Sărbătorim pretutindeni Ziua Națională a Culturii – 15 ianuarie

În fiecare an, la 15 ianuarie, începând din 2010, sărbătorim Ziua Națională a Culturii, nefiind deloc o coincidență cu aniversarea lui Mihai Eminescu, ci anume stabilită astfel.

Toate centrele culturale și organizații din România și din afara granițelor, organizează ample manifestări dedicate zilei.
La Roma, chiar pe 15 ianuarie, la ora 18.00, Societatea literară românească ”Cenaclul de la Roma”,împreună cu F.O.R.I.organizează pentru a patra oara consecutiv, un eveniment celebrativ, la Casa della Cultura di Villa De Sanctis, din Via Casilina 665, unde se vor susține conferințe, prezentări de carte, lecturi și recitaluri. Evenimentul este sub patronajul Primăriei Romei Municipiul 5.
Cea mai prestigioasă instituție românească Accademia di Romania, are o tradiție deja să organizeze grandioase evenimente închinate culturii și, astfel, nici în acest an nu poate lipsi o mare manifestare culturală – Miercuri, 16 ianuarie, începând cu ora 18.00, sărbătoarea culturii vă așteaptă la sediul academiei.
În mai toate marile orașe ale Europei, unde viețuiesc sute și mii de români, veți descoperi lesne evenimente dedicate zilei.

Academia Română va lansa marți, de Ziua Culturii Naţionale, la Ateneul Român, aplicaţia digitală „Mihai Eminescu, întreaga operă”, informează un comunicat de presă al instituției.

Opera eminesciană va fi disponibilă, în regim gratuit şi într-un format compatibil cu telefoanele inteligente, în magazinele App Store şi Google Play.
Aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă” a fost realizată pe parcursul a doi ani de o echipă interdisciplinară alcătuită din cercetători de la Centrul European de Studii în Probleme etnice al Academiei Române, membri ai Asociaţiei Române de Geopolitică, Geoeconomie şi Geocultură şi tineri informaticieni, cu sprijinul financiar al Asociaţiei NeamUnit.
”Academia Română şi-a asumat urgenţa refacerii punţilor dintre marii întemeietori ai culturii române moderne şi societate, idee asumată de către echipa de proiect.
Astfel, aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele inteligente reprezintă a doua mare relansare a Operei eminesciene după seria tipărită de-a lungul ultimului secol de către Academia Română.
În România, în momentul de faţă, peste jumătate dintre locuitori utilizează terminale telefonice inteligente, marea majoritate a acestora fiind tineri.
Aplicaţia „Mihai Eminescu, întreaga operă” pentru telefoanele cu sisteme de operare Android şi iOS are ca scop apropierea tineretului de „omul deplin al culturii române” prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne.
În acelaşi timp, opera este utilă şi persoanelor de specialitate, punând la dispoziţia acestora un bogat instrumentar bio-bibliografic”, se scrie în comunicatul citat. (Sursa pentru partea a doua din articol: hotnews.ro)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.