Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara – 23 şi 27 octombrie

Cea de a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) va avea loc în perioada 23-27 octombrie, la Muzeul de Artă (Sala Barocă) şi la Galeria Calpe. Vor fi prezenţi Horia-Roman Patapievici şi cel mai important scriitor columbian al momentului, Juan Gabriel Vásquez, în primele două zile, iar Mihai Şora, în ultima seară a Festivalului.

Eveniment deja cu tradiţie, lansat în avanpremiera competiţiei pentru titulatura de Capitală Culturală Europeană, FILTM reuneşte la ediţia din acest an 17 scriitori, din peste 10 ţări şi trei continente.

Festivalul le propune iubitorilor de literatură din Banat o ediţie tematică: „Ţară. Ţară de adopţie” – aceasta este tema FILTM 2018, cinci seri de lecturi publice şi dezbateri, în Timişoara, un oraş aflat el însuşi într-un proces de redefinire identitară: fostă parte din Imperiu, oraş-reper în istoria României moderne, viitoare Capitală Europeană a Culturii, în România anului 2021.

„Ţară. Ţară de adopţie” este, în viziunea organizatorilor, un pretext pentru a încerca să înţelegem ce mai înseamnă, astăzi, conceptul de ţară, într-o Europă care şi-a deschis graniţele şi un cadru în care mixul identitar naşte, deopotrivă, pasiuni, antagonisme, războaie sau literatură.

„Este a şaptea oară când ne încrâncenăm şi când facem Festivalul Internaţional de Literatură la Timişoara. Asta şi fiindcă Timişoara va fi acuşi, peste trei ani, Capitală Europeană a Culturii, dar şi ca să arătăm că deznădejdea, tristeţea şi lehamitea nu sunt din filmul nostru, al ăstora care credem din toată inima că lumea literaturii e cea care va salva Lumea”, a declarat Robert Şerban, preşedintele Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara.

Eseistul Horia-Roman Patapievici este cel care deschide ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara, cu o conferinţă intitulată „Ţara în care locuim”.

Debutul serilor de literatură are loc în cea de a doua seară a FILTM, cu o lectură publică şi un dialog, pe tema „Imigrant în memorie”, cu cel mai important prozator columbian din noua generaţie: Juan Gabriel Vásquez, un autor multipremiat, tradus cu succes în întreaga lume, îndrăgit de cititorii autohtoni datorită celor două romane ale sale traduse la Editura Polirom. Amfitrionul serii este jurnalistul Marius Constantinescu.

În cea de a treia seară a Festivalului, publicul va ocazia să asiste la lecturi publice şi dezbateri cu prozatorii György Spiró – unul dintre cei mai importanţi prozatori maghiari de azi şi un dramaturg renumit, ale cărui cărţi au fost traduse în peste 20 de limbi, Dimitré Dinev – născut la Plovdiv, dar emigrat şi afirmat cu succes în Austria, scriitor şi dramaturg de succes, cu piese puse în scenă inclusiv în România, de Radu Afrim, alături de îndrăgitul prozator român Marin Mălaicu-Hondrari. Tema serii, „Patrii imaginare”, va fi gestionată de jurnalista Magda Grădinaru.

„Cu patria-n spinare” este sub-tema celei de a patra seri a ediţiei din acest an a FILTM, tematică ce acoperă biografiile celor patru prozatori invitaţi: Vladimir Lorcenkov – autor canadian de succes, născut în URSS, Alexandru Vakulovski – născut în Republica Moldova, dar publicat de edituri româneşti, Andrei Mihăilescu – noua revelaţie a literaturii elveţiene, emigrat de peste 40 de ani din România, şi Goran Mrakić – autor român de expresie sârbă. Moderatoarea serii este scriitoarea şi jurnalista Daniela Raţiu.

Ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara se încheie cu o seară de poezie feminină, reunind scriitoare din: Ţara Bascilor/ Spania – Leire Bilbao, Republica Cehă – Marie Iljašenko, Croaţia – Lara Mitraković, Republica Moldova, România – Moni Stănilă şi România – Lavinia Bălulescu şi Teodora Coman. Amfitrionul serii, având drept temă „Patria mea de adopţie: poezia”, este scriitorul timişorean Alexandru Potcoavă.

Ediţia din acest an a FILTM se încheie cu o intervenţie a filosofului Mihai Şora şi proiecţia unui un film despre poezie, realizat de Luiza Şora.

Primele patru seri ale ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (23, 24, 25 şi 26 octombrie) vor avea loc în Sala Barocă a Muzeului de Artă din Timişoara, cu începere de la ora 18.00, iar cea de a cincea seară, la Galeria Calpe, cu începere de la ora 17.00. Programul complet al evenimentului, pe www.filtm.ro.

Festivalului Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect iniţiat în 2012, care îşi propune să continue, într-o manieră deschisă publicului larg, tradiţia studiilor comparatiste iniţiate de Fundaţia „A Treia Europă”. Membri fondatori: Robert Şerban, Oana Boca Stănescu şi Ioana Gruenwald. Din 2014, echipa le reuneşte şi pe Oana Doboşi-Potcoavă şi Raluca Selejan.

Festivalul Internaţional de Literatură de la Timişoara (FILTM) este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara şi al Consiliului Local Timişoara, susţinut de Consiliul Judeţean Timiş.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.