Sărbătorirea Zilei Naționale a României la Roma și a Aniversării celor 140 de ani de relații diplomatice româno-italiene

Ambasada României în Italia a sărbătorit, la 27 noiembrie 2019, Ziua Națională a României și aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice româno-italiene, printr-o recepție și un concert susținut de grupul vocal de pop-operă ”Anatholis”, cu participarea mezzosopranei Cristina Damian.

Cu acest prilej, a fost transmis mesajul Președintelui Republicii Italiene, Sergio Mattarella, adresat președintelui României, Klaus Iohannis, în contextul acestui moment aniversar care reflectă relația bilaterală excelentă și angajamentul ambelor părți pentru intensificarea dialogului politic și a cooperării în domeniul cultural, social și economic.

Evenimentul s-a bucurat de participarea ministrului adjunct al afacerilor externe, Marina Sereni, care a transmis prin prezența sa importanța acordată de Guvernul italian raporturilor româno-italiene.

În mesajul adresat, înaltul demnitar a subliniat relația privilegiată dintre cele două țări, care are loc în cadrul Parteneriatului Strategic Consolidat și care este întărită de numeroși factori comuni, precum cooperarea economică și comunitatea românească în Italia, respectiv cea italiană în România, veritabile punți de legătură.

Relația specială dintre România și Italia s-a aflat și în centrul discursului ambasadorului George Bologan, care a punctat rolul Uniunii Europene și al Alianței Nord-Atlantice pentru a obține o solidaritate reală, tradusă prin cooperare apropiată și sinceră, la toate nivelurile. ”Trebuie să privim Europa drept familia noastră și să depunem eforturi pentru a îi spori unitatea și relevanța globală, stimulând sentimentul apartenenței la o comunitate umană legată de aceleași valori și idealuri”, a afirmat șeful misiunii diplomatice.

Dacă, în urmă cu 30 de ani, Comunitatea Europeană și NATO reprezentau speranța comună într-o lume liberă, pentru cei care se aflau de cealaltă parte a Cortinei de fier, astăzi este responsabilitatea instituțiilor, dar și a cetățenilor, de a apăra valorile democratice, dând spațiu virtuților constructive și prețuind lecțiile pe care istoria ni le oferă.

Momentul aniversar a fost marcat, de asemenea, printr-o surpriză oferită ambasadorului George Bologan de către membrii misiunii diplomatice și ai comunității românești din Italia: un tablou cuprinzând cronologia tuturor ambasadorilor români acreditați în Italia, în cei 140 de ani de relații diplomatice.

La eveniment au participat peste 400 de invitați, reprezentanți de nivel înalt ai Președinției Republicii Italiene, Guvernului, Parlamentului, ai forțelor de ordine și ai altor autorități italiene, membri ai corpului diplomatic acreditat la Roma, ai mediului academic, cultural și de afaceri, jurnaliști, precum și reprezentanți ai clerului și ai comunității românești din Italia.

Mai multe fotografii sunt disponibile aici: https://roma.mae.ro/node/2844

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.