Tango-no-Sekku

Este numit şi Festivalul băieţilor. O legendă povesteşte că festivalul este o ramură a un obicei practicat de agricultori în luna mai, momentul în care insectele încep să apară să dăuneze plantele tinere. Fermierii au încercat să conducă insectele departe cu cifre groteşti luminoase. Mai târziu, aceste cifre au reprezentat războinici renumiţi pentru puterea lor de luptă.

Musha Ningyô este o păpuşă războinică, care în timp a fost lucrată mai artistic, ca să nu sperie copiii. O altă legendă trasează originea festivalului de băieţi la victoria lui Hōjō Tokimune împotriva invaziei mongolilor.

Alţii cred că unificarea ţării de către shogunului Ashikaga Yoshimitsu a fost sărbătorită în acest mod. Cei care călătoresc prin Japonia văd aproape peste tot Koinobori imense, fanioane de hîrtie, sau de pînză în forma crapului. Vîntul le umple şi ele par să înoate în aer. Ei sunt arboraţi pe un stîlp de bambus deasupra fiecărei case.

Crapul a devenit simbol al festivalului băieţilor, deoarece japonezii consideră că este cel mai animat peşte, plin de energie şi de putere. Datorită puterii sale şi a determinării de a depăşi toate obstacolele, el este venerat pentru curajul şi capacitatea de a atinge obiective înalte.

De asemenea, crapul este un simbol pentru încurajarea băieţilor în drumul spre maturizare, depăşind astfel dificultăţile vieţii. În tradiţia modernă de Tango-no-Sekku se amenajează un ecran în tokonoma, în camerele de oaspeţi din case japoneze.

Printre decoraţiuni sunt; o cască în miniatură, costume de armură, o sabie, un arc şi săgeţi, bannere de mătase care poartă blazonul familiei, şi păpuşile care reprezintă războinici. Opusul festivalului de băieţi Tango-no-Sekku este sărbătoarea fetelor, care se numeşte Shobu-no-Sekku.

Shobu înseamnă iris (se mai numeşte şi Festivalul Irisului). Se spune că la festivalul băieţilor este respectată floarea de iris datorită frunzelor sale; frunza lungă şi îngustă are formă de sabie. Fujinomori Jinja este locul unde au loc ambele festivaluri (este unul altar construit în anul 794, înainte de mutarea capitalei la Kyōto).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.