Transport gratuit pentru elevii din România. Ce se întâmplă cu cei care fac naveta

Guvernul Orban a aprobat propunerea ministrului Educației, Monica Anisie. Elevii de la oraș vor beneficia de transport gratuit, pentru tot anul, indiferent de perioadă.

Transport gratuit pentru elevii din România. Ce se întâmplă cu cei care fac naveta

După controversatul caz din Caracal în care două tinere – Alexandra Măceșanu și Luiza Melencu – au dispărut folosind mașini de ocazie în lipsa unui mijloc de transport asigurat, elevii din România vor beneficia acum de transport gratuit.

Transport gratuit pentru elevii din România

Conform Mediafax Guvernul Orban a aprobat propunerea ministrului Educației, Monica Anisie. Elevii de la oraș vor beneficia de transport gratuit, pentru tot anul, indiferent de perioadă.

Cum beneficiază elevii de transport gratuit

Pentru a beneficia de transport gratuit local, elevii din învățământul preuniversitar vor solicita centrelor de emitere a documentelor – în baza carnetului de elev vizat pe anul în curs – eliberarea unui abonament lunar.

Operatorul de transport public local este obligat să mențină același tarif pentru elevi, pe toată durata anului școlar. Tariful nu poate fi mai mare decât tariful practicat pentru alte categorii de călătorii.

Cum vor cicula elevii care fac naveta

Elevii care fac naveta între localitatea de domiciliu și scoală – cum a fost cazul și celor două tinere sus menționate – vor avea transport asigurat, gratuit, pe perioada anului școlar.

Elevii din învățământul preuniversitar care fac naveta vor depune, la începutul fiecărui semestru, la secretariatul școlii, o cerere prin care solicită o adeverință de elev la instituția de învățământ respectivă, pentru deplasarea cu titlu gratuit, de la domiciliu la școală.

Acte necesare pentru abonamentul gratuit al elevilor

În baza adeverinței, operatorul de transport va elibera un abonament lunar sau orice altă formă de transport, pe traseul prevăzut în adeverința eliberată de instituția de învățământ.

Elevii din învățământul obligatoriu, profesional, postliceal, liceal acreditat sau autorizat, vor avea gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a. Vor avea transport gratuit cu metroul, în baza unui abonament lunar.

Eliberarea lui se face în baza carnetului de elev, a CNP-ului notat pe prima filă, a certificatului de naștere în copie (pentru elevii claselor pregătitoare) și a adeverinței eliberată de școală.

În concluzie, elevii și studenții vor avea gratuitate la transportul local (STB și Metrorex) și la transportul feroviar. Pentru a beneficia de transportul gratuit, elevii trebuie să aibă întotdeauna carnetul de elev la ei.

Propunerea ministrului Monica Anisie, aprobată de Guvernul Orban

„Vă rog să îmi permiteţi să introducem pe ordinea de zi suplimentară un proiect de hotărâre de guvern pentru aprobarea procedurii de decontare a cheltuielilor de transport a elevilor şi…

…pentru modificarea hotărârii de guvern numărul 42 din 2017, pentru aprobarea normelor metodologice privind acordarea facilităţilor de transport intern feroviar şi cu metroul pentru elevi şi studenţi.

Este vorba despre transportul local gratuit pentru elevi pe tot parcursul anului calendaristic, transportul elevilor care fac naveta va fi gratuit pe tot parcursul anului şcolar…

…iar transportul feroviar şi cu metroul, pentru elevi şi pentru studenţi, va fi gratuit pe tot parcursul anului calendaristic”, a spus ministrul Educaţiei Monica Anisie, joi seară, în ședință.

Vicepremierul Raluca Turcan a făcut anunțul adoptării propunerii

“Am adoptat astăzi(joi – n.r.) procedura detaliată care va permite elevilor să folosească, gratuit, transportul public pentru a merge la şcoală.

Astfel, elevii vor circula spre şcoală doar pe baza carnetului de elev, pe toate tipurile de transport, fără a mai fi nevoiţi să scoată bani din buzunar pentru a cumpăra bilete sau abonamente pentru drumul de acasă la şcoală şi înapoi.

Decontul acestor documente se va face direct între transportatori şi autorităţile statului direct responsabile”, a postat vicepremierul Raluca Turcan, pe contul ei oficial de Facebook. Potrivit MEDIAFAX FOTO PIXABAY

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.