Kailash – scările către Rai

Muntele Kailash – în tibetană : གངས་རིན་པོ་ཆེ, Kangrinboqê sau Gang Rinpoche, este un vîrf din munții Hymalaia situat la granița dintre Tibet și Nepal. Muntele este un loc sacru de pelerinaj în patru religi asiatice, hinduism, budism, jainism și bön (șamanismul tibetan), deoarece: în hinduism, muntele este considerat casa zeului Shiva; în budism, muntele este considerat casa lui Buddha Demchok; în jainism, muntele este considerat locul unde Tirthankara Rishabha a atins moksa (eliberarea).
Numele muntelui provine de la cuvîntul kēlāsa (केलास), din limba sanscrită, ce înseamnă de cristal, deci Muntele Kailash s-ar traduce Muntele de Cristal .

„Noi, oamenii, suntem parte din întregul numit Univers, iar singura constantă din Univers este schimbarea. Se produc explozii, se nasc stele, există o perioadă şi apoi mor… doar ca să reia din nou acelaşi ciclu, într-o formă nouă. Atunci când ceva dispare din interiorul
Universului, apare din nou în interiorul Universului!” – Ursula Yvonne Sandner – psihoterapeut

Ursula a urcat pe munte și a scris despre aceasta: „Imaginează-ți un munte măreț al cărui vârf e învăluit mereu de nori, iar la poalele muntelui este o câmpie întinsă, unde pe ici pe colo vezi movile, mai mici sau mai mari, uneori și câte un deal.
Iar sus urcă foarte puțini, doar cei care au o viziune completă asupra lumii înconjurătoare. Fac meditații, singuri de cele mai multe ori, și întâlnesc arareori câte un alt „cățărător”, cu care schimbă câteva cuvinte/ idei și apoi pleacă fiecare pe drumul său mai luminat și mai înțelept. Acești oameni sunt conduși de Fericire și Înțelepciune.”

Nimeni nu știe, odată urcat pe munte, dacă poți atinge vîrful. Poate fi foarte greu. Unii au voință puternică și cred că pot atinge vîrful după ce au făcut primul pas pe munte, deși nu e așa, iar alții dau ocol muntelui ani buni și tot nu reușesc să se cațăre spre vîrf.
Muntele Kailash—Scările către Rai—este cel mai intrigant lanț muntos din întregul Himalaya și se află la 22.000 de metri de Platoul Tibetan, care este în mare parte considerat a fi inaccesibil. Pentru hinduși și budiști, Muntele Kailash este întruchiparea fizică a Muntelui Meru. Cei care l-au urcat, au povestit fapte uimitoare despre cel care este văzut, unul dintre cele mai sacre și mai misterioase vîrfuri de munte din lume.

Conform scripturilor budiste și hinduse, în jurul Muntelui Meru există mănăstiri și peșteri antice în care sfinții înțelepți locuiesc în corpurile lor materiale și subtile. Aceste peșteri pot fi văzute doar de cîțiva norocoși.
În fiecare an, mii de pelerini intră în Tibet pentru pelerinaj la sfîntul Munte Kailash. Cîțiva ajung în regiune și foarte puțini reușesc să termine înconjurul lui. În ceea ce privește urcarea pe vîrf, unii alpinisti îndrăzneți au încercat să o facă, dar fără succes.

Două lacuri frumoase, Mansarovar și Rakshas Tal sunt situate la baza Muntelui Kailash. Dintre cele două, Mansarovar, care se află la o altitudine de 14.950 de picioare este considerat cel mai înalt lac de apă dulce din lume.
Mansarovar are o semnificație spirituală profundă, antiteza sa, Rakshas Tal, s-a născut din austeritățile intense efectuate de regele Ravana pentru a-i face pe plac lui Shiva. Pentru asocierea sa strînsă cu o entitate malefică, Lacul Rakshas Tal are apa sărată și este lipsit de viața plantelor acvatice și a vieții marine.

Muntele Kailash este considerat a fi Axis Mundi alias axa cosmică, axa lumii, stîlpul lumii, centrul lumii, arborele lumii. Este punctul în care cerul se întîlnește cu pămîntul.
Ceva absolut uimitor se petrece aici; apa Lacului Mansarovar rămîne liniştită indiferent dacă bate sau nu vîntul. Oricît de tare ar bate vîntul pe creastă, nici o unduire nu se vede pe apa încremenită a lacului. Opus lui, lacul Rakshas Tal este învolburat și turbulent. Specialiștii nu și-au putut explica pînă în prezent, aceste antiteze.

Unii localnici povestesc că, dacă cineva locuiește mai mult timp pe munte, unghiile și părul cresc cu cîțiva milimetri. Turiștii și pelerinii au descoperit că aerul acestui vîrf străvechi amplifică procesul de îmbătrânire. O poveste circulă printre locuitorii zonei. Odată, un grup de alpiniști de origine siberiană a ajuns înainte de un anumit punct spre vîrf și au îmbătrînit cu cîteva decenii. Au coborît gîrboviți și cu părul alb ca neaua. Nu se știe dacă chiar a fost real sau e doar o poveste. Se mai spune că în jurul vîrfului din Kailash, care este învăluit perpetuu sub nori groși de ceață, uneori se formează o centură uriașă de culoarea argintului. Ceasurile nu funcționează, nu există o memorie prezentă reală, de aceea mulți se rătăcesc pentru că nu știu unde se află și ce caută acolo.

Și totuși, după cum s-a spus: „Universul nu are nicio obligație să aibă sens pentru oameni”. Uneori trebuie să credem în ceea ce este incredibil; atunci ne predăm supremului. Muntele Kailash este un astfel de loc de pe pămînt care a fost universal acceptat ca divin din mai multe motive.
Conform cercetărilor diverșilor oameni de știință, s-a afirmat că Muntele Kailash este axa de rotație a sferei cerești. Diverse studii au demonstrat că vîrful este conectat la monumente semnificative de pe tot globul. Reperul istoric din Anglia, Stonehenge, este la 6666 km de aici. Aceeași dimensiune este valabilă și cu Polul Nord, care se află tot la 6666 km de Munte și distanța se dublează exact cu Polul Sud, care se află la exact 13332 km distanță de vîrf.

Cu înregistrarea încercărilor nereușite de ascensiune la vîrf, Muntele Kailash a rămas neexplorat pînă în prezent. Vremea neplăcută, răul de altitudine, divergențele în direcția greșită și traseele înșelătoare sunt cîteva obstacole care îi descurajează chiar și pe cei mai curajoși drumeți. Potrivit unor manuscrise din scripturile budiste, Milarepa – călugărul budist tibetan crește vîrful constant, ca nimeni să nu îl poată accesa. Este singurul înțelept al cărui nume este gravat în istoria Kailash Mansarovar. Nimeni nu își poate explica de ce nu se poate ajunge în vîrf.

După cum se menționează în Vede, scripturile sfinte ale hindușilor, Muntele Kailash este o scară între cer și pămînt. Potrivit Mahabharata, Pandava au urcat pe Muntele Kailash pentru a ajunge la Moksha. În drumul lor spre cer, toți, cu excepția lui Yudhishthira, au alunecat unul cîte unul în timp ce urcau pe stînci. Se crede că ușa spre rai s-a deschis doar pentru Yudhishthira. Cele patru pante ale Kailash Parvat în formă de piramidă se confruntă cu cele patru direcții ale busolei, ceea ce îl face simbolul perfecțiunii. Ucenicii cred cu fermitate că este poarta spre cer.

Timp de secole, Muntele Kailash, în formă de piramidă a captivat mulți oameni de știință pentru cercetarea secretelor mistificatoare învăluite ca un strat gros de zăpadă. O teorie a oamenilor de știință indieni sugerează că Muntele Kailash este mult prea perfect din punct de vedere al simetriei, formei și dimensiunii, încît abia pare să fie scos din apariția naturală. Alți oameni de știință din Germania spun că Muntele are asemănări izbitoare cu o piramidă sau o catedrală din Egipt.

De secole pînă în prezent, mulți sfinți, înțelepți, cercetători și pelerini s-au îmbarcat într-o călătorie către ademenitorul Munte Kailash. Cu toate acestea, nimeni nu a atins vîrful pînă acum. Diferiți operatori de turism de pelerinaj organizează drumeții în regiune doar cîteva luni pe an. Din cauza frigului constant, regiunea rămîne foarte rece pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, perioada ideală pentru a vizita puternicul Kailash Parvat este din aprilie pînă la jumătatea lunii iunie și din septembrie pînă la jumătatea lunii octombrie.

În ciuda faptului că este una dintre cele mai solicitante și de durată drumeții, pelerinii din toate colțurile lumii aduc un omagiu Muntelui Kailash. Vîrful strălucitor acoperit de zăpadă al Muntelui Kailash este printre cele mai uluitoare priveliști. Trebuie doar, găsit cel mai bun moment pentru a face fotografii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.