Salata de vinete cu iaurt și usturoi

Tradiție în Orient, salata de vinete cu iaurt a pătruns și în bucătăria românească, fiind popularizată în primul rând de blogurile culinare. De altfel, blogurile culinare, pe lângă scormonirea în lada de zestre a bucătăriei românești, fac foarte bine, zic eu, contribuind la deschiderea și lărgirea unor noi orizonturi de mânuire a cratiței. Din diversitate există șanse mari să se selecteze calitate!

De exemplu, consider că busuiocul s-a făcut mai cunoscut și a intrat binișor în consum și la noi, datorită internetului.

În fine, revenind la salata de vinete cu iaurt, este de spus ca începând de prin nordul Africii, mergând prin Israel și ajungând la prietenii turci, vom întâlni mereu cetățeni dornici să amestece vinetele cu iaurt si usturoi, ici-colo apărând contribuții specifice cum ar fi zeama de la o lămâie, pasta de susan sau chimenul.

Azi ne mulțumim cu o salată simplă de vinete cu iaurt si usturoi, mâncată cu lipie caldă, lăsând pe mai târziu specialitățile regionale.

Ingrediente:
3-4 vinete
100-150 gr de iaurt gras
4-5 căței de usturoi
puțin pătrunjel verde
sare, ulei de măsline

Se coc vinetele pe grill sau la cuptor după cum preferați. Se lasă, eventual într-o strecurătoare mare, să se răcească și să se scurgă lichidul amărui. Se curăță de coaja arsă și se mărunțesc de regulă cu tocătorul de lemn pentru vinete (contactul cu metalul grăbește oxidarea vinetelor, drept pentru care se preferă unealta din lemn).

Curățăm usturoiul, îl zdrobim cu presa și îl punem peste vinete împreună cu iaurtul gras. Cantitatea de usturoi poate fi mai mică sau mai mare după cum preferă fiecare. Dăm sare după gust și 2-3 linguri de ulei de măsline. Levantul folosește de regulă mai abundent uleiul de măsline, dar și aici, noi, putem regla cantitatea după aprecierea proprie.

Omogenizăm bine salata și la final ornăm cu ceva pătrunjel proaspăt și eventual cu încă puțin ulei de măsline (de calitate, nu de turte) pe deasupra. O salată de vinete cu iaurt si usturoi foarte simplă și ușor de preparat! De încercat, pentru a mai depăși cadrul salatei noastre de vinete clasice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.