SCRIITOAREA ANA DÂNCĂ INVITATA ÎNTÂLNIRILOR LITERARE “I MERCOLEDÌ LETTERARI”DE LA ACCADEMIA DI ROMANIA ÎN ROMA

Miercuri, 26 septembrie 2018, ora 18:00, în Sala de conferințe a Accademia di Romania in Roma (Piazza José de San Martin 1) va avea loc cea de-a doua întâlnire din cadrul întâlnirilor „I MERCOLEDÌ LETTERARI”, un proiect inițiat de Accademia di Romania in Roma ce își propune promovarea scriitorilor români traduși în limba italiană și publicați la edituri din Italia precum și operele literare care fac referire la cultura română.

Cea de-a doua întâlnire o va avea ca protagonistă pe scriitoarea Ana DANCA,careva prezenta volumul Come vuole la vita, apărut în 2016 la Il Rio Editore. Alături de scriitoare vor fi prezente: jurnalistele Francesca Baldini și Michela Scomazzon Galdi și doamna Paola Frezza, directorul Asociației “AssoLei”. Intrarea liberă în limita locurilor disponibile.

ANA DÂNCĂ s-a născut în România în 1961 (Buruienesti-Neamț), dar locuiește și lucrează în Italia de peste 20 de ani. Scriitoarea este o femeie care l-a luat destinul în prorpiile mâini, în ciuda tradițiilor societății în care a crescut.

Este a doua născută dintre nouă frați într-o familie care înainte de naționalizare fusese înstărită și care după aceea a cunoscut vremuri de sărăcie și de libertate mutilată sau chiar negată.

După întreruperea studiilor la liceul din Roman (din cauza unei legi date de regimul Ceaușescu), Ana Dâncă își definitivează pregătirea la Institutul Meteorologic din Arad, de unde este numită în funcția de director la stația meteorologică de la Tulnici (Vrancea).

După căsătorie a devenit profesor la școala gimnazială pe care o frecventase în satul ei, participând activ la viața social-politică, până când, pentru a-și salva căsnicia, este nevoită să renunțe la pasiunea și competența profesională pentru a lucra ca muncitoare necalificată.

Cu editura „Il Rio”, în anul 2016 a publicat romanul său de debut „Come vuole la vita” („Cum vrea viața”).Cartea este povestea unei vieți dificile, marcată în special de alcoolismul și de violența soțului Anei.

Povestea unei femei românce care a emigrat în Italia și are curajul de a povesti și de a se confrunta cu trecutul său. „Come vuole la vita” prezintă și anumite aspecte încă puțin cunoscute de italieni, în pofida prezenței puternice a imigranților români în această țară.

România este descrisă prin analiza sistemului școlar și a tradițiilor de familie, dar și prin prisma abuzurilor regimului comunist. Dar romanul este mai presus de toate, expunerea dorinței Anei Danca de a începe o nouă viață, într-o țară străină, Italia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.