Acasă Blog

Trei frați au iritat un păianjen văduva negară să-i înțepe crezând că se vor transforma în Spider-Man

Trei frați au iritat un păianjen văduva negară să-i înțepe crezând că se vor transforma în Spider-Man, fiindcă…

așa au văzut ei în faimosul film.

Trei băieți bolivieni au fost spitalizați la începutul acestei luni, când au fost înțepați de un păianjen văduva neagră…

…în timp ce pășteau caprele într-un mic sat bolivian, potrivit unui raport publicat luni în presa locală.

Crezând că o mușcătură de păianjen le va da puteri precum super-eroul din filmul Spider-Man, băieții de 12, 10 și 8 ani din Chayanta, un oraș din regiunea andină din Potosi…

…s-au apropiat de păianjen, în ziua de 14 mai, și l-au lovit cu un băț, iritându-l, spune Virgilio Pietro, șeful epidemiologiei la Ministerul Sănătății Bolivian, pentru Telemundo.

Primele simptome au apărut în câteva minute.

Mama lor i-a dus la un dispensar local. Sănătatea lor nu s-a îmbunătățit și au fost transferați la un spital din orașul Llallagua.

Când băieții nu au reușit să își revină peste noapte, au fost duși la spitalul de pediatrie din La Paz cu dureri musculare, transpirație, febră și tremurături generale, a explicat Pietro.

După ce au primit un ser antidot, starea lor s-a îmbunătățit iar apoi au fost externați, pe 20 mai, relatează Telemundo.

Văduva neagră nu este de obicei agresivă, spune raportul, dar copiii au ”insistat” necăjind-o cu un băț.

Descoperită cazual o bucată lipsă din manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperită cazual o bucată lipsă din manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperirea primelor suluri de la Marea Moartă într-o peșteră îndepărtată din deșertul Iudeea în 1947 este considerată pe larg drept cel mai mare eveniment arheologic al secolului XX.

În cele din urmă, vânători de comori beduini și arheologi au găsit rămășițele a sute de suluri antice.

Aceste bucăți fragile de pergament și papirus, inclusiv cele mai vechi exemplare existente din Biblia ebraică, au fost păstrate timp de două mii de ani de clima caldă și uscată a deșertului și de întunericul peșterilor în care se aflau.

Sulurile oferă o imagine fără precedent a diferitelor credințe religioase ale iudaismului antic și a vieții de zi cu zi în timpul turbulentei perioade a II-a în care a trăit și predicat Isus.

Totuși… undeva lipsea o bucată din text până când, recent, fără să realizeze ce este… a fost găsită acea parte lipsă…

Înscrisuri vechi de 2.000 de ani au fost găsite în peșterile Qumran de lângă Marea Moartă în anii 40.

Nu au fost însă singurele descoperiri. Artefacte arheologice, cum ar fi olărie și lenjerie au fost, de asemenea, luate din peșteri, iar unele sunt acum în colecții din întreaga lume.

Colaboratorii mei de cercetare Dennis Mizzi, Marcello Fidanzio și cu mine am pus la cale un proiect de cercetare pentru a găsi și studia aceste artefacte și…

…folosim tehnici precum datarea radiocarbonului pentru a le înțelege mai bine. Spune Joan Tylor pentru The Conversation

Dennis își scrisese teza de la Oxford despre arheologia Qumran și o pregătea pentru o carte.

Marcello coedita publicațiile oficiale finale ale rezultatelor peșterii. Lucrasem la materiale Qumran în colecții private și puțin cunoscute.

Cu toții ne-au interesat materialele peșterii, care au fost donate și vândute către colecționari și primele fișiere fotografice care au înregistrat aceste descoperiri.

În proiectul nostru, sulurile trebuiau să fie considerate artefacte arheologice printre alte obiecte găsite în peșteri.

Fragmente din sulurile de la Marea Moartă – sau nu?

În lista cu numeroase arhive și colecții pe care intenționam să le vizităm, am remarcat:

„Există materiale suplimentare în arhiva Reed a Bibliotecii John Rylands, Manchester”.

Știam că această colecție conține câteva fragmente de pergament: arhiva aparținea lui Ronald Reed, fost expert în piele la Universitatea din Leeds, căruia i-au fost donate fragmente de pergament după săpăturile oficiale ale peșterilor Qumran.

Fragmentele au fost discutate și analizate de cercetătorii precedenți și am considerat că pot fi ideale pentru datarea cu radiocarbon.

În bugetul nostru de cercetare am avut 10.500 de lire sterline pentru radiocarbon și alte analize științifice pentru toate obiectele noastre de interes desemnate și 3.000 de lire sterline pentru fotografiile digitale și autorizațiile de publicare.

Nu aveam nimic pentru imagistica multispectrală care să dezvăluie textele. Acest lucru arată cât de dificil este să proiectăm un buget pentru cercetări cu adevărat investigative.

Am vizitat Biblioteca John Rylands a Universității din Manchester cu cercetătoarea noastră Sandra Jacobs.

Curatorul Elizabeth Gow ne-a adus casetele din colecția Reed. Le-am examinat pentru a identifica elemente interesante.

Când am ajuns la caseta 6, părea să conțină multe probe de piele. Dar, în timp ce le scotea unul câte unul, Elizabeth ridică un plic mic, etichetat „4Q22”.

Am spus: „Așteaptă, acesta este unul dintre fragmentele de suluri”. Strict vorbind, ar fi trebuit să fie în caseta 1, unde au fost găsite majoritatea celorlalte fragmente. Eticheta indica faptul că provine din peștera Qumran 4Q.

O descoperire

Elizabeth a înțeles cu atenție acest lucru. Am privit-o printr-o lupă iluminată. În mod neașteptat, mi s-a părut că văd o literă ebraică slabă, șchiopă, „L”.

Dar a fost o iluzie, erau niște pete delicate? La urma urmei, aceste piese au fost donate lui Reed pentru studiu, inclusiv tipurile de teste distructive, tocmai pentru că erau goale.

După ce am stat cu caseta 1 în sala de lectură a bibliotecii, am decis să inspectez cu atenție fiecare fragment în parte pentru orice litere decolorate.

Păreau niște indicații precise. Dar ce să facem Deoarece căutarea textului nu a fost obiectivul nostru principal și am avut multe altele în studiu mai importante, s-a crezut că trebuie să-l parcăm pentru viitor.

Știam că acum sunt posibile rezultate excelente prin imagistica multispectrală. Dar nu aveam buget și era scump.

A trebuit să folosim bugetul conform planului. Abia la sfârșitul perioadei de concesiune, cu alte studii, ne-a mai rămas suficient pentru a comanda imagini multispectrale.

Am decis să folosim fondurile rămase din proiect pentru aceasta și a fost permisă instituțional.

Am cerut să aducem fragmentele în Israel pentru studiu, având în vedere expertiza dovedită a autorității israeliene pentru antichități, dar …

…Elizabeth ne-a informat că Biblioteca John Rylands are capacități interne.

Intră și Gwen Riley Jones, ofițerul de imagistică al Universității din Manchester. Tot ceea ce a fost enunțat sub numele de Dead Sea Scrolls (manuscrisele de la Marea Moartă) peste 1 cm a fost supus unui studiu multispectral.

În final, șase bucăți au fost selectate pentru o analiză completă. Dintre aceștia, patru s-au dovedit a avea un text care poate fi citit, inclusiv „4Q22”.

În sfârșit, am văzut că este clar și apoi multe altele. Pe unul dintre fragmente, cuvântul Shabbat (Sabatul) este clar vizibil.

Lucrăm cu experți în text pentru a identifica fragmentele și am înregistrat progrese. Dar munca noastră nu se oprește aici.

Acum planificăm un studiu suplimentar al materialelor Reed, care includ și țesături, sfoară, ceramică și papirus, pentru a vedea ce altceva ne pot spune aceste bucăți…

…iar multe dintre acestea vor fi supuse unor teste științifice și imagini multispectrale.

Vom reveni cu amănunte… încheie Joana Tylor

Un joc de putere cu risc ridicat: Xi Jinping și supunerea Hong Kong-ului

Un joc de putere cu risc ridicat: Xi Jinping și supunerea Hong Kong-ului

HONG KONG – Pentru liderul chinez Xi Jinping, este un joc de putere cu risc ridicat.

Mișcarea sa de a impune legi severe de securitate națională în Hong Kong a readus la viață protestele pentru democrație care…

…au cufundat orașul în haos anul trecut și riscă, de asemenea, să crească tensiunile într-o relație deja tensionată cu Statele Unite și pentru a submina statutul de centru financiar global al Hong Kong-ului. Potrivit JapanTimes

În urma protestelor de anul trecut, Beijingul este hotărât să se opună oricărei noi rebeliuni împotriva autorității Partidului Comunist asupra fostei colonii britanice.

Parlamentul chinez și Congresul Național al Poporului se pregătesc să ”ocolească” organul legislativ al orașului, Consiliul legislativ, la elaborarea noilor legi.

Teama multora din Hong Kong este că China intenționează să anuleze de fapt libertățile existente, inclusiv criticile aduse guvernului central și politicilor sale.

Este ultimul și cel mai mare pas în efortul concertat de la Beijing de a-și afirma controlul asupra Hong Kong și a celor 7,4 milioane de oameni.

Mii de oameni au participat duminică la Hong Kong la protest în masă împotriva noilor legi.

Poliția a tras cu tunuri de gaze lacrimogene și apă pentru a dispersa mulțimea și a arestat aproape 200 de oameni. Mai multe proteste sunt așteptate mâine, miercuri, la Hong Kong.

Liderul din Hong Kong, Carrie Lam, a declarat marți că proiectele de lege de la Beijing nu vor călca pe drepturile și libertățile orașului și i-au chemat pe cetățenii săi să aștepte să vadă detaliile legislației.

„Nu trebuie să ne facem griji”, a spus Lam în timpul unei conferințe de presă săptămânale, dar nu a explicat modul în care libertățile Hong Kong vor fi respectate.

Consensul emergent între consilierii lui Trump în China a fost testat de dezbaterea de la Hong Kong.

Taiwanul promite „asistența necesară” oamenilor din Hong Kong pe măsură ce protestele se reaprind.

Cererea Hong Kong pentru autonomie crește în urma planului legilor de securitate chineze
Liderul din Hong Kong neagă că legile de securitate dăunează drepturilor și libertăților orașului.

„În ultimii 23 de ani, ori de câte ori oamenii au fost preocupați de … libera exprimare și libertatea de exprimare și protest din Hong Kong, din când în când, Hong Kong a arătat că susținem și păstrăm aceste valori.” a adăugat Lam.

Comandantul garnizoanei militare chineze din Hong Kong a declarat într-un interviu că garnizoana a susținut cu tărie noua legislație de securitate din Hong Kong a parlamentului chinez.

Chen Daoxiang a declarat televiziunii de stat din China că garnizoana a avut determinarea și capacitatea de a proteja suveranitatea națională a Chinei și prosperitatea și securitatea pe termen lung a orașului.

Armata chineză a rămas în cazarma din Hong Kong pe parcursul ultimului an, lăsând Poliția să se înfrunte cu activiști democratici.

În ultimele săptămâni, s-au făcut multe speculații cu privire la faptul că Beijingul plănuia această mutare, descrisă de unii comentatori locali drept o „opțiune nucleară”.

Cu toate acestea, anunțul Chinei de joia trecută a uimit pe parlamentarii orașului, lideri de afaceri și avocați democratici.

Ei au spus să văd un moment de cotitură istoric: sfârșitul „unei țări, a două sisteme”, formula pe care Beijingul a promis-o va permite Hong Kongi să își păstreze stilul de viață și libertatea timp de cel puțin 50 de ani după independența sa din 1997.

„Acest lucru reprezintă o adevărată demolare a țării unice, a ideii de două sisteme și, de asemenea, a autonomiei Hong Kong-ului”, a declarat avocatul Wilson Leung, membru al grupului Progresiștilor.

Leung a spus că sentințele extrem de dure pentru dizidenți, jurnaliști și avocați de pe continent sunt exprimate în legi vag exprimate, dar draconice.

„Aceste aceleași concepte vagi sunt acum introduse și în Hong Kong”, a spus el.

Multe detalii privind noile legi și modul în care acestea vor fi absorbite în statutele existente din Hong Kong rămân neclare.

Însă Beijing și-a exprimat în mod deschis intențiile în ultimele luni.

Acesta dorește să pună capăt ciclului de proteste în masă care au împiedicat administrațiile post-coloniale ulterioare de fiecare dată când s-au mutat pentru a alinia orașul mai strâns cu sistemul politic și juridic chinez.

Lam a fost nevoit să renunțe la proiectele de lege care ar permite extrădarea procesului în instanțele din China continentală, după ce manifestațiile au convulsionat orașul.

În mod alarmant pentru Beijing, mulți tineri protestatari au început să apeleze la sloganul „eliberarea Hong Kongului” și au devenit din ce în ce mai violenți, în timp ce poliția s-a luptat să restabilească ordinea.

Noile legi vor fi anexate mini-constituției din Hong Kong, cunoscută sub numele de Legea fundamentală, care…

…interzice secesiunea, subversiunea și terorismul – și prevede staționarea agențiilor de securitate națională continentală din oraș.

Această intenție provoacă îngrijorare în Hong Kong pentru că informațiile și polițiștii chinezi nu vor avea doar sediul în oraș, dar vor avea o supraveghere formală pentru prima dată.

Planul mai prevede că „organele judiciare” din Hong Kong, împreună cu guvernul și legiuitorul său

„trebuie să prevină, să oprească și să pedepsească în mod eficient actele care pun în pericol securitatea națională”.

Judecătorii de rang înalt din oraș au declarat luna trecută că independența sistemului judiciar din Hong Kong este atacată de conducerea Partidului Comunist, reprezentând o amenințare serioasă pentru statul de drept.

Noua legislație propusă este de așteptat să fie aprobată joia viitoare de Congresul Național al Poporului, deși nu este clar cum și când exact Hong Kong o va pune în aplicare.

Cercetătorii legali nu sunt siguri dacă protecțiile generale privind drepturile omului din Legea fundamentală se vor aplica noii legislații impuse.

Legea de bază împiedică în prezent instituțiile de securitate ale continentului să ia în mod obișnuit acțiuni de aplicare a legii în oraș.

Shiu Sin-por, un fost ex-asistent al predecesorului lui Lam în calitate de lider al orașului, a declarat că aplicarea noilor legi în Hong Kong ar putea avea loc „imediat”.

„Pentru a-l anunța deja la Beijing, cel mai probabil ca au ceva în minte”, a spus Shiu. „Nu este dificil de intuit, așa că se poate întâmpla oricând”.

„Când este prea mult, este prea mult”

Oficialii chinezi spun că decizia de a adopta legislația prin Congresul Național al Poporului este pentru că știu că nu va fi aprobată de Consiliul legislativ din Hong Kong.

„Hong Kong nu a completat încă legislația de securitate națională de la întoarcerea la China”

… a spus un agent cu cunoștințe directe despre gândirea Beijingului. „După protestele interminabile, este timpul ca Beijingul să spună că …este suficient.”

Protestatarii nu au însă nicio intenție să renunțe.

„Beijingul încearcă să reducă la tăcere vocile critice ale Hong Kongului prin forță și teamă”, a declarat activistul democrat Joshua Wong pe Twitter.

„Până la urmă, noi demonstranții știm că nu insistăm pentru că suntem puternici, ci pentru că nu avem altă opțiune”.

Este o mișcare decisivă, dar potențial împovărătoare pentru conducerea chineză, într-un moment în care Beijingul se confruntă cu cea mai intensă presiune internațională și internă din ultimele decenii.

Pandemia COVID-19 care a început la sfârșitul anului trecut în orașul chinez Wuhan afectează economia globală.

Numărul morților depășește acum 348.000 în întreaga lume.

Incapacitatea Chinei de a stăvili inițial virusul și dovezi care suprimă informațiile despre epidemie – au afectat poziția sa internațională.

Un raport prezentat mai devreme de Ministerul Securității de Stat și alți lideri chinezi conținea un avertisment sever, a informat Reuters: sentimentul global anti-China a fost la apogeu de la izbucnirea Pieței Tiananmen din 1989.

Pentru a complica neliniștile de la Beijing, guvernul taiwanez sub președintele Tsai Ing-wen se bucură de aclamări internaționale pentru succesul său în stăvilirea infecției și evitarea daunelor economice grave.

Până în prezent, Taiwanul a avut 441 de cazuri de coronavirus confirmate și doar șapte decese.

China revendică Taiwanul ca teritoriu și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a afirma această suveranitate.

Pe măsură ce pandemia se răspândește, Beijingul a dezlănțuit, ceea ce comentatorii chinezi se îndoiesc, diplomații „războinici lupi” – trimiși care dezlănțuie certuri sau critice cu ton derizoriu și amenințări de represalii comerciale, un soi de propagandă și dezinformare.

China poate interpreta greșit starea de spirit internațională.

După ce Australia a solicitat o anchetă independentă asupra originilor și răspândirii pandemiei COVID-19 luna trecută, ambasadorul chinez a spus că și consumatorii chinezi ar putea boicota carnea, vinul și turismul australian.

Până la urmă, Beijingul a acceptat să sprijine o anchetă atunci când a devenit clar în cadrul reuniunii din această lună a Adunării Mondiale a Sănătății…

…organul decizional al Organizației Mondiale a Sănătății, că există un sprijin global enorm pentru o anchetă.

„Gata de luptă în această seară”

Tensiunile militare și economice cu Statele Unite cresc și ele.

Administrația Trump transmite semnale puternice că va rezista oricărei mișcări chineze pentru a-și extinde amprenta în Marea Chinei de Sud sau dacă va căuta câștiguri teritoriale, în timp ce lumea este distrasă de criza de sănătate publică.

La începutul acestei luni, flota Pacificului SUA a Marinei a făcut pasul neobișnuit de a anunța că toate submarinele sale de atac desfășurate se aflau în patrulare în vestul Pacificului.

Poziția submarinelor americane este, în mod normal, secretă, cu excepția cazului în care Pentagonul dorește să transmită un avertisment că este gata să contracareze o amenințare.

În Marea Chinei de Sud și Marea Chinei de Est, navele de război ale SUA și bombardierele cu rază lungă de acțiune au organizat o serie continuă de patrule și exerciții în largul coastei Chinei.

În Hong Kong, Statele Unite avertizează că Washingtonul ar putea riposta economic dacă libertățile orașului sunt amenințate.

Statutul special al Hong Kong în relațiile sale cu Statele Unite este în joc, ceea ce prevede o gamă largă de cooperare comercială, economică, politică, socială și de aplicare a legii.

Hong Kong este tratat separat de continent de către Statele Unite din punct de vedere vamal și imigrație.

Joi, un grup bi-partizan de senatori americani a prezentat un proiect de lege pentru a impune sancțiuni oficialilor sau entităților chineze care încalcă libertățile pe care China s-a angajat să le păstreze în Hong Kong.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, penalități pentru orice bancă care are relații semnificative cu acești oficiali și entități.

Oficialii chinezi se confruntă cu încercările americane de a dicta modul în care Beijingul ar trebui să se ocupe de Hong Kong, care este un oraș chinez.

În special, unii indică departamentului de stat că ar întârzia publicarea unui raport că Hong Kong este suficient de autonom pentru a continua să primească tratament special din partea celei mai mari economii din lume.

„Beijingul nu se înclină la amenințări ca acesta”, a sous un agent. „Pentru Beijing, Hong Kong este China și atât”

Deteriorarea rolului Hong Kong ca centru financiar ar putea agrava provocarea cu care se confruntă Beijing în revigorarea economiei chineze.

Activitatea comercială a încetinit chiar înainte de pandemie; COVID-19 doar i-a dat lovitura de grație…

Datele oficiale au înregistrat o scădere a producției economice de 6,8 la sută în primul trimestru.

O măsură a problemelor țării: autoritățile au anunțat săptămâna trecută că, din cauza incertitudinii create de pandemie, nu vor stabili o țintă anuală de creștere...

…o schimbare accentuată pentru o țară ale cărei statistici au arătat o expansiune neîntreruptă vreme de zeci de ani în contexte virtuale cu previziuni guvernamentale.

Hong Kong este un instrument vital în economia chineză.

În timp ce China are în continuare controale de capital extinse și intervine adesea pe piețele sale financiare și în sistemul bancar…

…Hong Kong este una dintre cele mai deschise economii din lume și una dintre cele mai mari piețe pentru finanțarea capitalurilor proprii și a datoriilor.

China folosește piețele de monedă, capitaluri proprii și datorii pentru Hong Kong pentru a atrage fonduri străine, în timp ce companiile internaționale folosesc Hong Kong ca o trambulină pentru a se extinde în China continentală.

Majoritatea investițiilor străine directe în China continuă să fie canalizate prin orașul Hong Kong.

Și multe dintre cele mai mari companii chineze sunt listate la Hong Kong, adesea ca un avânt pentru expansiune globală.

Camera americană de comerț din Hong Kong a arătat într-o declarație că mișcarea Chinei „ar putea pune în pericol perspectivele viitoare pentru afacerile internaționale”, inclusiv capacitatea de a „recruta și păstra virtuozitatea la nivel înalt” în oraș.

„Nimeni nu câștigă dacă fundamentele rolului Hong Kong ca principal centru financiar și comercial internațional sunt erodate”, a declarat Robert Grieves, președintele grupului corporativ.

Rolul mai direct

Punctul crucial al problemei pentru Xi și alți lideri proeminenți este că Partidul Comunist și sistemul politic autoritar pe care acesta îl impune continentului rămân profund nepopulare în zona liberă din Hong Kong.

Pe măsură ce se apropie cea de-a 23-a aniversare a cedării, liderii chinezi sunt rareori văzuți în oraș.

Atunci când apar, de obicei la evenimente organizate cu atenție, ei sunt înfășurați în cordoane de siguranță concepute pentru a se asigura că nu se confruntă niciodată cu tipul de proteste turbulente sau critici publice pe care liderii din Hong Kong le suportă în mod curent.

Ultimul guvernator colonial din Hong Kong, Chris Patten, rămâne o figură populară aici și un comentator obișnuit asupra afacerilor politice locale.

„Cred că a avut loc o schimbare semnificativă în China, la Beijing, de când Xi Jinping a devenit președinte sau dictator pe viață, complet cu un cult al personalității care este extraordinar”, a spus Patten pentru corespondenții străini ai orașului.

„Cred că cel mai trist lucru este că Xi Jinping și elita sa au considerat libertățile din Hong Kong și Hong Kong-ul ca pe o problemă existențială pentru că Hong Kong reprezintă atât de mult ceea ce nu le place.”

Autoritățile continentale și delegații lor au lucrat neobosit pentru a obține sprijin din partea populației locale încă din momentul predării, dar aceste eforturi par a fi ineficiente.

Grupurile pro-democrație au obținut o victorie dramatică la alegerile locale organizate după punctul culminant al protestelor de anul trecut, în ceea ce a fost văzut pe scară largă ca un referendum pentru performanța administrației Lam.

Un sondaj efectuat pentru Reuters în martie a constatat că sprijinul pentru cererile manifestanților democrați a crescut chiar dacă manifestațiile s-au oprit din cauza pandemiei.

Activiștii politici veterani din oraș prezic că toți candidații democratici își vor repeta succesul la scrutinul Consiliului Legislativ programat pentru septembrie.

Rezistența în Consiliul legislativ și protestele în masă au ucis prima încercare a Beijingului în 2003 de a introduce legislația națională în materie de securitate.

Legile de extrădare propuse anul trecut au avut o soartă similară.

Impunerea acestor legi prin Congresul Național al Poporului înseamnă că Beijingul nu va trebui să riște un alt regres similar pe mâna legiuitorilor aleși și a susținătorilor lor pe străzi.

„Hong Kong are un grad ridicat de autonomie, dar Hong Kong nu este cu siguranță independent de China”, a spus Leung Chun-ying, fostul lider al orașului și acum consilier al guvernului chinez.

„Hong Kong face parte din China și, prin urmare, Hong Kong are obligația de a proteja securitatea națională a Chinei”.

Deși reglementările pandemice și de distanțare socială au limitat protestele la Hong Kong la începutul acestui an, există semne că Beijingul se pregătea să joace un rol mult mai direct în conducerea orașului.

Printre mișcările cheie s-a făcut numirea a doi înalți oficiali, ambii cu reputație de duritate și ambii cu legături strânse cu Xi, pentru a supraveghea Hong Kong.

Luo Huining, pe care Xi îl angajase anterior ca secretar al partidului pentru a stabili o rețea de corupție în provincia Shanxi, a fost numit pentru a conduce biroul de legătură cu Beijing din Hong Kong.

Un alt fost secretar provincial al partidului, Xia Baolong, a preluat biroul de afaceri din Hong Kong și Macau la Beijing, principalul organism guvernamental responsabil de gestionarea orașului.

Xia a fost adjunctul lui Xi când liderul chinez a fost secretar al partidului în provincia Zhejiang între 2002 și 2007.

După ce cei doi lideri și-au luat noile poziții, Biroul de legătură a stârnit o controversă atunci când au spus într-o declarație luna trecută că dețin puterea, împreună cu Biroul Afaceri din Hong Kong și Macao, de a gestiona Afaceri din Hong Kong.

„Susținătorii democrației din oraș au condamnat mișcarea ca o amenințare clară la autonomia Hong Kong-ului.”

Biroul de legătură și biroul de afaceri din Hong Kong și Macao nu au răspuns imediat la întrebări.

Într-un discurs din 15 aprilie, Luo a mai raportat că sunt în pregătire noi legi de securitate națională.

„Timp de aproape 23 de ani de la întoarcerea Hong Kong-ului la patria mamă, sistemul de protecție a securității naționale din Hong Kong a avut deficiențe și ar putea fi fatal în momente critice”, a spus Luo. Au fost necesare noi legi „fără întârziere”, a adăugat el.

La cinci săptămâni după ce Luo a vorbit, joi, Beijingul și-a făcut anunțul dramatic: securitatea națională în stil chinez vine în cel mai liber oraș al Chinei, Hong Kong

Doi bărbați care au abuzat și ucis o femeie, au fost dați de gol de… UN PAPAGAL

Papagalul „a redat ultimele cuvinte ale victimei” pentru a oferi dovezi în procesul bărbaților care „au violat și au bătut femeia până ce au ucis-o”

Procurorii dintr-un caz de viol și omor din Argentina intenționează să folosească dovezile furnizate de papagalul victimei ca probe împotriva presupușilor atacatori.

Miguel Saturnino Rolon, de 51 de ani, și Jorge Raul Alvarez, 62 de ani, vor fi judecați în acest an pentru violul și uciderea unei femei în vârstă de 46 de ani, Elizabeth Toledo, în Buenos Aires.

Ca parte a probelor prezentate în dosar săptămâna trecută, Poliția a inclus și… o declarație a unui ofițer de poliție care a susținut că… a auzit vocea papagalului aparținând lui Elizabeth Toledo:

„nu, vă rog, lăsați-mă să plec”, aceasta ar spus papagalul la scurt timp după ce a avut loc uciderea.

Ofițerul era de pază în zonă când a auzit o femeie care urla înăuntru, a relatat ziarul  argentinian La Nacion.

S-a uitat în interiorul apartamentului, dar a găsit doar trupul gol și desfigurat al femeii, întins pe podea, a notat și un papagal verde, într-o cușcă.

După ce a ieșit din cameră, el susține că a auzit cuvintele „ay por favor soltame” (nu, te rog, lasă-mă să plec).

Ofițerul consideră că papagalul repeta cuvintele, pe care procurorii le vor susține ca fiind ultimele ale victimei.

Dovada include și o mărturie de la un vecin care a susținut că l-a văzut pe papagal repetând fraza și după, cu o altă ocazie.

Martorul a spus Poliției că papagalul a spus „por qué me pegaste? (de ce mă loviți?) după ce unul dintre bărbați a lovit victima.

Dovezile procurorului includ și o mușcătură pe antebrațul victimei care, potrivit analizelor, corespunde mulajului dinților lui Rolon „ca o amprentă”.

Între timp, probele ADN găsite pe corpul femeii îl vor lega pe Alvarez de viol și ucidere, susțin ei.

Un al treilea bărbat, care locuia și el în acea proprietate și se număra printre suspecți, fusese exclus anterior din caz, după ce a furnizat un alibi.

Femeia a locuit cu cei trei bărbați și a închiriat o cameră pentru ei, spune Poliția. În acea casă au mai fost denunțuri anterioare de violență în familie.

Așadar, proba din dosar, papagalul, va fi pentru prima dată luată în considerație sau nu, rămâne să aflăm…

Astăzi este Ziua internațională a copiilor dispăruți

25 mai, Ziua internațională a copiilor dispăruți

Începând cu 1983, la 25 mai este marcată Ziua internaţională a copiilor dispăruţi. Principalele acţiuni organizate la data de 25 mai aparţin Reţelei Globale a Copiilor Dispăruţi (Global Missing Children’s Network – GMCN),

…la rândul ei o iniţiativă comună a Centrului Internaţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi şi a Centrului Naţional pentru Copii Dispăruţi şi Exploataţi din SUA. CITIȚI DETALII pe stirile.tvr.ro


Firește că nu este o zi celebrativă, ci de conștientizare asupra acestor drame și tragedii adesea, pe care le trăiesc foarte mulți copii din întreaga lume.


Organizațiile naționale și internaționale de protecție a copilului încurajează părinții să se pregătească pentru scenariul celui mai rău caz, prin păstrarea informațiilor la zi și identificarea copiilor lor, inclusiv documente medicale și stomatologice, documente emise de guvern și fotografii clare.

În plus, dacă este disponibil, este posibilă și colectarea și arhivarea înregistrărilor de amprente și a probelor de ADN.

Pași de urmat când copilul tău a dispărut:

Contactează imediat autoritatea locală.

După ce raportezi dispariția copilului la forțelor de ordine, dacă există o organizație pentru copiii dispăruți la nivel local, național sau regional, sună-i și pe ei, astfel încât să te poată ajuta.

Dacă lipsește de acasă copilul, uită-te oriunde s-ar fi putut ascunde, lângă sau în jurul casei.

Dacă te afli într-un magazin și copilul dispare, anunță administratorul magazinului, managerul de siguranță sau un alt angajat cât mai repede posibil.  Apoi, sună imediat Poliția.

Când denunți faptul că un copil lipsește, este important să furnizezi cât mai multe informații despre copil: numele, data nașterii, înălțimea, greutatea și descrierea oricărui alt identificator unic, cum ar fi ochelari de protecție, bretele și semne de naștere.

Explică limpede circumstanțele în care copilul a dispărut și ce a purtat când a dispărut.

Este important să rămâi cât mai calm, deoarece le va permite agenților de ordine să înțeleagă mai bine ce s-a întâmplat și să pună toate întrebările relevante pentru a ajuta la localizarea copilului cât mai rapid.


Peste un milion de copii dispăruți în toată lumea în fiecare an.


În Italia în fiecare săptămână dispare un copil și doar 18 la sută dintre ei sunt găsiți.

Datele furnizate de Telefono Azzurro pentru Ziua internațională a copiilor dispăruți sunt alarmante.

Copiii dispăruți, furați de la părinți sau răpiți, se regăsesc în multe cazuri într-un alt teritoriu decât cel în care au dispărut – spune profesorul Ernesto Caffo, președintele Telefono Azzurro.

Adesea sunt victime ale traficului sau exploatării, călătoresc prin Europa. Din acest motiv, un serviciu comun și sinergic are o importanță fundamentală, care favorizează cooperarea dintre forțele de poliție ale fiecărui stat prin mandat european și răspunde prompt la cazurile raportate, de asemenea, în diferite țări, pentru a crește șansele de a-i găsi.

Telefono Azzurro timp de zece ani, în colaborare cu Ministerul de Interne, a gestionat linia telefonică europeană gratuită 116000 activă h 24/24, coordonată de…

…Missing Children Europe, Federația europeană pentru copiii dispăruți și exploatați sexual …adunând 31 de organizații neguvernamentale din 27 de țări europene.

Minorii străini neînsoțiți fără părinți, fără documente și protecție, victime ale traficului și exploatării sunt deosebit de vulnerabili.

Numai anul trecut, din 150 de dosare despre copii dispăruți, 20 la sută au vizat minori străini neînsoțiți.

România se află printre țările care ”furnizează” pe piața sexuală, prin delicvenți fără scrupule, cei mai numeroși copii.

Să aveți curajul să denunțați orice informație în legătură cu aceste odioase infracțiuni imediat cum le aflați, puteți astfel salva viața cel puțin a unui copil.

Ce este BIOTERORISMUL şi care sunt armele biologice în lume. Potrivit SRI

arme biologice
razboi bactereologic

Ce este BIOTERORISMUL şi care sunt armele biologice în lume. Potrivit SRI

Auzim tot mai frecvent în ultimele decenii vorbindu-se despre bioterorism și arme chimice,  pe lângă alte teribile amenințări nucleare sau de terorism.

Am considerat foarte important și de actualitate să ne informăm despre pericolele de astăzi și să avem o anumită educație bazată pe informația corectă…

…pentru a nu ne panica sau rămâne indiferenți dar nici cădea în capcana paranoicilor teoriilor conspiraționiste.

Iată un amplu document provenit de la Serviciul Român de Informații, poate fi descărcat și în format PDF, pentru conservare și studiere amănunțită. În plus, puteți căuta surse complementare pe motoarele de căutare din internet.


Scurt istoric privind utilizarea armelor de distrugere în masă

Primele „arme chimice” – „fumuri toxice” au fost utilizate în jurul anului 424 î.e.n. în războiul peloponeziac.

Primii utilizatori ai „armei biologice” (în jurul anului 400 î.e.n.) pot fi consideraţi sciţii, care au utilizat săgeţi înmuiate în corpuri în descompunere sau sânge amestecat cu bălegar.

Spartanii obişnuiau să arunce asupra cetăţilor asediate bucăţi de lemn umectate cu sulfuri. Literaturile greacă, persană şi romană descriu modul în care erau utilizate animale moarte
pentru contaminarea fântânilor.

De asemenea, între anii 960-1279, în China au fost utilizate primele „fumuri cu arsenic”, în
timpul războaielor purtate de dinastia Sung.

Mongolii, în asediul fortăreţei Kaffa din Crimeea, în timpul războiului purtat între anii 1346-1347, au utilizat cadavrele celor răpuşi de ciumă cu scopul de a infecta sau de a crea o breşă în rândul apărătorilor fortului.

Veneţienii şi-au câştigat notorietatea în secolul al VI-lea prin folosirea otrăvurilor pentru eliminarea adversarilor politici şi religioşi.

Se pare că şi Napoleon a utilizat în conflictele armate baionete contaminate cu cianuri, iar în timpul războiului civil din America s-a folosit acid hipocloric la fabricarea proiectilelor.

În secolul al XV-lea, spaniolii au infestat vinul francez cu sânge provenit de la bolnavii de pestă şi, tot atunci, Pizzaro a distribuit amerindienilor din America de Sud îmbrăcăminte
contaminată cu variolă.

În secolul al XVI-lea, acelaşi virus a fost utilizat de englezi pentru impregnarea păturilor distribuite triburilor amerindiene care îi ajutau pe francezi.

În războiul împotriva Suediei din anul 1710, trupele ruseşti au folosit metoda la care, cu 400 de ani în urmă, a recurs şi armata tătară – respectiv utilizarea cadavrelor celor răpuşi de ciumă.

La 22 aprilie 1915, Regimentul 35 Pionieri ai armatei germane a lansat o încărcătură de aproximativ 180 tone de clor asupra poziţiilor franceze de pe frontul din Flandra.

Începând cu anul 1917, în timpul luptelor au fost utilizate substanţe toxice de luptă noi, cum ar fi: arsinele, acidul cianhidric, clorcianul şi bromcianul.

Cea mai toxică substanţă din timpul Primului Război Mondial a fost iperita (numele provine de la localitatea franceză Ypres, unde a fost întrebuinţată, pentru prima dată, de germani).

Pe teritoriul României, armata germană a lansat, la 17 aprilie 1917, un atac chimic asupra Regimentului 1 Vânători de Munte.

Următorul a avut loc pe 5 iulie în acelaşi an, asupra Regimentului 24 Artilerie, pe un front de 3 km, în zona Costieni-Gârleşti-Moldoveni-Nămoloasa.

Perioada dintre cele două războaie mondiale a fost marcată de întrebuinţarea armelor chimice de către Japonia şi Italia împotriva Chinei şi Abisiniei (Etiopiei).

Folosirea armelor de distrugere în masă în epoca modernă

În cel de-al doilea Război Mondial, japonezii au recurs la utilizarea armei chimice împotriva trupelor chineze din Extremul Orient.

De asemenea, finalul acestei conflagraţiimondiale a fost marcat de întrebuinţarea, pentru prima dată, a armei nucleare – atacurile aviatice ale armatei S.U.A. de la Hiroshima şi Nagasaki (Japonia).

În timpul războiului din Vietnam, americanii au folosit substanţe erbicide defoliante (determină căderea frunzelor), desicante (produc uscarea progresivă a vegetaţiei) şi sterilizante (afectează solul).

Aceste substanţe nu intrau sub incidenţa Protocolului de la Geneva din anul 1925 şi nici în Convenţia privind interzicerea armelor chimice.

În perioada Războiului Rece, substanţele toxice de luptă au fost folosite în conflicte locale. Dintre acestea, se pot evidenţia: folosirea de către Egipt a iperitei, în timpul conflictului din Yemen, din perioada 1963-1967.

În războiul dintre Laos şi Cambogia din perioada 1978-1983; folosirea de către Irak a iperitei şi tabunului, în timpul conflictului cu Iranul, din perioada 1980-1988; folosirea de către Irak a substanţelor toxice la Halabja, în anul 1988, fapt ce a provocat numeroase victime în rândul populaţiei civile, în special în rândul copiilor şi femeilor.

În anii `70, s-a folosit ricin pentru asasinarea disidenţilor bulgari Gheorghe Markov şi Vladimir Kostov.

În anul 1988, Irak-ul diseminează substanţe toxice în Halabja, provocând victime în rândul populaţiei civile, preponderent copii şi femei.

În 1972, la Chicago, un extremist de dreapta a fost arestat pentru posesia a 35 de g de culturi cu virus de tifoidă.

El intenţiona să le deverseze în rezervoarele de apă ale oraşului, cu scopul de a crea „o nouă rasă de stăpâni“.

În 1976, primarii mai multor oraşe din S.U.A. au fost destinatarii unor scrisori pe ale căror plicuri fusese utilizat adeziv impregnat cu germeni letali.

În anul 1979, în rândul persoanelor care lucrau într-o unitate militară de microbiologie (Ekaterinburg, Rusia), s-a înregistrat o epidemie de antrax pulmonar, în urma căreia au
murit peste 60 de persoane.

În 1983, poliţia americană a arestat doi fraţi care aveau asupra lor câteva zeci de grame de agenţi biologici mortali.

În anul 1984, în SUA, membrii sectei Bhagwan Shree Rajneesh au infestat hrana unor restaurante din Oregon cu Salmonella Tiphi, provocând 750 de cazuri de îmbolnăvire,
scopul constituindu-l „intenţia de a influenţa rezultatele unor alegeri locale“.

În septembrie acelaşi an, o fiolă conţinând tetanos a fost expediată, prin poştă, în suburbiile New Yorkului.

În anul 1986, membrii grupării teroriste Tigrii Eliberării Eelamului Tamil (LTTE) au mixat cianură de potasiu cu stocuri de ceai ale statului Sri Lanka, în încercarea de a distruge producţia şi exportul acestui produs.

În 1989, o echipă ştiinţifică americană a demonstrat că o muscă de origine mediteraneană, a cărei larvă se dezvoltă în fructele de livadă, fusese introdusă în mod voluntar în diferite
zone din California.

Primarul din Los Angeles şi câteva ziare au primit o scrisoare prin care un grup revendica actul, exprimându-şi în acest mod dezacordul faţă de practicile agricole californiene.

La 27 iunie 1994, în Matsumoto, Japonia, membri ai organizaţiei Aum Shinrikyo au pulverizat gaz sarin dintr-un vehicul în mişcare.

Atacul era o reacţie la punerea sub acuzaţie a organizaţiei în faţa Curţii Districtuale Nagano. Ţintele erau cei trei judecători ce prezidau audierile. În urma incidentului au murit 7 oameni, iar 270 au fost grav afectaţi.

În data de 20 martie 1995, aceeaşi organizaţie, intenţionând să ucidă zeci de mii de civili pentru a provoca dezastru şi panică, a plănuit plasarea a 11 pachete conţinând gaz sarin…

… (în final au fost folosite 6 dintre acestea) în trenurile care circulau pe trei linii importante de transport subteran, utilizate zilnic de peste 5 milioane de călători.

Garniturile vizate soseau în staţia centrală Kasumigaseki dimineaţa, în perioada de vârf, în intervalul 8:00 şi 8:10.

Atacul s-a soldat cu 12 morţi şi rănirea a peste 5000 de persoane. De asemenea, a
reuşit să creeze panică şi haos nu numai în staţia de metrou, ci în tot oraşul.

Experţii în arme chimice sunt de părere că efectele ar fi fost cu mult mai grave dacă nu s-ar fi greşit dozarea concentraţiei sarinului, iar sistemul de diseminare nu ar fi avut
eficacitate redusă.

Secta Aum a repetat atacul în patru staţii din Tokyo, cu aceeaşi metodă, la data de 4 iulie 1995, dar nici atunci dispozitivele nu au funcţionat.

După doar două săptămâni, la 5 mai, membrii Aum Shinrikyo au pus pachete cu acid cianic într-o toaletă din staţia de metrou Shinjuku, Tokyo.

A fost sesizată prezenţa pachetelor, iar poliţia a acţionat înainte de a se produce vreun
incident.

Tot în 1995, Irak-ul a admis că deţine bacillus anthracis, toxina botulinică şi alfa-toxina, declarând că este pregătit să le folosească.

Toate acestea demonstrează că, deşi în 1972 s-a semnat Convenţia împotriva folosirii armelor biologice, cercetările în domeniul armelor biologice au continuat.

Dintre cele şapte state identificate de Departamentul de Stat al SUA ca sponsori
ai terorismului internaţional, cel puţin cinci sunt suspectate că ar derula programe de înarmare cu agenţi biologici, însă nu există dovezi în acest sens.

De la sfârşitul anului 1992, în SUA au fost înregistrate mai multe epidemii complexe, cu efecte pe arie largă: 400.000 de cazuri de îmbolnăvire cu crypto-spori din apă, în
Milwaukee.

În primăvara lui 1993, o epidemie respiratorie cu cauze neidentificate; în toamna lui 1994, 250.000 de cazuri de intoxicaţii alimentare cu salmonela.

Epidemiile de ciumă în India, febra hemoragică (determinată de virusul Ebola) în Africa Centrală, afecţiunile cauzate de virusul Nipah în Malaezia şi Singapore.

Gripa aviară în Hong Kong, virusul Hendra în Australia au necesitat intervenţia internaţională în timpul investigaţiilor.

Încă din fazele incipiente ale anchetei, s-a luat în calcul posibilitatea ca aceste incidente să fie considerate atacuri bioteroriste, dar nu au existat dovezi în sprijinul acestor ipoteze.

De la atacul din Tokyo din 1995, s-a remarcat o creştere a numărului de incidente cu agenţi toxici sau infecţioşi.

Până la sfârşitul anilor ’90, FBI a investigat foarte multe cazuri privind procurarea sau folosirea materialelor chimice, biologice, radiologice sau nucleare.

Astfel, Agenţia a deschis 74 de astfel  de anchete în 1997 şi 181 în 1998, concluzionând că 80% dintre cazuri erau alarme false, în celelalte reuşindu-se dejucarea planurilor teroriste.

La 5 octombrie 2001, în Florida, SUA, în urma inhalării bacilului care provoacă antrax, editorul unui tabloid a decedat.

Urme ale acestui agent patogen au fost identificate la sediul American Media Inc. (AMI) din Boca Raton, unde victima îşi avea biroul.

La testările efectuate asupra personalului şi a celor care vizitaseră clădirea în acea perioadă, au fost depistate încă două cazuri de expunere la antrax. Nu s-a găsit sursa de la care a provenit bacilul.

La 20 octombrie 2001, în Washington DC, SUA, au fost expediate trei scrisori ce conţineau spori de antrax, avându-i ca destinatari pe Tom Daschle, membru al Senatului şi Tom
Brokaw, de la NBC News, precum şi redacţia ziarului „The New York Post”.

Toate trei erau trimise din oraşul Trenton. Nu au existat victime.

Trei zile mai târziu însă, în New Jersey, doi angajaţi ai poştei şi-au pierdut viaţa în urma inhalării sporilor de antrax, iar alţi doi au fost spitalizaţi.

La 2 noiembrie 2001, în Karachi, Pakistan, a fost depistată o scrisoare conţinând spori de antrax, care era adresată ziarului „Daily Jang”. Nu s-au înregistrat victime.

În Santiago, o trimitere poştală similară a avut ca efect îmbolnăvirea a treisprezece persoane.

La 13 noiembrie, în acelaşi an, dr. Antonio Banfi a primit o scrisoare care avea ştampila poştei din Zurich, dar adresa de returnare era Orlando.

Părându-i-se suspect, medicul nu a deschis scrisoarea, iar poliţia a trimis-o pentru verificări
Institutului de Sănătate Publică. Treisprezece persoane au fost expuse la antrax.

De la sfârşitul anului 2005, pe site-urile Al-Qaeda este publicat un manual pentru producerea unui mecanism de dispersare a acidului cianic.

Dispozitivul oferă posibilitatea utililizării unor substanţe foarte uşor de procurat: cianura de
sodiu (soluţie folosită ca otravă pentru şobolani şi curăţarea produselor din metal) şi hidrogen.

Din combinarea celor două substanţe rezultă un lichid incolor, foarte volatil şi stabil în
reacţie cu apa. Inhalat, sub formă de gaz, este letal. Mecanismul poate fi acţionat de la distanţă.

Totodată, manualul Al-Mubtakkar precizează potenţialele ţinte: case rău famate, teatre, pieţe şi magazine mari, sinagogi, trenuri (staţiile nu sunt incluse deoarece…

…în aceste locuri sunt montate camere de supraveghere), şcoli, spitale, baruri şi restaurante, bănci, cinematografe, săli de gimnastică, cazinouri, biserici, birouri guvernamentale.

Instrucţiunile Al-Mubtakkar au utilitate şi pentru organizarea/ desfăşurarea altor tipuri de activităţi vizând destabilizarea societăţii prin provocarea de panică în masă, crearea de disfuncţii în sistemul de transport şi supraaglomerarea instituţiilor medicale.

Osama bin Laden a făcut publică intenţia Al-Qaeda de a-şi procura arme de distrugere în masă, agenţii chimici fiind cel mai uşor de obţinut şi folosit.

În noiembrie 2006, spionul rus Alexandr Litvinenko a decedat în urma afecţiunilor provocate de iradiere.

Poloniul 210, izotopul extrem de radioactiv şi de toxic identificat în organismul victimei, este un material extrem de rar şi greu de obţinut.

Deşi acest derivat al uraniului, descoperit de chimista poloneză Marie Sklodowska Curie, în anul 1898, se găseşte în cantităţi mici şi în natură, el este obţinut, preponderent, pe cale
sintetică.

Specialiştii în radiaţii şi chimie afirmă că este nevoie de un echipament foarte complicat, de tipul unui reactor nuclear, pentru a produce o cantitate suficientă de poloniu care să provoace moartea unei persoane.

Cercetătorii au precizat că asasinarea lui Litvinenko nu a fost opera unor amatori, ci a unei
organizaţii teroriste sau chiar a unui stat puternic.

În prezent, un considerabil potenţial de risc la adresa securităţii este generat de pericolul sustragerii de arme chimice din depozitele Rusiei

…ţară care are cel mai mare arsenal de acest tip – aproximativ 40.000 de tone.

Trebuie menţionat că Rusia înregistrează întârzieri în ceea ce priveşte respectarea
calendarului stabilit de Convenţia pentru Arme Chimice, referitor la dezafectarea acestui arsenal, program finanţat cu 2 miliarde dolari de SUA, Canada şi UE, cu termen de finalizare anul 2012.

Profesorul Danny Soham, de la Universitatea Bar Illan din Tel Aviv, afirma într-un interviu că, în viitor, vor apărea două pericole.

Primul se referă la riscul înlocuirii de către terorişti a sporilor de antrax cu agenţi patogeni ai unor boli cumplite, cum sunt pesta (ciuma) sau febra hemoragică.

Al doilea are în vedere schimbarea modului în care acţionează teroriştii – nu se vor limita la expedierea de plicuri contaminate cu spori de antrax, ci vor infesta sistemele de aerisire ale unor clădiri sau vor pulveriza agenţi patogeni de la bordul unor avioane.

În prezent nu pot fi anticipate direcţiile spre care se vor orienta acţiunile teroriştilor.

După 11 septembrie 2001, pericolul unor atacuri teroriste de amploare asupra populaţiei din oricare parte a lumii nu mai este doar o ipoteză de lucru.

Terorismul chimic, biologic sau nuclear reprezintă, la ora actuală, una dintre cele mai grave ameninţări la adresa tuturor statelor.

Având în vedere tendinţa de amplificare a violenţelor interetnice şi religioase, precum şi a numărului cazurilor de încălcare a drepturilor omului în anumite zone „fierbinţi” de pe glob…

…analiştii în domeniu au atenţionat asupra accentuării riscului utilizării acestor tipuri de arme în acţiunile teroriste, subliniind caracterul imperativ al stabilirii, în regim de urgenţă, a unor măsuri vizând neproliferarea.

Răspunzând nevoii de informaţii în acest domeniu, Proiectul pentru Neproliferarea Armelor Chimice şi Biologice din cadrul Centrului de Studii pentru Neproliferare al Institutului Monterey…

…a creat o bază de date deschisă, care cuprinde toate incidentele din această categorie înregistrate în lume, începând cu anul 1900.

Bioterorismul

Concluziile desprinse din stoparea proliferării nucleare în ultima jumătate a secolului trecut nu au valabilitate în cazul proliferării biologice în secolul XXI.

Limitarea dezvoltării armamentelor în cele două blocuri din timpul Războiului Rece şi neproliferarea multilaterală nu pot reprezenta modele pentru a contracara această nouă provocare.

Mai mult decât în perioada proliferării nucleare, civilizaţia trebuie să facă faţă
propriului viitor biologic.

Arma biologică, agenţii patogeni şi formele lor de manifestare clinică

Specialiştii definesc arma biologică drept „un mijloc sau dispozitiv prin care se produce diseminarea unui agent biologic, inclusiv a vectorilor unor agenţi biologici (cum ar fi
unele specii de insecte), cu efecte vătămătoare sau letale pentru oameni, animale şi culturi agricole”.

Agenţii biologici sunt ”organisme vii, de orice natură, sau materiale infectate, derivate din ele, care sunt utilizate în scopuri ostile şi în mod intenţionat pentru a genera morbiditate
şi mortalitate, efecte care depind de capacitatea lor de multiplicare”.

În esenţă, agent biologic poate fi orice microorganism (bacterie, virus, fung, parazit) sau toxină (produs al unui organism viu) capabil să provoace îmbolnăvirea sau moartea unui alt organism viu (uman, animal sau vegetal).

Categoria microorganismelor include bacteriile (de exemplu, cele care produc antraxul, ciuma sau tularemia), viruşii (cauzează boli precum variola, frigurile galbene şi febra
hemoragică) şi fungii (care acţionează în special asupra recoltelor agricole).

Toxinele sunt produse ale plantelor sau microorganismelor incluzând, printre altele, ricina şi toxina bacilului botulinic. Acestea pot fi obţinute şi prin sinteză chimică.

Potenţialul de risc este generat de tipurile, caracteristicile şi căile de diseminare a agenţilor biologici:

• Bacteriile sunt organisme unicelulare (antrax, tularemia);

• Rickettsii sunt paraziţi intracelulari care se reproduc şi se dezvoltă în interiorul celulelor animale (tifos, febra Q);

• Viruşii sunt paraziţi intracelulari de 100 de ori mai mici decât bacteria (Smallpox, Ebola);

• Fungii sunt microorganisme care pot afecta omul sau culturile de cereale(histoplasmoză);

• Toxinele sunt otrăvuri naturale, „fabricate” de către organisme vii, dar pot fi obţinute şi sintetic. Avantajele utilizării acestor tipuri de agenţi biologici ca arme de distrugere în masă sunt următoarele:

• producţia industrială se realizează după metodologia de fabricare a iaurtului, berii, antibioticelor sau vaccinurilor;

• majoritatea echipamentelor necesare producerii acestora are dublă utilizare (sunt întâlnite atât în industria civilă, cât şi în cea militară), astfel că sunt comercializate pe
piaţa liberă;

• există culturi precursoare de agenţi patogeni depozitate în laboratoare specializate;

• pot fi transmişi cu uşurinţă către ţintele vizate, fiind utilizate inclusiv fenomenele meteorologice;

• au eficacitate sporită: cantităţi mici de substanţă pot produce efect maxim, pe o arie largă.

Identificarea declanşării unui atac cu agenţi biologici şi toxine este problematică, întrucât, de regulă, în cazul producerii acestuia, semnele clinice sunt similare cu cele ale unei epidemii obişnuite.

În plus, odată cu dezvoltarea sistemelor de detecţie, se produc şi noi viruşi/ toxine dificil de detectat.

Prevenirea contaminării biologice a fost şi este o provocare pentru toate structurile militare şi civile…

…tehnologiile de ultimă generaţie pe care le deţin încercând să rezolve problema contracarării agenţilor „high-tech”, cum mai este denumită „moartea nevăzută”.

A preveni o epidemie sau pandemie este mai uşor decât să încerci să-i limitezi/ elimini
efectele.

Potrivit unui grup de experţi americani în prevenirea şi controlarea bolilor, agenţii cei mai periculoşi sunt:

Agenţii din categoria A – agenţi biologici care pot afecta grav sănătatea publică, având potenţial ridicat de diseminare pe scară largă.

• Variola – se transmite de la persoană la persoană, prin contact direct sau prin intermediul unui obiect contaminat, dar nu prin apă sau prin aer.

Se declanşează la 12 sau la 14 zile de la contaminare, prin febră ridicată, dureri violente de cap şi lombare.

Ulterior apare o erupţie cutanată (pete roşii) pe faţă, pe piept şi pe picioare. Izolarea bolnavilor şi vaccinarea permit stoparea epidemiei.

Mortalitatea este între 20% şi 50% din cazuri. Tratamentul se limitează la administrarea de antibiotice specifice infecţiilor bacteriene.

Nu se justifică vaccinarea anticipată contra variolei, deoarece vaccinul poate fi el însuşi
periculos.

Maladia este considerată ca fiind eradicată din 1979, iar din 1984 vaccinarea nu mai este obligatorie.

• Antraxul – maladie infecţioasă, cauzată de sporii unei bacterii, Bacillus anthracis, care se poate transmite pe cale cutanată sau respiratorie.

De secole, animalele şi oamenii au fost victimele acestei maladii.

Cercetările asupra acestui microorganism, precum şi în ceea ce priveşte utilizarea lui ca
armă biologică datează din anul 1980.

În prezent, 17 ţări sunt suspectate că ar deţine un asemenea arsenal.

În cazul unui atac terorist, transmiterea pe calea aerului este cea mai periculoasă.

Simptomele apar în şapte zile, manifestându-se prin iritaţii asemănătoare celor provocate de înţepăturile de insecte, înainte de a lăsa pe piele o ulceraţie de 1 – 3 cm şi o escară neagră.

Această maladie este gravă în absenţa tratamentului, dar bacilii cunoscuţi sunt sensibili la antibiotice.

În caz de neaplicare a tratamentului adecvat, mortalitatea este de 20% şi se datorează
septicemiei.

Forma cutanată a bolii este cea mai uşoară, manifestându-se prin ulceraţii necrotice şi hemoragice care, tratate la timp, se vindecă în câteva săptămâni.

Forma pulmonară începe cu febră mare, senzaţie de sufocare, iar în decurs de 24 ore de la apariţia simptomelor, dacă nu se intervine, boala duce la deces prin hipoxie şi şoc septic,
majoritatea cazurilor fiind letală.

Nici forma digestivă nu este mai blândă, începând cu greţuri, vărsături, febră, hemoragie
digestivă, ulterior apărând ascita (o cantitate mare de lichid în cavitatea abdominală) şi, după 2-5 zile, decesul, în 25% – 60% dintre situaţii.

De menţionat că atacul biologic cu antrax comis de secta Aum, în 1998, a rămas fără urmări, deoarece a fost realizat cu o tulpină nepatogenă a acestei bacterii.

• Ciuma – boală infecto-contagioasă produsă de Yersinia pestis. Este transmisă cel mai frecvent de rozătoarele sălbatice, prin intermediul puricilor.

Datorită faptului că germenii răspunzători de transmiterea afecţiunii sunt sensibili la
antibiotice, aceasta poate fi uşor de tratată, dacă se intervine la timp.

În fiecare an, OMS raportează între 2000 şi 4000 de cazuri de ciumă în întreaga lume.

Se manifestă prin febră ridicată, oscilantă, adesea însoţită de delir şi de halucinaţii, precum şi de tulburări digestive intense.

Semnul său caracteristic este prezenţa unei „bube”, un ganglion inflamat, voluminos, situat sub braţ.

Câteodată, „buba” se deschide şi bolnavul se poate vindeca, dar există şi un număr relativ mare de cazuri în care pacientul moare în câteva zile din cauza unei septicemii generalizate.

Mortalitatea este între 50% şi 90% pentru cazurile netratate şi de 15% în cazurile tratate.

• Tularemia – determinată de Francisella tularensis şi febrele hemoragice virale, cunoscute sub denumirile de febra Lassa şi Ebola, sunt maladii extrem de contagioase şi, în cele mai multe cazuri, letale.

Rozătoarele şi insectele sunt pricipalele „rezervoare” de viruşi.

Omul se poate infecta dacă intră în contact cu animale purtătoare de virus sau cu urina,
saliva, excrementele, sângele sau secreţiile unei persoane bolnave (Ebola).

Principalele simptome sunt: febră foarte mare, oboseală, ameţeli, spasme şi dureri musculare, epuizare.

În cazul febrei hemoragice cauzată de virusul Ebola, bolnavii sunt afectaţi de hemoragiile multiple, care ating tubul digestiv, plămânii, ochii.

Ca arme biologice, febrele hemoragice sunt puţin eficace deoarece subiectul contaminat moare atât de repede încât nu are timp să transmită maladia.

Nu există tratament şi nici profilaxie pentru febrele hemoragice. În cazul infestării cu Ebola, mortalitatea este între 50% şi 90% din cazuri.

• Marburg – febră hemoragică virală descoperită prima oară în oraşul Marburg din Germania.

Mortalitatea este între25% şi 100% din cazuri şi, cu toate că s-a produs un vaccin, aflat în faza de testare, încă nu se poate vorbi de existenţa unui remediu.

• Botulismul – afecţiune extrem de periculoasă ca formă de manifestare, determinată de Toxina botulinică.

Aceasta poate contamina apa potabilă, poate fi introdusă în alimente sau dispersată în atmosferă.

Ingerarea, inhalarea sau contactul ochilor sau al unei răni de pe piele cu o cantitate infimă sunt suficiente pentru a provoca intoxicaţii grave şi tulburări neurologice mortale.

Simptomele clasice: tulburări de vedere, dificultate în exprimare, dificultăţi la înghiţire, oboseală extremă.

Dacă semnele clinice nu sunt rapid diagnosticate, se instalează paralizia membrelor şi a sistemului respirator.

În caz de ingerare, primele simptome apar între 15 şi 36 de ore. Se poate trata cu o antitoxină care va preveni evoluţia spre formele cele mai grave.

În urmă cu cinci decenii, 50% dintre cazuri erau mortale. În prezent, numai în 8% dintre situaţii se ajunge la deces.

Întrucât toxina botulinică este sensibilă la clorul din apă, o contaminare la scară mare, prin reţeaua de apă potabilă, este puţin probabilă.

• Ricina – toxina din ricinus communis. În anumite condiţii este foarte periculoasă, în special dacă este injectată, înghiţită sau inhalată.

Nu există antidot. Dacă ajunge în căile respiratorii, moartea se produce în timp de 36-48 de ore.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, în Statele Unite şi în Marea Britanie s-au efectuat cercetări vizând fabricarea unei bombe cu ricină.

Numele de cod al substanţei era “Compound W”. Arma biologică a fost testată, dar
niciodată utilizată.

De-a lungul timpului, ricina a fost folosită pentru asasinarea mai multor disidenţi politici bulgari aflaţi în exil la Londra, de notorietate fiind cazul lui Gheorghi Markov, ucis în 1974 în capitala engleză, cu ajutorul unei umbrele cu vârful otrăvit cu ricină.

Imediat după asasinat, ricina a intrat pe lista substanţelor cu utilizare în scopuri teroriste, gradul de periculozitate fiind direct proporţional cu uşurinţa cu care poate fi procurată.

Cantităţi importante de ricină au fost descoperite în Orientul Mijlociu, iar presa străină afirma că, în 2001, în Afganistan, într-o clădire din Kabul aparţinând reţelei Al- Qaeda, au fost identificate indicii privind utilizarea ricinei.

Ricina se numără printre produsele toxice căutate de inspectorii însărcinaţi cu dezarmarea Irakului, ţară suspectată că ar fabrica arme de distrugere în masă.

Uleiul de ricin – cunoscut pentru efectul său laxativ – este extras din plantă, în vreme ce ricina este extrasă din seminţele de ricin.

Substanţa volatilă extrasă din seminţele şi tulpina plantei cu acelaşi nume este de două ori mai toxică decât veninul de cobra.

Ricina are însă şi potenţial medical. Cercetătorii din domeniu sunt interesaţi de folosirea sa împotriva cancerului şi chiar a virusului HIV, dar amploarea fenomenului terorist face ca atenţia să fie îndreptată nu spre calităţile medicale ale plantelor, ci spre potenţialul de pericol pe care l-ar putea reprezenta acestea.

Agenţii din categoria B – sunt relativ uşor de diseminat şi au rate mici de mortalitate.

• Bruceloza (specia Brucella) – boală infecţioasă cauzată de bacteria de tip Brucella care se transmite între animale, oamenii infectându-se la contactul cu acestea sau cu produsele lor.

La aceştia, infestarea are o simptomatologie similară răcelilor: febră, dureri de cap şi de spate şi slăbiciune fizică. Pot să apară însă infecţii severe ale sistemului nervos central sau afecţiuni ale inimii.

• Encefalita virală – maladie indusă de viruşi alfa, cum ar fi encefalita cabalină, dar cel mai frecvent, de cei care determină apariţia oreionului, rubeolei, rujeolei, gripei şi a
mononucleozei (virusul Epstein-Barr).

Aceşti viruşi pot provoca maladii grave şi în unele situaţii pot infecta creierul şi genera encefalita.

Prin înţepăturile ţânţarilor şi ale căpuşelor, preponderent vara şi la începutul toamnei, se poate transmite encefalita indusă de un alt grup de viruşi (arboviruşi).

De asemenea, deşi foarte rar, infecţia cu virusul rabic (virusul turbării) poate produce encefalită, în forma letală, dacă tratamentul nu este instituit înaintea apariţiei simptomelor.

• Holera – boală infecţioasă acută, produsă de vibrionul holeric (Vibrio cholerae), care determină alterarea gravă a stării generale şi evoluţia spre mortalitate în 50 până la 80% dintre cazurile netratate.

Vibrionul holeric (Vibrio comma sau Vibrio cholerae), izolat de Koch în 1883, face parte din familia Vibrionae, genul Vibrio, şi este un bacil aerob.

După cum se precizează şi într-un raport al OMS, “virusul holerei poate fi diseminat practic oriunde, dar formele de manifestare nu apar decât în zonele receptive, adică acelea unde igiena este îndoielnică, iar mijloacele de control asupra stării de sănătate limitate”.

Astfel, în prezent, această maladie pare să caracterizeze numai ţările în curs de dezvoltare, cu o infrastructură sanitară deficitară, deşi cazuri “importate” pot apărea sporadic şi în celelalte ţări.

Principala sursă de infecţie cu vibrioni holerici este omul bolnav, în convalescenţă sau purtătorul sănătos cronic, care, în condiţiile lipsei de igienă…

…îi poate transmite persoanelor sănătoase fie prin contat direct, fie prin consumul de apă sau alimente contaminate (carne, lapte, fructe, legume şi chiar fructe de mare, scoici şi stridii, după cum a dovedit epidemia din 1973, din Italia).

• Stafilocociile sunt maladii infecţioase produse de stafilococii (bacterii Gram pozitive) prezenţi în aer, în apă şi pe toate suprafeţele; omul îi găzduieşte în fosele nazale, intestin,
glandele sudoripare şi pe piele.

Infecţiile cu stafilococi pot fi contagioase şi se transmit direct (prin contact cu focarele cutanate infectate) sau indirect (prin intermediul mâinilor).

Infecţiile cu Salmonella sunt printre cele mai răspândite boli de tip alimentar, contaminând omul prin ingestia de mâncare sau apă infectată.

Alimentele care transmit cel mai adesea salmonella sunt: carnea (în special de pui), ouăle şi produsele lactate deşi majoritatea produselor contaminate arată şi miros normal.

Omul mai poate fi expus la infecţia cu salmonella şi prin contactul cu animalele de companie.  În special reptilele sunt purtătoare ale bacteriei (şopârle, ţestoase, şerpi).

Există două tipuri de infecţii cu salmonella. Simptomele încep să-şi facă apariţia, de regulă, la 12 până la 72 de ore după ingerarea alimentului contaminat.

Totodată, sunt situaţii de contaminare cu salmonella în care nu apar simptomele specifice timp de un an, persoanele în cauză fiind purtători cu capacitatea de a infesta alţi oameni.

Un alt tip de salmonella, întâlnit mai rar, este cel care are forme de manifestare mai grave, printre care şi febra enterică (sau febra tifoidă).

Acest tip de salmonella poate infesta persoanele care călătoresc în ţările slab dezvoltate din
Asia sau Africa.

Categoriile cele mai expuse la riscul de a dezvolta o infecţie cu salmonella sunt copiii, vârstnicii şi persoanele cu probleme ale sistemului imunitar.

Majoritatea cazurilor de infecţii cu salmonella se vindecă fără tratament, într-o săptămână.

Antibioticele nu sunt folosite în mod normal pentru tratarea salmonellozei, deoarece aceasta, de obicei, nu răspunde la antibiotice, iar medicaţia poate întârzia eliminarea bacteriei din corp.

Totuşi, antibioticele sunt folosite în cazul febrei enterice sau atunci când infecţia se răspândeşte din intestine în fluxul sangvin.

Alimentele congelate care au fost anterior contaminate cu salmonella împiedică dezvoltarea bacteriei, dar nu o distrug, aceasta fiind distrusă doar prin procedeu termic.

Agenţii din categoria C – sunt patogeni care pot fi realizaţi în laborator şi care au un potenţial mare de a produce morbiditate sau mortalitate

(exemple: virusul nipah şi tuberculoza rezistentă la medicamente)

Agenţii se pot transmite prin mai multe căi, dintre care doar două sunt susceptibile de a atinge un număr mare de persoane: pe cale digestivă şi pe cale aeriană.

a. Pe cale digestivă. Unele microorganisme induc maladia, nu atât prin multiplicarea lor, cât prin acţiunea toxinelor.

Toxinele sunt produse de bacterii. Ingerarea toxinelor induce boala. Acest tip de contaminare nu este considerată ca fiind periculoasă decât în cazul utilizării în aglomerările de populaţie care dispun de rezervoare de apă în care aceste toxine ar putea fi deversate.

b. Pe cale aeriană. Cei mai mulţi agenţi utilizaţi în bioterorism pot fi transmişi pe cale aeriană.

Aceştia se multiplică, inducând maladia după o perioadă de incubaţie variabilă.

Riscul cel mai mare de contaminare a mii sau chiar zeci de mii de persoane îl prezintă potenţiala diseminare în timpul manifestărilor publice sau sportive, folosindu-se avioane utilitare (care pulverizează insecticide pe culturi) sau dispozitive tip aerosol.

Vă invităm să citiți amănunte foarte importante în fișierul PDF care vă stă la dispoziție aici mai jos și pe site-ul SRI.

Broșura poate fi descărcată în format PDF direct de la sursă: SRI

Centrul de Informare pentru Cultura de Securitate
Bucureşti, str. Dimitrie Paciurea, nr. 12, sector 2
Tel. 021.410.61.36  [email protected]

Marina SUA a testat cu succes o nouă armă laser capabilă să distrugă avioanele în timpul zborului

Marina SUA a testat cu succes o nouă armă laser de mare putere capabilă să distrugă avioanele în timpul zborului

Imaginile arată nava amfibie a docului de transport USS Portland care realizează „prima implementare la nivelul întregului sistem a unui laser cu stare solidă de înaltă energie” pentru a distruge aeronave și drone.

Imaginile arată laserul emanat de pe puntea navei de război. Clip-urile video scurte arată ceea ce pare a fi o dronă care arde.

Marina nu a furnizat o locație specifică pentru testul de demonstrare a sistemului de arme cu laser (LWSD), spunând doar că a avut loc în Pacific la 16 mai 2020.

Puterea armei nu a fost dezvăluită, dar un raport din 2018 al Institutului Internațional de Studii Strategice a dezvăluit că se proiectează un laser de 150 de kilowati.

„Prin efectuarea de teste avansate pe mare împotriva UAV-urilor și a ambarcațiunilor mici, vom obține o informație valoroasă asupra capacităților sistemului de arme cu laser cu stare solidă împotriva potențialelor amenințări”, a spus căpitanul Portland, Karrey Sanders.

„Cu această nouă capacitate avansată, redefinim războiul pe mare.”

Marina spune că laserele, pe care le numește arme cu energie directă (DEW), pot fi apărarea eficientă împotriva dronelor sau a bărcilor mici armate.

„Dezvoltarea DEW precum LWSD oferă avantaje imediate pentru luptători și oferă comandantului mai mult spațiu decizional și opțiuni de răspuns”.

În 2017, CNN a fost martor la un exercițiu de foc cu arma laser de 30 de kilowati la bordul navei de transport amfibie USS Ponce din Golful Persic.

La vremea respectivă, locotenentul Cale Hughes, un ofițer din sistemul de arme cu laser, a descris funcționarea lor.

„Lansează cantități uriașe de fotoni către un obiectiv”, a spus Hughes. „Nu ne pasă de vânt, nu ne pasă de distanță, nu ne pasă de altceva. Putem ataca obiectivele la viteza luminii.”

USS Ponce a fost retras din serviciu mai târziu în acel an.

Primul glob ocular 3D artificial din lume – capabil să depășească cumva ochiul uman

ochiul bionic
mai bun decat ochiul uman

Primul glob ocular 3D artificial din lume – capabil să depășească cumva ochiul uman

Ar putea ajuta o mulțime de oameni care sunt parțial sau complet nevăzători.

Cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong au venit cu un ochi electrochimic a cărui structură și performanță imită pe cele ale omului.

„Proiectarea dispozitivului are un grad ridicat de asemănare structurală cu un ochi uman, cu potențialul de a obține o rezoluție imagistică ridicată atunci când nano-firele individuale sunt dirijate electric”…

…au scris cercetătorii de la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong. într-un articol publicat în revista Nature.

The Sun a raportat imaginile dispozitivului convertit prin intermediul unor senzori minusculi care reflectă celulele de detectare a luminii vizuale dintr-un ochi uman.

Acești senzori se află într-o membrană din aluminiu și wolfram, care este modelată într-o jumătate de sferă pentru a imita o retină umană.

Un ochi bionic, altfel cunoscut sub numele de proteză vizuală, este un dispozitiv experimental care își propune să ajute la refacerea vederii pentru persoanele cu deficiențe de vedere.

Crearea unui astfel de dispozitiv cu funcții de detectare a imaginilor, cum ar fi un câmp vizual extrem de larg și de înaltă rezoluție, a reprezentat o provocare semnificativă pentru oamenii de știință datorită formei sferice și retinei ochiului biologic.

Cea mai recentă dezvoltare abordează descoperiri care „ar putea duce la crearea unui ochi bionic”, a declarat pentru The Sun. Profesorul Zhiyong Fan de la Universitatea de Științe și Tehnologie din Hong Kong.

„Cred că, dacă totul este pe calea bună, poate în cinci ani de acum încolo, tehnologia va deveni aplicabilă oricui”.

Pe lângă faptul că îi ajută pe oameni să își îmbunătățească vederea, experții susțin că ar putea ajuta, de asemenea, la crearea unor dispozitive de fotosensibilitate bio-mimetică suplimentare care ar putea fi utilizate într-un „spectru larg de aplicații tehnologice”.