Cea mai veche icoană a Sfintei Parascheva

Panagia tis Asinou – Παναγία της Ασίνου

Cea mai veche icoană cunoscută a Sfintei Parascheva se păstrează în Cipru şi aparţine mănăstirii Panagia tis Asinou, pictată aprox. veacul al XIV-lea.
Panagia tis Asinou (greacă Παναγία της Ασίνου) este o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Cipriote din Cipru. Biserica a fost înscrisă pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO în 1985, ca parte a Patrimoniului Mondial al Bisericii Pictate din zona Troodos.

În satul Nikitari, la aproximativ 20 km nord de Kakopetria, Biserica Panayia tis Asinou păstrează exemple strălucitoare ale diferitelor tendințe de artă monumentală bizantină și post-bizantină. Numele provine de la un oraș grecesc din secolul al XI-lea î.Hr. numit Asine.

Faima acestei biserici este mare, dar este destul de surprinzător să o găsești atât de mică, ascunsă pe un deal de eucalipt și pini orientat spre nord. Picturile murale dintr-o biserică atât de mică sunt rafinate, unele dintre cele mai bune exemple de artă bizantină din Cipru și acopera toți pereții bisericii. Cele mai vechi fresce datează din secolul al XII-lea și de-a lungul anilor au fost adăugate mai multe fresce de către pictorii refugiați din Asia Mică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.