Poluarea farmaceutică a râurilor lumii

Suntem fiii pământului. Terra ne găzduiește, ne nutrește și ne împlinește poftele iar noi… cum îi mulțumim?

În ciuda dovezilor tot mai mari ale efectelor dăunătoare asupra sănătății ecologice și umane, se știe puține despre prezența globală a produselor farmaceutice în râuri.

Și să ținem seama și de celelalte substanțe toxice pe care le aruncăm zilnic.

Studiile care evaluează prezența acestora sunt disponibile pentru 75 din 196 de țări, majoritatea cercetărilor fiind efectuate în America de Nord și Europa de Vest.

Un amplu studiu a fost realizat recent și publicat aici.

Studiul a monitorizat 1.052 de locuri de prelevare de-a lungul a 258 de râuri din 104 țări de pe toate continentele, reprezentând astfel amprenta farmaceutică a 471,4 milioane de oameni.

Arătăm că prezența acestor contaminanți în apele de suprafață reprezintă o amenințare pentru mediu și/sau sănătatea umană în mai mult de un sfert din locațiile studiate la nivel global.

Ingredientele farmaceutice active sunt eliberate în mediul natural în timpul producției, utilizării și eliminării lor.

Există dovezi că expunerea mediului la reziduri farmaceutice are efecte dăunătoare asupra sănătății ecosistemelor și a oamenilor.

Compararea acestor date existente este foarte îngreunată de faptul că multe tehnici analitice diferite și metode de colectare a probelor au fost utilizate pe o perioadă lungă de timp.

Acest lucru face dificilă stabilirea amplorii problemei la nivel global, ceea ce înseamnă că eforturile de cercetare și management nu pot fi concentrate doar asupra produselor farmaceutice și a regiunilor cu cel mai mare risc.

Concentrându-ne pe țările din Europa și America de Nord, probabil că ne uităm doar la „vârful aisbergului”.

Deoarece concentrațiile unor ingrediente farmaceutice active sunt probabil mai mari în regiunile care nu au fost studiate, studiul se dovedește și mai preocupant.

Multe dintre probele cele mai puternic contaminate au fost obținute din campanii din țările cu venituri mici și medii, care au primit puțină monitorizare sau deloc a ingredientelor farmaceutice active în mediul acvatic.

Dintre cele patru ingrediente farmaceutice active găsite pe toate continentele, toate au fost considerate legate de stilul de viață sau medicamentele eliberate fără prescripție medicală:

cofeină (compus stimulant și stil de viață), nicotină (compuși stimulant și stil de viață), acetaminofen / paracetamol (analgezic) și cotinină (metabolitul unui compus stimulator și stil de viață).

Alte 14 ingrediente farmaceutice active au fost detectate pe toate continentele, cu excepția Antarcticii: atenolol (β-blocant), carbamazepină (antiepileptic), cetirizină (antihistaminic), citalopram (antidepresiv), desvenlafaxină (antidepresiv), fexofenadină (antihistaminic), gabapentin (anticonvulsivant), lidocaină (anestezic), metformin (antihiperglicemiant), naproxen (antiinflamator), sitagliptin (antihiperglicemiant), temazepam (benzodiazepină pentru tratamentul insomniei), trimetoprim (antimicrobian)

Apoi, cloxacilină (antimicrobian), difenhidramină (antihistaminic), miconazol (antimicrobian), norfluoxetină (antidepresiv), oxazepam (benzodiazepină), oxitetraciclină (antimicrobian), raloxifen (tratamentul osteoporozei).

Un consorțiu de 127 de autori reprezentând 86 de instituții din întreaga lume, au demonstrat că poluarea râurilor lumii cu substanțe chimice medicinale este o problemă globală care:

1) prezintă un risc atât pentru ecologia acvatică dar și pentru întregul ecosistem.

2) poate pune în pericol atingerea Obiectivului 6.3 de dezvoltare durabilă a Națiunilor Unite până în 2030.

Pe măsură ce ne îndreptăm către 2030, noua paradigmă în monitorizarea mediului trebuie să implice un efort global, incluziv și interconectat.

Numai prin colaborare globală vom putea genera datele de monitorizare necesare pentru a lua decizii informate cu privire la abordările de atenuare necesare pentru a reduce impactul substanțelor chimice asupra mediului.

Din tot ceea ce cumpărăm pentru nutrirea, igiena și sănătatea sau frumusețea noastră, o mare parte sfârșește ca poluanți și mai devreme decât mai târziu ne vom trezi cu o planetă ostilă vieții.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.