Pentru voi ce înseamnă Centenarul? – vă întreabă o adolescentă româncă, aflată în Italia

Ce înseamnă Centenarul Marii Uniri? – Centenarul pentru mine înseamnă mândrie. Sufletul mi se umple de bucurie când mă gândesc la frumoasa noastră țară care astăzi,pe 1 Decembrie 2018 împlinește un secol. Sunt mândră să fiu româncă, mândră de istoria și de tradițiile noastre frumoase… Mândră de literatura și de muzica noastră, de Eminescu și de operele sale, de George Coșbuc și de Tudor Arghezi.

Sunt mândră de frumusețea noastră sufletească și de inima noastră mare. Nu aș putea niciodată să îmi uit rădăcinile,ele fiind prea importante pentru persoana care sunt acum. Regret că nu sunt în România și ma uit la documentare și poze fascinată,chiar dacă sunt plecată doar de 4 ani din țară. Mai regret și că nu îmi dădusem seama de frumusețea țării noastre și a națiunii noastre, cât trăiam acolo,dar acum mi-am dat seama, iar când cineva mă întreabă din ce țară provin, spun cu mândrie până la cer, că provin din România.

Uneori, dorința de a ști mai multe despre propria țară,despre propria istorie, mă face să caut și să găsesc lucruri nemaivăzut de frumoase. Melodiile vechi românești sunt atât de frumoase, și dacă aș mai fi trăit în țară, cu siguranță nu le-aș fi căutat și găsit. Nu aș fi ascultat acum „Să-mi cânți cobzar”, „Inimă,nu fi de piatră” și „Amintire cu haiduci”.

Giuseppe Ungaretti,vorbind despre soldații ce stăteau în tranșee, a scris „Si sta come / d’autunno / sugli alberi / le foglie” ce tradus înseamnă „Se stă ca frunzele pe copaci, toamna”. Eu așa văd situația românilor plecați de acasă într-o zi atât de importantă. Vom fi fericiți și vom sărbători,dar în același timp, vom fi triști,ca și cum am fi niște frunze pregătite să cadă,fiindu-ne dor de casă.

Ne întrebăm ce putem face atât de departe,cum putem să ne bucurăm în aceeași măsură de Centenar, ca românii de acasă. Trebuie să fim conștienți că în momentele de nevoie, putem să ajutam România.

Și noi,tot români suntem.Și, în opinia mea,fiind departe, simțim mai mult iubirea față de patrie. Nu contează că suntem departe, pentru că, oricât de departe am fi, România este mereu cu noi și în sângele nostru, și acolo va rămâne. Oh! și melancolia noastră pe 1 Decembrie abia începe, pentru că luna Decembrie în România este ceva spectacular! Îmi doresc să învăț mai multe despre istoria noastră și despre Marea Unire, așa cum îmi doresc să merg mai mult în România. Oricât ne-ar fi de greu, fiecare dintre noi la un moment dat se va întoarce acasă, iar România va fi locul nostru unde ne vom simți în siguranță. Pentru un român plecat de acasă, nicăieri nu îi va părea mai frumos ca în țara lui.

Pentru voi ce înseamnă Centenarul?

Roma,1 Decembrie 2018   –   Alexandra Popa, 16 ani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.