Relatare de la fața locului… de citit!

ROMA, Ieri, 11 Iulie 2018, o după-amiază oranj… Soarele ucisese orice boare de vânt, cum zicea Nicolae Labiș. Cald și …frumos cumva… Aveam de parcurs străduțele înguste dintre cele două faimoase bulevarde romane, Nazionale și Cavour, îndreptându-mă spre Colosseum, unde aveam o întâlnire importantă.

Turiști puzderie, la tot pasul mici restaurante ”aruncau” arome îmbietoare. Străduțele astea pe alocuri sunt răcoroase, cu pereții înveșmântați în iederă. O stare de bine te cuprinde firesc. O fi arhitectura, parfumul, căldura domolită?!

La un moment dat, am urcat câteva trepte spre o piață de cartier, Mercato Rionale, să cumpăr un bidon cu apă. Piața era aproape de ora de închidere. Aici, piețele de cartier sunt deschise doar dimineața și până la ora prânzului, cam pe la ora 14 nu mai stă nimeni. O doamnă tocmai își strângea ultimele produse când… mi-a atras atenția o inscripție: ”loc de lectură”.

Printre tarabele și chioșculețele cu produse agro-alimentare un LOC DE CITIT?… Da!

După cum stau mărturie fotografiile chiar așa și este și puteți să vă convingeți când ajungeți la Roma. Oamenii locului respectă, după cum se vede, lectura, hrana sufletului și a minții.

Am parcurs încă vreo câteva străduțe și am intrat într-o mică pizzerie. M-am așezat cuminte la rând și admiram oamenii cum stau cu smartphon-urile într-o mână și pizza în cealaltă și mă așteptam ca vreunul să muște telefonul din greșeală!… Oameni cu mimă gravă, preocupată…

A intrat un tânăr, probabil din Bangladesh, ținea o sacoșă în mână, era vânzător ambulant pe străzi. A salutat pe toată lumea și cu un zâmbet cât cupola San Pietro a cerut pizza bianca de 2 euro, a salutat din nou și a ieșit lăsând în urma lui un aer proaspăt de neînțeleasă bucurie… Pesemne îi mersese bine vânzările și își permisese să-și cumpere pe azi o bucată de pizza bianca... Ceilalți oameni și-au văzut pe mai departe de aerul lor preocupat și grav, zâmbetul lor se exprimă doar în ...emoticoane…

Roma este un oraș miraculos, adună împreună toate națiile lumii și le aduce la un singur numitor comun: pizza!… Oare numai atât?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.