În caz de urgență… sparge-ți tiparele – De la babe adunate și înapoi la lume date!

Da! Se pare că avem o urgență pe gogoloi. Avem un virus nărăvaș care nu ne da pace.În situații de urgență, fiecare se descurcă cum poate. Depinde de noi cât suntem de destupați la minte, cât și cum ne protejăm. Spargeți tiparele mentale dacă vreți să vă dați o șansă în plus. Cea mai mare greșeală care se face este gândirea.

Mintea noastră nu acceptă ideea că ni se poate întâmpla tocmai nouă să ne lovim de persoane contagiate. Asta în cazul optimiștilor.

Ipohondricii sunt în crize existențiale, China este devastată, cercetătorii fac experimente iar noi gândim că nu ni se poate întâmpla tocmai nouă. Aparte toată criză ,,virusului”, avem și urgența gripei din perioada de iarnă. Așadar, să  recapitulăm:

Prevenție – Spălat pe mâini înainte de a mânca sau a vă atinge fața, șervețele în buzunar, aerisirea locuinței, dezinfectant, evitați aglomerația, descălțarea la ușa (mai ales pentru cei care au copii mici), consumați fructe(mai ales citrice), legume. Carnea este foarte importantă, proteinele dau energie organismului. Odihnă suficientă, evitați staționarea îndelungată în frig sau umezeală, îmbrăcăminte și încălțăminte corespunzătoare. Verificați umiditatea din locuința. Aerul foarte cald și uscat din locuință, în combinație cu cel rece și umed de afară, aduce laringita.

Fiind în perioada de iarnă este chiar indicată o cură cu vitamine și minerale. Este bine de știut… vitaminizarea organismului este indicată în lunile cu R… Septembrie-Aprilie.
Simptome de gripă?  Urgent la medicul de familie. Este sfânt să urmați sfaturile și curele pe care vi le dă medicul.

BABA SATULUI…va sfătuiește. Frisoane – aspirină, antibiotic paracetamol, (cocktail-ul românesc) la fiecare 6 ore în prima zi, ceaiuri calde, termometrul la îndemână, compresă cu bitter suedez sau spirt, pe spate (partea cu plămânii), pe ceafă, pe frunte și pe ochi, șosete cu oțet, vată cu spirt în urechi, 5-6 tricouri de bumbac, plapumă groasă și…spor la transpirat.

Experiență proprie… în 2 ore vă trece febra și puteți să stați pe picioarele voastre fără să va legănați. Dar nu uitați, ,,cu o floare nu se face primăvară”…continuați terapia prescrisă de medic și, foarte important, ceaiurile calde pentru hidratare. De preferat teiul și mușețelul.

Febră – odihnă la pat, ,,coktail”-ul nostru românesc… cum spun eu. Pentru cei mici șosetuțe cu oțet la picioare, compresa cu spirt, sare caldă pe piept, gargară cu sare maxim 4ori/zi. Picături pentru nas – dizolvă puțin bicarbonat în apă caldă. Apă caldă cu lămâie și miere.

Dureri musculare și de articulații – frecție cu spirt, carmol, compresa cu  bitter suedez sau spirt, alifia chinezească pentru cei ce-și amintesc de ea.

Dureri în gât – gargară cu apă sărată, compresă cu felii de cartofi stropiți cu spirt sau oțet, degetul umezit băgat în sare fină, frecați în gât amigdalitele. Este valabil mai ales pentru puroi la amigdalite sau roșu în gât.

Cântecul bunicii cu ,,Gâlcile motofălcile și-au venit gâștele și-au luat gâlcile motofălcile”, este valabil pentru copiii mici.

Dureri de cap – dacă apar după o operație (de obicei de la anestezie)- cafea fierbinte cu cognac. Aici totul depinde de zona dureroasă.

Sinuzita – dacă durerea este pe frunte, pe tâmple – este presiunea arterială, pe ceafă- cervicală.
-Tuse- dacă este însoțită de catâr, și alte simptome de răceală este de la bronhii sau plămâni. Sare caldă pe piept, cataplasme cu bitter sau spirt, frecție, antiinflamatoare. Sirop de ceapă – pe o ceapă mare tăiată felii se pune miere și se lasă 5-6 ore. Ridiche neagră, se scobește și se pune miere. Se lasă de seară până dimineața în loc cald, (pe calorifer). Se iau 3-4 lingurițe/zi.. mierea poate fi înlocuită cu zahăr.

Poate fi un astm,TBC, alergie, afecțiuni ORL, ceaiuri sau sirop pe baza de cimbrișor, salvie, propolis, sirop de ceapă, uleiuri pe baza de vitamina A și E, inhalații cu apă sărată.
Foarte important, dacă tusea se prelungește mai mult de 2 săptămâni, în afară de plămâni controlați și INIMA. Beți lichide, sucuri de fructe. Seară înainte de culcare, un gălbenuș de ou frecat cu o linguriță de zahăr sau miere, peste care se pune lapte fierbinte.

Nas înfundat, rinite, sinuzite – Nu ai picături de nas? Ser fiziologic cu o picătură de lămâie, două picături de miere. Inhalații cu mușețel și sare. Mușețelul combate infecția iar sarea stopează secreția.

Lipsa de apetit – asta nu știu cum este, nu mi s-a mai întâmplat, nici măcar la curele de slăbire…

Viroză intestinală… diaree – ceai de mentă, o ceașcă la 15 minute, mușețel, tei, o lingură de cafea măcinată, mucilagiu de orez  sau morcovi fierți pentru cei mici. Lichide multe, de preferat ceaiuri, altfel riscați deshidratarea, că urmare, amețeală și leșin. Apă cât se poate de fierbinte, cu bicarbonat și sare. Banane!

Dureri de urechi – picături cu ulei de măsline cald, apă oxigenata, usturoi, săculeț cu sare. În caz de infecție, aparte antibioticul se pun comprese reci.

Laringite – comprese cu sare caldă pe piept, 10 picături de petrol lampant puse pe o linguriță cu zahăr, gălbenuș de ou frecat cu miere, Proposept din plafar-3 pastile pe zi se țin în gură până se dizolvă, tratamentul durează trei zile. Consumați lichide, ceaiuri calde cu miere și lămâie, pentru tușe, (seară înainte de culcare, un gălbenuș de ou frecat cu o linguriță de zahăr sau miere, peste care se pune lapte fierbinte. Supă de pui.

Pentru cei mici, șosetuțe cu oțet în picioare, comprese cu spirt, sare caldă pe piept, gargară cu sare maxim de 4ori/zi. (dizolvați oțetul și spirtul, arde pielea fină a copiilor)
Picături pentru nas – dizolvă puțin bicarbonat în apă caldă. Apă caldă cu lămâie și miere.
După criza de la început și dacă nu mai luați antibiotic… Premiați-vă! Vin fiert cu scorțișoară sau țuică fiartă cu piper. Nu le amestecați…

Reguli:
După fiecare gargară, gât frecat cu sare, picături de nas sau pastilă care se lasă să se dizolvă în gură,  nu se bea și nu se mănâncă cel puțin 1/2 ora.
Compresele cu bitter suedez, plante medicinale sau orice alcool – se umezește o pânză, pansament (de preferință bumbac), se acoperă cu o pelicula de plastic pentru a nu se evapora. În caz de usturime, arsură, se ia compresă și se unge locul cu o crema hidratantă sau vaselină.

Nu folosiți miere pentru copiii sub 2 ani, înlocuiți cu zahăr.
Dacă nu aveți inhalator, folosiți cu încredere un ibric cu apă fierbinte în care ați dizolvat sare sau bicarbonat, puneți un prosop pe cap și spor la respirat.
În loc de dezinfectant pentru mâini – bicarbonat, alcool, apă oxigenata, amestecați cu vaselină.

Pentru cei cu diabet, sau orice boală cu interdicții alimentare, urmați cu sfințenie cura sau tratamentul dat de medic. Cele scrise mai sus, sunt doar completare la tratamentul prescris de medic. O șansă în plus…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.