Rusia – a explodat un laborator care deține virusul variolei și ebola

Un centru de cercetare a virusurilor din Rusia – unul dintre cele două locuri din lume care găzduiește virusul variolei – a explodat luni, au spus oficialii.

Explozia de la Centrul de Cercetări de Stat pentru Virologie și Biotehnologie, sau „Vector”, a provocat răni unui angajat, iar clădirea, situată în Koltsovo, în apropierea orașului sibian Novosibirsk, a supraviețuit fără daune structurale, potrivit unei declarații șefilor centrului.

Suspecta explozie de gaz s-a produs la etajul cinci al clădirii de beton cu 6 etaje în timpul reparațiilor programate, potrivit agenției de știri TASS.

Nikolai Krasnikov, șeful Koltsovo – care este cunoscut drept oraș științific – a spus că materialul bio-periculos nu a fost depozitat acolo unde s-a produs explozia și că nu există nici o amenințare pentru populație. El a adăugat că lucrătorul care a fost rănit a suferit arsuri și se află în terapie intensivă.

Structura din Rusia, creată în 1974, este unul dintre cele două locuri în care se găsește virusul variola, altfel cunoscută sub numele de boala infecțioasă mortală a variolei. Cealaltă poziție este Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Atlanta.

Descrisă drept „una dintre cele mai devastatoare boli din lume”, variola a fost declarată eradicată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în 1980, în urma unei campanii de imunizare în întreaga lume.

Însă, după eradicarea sa, oamenii de știință și oficialii de sănătate publică au crezut că cercetarea este încă necesară și au convenit să rețină virusul variolei în patru zone ale lumii: Statele Unite, Rusia, Anglia și Africa de Sud.

În câțiva ani, Anglia și Africa de Sud și-au distrus aprovizionarea cu virus sau s-au mutat în alte laboratoare, lăsând Statele Unite și Rusia să fie singurele locuri rămase pentru a păstra boala mortală, potrivit CDC.

În 2016, OMS a stabilit că structura rusă „s-a dovedit a îndeplini nivelurile internaționale de biosecuritate și biosecuritate pentru cercetarea și stocarea virusului variola”.

Structura laboratorului Vector păstrează, printre altele, virusul Ebola, care este, de asemenea, o boală rară și mortală.

În 2004, New York Times a raportat că un om de știință rus din laborator a murit după ce s-a înțepat accidental cu un ac care conține Ebola, pentru care nu există niciun vaccin.

Se pare că incidentul a avut loc pe 5 mai, dar laboratorul de cercetare nu l-a raportat la OMS până după o lună mai târziu, ridicând îngrijorări cu privire la nivelul secretului din jurul instalației.

Cea mai recentă explozie urmează altor două incidente din Rusia, de luna trecută. Exploziile masive au fost înregistrate pentru prima dată într-un depozit de muniții militare în apropierea orașului Achinsk, în regiunea Krasnoyarsk din estul Siberiei.

Aceasta a fost urmată de o explozie mortală într-un teren de testare a armelor militare din Nyonoksa, în extremitatea nordului Arkhangelsk, care a cauzat moartea a cel puțin cinci persoane.

Oficialii au declarat că explozia s-a produs în timp ce inginerii testau „o sursă de energie izotopică nucleară” pentru o rachetă și au fost aruncați peste bord de explozie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.