ° F) pentru a funcționa.

Autorii au putut, de asemenea, să adune alte materii prime importante pentru industria petrochimică în timpul procesului de conversie, care sunt disponibile în prezent numai din țiței.

În esență, ceea ce Edwards și ceilalți cercetători au descoperit a fost o metodă de „extragere” a CO2, care…

…departe de a fi termenul generic utilizat în studiile privind schimbările climatice, reprezintă o bogăție de resurse naturale volatile.

„Progresele raportate aici oferă o cale către actualul [ciclu de viață] global al combustibililor pentru avioane, bazat pe structura (prezentă) de producție-consum-eliminare-emisie”, scriu autorii invenției al căror articol a fost publicat în Nature.

„Aceasta este, așadar, viziunea unui viitor sector al aviației globale cu zero emisii de carbon.”

Zeci de noi legi au intrat în vigoare în Statele Unite, de la 1 ianuarie 2021

Zeci de noi legi au intrat în vigoare în Statele Unite, de la 1 ianuarie 2021

În multe state, noua legislație s-a concentrat asupra reformei forțelor de ordine după luni de proteste la nivel național împotriva brutalității poliției pe tot parcursul anului 2020. Potrivit FoxNews

Sănătatea publică și securitatea financiară au fost o preocupare majoră în timpul pandemiei coronavirus. Pe măsură ce anul progresează, sunt planificate acțiuni legislative suplimentare pe ambele fronturi.

Afaceri
California va cere companiilor de stat să aibă cel puțin un membru al consiliului de la o minoritate rasială sau sexuală.

Companiile care angajează 100 sau mai mulți angajați trebuie să dezvăluie statului diversitatea statisticilor.

Georgia va cere ca producțiile de divertisment care necesită auditarea creditului fiscal de stat să fie controlate. Controversatul program de credit fiscal a costat statului venituri fiscale de aproape 900 de milioane de dolari în 2019.

Criminalitate
New Hampshire și-a extins definiția agresiunii sexuale pentru a include orice contact sexual între angajații școlii și elevii cu vârste cuprinse între 13 și 18 ani.

Locuințe
Colorado va împiedica proprietarii să refuze afișarea, închirierea sau subînchirierea de unități de locuit pe baza sursei de venit a unei persoane.

Marijuana
Statele din Arizona, Montana, New Jersey și Dakota de Sud au legalizat marijuana pentru uz recreativ începând cu 2021.

Sănătate
California va cere companiilor să dezvăluie potențialele cazuri de COVID-19 la locul de muncă oficialilor din domeniul sănătății publice în termen de 48 de ore de la cunoștința lor și să anunțe angajații în termen de o zi lucrătoare.

New York va cere tuturor angajatorilor să ofere concediu medical plătit, în timp ce  Connecticut a extins programul de concedii familiale plătite.

Statul Washington va limita cheltuielile pentru achiziționarea insulinei la 100 de dolari până la sfârșitul anului 2022.

În timp ce Connecticut a adoptat o lege prin care farmaciștii trebuie să furnizeze o sursă de urgență de 30 de zile pentru nevoile medicale legate de diabet, cu durată mai mică de o săptămână la livrare.

Oklahoma a aprobat extinderea beneficiilor Medicaid pentru rezidenții cu venituri mici.

Georgia a adoptat o lege pentru a limita facturile medicale surpriză pentru pacienți, cerând asigurătorilor să limiteze taxele pentru vizitele în afara rețelei de furnizori a unui rezident.

Salariu minim
În 20 de state se așteaptă să crească salariul minim de la 1 ianuarie, în timp ce alte state sunt așteptate să implementeze creșteri în cursul anului.

Progresiștii i-au cerut președintelui ales Joe Biden să crească salariul minim federal atunci când va intra la Casa Albă.

Salariul minim federal a rămas la 7,25 dolari pe oră din 2009.

Reforma poliției
Mai multe state, inclusiv California, Delaware, Iowa, New York, Oregon și Utah, au adoptat legi care interzic poliției să folosească aparate cu șocuri.

Utilizarea dispozitivelor a reapărut ca o problemă națională după moartea lui George Floyd în custodia poliției din Minneapolis la sfârșitul lunii mai.

Georgia a identificat o nouă infracțiune numită „intimidare motivată de părtinire” pentru incidentele care implică pagube lucrătorilor din prima linie, precum poliția și personalul de intervenție în caz de urgență.

Legii s-au opus activiștilor pentru drepturile civile, care au susținut că există deja suficiente protecții.

Impozite
Oklahoma va legaliza proprietatea deținută de biserică  doar cu condiția ca instituția să ofere educație copiilor de la grădiniță până la liceu – fără taxe.

ATENȚIE – un virus care vă blochează WhatsApp

virus
inselat

Virusul „codului Whatsapp” lovește din nou. Contul celui care îl accesează se blochează și livrează date, fotografii și videoclipuri hackerilor.

Este descris ca un virus care blochează WhatsApp, dar în realitate este vorba despre un mesaj cu un cod din șase cifre pe care mulți îl primesc.

Redenumit deja „înșelătoria de Anul Nou”, este o modalitate rapidă și ușoară de a prelua controlul chat-urilor altor persoane.

Conform Corriere della Sera, sistemul este simplu, dar eficient. Victima primește un mesaj cu un cod din șase cifre.

Apare ca un mesaj autentic, de parcă ar veni de la asistența WhatsApp, însă l-a cerut hackerul în locul nostru.

Apoi, vine un mesaj de la un număr pe care nu îl cunoaștem, dar, pentru a face capcana mai credibilă, expeditorul are fotografia unui cunoscut de-al nostru.

Textul pare autentic: „Bună, ți-am trimis un cod din greșeală, ai putea să-l trimiți înapoi?”, iar prima noatră reacție este să ne gândim că expeditorul și-a schimbat numărul, putem avea încredere în el.

Aici începe faza a doua a înșelăciunii. Odată ce i-a fost trimis codul, hackerul se poate preface că suntem noi, exact ca atunci când schimbăm telefonul și instalăm Whatsapp-ul pe unul dintre dispozitive, introducând codul de autentificare.

Rezultatul este că hackerul va putea folosi chat-ul nostru și noi nu.

Înșelătoria se bazează pe naivitatea oamenilor, deoarece nimeni nu ne va cere vreodată codul de autentificare.

Odată preluat controlul profilului, începe reacția în lanț. Hackerul poate vedea contactele și grupurile noastre, ne poate contacta prietenii și rudele, etc.

Înșelătoria a început de mult, dar a revenit în ultimele zile cu mesaje de abordare ascunse printre urările de bine.

Conform Agenției ANSA, sute de persoane au căzut deja victimele acestei înșelăciuni, inclusiv senatorul Gianpietro Maffoni.

Ca măsură de prevenție, este suficient să nu dăm codul din șase cifre nimănui. Dacă, pe de altă parte, l-am dat deja, putem recâștiga controlul profilului cerând Whatsapp un nou cod.

Introducând numărul de telefon și codul, ar trebui să putem accesa din nou profilul nostru și să avem control deplin asupra acestuia.

În cazul în care hackerul a schimbat numărul de telefon al profilului, trebuie să contactăm Whatsapp și, în cazuri extreme, să dezactivăm contul. Sursa: stiri.tvr.ro

Cutremur puternic în Croația – cel puțin 7 victime și mai mulți răniți, unii foarte grav

Cutremur puternic în Croația, clădiri distruse și victime în Petrinja

Cutremurul, cel mai puternic înregistrat vreodată în țară, a fost resimțit și în țările vecine.

Un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea 6,4, care a durat aproape zece secunde, a lovit ieri Croația, lăsând în urma sa moarte și devastare, resimțindu-se în nord-estul Italiei și Marea Adriatică, de la Trieste la Napoli.

Centrul micului oraș Petrinja, la aproximativ 50 de kilometri de Zagreb, este distrus.

Bilanțul, încă parțial: cel puțin 7 decese și mulți răniți, unii foarte grav. Printre victime se numără și o fetiță de 12 ani.

Regiunea fusese deja afectată luni de cutremure puternice, cu o magnitudine de 5 grade, dar cel înregistrat de seismografe ieri la 12:19 a dezlănțuit toată forța sa devastatoare.

Multe clădiri s-au prăbușit – inclusiv spitalul local și o grădiniță – în special în centrul orașului Petrinja, transformat în câteva secunde într-o grămadă de moloz.

Panică în rândul populației care s-a revărsat pe străzi într-o căutare disperată a rudelor, în zona inaccesibilă din cauza întreruperilor imediate în furnizarea de energie electrică, conexiuni telefonice și internet.

Victimele confirmate până acum sunt: o fetiță de 12 ani, un tânăr de 20 de ani, un tată cu fiul său și alte trei persoane, dintre care una a fost victima prăbușirii unei biserici într-un mic sat de lângă Petrinja.

Au fost, de asemenea, pagube considerabile în Sisak, cel mai mare oraș și centrul principal al regiunii afectate și în capitala Zagreb, care a mai fost afectată de un cutremur puternic de 5,5 pe 22 martie.

La acea dată, mii de clădiri au fost avariate, în special în centrul istoric al Zagrebului, cu pagube de aproximativ zece miliarde de euro.

Guvernul a decis să elimine obligația auto-certificării pentru călătoriile între diferitele regiuni: țara este afectată și de epidemie.

Ajutoare ajung la fața locului din diferite țări, inclusiv din România iar Italia a trimis deja o unitate de protecție civilă.

Cutremurul violent din Croația a fost resimțit în toate țările din regiune, de la Slovenia la Serbia, de la Bosnia-Herțegovina la Macedonia de Nord și Muntenegru.

În Slovenia, activitatea de la centrala nucleară de la Krsko a fost suspendată ca măsură de precauție.

În această dimineață, în jurul orei 6.00, alte replici seismice s-au produs în Croația.