Acasă Blog

S-ar părea că suntem singura formă de viață inteligentă din univers

S-ar părea că suntem singura formă de viață inteligentă din univers.

Suntem singuri în univers? Depinde dacă inteligența este un rezultat probabil al selecției naturale sau …o probabilitate redusă.

Prin definiție, evenimentele probabile apar frecvent, evenimentele improbabile apar rar – sau o singură dată.

Istoria noastră evolutivă arată că multe adaptări cheie – nu doar inteligența, ci și animale complexe, celule complexe, fotosinteză și viață în sine – au fost evenimente unice, unice și, prin urmare, foarte puțin probabile.

Evoluția noastră ar fi fost ca și cum ai câștiga la loterie … doar mult mai puțin probabil.

Universul este surprinzător de vast. Calea Lactee are peste 100 de miliarde de stele și peste un trilion de galaxii în universul vizibil, doar în fracția mică din univers pe care o putem vedea.

Deși lumile locuibile sunt rare, numărul lor absolut – există tot atâtea planete cât stele, poate mai multe – sugerează că există multă viață acolo. Deci, unde sunt ele toate? Acesta este paradoxul lui Fermi.

Universul este mare și vechi, ca timp și spațiu pentru evoluția inteligenței, dar nu există dovezi. Este puțin probabil ca inteligența să evolueze?

Din păcate, nu putem studia viața extraterestră pentru a răspunde la această întrebare.

Dar putem studia aproximativ 4,5 miliarde de ani din istoria Pământului, observând unde se repetă sau nu evoluția.

Uneori, evoluția se repetă, mai multe specii convergând independent la rezultate similare.

Dacă evoluția se repetă frecvent, atunci evoluția noastră ar putea fi probabilă, chiar inevitabilă.

Există exemple frapante de evoluție convergentă.

Tacina australiană marsupială, astăzi dispărută, avea un marsupiu asemănător unui cangur, dar, de altfel, arăta ca un lup, în ciuda evoluției dintr-o linie diferită de mamifere.

Au existat, de asemenea, cârtițe marsupiale, anteperate marsupiale și veverițe zburătoare marsupiale.

Surprinzător, întreaga istorie a evoluției Australiei, cu mamiferele care se diversifică după dispariția dinozaurilor, este paralelă cu cea de pe alte continente.

Alte cazuri uimitoare de convergență includ delfinii și ictiosaurii dispăruți, care au dezvoltat forme similare pentru a se adapta la viața în apă, și păsările, liliecii și pterozaurii, care au evoluat pentru a converge spre viața în zbor.

De asemenea, vedem convergența în organe individuale. Ochii au evoluat nu numai la vertebrate, ci și la artropode, caracatițe, viermi și meduze.

Vertebratele, artropodele, caracatițele și viermii au dezvoltat independent fălci. Picioarele au evoluat în mod convergent la artropode, caracatițe și patru tipuri de pești.

Iată trucul. Toată această convergență a avut loc în cadrul unei linii, Eumetazoa. Eumetazoii sunt animale complexe cu simetrie, gură, intestine, mușchi, sisteme nervoase.

Mai mulți eumetazoi au dezvoltat soluții similare la probleme similare, dar planul complex al corpului care a făcut tot posibilul este unic.

Animalele complexe au evoluat o singură dată în istoria vieții, ceea ce sugerează că sunt puțin probabile.

Surprinzător, multe evenimente critice din istoria noastră evolutivă sunt unice și cu siguranță puțin probabile. Unul este scheletul osos vertebrat, care permite animalelor mari să se miște pe pământ.

Celulele eucariote complexe din care sunt construite toate animalele și plantele, care conțin nuclee și mitocondrii, au evoluat o singură dată.

Sexul a evoluat o singură dată. Fotosinteza, care a crescut energia disponibilă pentru viață și a produs oxigen, este unică.

La urma urmei, la fel și inteligența la nivel uman. Există lupi și cârtițe marsupiale, dar …nu sunt oameni marsupiali.

Există locuri în care evoluția se repetă și locuri în care nu. Dacă vrem să căutăm doar convergență, se creează o prejudecată de confirmare. Convergența pare a fi regula, iar evoluția noastră pare probabilă.

Dar când căutați non-convergență, ea este peste tot, iar adaptările critice și complexe par a fi cele mai puțin repetabile și, prin urmare, puțin probabile.

Mai mult, aceste evenimente depindeau unul de celălalt. Oamenii nu au putut evolua înainte ca peștele să fi evoluat și să dezvolte un sistem osos adaptat care i-a permis să se târască pe uscat.

Oasele nu au putut evolua până când nu au apărut animale complexe. Animalele complexe aveau nevoie de celule complexe, iar celulele complexe aveau nevoie de oxigen, produs prin fotosinteză.

Nimic din toate acestea nu se întâmplă fără evoluția vieții, un eveniment singular între evenimente singulare.

Toate organismele provin dintr-un singur strămoș; din câte știm, viața s-a întâmplat o singură dată.

Curios, toate acestea necesită surprinzător de mult timp.

Fotosinteza a evoluat la 1,5 miliarde de ani de la formarea Pământului, celule complexe după 2,7 miliarde de ani, animale complexe după 4 miliarde de ani și …inteligența umană la 4,5 miliarde de ani de la formarea Pământului.

Faptul că aceste inovații sunt atât de utile, dar că durează atât de mult pentru a evolua implică faptul că sunt extrem de puțin probabile.

O serie puțin probabilă de evenimente. Aceste inovații unice, probleme critice, pot crea un lanț de blocaje sau filtre evolutive.

Dacă da, evoluția noastră nu a fost ca și cum ai câștiga la loterie. Era ca și cum ai câștiga la loterie din nou și din nou, continuu…!

În alte lumi, aceste adaptări critice pot să fi evoluat prea târziu pentru ca inteligența să apară înainte ca soarele lor să devină o nova, sau deloc.

Imaginați-vă că inteligența depinde de un lanț de șapte inovații improbabile: originea vieții, fotosinteza, celulele complexe, sexul, animalele complexe, scheletele și inteligența în sine – fiecare cu o probabilitate de 10% de a evolua.

Șansele unei inteligențe în evoluție devin una din 10 milioane.

Însă adaptările complexe pot fi, de asemenea, mai puțin probabile. Fotosinteza a necesitat o serie de adaptări în proteine, pigmenți și membrane.

Animalele eumetazoi au necesitat multiple inovații anatomice (nervi, mușchi, gură și așa mai departe).

Așadar, fiecare din aceste șapte inovații cheie evoluează doar 1% din timp. În acest caz, inteligența va evolua pe numai 1 din 100 de miliarde de lumi locuibile.

Dacă lumile locuibile sunt rare, atunci am putea fi singura viață inteligentă din galaxie sau chiar din universul vizibil.

Totuși, suntem aici. Trebuie să conteze pentru ceva sau cineva, nu? Dacă evoluția are noroc o dată în 100 de trilioane de ori, care sunt șansele pe care le avem pe o planetă unde viața s-a întâmplat?

De fapt, șansele de a fi pe acea lume puțin probabilă sunt 100%, deoarece nu am putut avea această conversație despre o lume în care fotosinteza, celulele complexe sau animalele nu au evoluat.

Acesta este principiul antropic: istoria Pământului trebuie să fi permis evoluția vieții inteligente, altfel nu am fi aici pentru a medita la acest subiect.

Inteligența pare să depindă de un lanț de evenimente improbabile.

Dar, având în vedere numărul mare de planete, prin urmare, ca un număr infinit de maimuțe care împiedică un număr infinit de mașini de scris pentru a tasta Hamlet, este destinat să evolueze undeva.

Rezultatul puțin probabil am fost, iată, chiar noi… ( Adaptare după The Conversation)

Teoria Creaționistă își găsește tot mai multă limpeziciune tocmai studiind opusul, Teoria Evoluției…

Situația complexă a îngrijitoarelor (badanti) din Italia

Dedicăm astăzi editorialul Vocativ Plus sutelor de mii de îngrijitoare care sunt pe frontul italian al asistenței celor în vârstă și bolnavi, sau cum li se spune în Italia, badanti.

Acest an, 2020, a început cu o catastrofă la nivel planetar: o teribilă pandemie cu un virus care a curmat până astăzi sute de mii de vieți și a bulversat economia mondială și a oferit politicienilor aflați la putere ocazia de a-și dovedi incompetența, luând cele mai nepotrivite decizii.

În Italia (să punem astăzi în lumină doar această țară) lucrează mai mult de două milioane de îngrijitoare, printre care 60% sunt ”la negru” iar românii ocupă peste 70% din totalul celor care din necesitate au ales această muncă.

Pandemia a pus atât îngrijitoarea cât și angajatorul dar și persoana asistată în situații delicate.

Cu toții fiind speriați de posibilitatea infectării, s-au luat decizii la moment, adesea îngrijitoarele și-au pierdut locul de muncă sau ele au renunțat la acesta, ambele situații lăsând o uriașă problemă a lipsei de asistență.

Mii de îngrijitoare au rămas pe drumuri, fiind concediate și neavând unde să stea, nici cum să se întoarcă în țară, fiind în toate țările teribilul lockdown, blocajul transporturilor și al accesului la granițe.

Cele mai afectate au fost, desigur, cele care lucrau fără documente legale de angajare.

Foarte mulți vârstnici au rămas fără asistență, unii chiar pierzându-și viața și din cauza lipsei acesteia.

La momentul actual, când în Europa de Est pandemia pare să-și continuie curba ascendentă, îngrijitoarele se află în fața unor situații și mai delicate.

Venind perioada de vacanță, nu se pot duce în țara lor fie de teama infectării sau de un nou posibil lockdown care le-ar împiedica să revină, în plus, lipsa unui loc unde să stea în carantina obligatorie la reintrarea în Italia.

Mai mult, persoanele îngrijite au frică de faptul că la reîntoarcere îngrijitoarele le vor aduce virusul în casa lor.

Îngrijitoarele au familii în țările lor de origine și au de rezolvat o mulțime de probleme acasă și nu se pot duce.

Statul încă nu s-a gândit cum să ajute prin soluții și legi acest sector și criza se adâncește tot mai mult, ignorându-se impactul social și economic la nivel național al lipsei îngrijirii și a lipsei unei protecții atât pentru îngrijitoare cât și pentru cei asistați.

Vă prezentăm în continuare ce se întâmplă pe partea cealaltă a medaliei, acasă la îngrijitoare, acolo unde căminul a rămas de zeci de ani destrămat…

Sute de mii de copii din Moldova, România, Ucraina, Bulgaria cresc fără părinți.

Adesea sunt îngrijite de bunici, unchi, frați mai mari: sunt numiți orfani albi, deoarece mama și tatăl sunt în viață, dar sunt obligați să emigreze pentru a găsi muncă și pentru a sprijini financiar familia.

Timp de cincisprezece ani, fenomenul a luat o dimensiune fără precedent.

Cea mai recentă estimare datează din cercetarea Unicef ​​efectuată în 2010, care a înregistrat aproximativ 350.000 de copii cu ambii părinți în străinătate doar în România.

Consecințele pentru copii sunt psihologice – depresie, vinovăție și abandon, tentative de suicid – și sociale: părăsirea timpurie a școlii, condiții de sănătate precare, expunerea la rețelele de prostituție și traficul de persoane.

Problema este abordată rar de mass-media italiană, în ciuda faptului că este una dintre principalele destinații pentru lucrătorii bărbați și femei din est.

Cea mai mare comunitate de străini din Italia este cea românească, care are 1,9 milioane de persoane, în mare parte femei (peste 57%), care lucrează în domeniul serviciilor personale ca lucrători casnici și îngrijitori.

Italia are cea mai mare cerere în Europa pentru lucrătorii casnici: Primul raport anual privind munca în gospodărie (2019), elaborat de Domina, a constatat că 35% dintre lucrătorii casnici și îngrijitorii la nivel european sunt prezenți în Italia.

Pentru a afla mai multe despre fenomenul orfanilor albi din România și Moldova, am preluat un material despre Silvia Dumitrache, fondatoarea Asociației pentru Femeile Românce din Italia, și Igor Belei, directorul Misiunii Sociale Diaconia, care operează în Moldova.

Orfani albi din România: cauze și consecințe sociale și psihologice

Din acest motiv, peste 5 milioane de români s-au expatriat să caute de lucru, dintre care peste un sfert s-au stabilit în Italia, spune Silvia Dumitrache.

În 2011, Silvia a fondat ADRI (Asociația pentru Femeile Românce din Italia).

ADRI este preocupată de promovarea integrării cetățenilor români în Italia și de sprijinirea părinților transnaționali, pentru a reduce impactul negativ al migrației asupra orfanilor albi.

De fapt, mamele românce, care își găsesc un loc de muncă în Italia în îngrijirea la domiciliu, își lasă copiii la soții lor sau, chiar mai des, la bunici sau unchi.

Se stabilesc într-o familie în care locuiesc și muncesc 24 de ore pe zi pentru a trimite bani în România.

În satele din mediul rural, aproximativ unul din doi copii crește cel puțin fără părinte, iar acest lucru se întâmplă și în multe alte țări din est.

Când este vorba despre soțul care rămâne în țara de origine și are grijă de copii, Dumitrache spune:

„o inversare a echilibrelor familiale: imposibilitatea de a juca rolul de șef al familiei și al lucrătorului și condiția dependenței economice de soții în străinătate poate provoca disconfort alimentând abuzul de alcool și violența în familie”.

Chiar mai des, copiii sunt încredințați bunicilor, care însă nu sunt în stare fizică pentru a putea avea grijă de ei.

În esență, „beneficiile care decurg din remitențele femeilor emigrate sunt cu mult mai mici decât daunele pe care le produce această situație: copiii, de multe ori în absența unei figuri de referință, părinte, pot cădea în depresie, pot dezvolta patologii, părăsesc școala, vor fi expuși trafic de persoane și abuzuri”.

După cum a afirmat psihologul român Lavinia Țânculescu într-un documentar Rai dedicat fenomenului:

Consecințele pot fi foarte grave: „doar în România sunt 120 de copii care s-au sinucis între 2008 și 2019, în urma crizelor depresive severe”, spune Silvia Dumitrache, care a început să documenteze fenomenul în urmă cu zece ani.

„În România, numărul orfanilor albi este subestimat” din mai multe motive, potrivit Dumitrache.

În primul rând, mulți părinți nu declară autorităților că și-au părăsit copiii la bunici, pentru că ar risca o intervenție a asistenților sociali.

În plus, estimările se bazează pe evidența școlară, dar părăsirea timpurie a școlii este foarte frecventă în rândul orfanilor albi, care, de aceea, nu sunt numărați adesea.

Orfanii albi din Moldova: o situație foarte critică

Estimări similare sunt complet absente pentru alte țări în care fenomenul este răspândit, cum ar fi Moldova.

Situația din țară ne este povestită de Igor Belei, coordonatorul proiectelor sociale ale Diaconiei, structura Bisericii Ortodoxe Române pe teritoriul Moldovei finanțată și de Caritas Ambrosiana.

Printre altele, Diaconia conduce un program dedicat orfanilor albi adolescenți. Tocmai la sfârșitul școlii obligatorii, la 16 ani în Moldova, apar cele mai mari dificultăți.

Fetele, în special, riscă să fie prinse în rețelele de prostituție și abuz, pe care multe le-au suferit anterior în comunitățile lor: „sarcina noastră este să le oferim o rețea socială de referință și o profesie”, spune Belei.

Prin urmare, serviciul Diaconia se adresează fetelor între 15 și 18 ani care provin din medii economice și familiale deosebit de vulnerabile. Este cea mai săracă și dificilă parte a orfanilor albi.

Diaconia alcătuiește un grup de fete și le pune la dispoziție un apartament pe care să-l partajeze, creând un mediu familial și având grijă de pregătirea profesională.

În Moldova, însă, mii de copii și tineri trăiesc în condiții precare. Uneori sunt îngrijiți de bunici bătrâni, alteori nu au o casă și sunt nevoiți să locuiască pe stradă, în pădure sau în grajduri.

„Până acum 15 ani, teritoriul Moldovei era punctat cu orfelinate, care au primit în total 12 mii de copii”, spune coordonatorul Diaconiei, „părinții erau de multe ori în viață”.

Pentru familiile foarte sărace, „orfelinatul a fost un instrument pentru a le garanta copiilor lor un viitor mai bun și pentru URSS contextul perfect pentru modelarea homo sovieticus, căruia i-a fost inculcată ideologia de partid”.

Dar această dinamică a generat un lanț de abandon. „Unii copii au avut bunici născuți ca ei în orfelinate”, continuă Belei, „un model de viață de familie s-a pierdut”.

Începând cu 2006, prin presiunea ONG-urilor, autoritățile moldovenești au decis să închidă multe institute, cu scopul de a rupe acest cerc vicios și de a reconstrui un model de familie.

Cu toate acestea, nicio politică socială care ar putea oferi o alternativă nu a urmat închiderii orfelinatelor.

Dacă acum cincisprezece ani au găzduit 12 mii de copii, astăzi orfelinatele au doar o mie. Prin serviciile parentale, statul are grijă de 800 de copii: mii de copii sunt, prin urmare, descoperiți prin asistență socială.

Din nou, aceștia sunt adesea orfani albi: părinții sunt în viață, dar nu pot avea grijă de copiii lor pentru că au emigrat la muncă sau nu au mijloacele economice. Odată cu închiderea orfelinatelor, situația s-a agravat în Moldova.

Cu toate acestea, în multe cazuri, orfanii de pe strada albă nu suferă cele mai extreme consecințe ale lipsei de părinți.

Igor Belei spune că „fenomenele de depresie, anxietate, vinovăție și uneori sinucidere sunt mult mai frecvente în rândul orfanilor albi care sunt crescuți de bunici sau de alte rude din casele lor”.

Paradoxal, aceștia sunt cei care au un sprijin financiar mai mare și trăiesc în condiții mai bune, dar suferă tot mai mult din punct de vedere emoțional.

Potrivit lui Belei, „nu este bunăstarea economică care face diferența, ci rețeaua socială care îi înconjoară și care dă sens vieții lor”.

În acest moment, există o mare îngrijorare cu privire la impactul pandemiei covid-19 asupra unei țări mici și foarte sărace precum Moldova:

infecțiile sunt în creștere și odată cu acestea sărăcia crește și este mai dificil să realizezi proiecte sociale.

Sindromul Italia și orfanii albi: două fețe ale aceleiași monede

Lipsa relațiilor sociale este unul dintre motivele pentru care chiar și mamele din străinătate se află adesea în condiții precare de sănătate mintală.

Mulți lucrători estici din Italia și alte țări europene trăiesc și lucrează 24 de ore pe zi într-o casă pentru persoanele în vârstă bolnave.

Lipsa de ore de somn și privarea relațiilor emoționale contribuie la dezvoltarea unor forme de depresie care îi determină adesea să se abandoneze la izolare și să taie punțile cu familia și copiii lor.

Acest fenomen este cunoscut sub numele de Syndrome Italy, deoarece implică numeroase femei care sunt îngrijitoare în țara noastră.

În Iași, România, sunt aproximativ 200 de ex-îngrijitori reveniți din străinătate care suferă de tulburări de anxietate, atacuri de panică, insomnie și depresie sunt spitalizați în fiecare an la Institutul de Psihiatrie Socola.

Sindromul Italiei este un fenomen medico-social, alimentat de distanța față de familia de origine și imposibilitatea de a-și vedea copiii crescând.

Orfanii albi și sindromul Italia sunt două părți ale aceleiași monede, produsul emigrării dictat de o criză economică și o lipsă de bunăstare care obligă familiile să se despartă pentru a garanta o viață demnă copiilor lor.

2,2% din PIB-ul României provine din banii trimiși de muncitori din străinătate.

Cu toate acestea, „cu ajutorul prăbușirii societății și a familiei, plătim prețul acestor beneficii economice”, spune Silvia Dumitrache, care denunță „dezinteresul guvernului român față de fenomen și absența politicilor de susținere a familiei transnaționale” .

Pe lângă proiectele de după școală și cantinele sociale, „este nevoie de politici de muncă care să permită mamei și copiilor să rămână uniți în ciuda distanței și să evite impactul psihologic devastator”.

Un exemplu a fost deja încercat de unele țări: în Rusia și Belarus, unele agenții de angajare organizează schimburi de expatriere de trei luni, echipele de femei luând rândul lor, pentru a putea reveni periodic la familia lor.

De asemenea, se poate face mult din străinătate: Silvia Dumitrache, prin Asociația Femeilor Române din Italia, la Milano a activat programul  „mama te iubește” pentru a ajuta mamele să mențină contacte cu copiii lor din România prin intermediul mass-mediei audiovizuale.

În căutarea unei locații stabile, ADRI este acum preocupată în principal de sensibilizarea opiniei publice italiene cu privire la acest subiect prin articole, studii, cercetări și conferințe.

În Italia, situațiile orfanii albi și sindromul Italia sunt aproape necunoscute, dar complici în această dramă sunt și schimburile de muncă inumane ale îngrijitoarelor femei din Italia și protecțiile rare de care se bucură.

Primul raport anual privind munca în gospodărie, citat la început, indică faptul că în Italia lucrătorii și îngrijitorii casnici sunt în mare parte femei (88%) și străini (75%) și că aproape 6 lucrători din 10 sunt ”la negru”.

Cu toate acestea, munca aceasta generează 1,2% din PIB-ul italian, un procent care este destinat să crească, având în vedere că cererea de lucrători în îngrijirea casnică a crescut cu 10% în ultimii 6 ani, iar populația italiană este într-o tendință accelerată de îmbătrânire.

Față de această imagine, Italia nu poate continua să arate dezinteres și indiferență așa cum s-a făcut până acum, scrie Marianna Usuelli.

Orfanii albi și sindromul Italiei sunt o consecință directă a modelului socio-economic italian și a alegerilor de viață.

Îngrijitoarele la vreme de coronavirus

Am preluat acest material de la Elettra Freda, consultant în muncă și manager al Colfacile, Serviciul de management al muncii la domiciliu, care ne explică:

„până în prezent nu există nicio interdicție în ceea ce privește performanța în muncă, lucrătorul intern poate continua să lucreze la casa familiei pentru pe care îl servește, așa cum a fost confirmat și în Decretul premierului din 22 martie 2020 și ulterior.

De fapt, codul Ateco 97 apare în tabelul de activități excluse din oprire, care include toți angajatorii casnici.

Cu toate acestea, Guvernul a sugerat să se suspende activitatea, cu excepția cazurilor excepționale, ca act de responsabilitate și să pună în aplicare dispozițiile introduse.
Prin urmare, putem elabora un manual pe baza celor două criterii de comportament.”

Aceasta înseamnă că performanța muncii în casa angajatorului continuă pe deplin.

Din păcate, există anumite situații în care performanța în muncă este esențială, gândiți-vă la asistența pentru persoanele în vârstă sau copiii la care lucrează ambii părinți.

În acest caz, respectarea regulilor este esențială.

Mai ales în cazul contactului cu persoanele în vârstă, care sunt subiecții cu cel mai mare risc de contagiere, angajatorul trebuie să ofere echipamente de protecție personală, cum ar fi o mască și mănuși și să aibă o distanță de siguranță de cel puțin 1 metru menținută pe cât posibil.

În plus, lucrătorul necoabitant care se deplasează, trebuie să obțină auto-certificare pentru a face călătorii între casă și muncă, în care trebuie să indice datele personale ale angajatorului.

DACĂ PERFORMANȚA MUNCII ESTE SUSPENDATĂ

În cazul în care familia consideră că asistența unui lucrător casnic nu este esențială (în cazul curățării casei, de exemplu, sau a babysitting-ului cu părinții, atât în ​​muncă inteligentă, pot suspenda munca la domiciliu. Cum să se comporte în acest caz?

În primul rând, nu există nimic care să împiedice angajatorul să plătească lucrătorului intern pentru zilele de absență, mai ales dacă orele prevăzute în contract nu sunt multe.

În acest caz, o primă ipoteză care trebuie luată în considerare ca recomandată chiar de Guvern, este de a folosi vacanțele sau permisele acumulate sau încă de acumulare.

Aceasta înseamnă că lucrătorul intern va primi remunerația sub forma acestor două instituții și va continua să acumuleze contribuțiile, care vor trebui apoi plătite ca întotdeauna prin MAV furnizate de INPS.

O altă ipoteză prevede, în schimb, suspendarea relației, cu anticiparea unei porțiuni din plata indemnizației.

În acest fel, lucrătorul va primi o sumă necesară pentru a acoperi această perioadă de lipsă de lichiditate, iar angajatorul va fi scutit de plata salariilor și contribuțiilor pentru perioada suspendată.

Comunicarea de suspendare trebuie trimisă la INPS prin PIN sau un intermediar autorizat delegat pentru a gestiona relația de muncă internă, cum ar fi un consultant de angajare.

Această comunicare poate fi realizată în raport cu viitoarele trimestre ale contribuțiilor.

În cazul în care lucrătorul ar trebui să se întoarcă la serviciu înainte de sfârșitul trimestrului, trebuie să intrați pe portalul INPS pentru plata contribuțiilor și să schimbați MAV prin introducerea datelor privind săptămânile lucrate.

În ambele cazuri de suspendare, se recomandă înainte de a continua, să trimiteți lucrătorului o scrisoare scrisă în care să menționeze acordul făcut.

Ulterior, colaboratorul trebuie să trimită acordul prin e-mail, sms sau whatsapp angajatorului pentru confirmarea cu Ok-ul său pentru a continua.

Imediat ce este posibil să reluați relațiile, se recomandă să semnați ce a fost convenit anterior de ambele părți, astfel încât acordul scris să rămână în dosar.

CONCEDIERE

Doar dacă lucrătorul casnic refuză unilateral, relația poate fi suspendată fără acord, sau în extremis, cu concedierea, în cazul în care serviciul va fi considerat esențial, cum ar fi asistența celor în vârstă sau copiii.

De fapt, sectorul acesta este exclus din încetarea activităților prevăzute de decrete, prin urmare, alegerea de a nu merge la muncă trebuie considerată absență nejustificată.

În ceea ce privește concedierile, sectorul intern este exclus din procedurile de concediere prevăzute de legislație și se bucură de o procedură mai simplificată.

Prin urmare, sectorul este, de asemenea, exclus din încetarea concedierilor în vigoare în această perioadă de criză a coronavirusului.

Angajatorul care dorește să concedieze, sau colaboratorul care intenționează să demisioneze, poate face acest lucru fără împiedicare, având totuși grijă să respecte zilele de notificare furnizate de C.C.N.L. Aceste zile variază în funcție de motivația pentru concediere și durata serviciului.

BOALA

Ce se întâmplă dacă lucrătorul casnic se îmbolnăvește? Procedura normală este prevăzută.

El trebuie să trimită certificatul medical angajatorului, iar zilele de absență vor fi compensate pentru boală.

Muncitorul are dreptul să fie plătit maxim 8 luni (pentru vechime până la 6 luni), 10 (pentru vechime de la mai mult de 6 luni la 2 ani), 15 (pentru vechime peste 2 ani).

Până în a 3-a zi are dreptul la 50% din remunerație, iar din a 4-a zi, 100% din remunerație.

De asemenea, se reamintește că lucrătorul casnic are dreptul la conservarea locului în perioada bolii, care variază în funcție de durata serviciului.

Pentru vechime de până la 6 luni, 10 zile, pentru vechime de la 6 luni la 2 ani, 45 de zile, și pentru vechime peste 2 ani, 180 de zile calendaristice.

AMORTIZĂRI ȘI BONUSURI

Munca de îngrijitoare este exclusă de la utilizarea rețelelor de securitate socială, cum ar fi Cigo și Cigs.

În acest moment, potrivit celor declarate de ministrul Muncii, Nunzia Catalfo, un bonus primește în următoarele zile pentru sprijinirea lucrătorilor casnici care au suferit suspendarea sau încetarea relației de muncă din cauza coronavirusului.

Bonusul va varia de la un minim de 300 de euro până la un maxim de 600 de euro pe baza reducerii activității de muncă și a orelor lucrate.

Cu toate acestea, unele regiuni au alocat fonduri în mod autonom, anunțând deja procedurile de operare pentru solicitarea bonus-ului pentru acele tipuri de lucrători care nu sunt urmați de vreo formă de ajutor economic.

Regiunea Lazio, de exemplu, a publicat deja platforma „Nimeni exclus”, ale cărei cereri pot fi trimise începând cu 5 mai pe platforma Nessun esculso

Pe de altă parte, familiile vor putea profita de un bonus de 600 € Baby Sitter. Este un plan conceput special pentru a ajuta părinții la închiderea școlilor.

Pentru a profita de acest bonus, părinții trebuie să fie ambii lucrători și să aibă copii sub 12 ani sau peste 12 ani în prezența unui handicap grav.

Cererea poate fi depusă prin intermediul site-ului web INPS cu metodele obișnuite și PIN, dar și prin procedura PIN simplificată, specifică pentru acest moment de urgență.

Beneficiarii bonus-ului de babysitting de 600 de euro sunt angajații din sectorul privat, lucrătorii înscriși în Managementul separat, lucrătorii independenți înscriși în INPS și lucrătorii independenți care nu sunt înscriși în INPS (dar sunt subordonați comunicării de către respectiv fonduri de securitate socială).

În unele cazuri, valoarea bonus-ului poate ajunge până la 1000 de euro pentru lucrătorii din sectorul sănătății, public și privat.

Dacă doriți să vă țineți la curent, să primiți sfaturi de la distanță, puteți vizita pagina de Facebook Colfacile, sau scrieți pe adresa de e-mail [email protected]


Dragi îngrijitoare, vă așteptăm pe adresa de email a ziarului Vocativ Plus, [email protected], să ne trimiteți comentarii sau să ne împărtășiți experiența dumneavoastră…

Pe urmele lui Noe – tărâmuri necunoscute turiștilor

Pe urmele lui Noe – tărâmuri necunoscute turiștilor

Probabil că nu ai auzit niciodată de Nakhchivan.

Plasată între Armenia, Iran și Turcia pe platoul Transcaucazian, această republică autonomă din Azerbaidjan este unul dintre cele mai izolate avanposturi ale fostei Uniuni Sovietice și un loc pe care puțini călători l-au vizitat vreodată.

Separată din punct de vedere geografic de națiunea sa, Armenia, de o fâșie de 80-130 km, această porțiune din Azerbaidjan de 450.000 de locuitori este cea mai mare enclavă din lume, un amalgam format din clădiri de apartamente sovietice, moschee cu cupole, munții roșii, aurii și locuri aride, ruginii, cuprinse între Marea Neagră și Marea Caspică.

Găzduiește un mausoleu maiestuos unde este îngropat profetul Noe; o fortăreață medievală aflată pe vârful muntelui pe care Lonely Planet a poreclit-o „Machu Picchu Eurasiei”

Are și o capitală ciudat de curată, în care funcționarii publici plantează copaci și mătură străzile în weekend.

De asemenea, a fost prima parte a Uniuni Sovietice care și-a declarat independența – cu câteva luni înainte de Lituania – doar pentru a se încorpora în Azerbaidjan câteva săptămâni mai târziu.

Din cauza poziției unice a lui Nakhchivan pe frontiera ex-Uniunii Sovietice la granița cu Turcia și Iran, membru NATO, a fost un fel de regiune secretă, în mare parte închisă chiar și pentru majoritatea cetățenilor sovietici.

Și 30 de ani după ce această republică autonomă s-a eliberat de URSS, rămâne în continuare relativ necunoscută pentru mulți.

Astăzi, oricine are viză azerbaidjană poate intra în regiune și, deși este un loc relativ sigur de vizitat, autoritățile continuă să fie în alertă atunci când străinii se prezintă, în parte, deoarece puțini străini sunt prezenți.

Prima impresie despre enclavă a fost o curățare suprarealistă, aproape șocantă.

Mormântul lui Noe este unul dintre ultimele cinci locuri de odihnă finale ale Profetului, împrăștiate în întreaga lume, dar nu le spune asta niciodată nakhchivanilor care cred cu mândrie că doar patria lor este „pământul lui Noe”.

Unii savanți susțin că numele „Nakhchivan” este o combinație de doi termeni armeni, care înseamnă împreună „loc de coborâre”, în timp ce mulți azerbaidjani susțin că provine de la Nakh („Noe”) și chivan („loc”, care înseamnă „locul lui Noe”) în limbile persane antice.

Conform legendei locale, când marele potop s-a retras, Arca lui Noe ar fi nimerit pe vârful Muntelui Ilandag din apropiere, sculptând fanta văzută în vârf și astăzi.

Mulți Nakhchivani îți vor spune că profetul și urmașii lui au trăit restul zilelor lor aici și că sunt urmașii lor.

Nakhchivan poate fi sinonim cu Noe, dar în cei aproximativ 7.500 de ani de când profetul și urmașii săi au coborât de pe Muntele Ilandag (sau lângă Muntele Ararat, în funcție de cine întrebați), urmașii lor au trecut sub stăpânirea persană, otomană și rusă pentru a forma acum și ceva din majoritatea musulmană.

În ultimele decenii, o dispută funciară continuă cu Armenia a rămas unul dintre ultimele „conflicte înghețate” ale Europei post-sovietice.

În 1988, în timp ce Moscova își pierdea stăpânirea asupra republicilor constituente, războiul a izbucnit în apropierea enclavei Nakhchivan Nagorno-Karabakh din sud-vestul Azerbaidjanului, între grupurile etnice armene susținute de Armenia și Azerbaidjan.

Până la 30.000 de oameni au murit înainte ca un acord de încetarea focului să fi instituit în 1994.

În represalii, majoritatea etnică armenească care controla teritoriul a închis toate căile ferate și drumurile care leagă Nakhchivan de restul Azerbaidjanului și URSS în 1988.

Doar două mici poduri construite peste râul Aras în Iran și Turcia au salvat Nakhchivan de foame și colaps total.

Drept urmare, locuitorii Nakhchivanului au dezvoltat un sentiment al asigurării autosuficienței născut din lipsă și nevoie.

Nevoiți să rămână dependenți din punct de vedere economic de poduri și vecini, Nakhchivanii au început să-și asigure alimente și să producă propriile lor bunuri.

Și după creșterea celui de-al doilea val petrolier din Azerbaidjan în 2005 și creșterea în consecință a PIB-ului, creșterea investițiilor din Baku a văzut semințele acestei mentalități „naționale” auto-suficiente într-un studiu de caz fascinant despre sustenabilitate.

Astăzi, ca și Coreea de Nord, această sclavă azerbaijană este unul dintre puținele exemple din lume a unei slabe autarhii economice, în care un regat sau o țară supraviețuiește fără prea multă asistență externă sau comerț internațional.

Dar, după cum am aflat, politica economică orientată spre interior a Nakhchivan are o prejudecată uimitoare, ecologică și progresivă ecologic – și a devenit o sursă de mândrie care a modelat identitatea regiunii.

Nakhchivan a adoptat o politică alimentară strictă fără pesticide și complet organică.

Acest sol sănătos garantează că rasa de oaie Balbas pe care o consumi provine din fermele Nakhchivani; peștele lacurilor Nakhchivani; mărar sălbatic, busuioc dulce de la poalele dealurilor Nakhchivani; produsele livezilor Nakhchivani și chiar sarea peșterilor subterane Nakhchivani.

”Curând, masa noastră a gemut sub o întreagă carcasă de miel fraged”, povestește autorul care a vizitat locurile.

”Aceasta a fost însoțită de feluri de mâncare cu salate și carne de vită, preparate cu legume, brânzeturi, chifle de lavash, frigărui, păstrăv proaspăt prins, bere și vodcă infuzate cu o selecție de 300 de plante cultivate în munții din apropiere – fiecare oferind un remediu natural pentru boli.”

”Când am întrebat motivul care a stat la baza mișcării organice a lui Nakhchivan și a locavorei, Hasanov a menționat bunăstarea.”

„Oamenii noștri sunt sănătoși și nu suferim de aceleași boli ca înainte, pentru că mâncăm doar ceea ce este natural”, a spus el.

”În timp ce ascultam, am gustat o roșie mare și o explozie proaspătă de dulceață mi-a umplut gura. A fost, fără îndoială, cea mai bună roșie pe care am gustat-o ​​vreodată.”

Sănătatea celor din Nakhchivan nu se datorează doar culturilor fără OMG. La paisprezece kilometri în afara orașului Nakhchivan se află peștera de sare din Duzdag, un impunător sanatoriu gratuit, construit adânc în interiorul unei foste mine de sare sovietice.

Site-ul peșterii asigură turiștilor medicali că 130 de tone de sare naturală complexă pot vindeca o gamă largă de boli respiratorii, de la astm până la bronșită.

„Am avut vizitatori din toată lumea”, a spus el. „Un băiat din Uruguay care suferise de astm sever a venit anul trecut și a plecat vindecat”.

Tocmai atunci un grup de tineri școlari și profesorii lor s-au oprit să-și petreacă noaptea în peșteră absorbind mirosul de sare și …de liniște.

Din toate locurile, Nakhchivan este considerat cel mai curat oraș din Azerbaidjan, dacă nu chiar întregul Caucaz, și din motive întemeiate.

Oriunde te uiți, autostrăzile sunt perfect asfaltate, străzile imaculate, copacii bine tăiați și buruienile curățate repede.

Potrivit unui raport detaliat publicat de Comitetul norvegian de la Helsinki, o mare parte din acest rezultat depinde de angajații din sectorul public al enclavei – cum ar fi profesorii, soldații, medicii și angajații guvernamentali – care se oferă voluntar pentru a curăța străzile în zilele libere.

În plus, în încercarea de a reface pădurile care au fost arse pe post de combustibil în timpul blocajului, rezidenții sunt, de asemenea, încurajați să planteze copaci atunci când nu lucrează sau mătură străzile.

Această practică își are rădăcinile într-o practică din epoca sovietică numită subbotnik: un concept acum arhaic de muncă voluntară, neplătită.

Sau așa cum au descris unii zilele sovietice: ”lucram într-un mod voluntar-obligatoriu”.

”În timpul vizitei mele, Ibrahimov și-a oprit Mercedesul și a arătat spre câmpurile verzi la o distanță scurtă. Sub un soare neîncetat de strălucitor, grupuri mici de oameni erau strânse împreună.”

„Plantează pomi fructiferi”, a spus el. La suprafață, practica subbotnik-ului pare destul de altruistă: cu fiecare copac plantat, plămânii enclavei se extind și devin mai puternici, crescând în același timp oferta de fructe prețioase.

Cu toate acestea, potrivit aceluiași raport al Comitetului norvegian de la Helsinki, oricine se opune acestui obicei de muncă „voluntară” trebuie să demisioneze imediat din funcția în slujba statului, a recunoscut un angajat al Ministerului Dezvoltării Economice din Nakhchivan.

Un profesor de la Universitatea de Stat din Nakhchivan a recunoscut că Vasif Talibov, actualul șef al Nakhchivanului și considerat de mulți drept un autoritar, obține câștiguri uriașe din acest job gratuit.

”La sfârșitul vizitei, am început să mă întreb dacă imaginea curată și verde a Nakhchivan este oarecum asemănătoare cu un loc precum Singapore, unde ordinea publică este determinată de o combinație de muncă voluntară și teama de repercusiuni guvernamentale.”

”Nakhchivan este o enigmă pe care nu am reușit să o rezolv: oare este o enclavă progresivă și auto-suficientă, populată de voluntari altruiști, un fior pustnic pus în scenă cu atenție sau o combinație complexă dintre cei doi?” – autorul David McArdle pentru BBC.

Ceea ce rămâne interesant, muntele unde Noe și-a oprit arca… am putea spune că este locul reînceperii civilizației de după potop… Să vizităm acest loc unic pentru a ne convinge și să învățăm secretele administrării și conviețuirii sănătoase.

Victor Ponta nu mai este Doctor! Plagiat în Pandemie! Dar ce mai contează…?!

Victor Ponta nu mai este Doctor! Plagiat în Pandemie! Dar ce mai contează…?!

Astăzi, 14 iulie, anno domini 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a dat verdictul: Victor Ponta a plagiat!

Cu alte cuvinte i se va retrage atât statutul, cât și diploma obținută cu multă muncă! După 8 ani de dă-i și luptă, și luptă și dăi neicusolule, s-a dat în sfârșit decizia…dar în contextul actual mai contează?! Nu!

Asta ar putea fi o știre bombă într-o lume și o situație normală, în care s-a tot vehiculat ideea JOS CU CORUPȚIA!, dar nu trăim nici într-o lume normală și nu ne aflăm într-o situație normală.

O să mă întrebați de ce. Răspunsul este puțin mai lung, dar zic că merită câteva minute din timpul vostru pentru a vă edifica.

Ne întoarcem în luna martie a acestui an, când s-a declanșat pandemia COVID-19 în România și, constrânși de situație, Guvernul a emis OUG pentru instaurarea Stării de Urgență.

De atunci și până în acest moment, s-au făcut o groază de abuzuri…atenție! abuzurile au fost de ordin politic din punct de vedere al decidenților și nu social.

Lumea a fost obligată să stea în case sau, dacă au fot obligați să iasă din case, cu țidula la purtător, altfel plătea amenzi de până la 20.000 de lei.

În nicio țară civilizată nu s-au impus astfel de reguli, dimpotrivă, s-au făcut testări masive și, implicit, izolări masive, atunci când au fost depistați pozitivi.

Vine momentul în care CCR decide că acea ordonanță prin care cei asimptomatici și cei pozitivi să fie închiși în spitalele din România, pe motiv de izolare, este ilegală și încalcă drepturile cetățenilor. Ce s-a întâmplat?

Cazurile au explodat, odată cu pacienții infectați care au vrut să fie externați.

Ba mai mult, odată cu relaxarea măsurilor, s-au dus pe apa Sâmbetei toate regulile de distanțare socială și de protecție, prin folosirea măștilor, a mânușilor, etc.

Cazurile de infectare au crescut vertiginos, având în luna iunie și iulie un record de infectări, în doar 24 de ore.

Alt moment, atenție, foarte important, este găselnița Ministerului Sănătății și, implicit, a Guvernului, cu noul proiect de lege privind carantinarea și izolarea pacienților infectați care, din păcate, în afară de multitudinea de abuzuri regăsite în lege, a devenit un INSTRUMENT POLITIC, de ambele părți a eșalonului politic.

A…! era să uit, din nefericire pentru români, toată această criză COVID-19, nu mai este demult o criză de sănătate și socială. Aaa…! nu știați?!

Criza asta a devenit un instrument politic pentru ambele tabere a eșichierului politic românesc, de foarte mult timp, dar unii dintre noi de-abia acum au realizat acest lucru.

Există o vorbă din popor care sună cam așa: Politica este o curvă!. Da, dar în general, în țările din jurul nostru este o curvă inteligentă, care, în afară că mai și ia pe ascuns, dar și dă populației.

În România noastră pitorească, Politica a ajuns nu o curvă inteligentă, ci o curvă de pe centură, de-aia de joasă speță, dacă a ajuns să se folosească de o catastrofă la nivel mondial, care a afectat peste 30.000 de români, ca sabie politică cu care…

…indiferent de spectrul politic, se taie în carne vie… în a cui carne mă întrebi?!

În carnea ta domnule cititor, cu tot respectul te anunț că din carnea ta se taie. De ce?

Pentru că TU plătești taxe și impozite, TU aduci bani la buget și, cu toate astea, ești folosit de curva politică românească ca monedă de schimb și ca și cobai pentru diferitele lor proiecte.

Așa că, iată de ce, astăzi, decizia ÎCCJ de a-i retrage titulatura și diploma de doctor lui Ponta nu mai contează, din punct de vedere profesional…

…ci doar politic în contextul în care Ponta a fost o voce acidă în toată această perioadă, pentru că vin alegerile locale și pentru că, fie că vrem, fie că nu, este un candidat puternic de care multora le este teamă. Cui?!

Tuturor… și niciunuia, în același timp. Decizia asta este un alt instrument politic și îmi certifică și cele spuse anterior.

Așa că, te las să tragi și tu concluziile, singur, urându-ți drum bun și cale bătută oriunde, dar nu în România politrucilor și cretinilor ce ne conduc destinele și accentuând faptul că nu am nicio afinitate politică cu niciun partid de idioți din România.

editorial scris de Ștefan R. Apostol

Citește știrea: Hotnews

Semiotica unei fotografii

Semiotica unei fotografii

Aș vrea să vă invit în interiorul unei fotografii. Este ca și cum ai face o invitaţie înăuntrul unui nume. Ca să intri într-un semn lingvistic ai nevoie de o disciplină care se numeşte semiotică.

Semiotica teoretic este o disciplină despre semne în general – chiar dacă e vorba de semne de circulaţie, o ştiinţă despre toate semnele posibile, care au existat şi care ar putea exista vreodată.

În  momentul în care semiotica se concentrează asupra unui semn poetic, de exemplu o operă de artă, atunci semiotica prinde o culoare poetică.

Ea este de fapt o poetică literară puţin mai profundă. Este cazul lui Bahtin, Tzvetan Todorov sau a lui Umberto Eco, nişte gânditori despre sens, mai ales despre sensul din opera literară.

Discursul lor critic era foarte simplu, puneau o întrebare despre sens şi explicau pe parcursul unui tratat faptul că nu se poate spune nimic cu sens despre sens.

Unii dintre aceşti gânditori despre sensuri, preferau termenul de conţinuturi, pentru că termenul de sens se volatiliza pur şi simplu în momentul enunţului. Ei preferau să înceapă discursul estetic cu o întrebare despre conţinutul textului.

Ce este conţinutul textului? Când pui această întrebare, devii fără să vrei un pic textualist.

Întrebarea aceasta a declanşat la nivel istoric o adevărată dezbatere culturală – ce este sensul textului, se poate reduce textul la propriul sens, care sunt limitele lecturii şi ale interpretării? Este complicat.

Când aplici semiotica pe un text literar – ajungi nişte concluzii de efect – e ca şi cum lupţi cu nişte umbre şi intri într-un labirint să găseşti drumul către tine;

concluziile semioticienilor literari sunt  un pic mai fistichii şi nu trebuie luate prea în serios, pentru că în general opera literară nu dă doi bani despre cine ce o să se întrebe peste o sută de ani despre ea.

Când aplici semiotica pe o lucrare politică, de exemplu o fotografie de guvern lucrurile se schimbă. Un singur stimul poate declanşa o avalanşă de interpretări.

Îmi amintesc de profesorul meu de semiotică dând capul pe spate în sălile de la Universitate cu efect de amfiteatru antic mai ales în momentul în care tu stai în bancă şi cel care vorbeşte cu tine este în poziţie de personaj, adică este cineva şi stă pe un fel de podium lângă catedră.

Personajele antice în amfiteatru întotdeauna aveau o poziţie privilegiată faţă de spectatori. Aveau nişte încălţări care le făceau mai înalte, unele mergeau pe catalige. Chiar şi masca viu colorată de actor, făcută din porţelan avea efecte de difuzor.

Este foarte interesant că în “Poetica” lui Aristotel nu există conceptul de personaj, acesta venind mult mai târziu pe filiera latină exact din conceptul de mască de teatru de care vă vorbeam puţin înainte.

În fine, tocmai spuneam despre fostul meu profesor de semiotică dând capul pe spate la cursurile de semiotică şi spunându-ne:

“A voi credeţi că ăsta este substantiv, păi să vedem de unde vine, pe unde pătrunde în structura gramaticală pe ce uşă? pe uşa din faţă sau uşa din dos?

Denumeşte cumva sau doar exprimă? Sau nici nu denumeşte, nici nu exprimă? Pentru că dacă nu denumeşte şi nu exprimă, este doar un element de relaţie.

Este o conjuncţie. Sau mă rog ceva, un sunet nearticulat din natură – este o interjecţie.

Să vă explic eu ce înseamnă numele, semnificaţia, sensul, conotaţie şi denotaţie. E complicat tare. Trebuie să scriu o carte despre filozofia semnului să vă explic. Te doare capul!”

În fine eu îmi prezint scuze fostului meu profesor de semiotică pentru demersul ulterior, pentru că am să vulgarizez semiotica şi am să pătrund într-o fotografie politică de tot rahatul ca să nu folosesc un cuvânt mai colorat.

Am să pătrund în plină pandemie în fotografia guvernului Orban care-l sărbătoreşte pe primul ministru chiar în incinta guvernului.

Vreau să vă spun că fotografia asta care este o imagine a trecutului nu mai are în aparenţă nicio legătură cu realitatea, în esenţă însă afectează gravitaţia realităţii ca o gaură neagră. Deşi clipa fotografiei a murit, ea este sus pe cer şi străluceşte ca o stea.

Steaua a dispărut de mult, dar lumina ei abia ajunge la noi.

Când păşeşti înlăuntrul unei fotografii se produce un efect de metalepsă, adică de atingere a unor lumi imposibile, lumea realităţii şi lumea imaginaţiei, lumea autorului şi lumea unor personaje, lumea câinilor şi lumea stăpânilor, lumea fraierilor şi lumea crimei organizate, lumea celor cu mască şi lumea celor fără mască.

O dată ajuns acolo, eşti tentat să adopţi acelaşi comportament – să bei şi tu un pahar de wiskey cu primul ministru şi de ce nu să aprinzi şi tu o ţigară pe scrumiera tinerei democraţii româneşti.

Când în plină pandemie cu întreg cortegiul de carantinări şi izolări, declaraţii şi identificări de persoane care zădărnicesc combaterea epidemiei, anchete epidemiologice şi închideri de spitale în forţă prin intervenţia armatei…

…tu fumezi relaxat ca pe o terasă de la malul mării, alături de diafana ta purtătoare de cuvânt, specialistă în limbajul de bumbac, Raluca Turcan, alături de Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, rafinatul retor Virgil Daniel Popescu, înseamnă că pur şi simplu ţi-ai tras un glonte politic în tâmplă.

Tot guvernul tău, cu toate măsurile de până acum şi toate măsurile pe care le vei lua de acum încolo  sunt un fum de ţigară. Protestele care abia au început în Piaţa Victoriei sunt logice şi naturale.

Marea problemă a acestei fotografii este că un singur stimul declanşează o avalanşă de sensuri care îngroapă orice încercare de protest.

Această fotografie va avea un efect pe termen lung tare– este ca un glonte politic care trece din tâmplă liberală în tâmplă liberală.

Din fotografie lipseşte doar Arafat cu o shisha în gură, nici nu mai ştiu cum se numeşte… narghileaua marilor conducători sanitari pe care i-a avut România de la Vlad Ţepeş încoace.

Americanii rup acordul cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii 

Statele Unite ale Americii se retrag oficial din Organizaţia Mondială a Sănătăţii

Preşedintele Donald Trump a retras oficial Statele Unite ale Americii din Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat marţi un senator american, relatează AFP.

„Congresul a primit notificarea că preşedintele a retras oficial Statele Unite din OMS în plină pandemie”, a scris pe Twitter Robert Menendez, membru democrat al Comisiei pentru relaţii externe din Senatul SUA.

„Dat fiind că au eşuat în efectuarea reformelor cerute şi foarte mult necesare, vom încheia astăzi relaţia noastră cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi vom redirecţiona fondurile spre alte nevoi de sănătate mondiale, care le merită”, spunea Donald Trump la finalul lunii mai.

Preşedintele SUA a acuzat China că nu a transmis în mod corespunzător informaţii despre coronavirus Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi că a exercitat presiuni asupra OMS pentru „a induce lumea în eroare”.

Anterior, preşedintele SUA suspendase contribuţiile financiare către OMS şi ceruse reformarea organizaţiei internaţionale.

Videoclip cu o văcuță care participă la un duet alături de femeia care cânta o serenadă

Videoclip cu o văcuță care participă la un duet alături de femeia care cânta o serenadă

Un video emoționant vine din Brazilia și arată o femeie și o vacă interpretând un duet… Potrivit goodnews.org

Filmat în mediul idilic din Minas Gerais, videoclipul o arată pe Patrica Varela Favano, cântând în timp ce se relaxează într-un grajd cu o vacă, cunoscută sub numele de Sidarta Gautama.

În timp ce Patricia continuă să cânte, vaca se alătură ușor cu mugete melodioase care sunt destinate să vă topească inima.

Patricia, în vârstă de 48 de ani, conduce Vale da Rainha alături de soțul ei Victor, a spus:

„Nu sunt cunoștințe intelectuale la nivelul a ceea ce se întâmplă aici, cu toate acestea putem simți că există seninătate, bucurie și pace profundă în viață și în modul în care interacționăm cu mama natură…”

„Sufletele umane pot fi atinse și umplute prin ea, dând senzația de a ști că există un sens mai profund decât viața și o ordine care stă la baza întregii existențe”.

Această vacă fusese destinată faimei, poate, din vreme ce a fost numită după numele lui Buddha (Siddhartha Gautama).

 

9 avantaje importante ale petrecerii timpului în natură împreună cu copiii

9 avantaje importante ale petrecerii timpului în natură împreună cu copiii

Pe măsură ce copiii cresc, au nevoie de mai multe activități în aer liber, în natură, ceea ce este esențial pentru dezvoltarea copilului.

Cu toate acestea, copiii astăzi petrec jumătate din timp în interior, în comparație cu părinții lor pe când erau mici.

În timp ce cantitatea de timp petrecută de copii în aer liber este în scădere, beneficiile petrecerii timpului în natură cu copiii cresc.

S-ar putea părea că micuțul tău este pur și simplu uimit în mediul înconjurător, însă mințile lor absorb totul și le pregătesc pentru o viață plină de curiozitate și învățare.

În timp ce părinții pot fi tentați să își ducă odraslele în vacanțe grandioase și elaborate, cele mai bune momente sunt petrecute atunci când sunt deconectați și trimiși în natură.

Asta nu înseamnă că natura ar trebui să înlocuiască timpul pe care copiii îl petrec cu gadget-urile lor.

Cu toate acestea, dacă neglijezi complet natura, copiii tăi vor lipsi de oportunități incredibile.

De ce este importantă natura în dezvoltarea copilului?

Indiferent de situația în care vă aflați, datorați copiilor dvs. să le oferiți elementele de bază pentru dezvoltarea nivelului superior.

Înainte de nașterea iPod-urilor, iPad-urilor și smartphone-urilor, copiii au avut ocazia să se distreze singuri.

Când copiii ies în natură, se pierd într-o lume a imaginației și a minunilor. Așa se explică de ce să le spui copiilor tăi „să se joace afară”, fiindcă este natural și instinctiv.

Aceasta deoarece părinții știu cât de importantă este natura pentru dezvoltarea copiilor.

Petrecerea timpului în natură are multe beneficii de care se pot bucura atât copii, cât și adulți.

Mediul permite dezvoltarea rapidă a copiilor.

Unul dintre motivele pentru care natura este importantă pentru copilul nostru se datorează mediului senzorial bogat pe care natura îl oferă. Cu toate acestea, momentele „wow” construiesc abilitățile de gândire critică a copilului.

Avantajele petrecerii timpului în natură pentru copii

Atunci când aprofundați motivele pentru care natura este esențială în dezvoltarea copilului, este ușor de înțeles de ce o zi de joacă fizică în aer liber este vitală.

Există avantaje pentru mintea unui copil care își petrec timpul în natură. Ele includ:

1. Fundamentul învățării

Majoritatea lucrurilor pe care le facem în natură este un experiment. Pentru copii, este la fel de simplu să răspundă dacă ai să-i întrebi cum se simt să țină în mână unul dintre acele lucruri verzi pe care le văd.

În cazul lor, rezultatul este de obicei incredibil de semnificativ. De asemenea, petrecerea timpului cu copilul dvs. în natură, se face răspunzând la toate întrebările sale și direcționându-l către lucruri care l-ar putea interesa, vă va oferi un avantaj în știința și în abilitățile de citire.

2. Încurajarea independenței

Fiecare mamă și tată își doresc ca micuții lor să aibă un viitor frumos. Deci, ce poți face ca părinte pentru a te asigura că viitorul copilului tău poate deveni sigur și independent?

În funcție de vârsta copilului dvs., copiii dvs. pot fi capabili să se ocupe de anumite sarcini, cum ar fi udarea plantelor din curtea dvs., ceea ce poate încuraja independența copilului.

De asemenea, puteți învăța copilul dvs. cum să aibă grijă de plante și să îi încurajați să petreacă timp în natură chiar și atunci când nu sunteți cu ei.

3. Construirea încrederii

Copiii învață să facă lucruri indiferent de consecințe din cauza curiozității lor. Este important să oferiți copilului feedback pozitiv atunci când pune întrebări sau face fapte bune în natură.

Dacă copilul dvs. întâmpină o întârziere în aer liber, bucurați-vă.

4. Promovează creativitatea și imaginația

Copiii, în special cei sub vârsta de trei ani, sunt atât de receptivi la ceea ce fac oamenii și își pot influența viața de zi cu zi.

Desigur, copiii sunt inovatori puternici. Petreceți timp în natură cu copiii dvs. lăsându-i să stea pe un cal de jucărie. Acest lucru vă permite să-i expuneți în lumea în care își pot folosi toate simțurile pentru a-și imagina cum ar putea arăta și simți elementele naturile externe.

5. Educă responsabilitatea

O modalitate de a învăța responsabilitatea la copii este de a-și dezvolta potențialul într-o etapă timpurie a vieții lor.

Când sunteți în natură cu copiii, dați-le ceva de făcut și explicați sarcina în termeni simpli. Dacă temele sunt un pic prea complicați pentru copil, atunci părintele poate face parte din sarcină.

6. Oferă stimulare cognitivă

Cercetările arată că natura oferă beneficii infinite dezvoltării cognitive, emoționale și fizice a copilului.

S-ar putea părea că natura nu oferă genul de stimulare oferit în jocurile video, ci activează mai multe simțuri. Natura permite copiilor să dezvolte cunoștințe, dispoziție și rezolvarea problemelor.

7. Îi face să se miște

Permiterea activității copiilor dvs. este foarte importantă. Petrecerea timpului în natură cu copiii dvs. le permite să rămână activi, promovând activitatea fizică și sănătatea generală.

Reduce grăsimea corporală și întărește oasele și mușchii bebelușului. De asemenea, a rămâne în mișcare are un efect pozitiv asupra creierului.

8. Îi face să se gândească

Obținerea de cunoștințe și creșterea curiozității este o parte esențială și naturală a creșterii copilului.

Natura oferă copilului oportunitatea de a gândi și de a testa cum funcționează lucrurile pentru a dezvolta abilități de gândire critică. Generarea unui răspuns la întrebări este fundamentală și benefică.

9. Reduce stresul și oboseala

Unul dintre avantajele petrecerii timpului în natură cu copiii dvs. este efectul restaurator pe care spațiul verde îl are asupra sănătății mintale a copiilor.

Aerul proaspăt oferă un efect calmant foarte necesar care reduce oboseala și stresul. Pe termen lung, petrecerea timpului în natură împiedică dezvoltarea tulburărilor psihiatrice.

Pe vremuri, jocul însemna mersul pe bicicletă cu prietenii prin parc sau săritul pe o trambulină în curtea din spate.

În vreme ce statul cu ochii pe un ecran devine rapid pasionant și preferat pentru copii, petrecerea timpului în aer curat este vitală pentru dezvoltarea intelectuală, socială, emoțională, spirituală și fizică a copilului.

Așadar, ar fi mai bine dacă îți introduci copilul în lumea mare pentru a se bucura de beneficiile nelimitate ale petrecerii timpului în natură cu copiii, mai ales în timp ce ei sunt agitați sau nemulțumiți… imediat le vor trece acestea și se vor bucura de viață.