“Ce înseamnă pentru mine limba română”

Dragi colegi și prieteni, reprezentanți ai Asociațiilor de români, avem plăcerea să vă invităm la evenimentul organizat de Asociația noastră, Villaggio Romeno, cu ocazia Zilei Limbii Române. 

Manifestația, intitulată „Zilele Limbii Române”, se desfășoară online în perioada 22/ 28 august 2022, iar evenimentul principal, Concertul de Folk, cu lectură de texte în limba română, precum  și Ceremonia de premiere, vor avea loc, în prezență, pe 28 august.

Am reușit să definitivăm programul doar în cursul ultimelor două zile, prin urmare nu am reușit să vă trimitem Invitația mai din timp, așa cum ne-am fi dorit. 

Dacă sunteți la Roma și agenda vă permite, am fi onorați cu prezența dumneavoastră la serata finală din 28 august.

De asemenea, dacă doriți să ne fiți parteneri pentru serata finală, vă stau la dispoziție cu detalii.

Pentru parteneriate: contact organizatori – Luciana Ludușan, președinte al Asociației Villaggio Romeno: 3492508036

Cu deosebită stimă, Luciana Ludușan


INVITAȚIE

“Zilele Limbii Române” la Villaggio Romeno: Concurs cu premii, donații de carte și Concert Folk 


Asociația italo română “Villaggio Romeno”, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean Mureș și “Cenaclul de la Roma”, marchează Ziua Limbii Române prin organizarea evenimentului intitulat “Zilele Limbii Române”, desfășurat în perioada 22 – 28 August 2022.

Manifestația va avea loc atât în mediul online, cât și cu prezență fizică. Sunt invitați să participe români din Peninsulă, precum și reprezentanți ai organizațiilor și asociațiilor românești.


Punctul culminant al manifestației va fi un Concert Folk însoțit de momente literare, care va avea loc duminică, 28 august, la Villa Fornarola / Pavona, începând cu ora 15:00.


“Zilele Limbii Române” vor fi marcate, de asemenea, printr-un Concurs online cu premii intitulat Ce înseamnă pentru mine limba română” și o acțiune de promovare a literaturii și a lecturii în limba română printr-o campanie de donații de carte destinată elevilor și familiilor de români din zona Roma / Lazio.

La eveniment vor participa și reprezentanți ai instituțiilor din România. Astfel, vor fi prezenți: Inspectorul școlar general al județului Mureș, prof. dr. Sabin Gavril Pășcan și Dana Maria Bendriș, director la Școala Gimnazială “Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, cu clase cu predare în limba română, germană și maghiară.

Cum se poate participa la Concursul cu premii “Ce înseamnă pentru mine limba română”?

Concursul este lansat pe 22 August pe pagina Facebook a Asociației Villaggio Romeno și prin intermediul asociațiilor partenere.

Candidații pot trimite un video scurt (30 secunde) sau un text (literar sau nu) în care răspund la întrebarea: “Ce înseamnă limba română pentru mine?” sau un desen pe aceeași temă.

Pot participa toți cetățenii români din Italia, împărțiți în două categorii: Juniori și Adulți. Pentru a participa, se vor trimite contribuțiile (video / text/ desene) pe adresa de email  [email protected]

…sau se pot posta online folosind hashtagul #ZileleLimbiiRomaneItalia. Perioada de desfășurare este 22/28 august 2022.

Contribuțiile (Video/ Text / Desene)  pentru categoriile Junior/ Adulți vor fi examinate de un juriu format din: Luciana Ludușan, președinte al Asociației Villaggio Romeno, prof. dr. Sabin Gavril Pășcan, inspector județean școlar al județului Mureș, prof. Dana Maria Bendriș, director la Școala Gimnazială “Friedrich Schiller” din Târgu Mureș, Valeriu Barbu – Cenaclul de la Roma.

Câștigătorii la cele doua categorii (Adulți, Juniori) vor primi următoarele premii: o diplomă din partea organizatorilor, cărți în limba română și o cină tradițională românească, oferită de Asociația “Villaggio Romeno”.

A doua parte integrantă a manifestației este campania de Cadouri de cărți pentru copiii români din Italia, oferite de Inspectoratul Județean Mureș și Asociația “Villaggio Romeno” pe parcursul celor manifestației și în timpul seratei finale.

Așa cum am amintit, punctul culminant al “Zilelor Limbii Române” va fi Seara românească de muzică folk cu formația Emisfera și invitați SURPRIZĂ, care se va desfășura duminică 28 august, cu începere la ora 15:00, la Villa Fornarola / Pavona. (Via del Mare 188 Albano)

Spectacolul va fi prezentat de Alina Palcău. Vor interveni reprezentanți ai Instituțiilor partenere, români și italieni, precum și reprezentanți ai asociațiilor și organizațiilor de români din Lazio. Momentele literare sunt oferite de organizația “Cenaclul de la Roma”.


De asemenea, în cursul serii se va desfășura și ceremonia de premiere a câștigătorilor Concursului “Ce înseamnă pentru mine limba română”.


Invităm Asociațiile de români care doresc să fie partenere ale evenimentului, să ofere câte un premiu pentru candidații și operele preferate!

Parteneri: Inspectoratul Școlar Județean Mureș, Cenaclul de la Roma. Parteneri Media: Rotalianul, Vocativ Plus, RoZoom Press


Pentru parteneriate: contact organizatori – Luciana Ludușan, președinte Asociației Villaggio Romeno: 3492508036

1 COMENTARIU

  1. Frumoasa intiativa. pentru mine limba romana , incepe cu dragostea pentru parinti, pe urma continua, cu dragostea de a iubi si trai tot ceea ce ne inconjoara. urez mult noroc la toti participantii

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.