În Italia, un elev din zece este fiu de imigrant – în dezbatere ius culturae, cetățenia pentru acești copii

ROMA – În Camera Deputaților, Comisia pentru afaceri constituționale examinează legea privind cetățenia și care introduce așa-numita ius culturae.

Președintele Comisiei, Giuseppe Brescia (M5S), spune că va fi și un susținător la reformă. Examinarea legii se va relua joi, 3 octombrie. Potrivit La Repubblica.

Textul, semnat pentru prima dată de Laura Boldrini, a fost încardinat la nivelul opoziției (Leu) în octombrie 2018, iar relator a fost Roberto Speranza, acum ministru.

„Suntem încă la început – explică Brescia – dar cred că putem lucra pentru a introduce ius culturae, legând cetățenia de concluzia pozitivă a unui ciclu de studii și nu numai de frecvență. Nu există doar textul semnat de Boldrini, există mai multe texte din alte grupuri, inclusiv un text al lui Polverini de la Forza Italia care introduce ius culturae, desigur, va veni și un text M5S. Avem nevoie de o discuție care să pună propaganda și miturile la colț, să înfruntăm realitatea și să dea un semnal pozitiv celor care vor să se integreze”.

„Nu avem prea multe scuze. Dacă noi credem cu toții în ceea ce am spus în ultimii ani, ius soli se poate face”, scrie Matteo Orfini, parlamentar al Partidului Democrat, într-o postare pe Fb care enumeră pozițiile în favoarea ius soli exprimate de reprezentanți de centru-stânga în ultima legislatură, de la Renzi la Delrio la Zingaretti.

„Dacă este nevoie de doar 2 ore pentru a tăia numărul de parlamentari, așa cum spune deseori Di Maio, pentru a face ius soli este nevoie doar de câteva zile. Câteva zile – continuă el – pentru a returna un drept refuzat multor persoane. Ieri am făcut o propunere și sunt atacat de Salvini, de Fontana, de Santanchè, de Meloni, de Gelmini. Ce spuneți, o facem sau ne speriem de Salvini?”, încheie Orfini.

„Atitudinea politică față de migranți se schimbă, dar vreau să fiu prudent. Premisele sunt bune, s-a schimbat ritmul, dar nu semnez hârtii goale. Aștept rezultatele”, a spus Gualtiero Bassetti, președintele CEI. „Ius culturae trebuie promovată, deoarece integrarea, fără recunoașterea din punct de vedere normativ, ar fi un recipient gol”.

În Italia, un elev din zece este fiu de imigrant. O armată de copii fără cetățenie. De fapt, tot mai mulți băieți și fete sunt posibili beneficiari ai reformei eșuate a ius soli: anul trecut a fost vorba de 825 de mii.

Elevi de toate vârstele, precum Jovana: „Adevărul? În această țară, statutul de străin nu găsește niciodată un sfârșit.” Jovana Kuzman este o tânără romană de origine sârbă, o „italiană fără cetățenie”, precum foarte mulți alți colegi care își duc fiecare zi cu dificultatea de a se simți străini în propria casă.

Copiilor străinilor, născuți, crescuți și educați în Italia, nu li se poate nega cetățenia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.