Kokeshi – păpușile tradiționale ale Japoniei

Kokeshi – sînt păpuşile japoneze originare din nordul Japoniei. Ele sunt realizate manual din lemn, au un trunchi simplu şi capul, care este pictat în cîteva linii subţiri pentru a se defini faţa. Trunchiul are de obicei un design floral pictat în roşu, negru, şi uneori galben acoperit cu un strat de ceară. O caracteristică a păpuşii kokeshi este lipsa braţelor sau a picioarelor. Partea de jos este marcată cu semnătura artistului.

Cuvîntul kokeshi este derivat din ki, ko – lemn, şi keshi – păpuşă. În Japonia de astăzi găsim păpuşile tradiţionale care se numesc dentō-kokeshi, ele au forme speciale tradiţionale şi sunt clasificate în unsprezece tipuri. Cel mai dominant tip este Naruko. Onsen, strada principală a satului Naruko-chō este cunoscută sub numele de strada Kokeshi.

Aici găsim magazine unde cioplitorii de kokeshi îşi trimit creaţiile lor deosebite direct de pe masa de lucru. Pe lîngă păpuşile tradiţionale mai sunt şi păpuşile shingata-kokeshi, care sunt mai creative. Artiştii şi-au luat o anumită libertate în crearea formei, designului şi a culorilor. Etapa aceasta de creaţie s-a dezvoltat mai ales după al doilea război mondial. Kaeda Itaya este un arţar japonez care se foloseşte în special la sculptarea păpuşilor. Lemnul este lăsat în aer liber (în toate anotimpurile), de la unu la cinci ani înainte de a putea fi utilizat.

Nagashi-Bina – este un eveniment ce are loc în cadrul festivalului Hina Matsuri – festivalul de păpuşi. Vechimea lui este din perioada Henian, cînd păpuşile principale erau împăratul şi împărăteasa. În religia Shintō, a treia zi din luna a treia era o zi de purificare.

Utilizarea păpuşilor în ritualurile de purificare este menţionat în „Povestea lui Genji” scrisă de Murasaki Shikibu – (973-1014 sau 1025) poetă, romancieră, nuvelistă ce a scris la curtea imperială în Perioada Heian (794-1185). Hina Matsuri are unele dintre rădăcinile sale în acest festival de purificare, Nagashi-Bina sau Hina Nagashi (aruncarea la distanţă de păpuşi).

Thomas Hull (profesor asociat de matematică de la Universitatea de Vest din New England, cunoscut pentru expertiza sa în matematica plierii hîrtiei. A fost co-autor la două cărţi de non-matematică origami; „Origami, Plain and Simple” şi „Russian Origami”) scrie: „”Celebrat în a treia zi din a treia lună din an festivalul are la originea sa o ceremonie de purificare folosind multe păpuşi îndoite. În acest ritual se freacă păpuşile de corp pentru a scăpa de impurităţi, şi apoi păpuşile infectate se aruncă într-un rîu de la distanţă”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.