10 reguli pentru o viață lungă și sănătoasă ale unui medic suedez

10 reguli pentru o viață lungă și sănătoasă ale unui medic suedez

Medicul suedez Bertil Marklund a publicat o carte extrem de utilă oricărui om. Este vorba de “Les 10 regles d’or de la santé” – Cele 10 reguli de aur ale sănătății, pe care o puteți comanda pe elefant.ro.

În ea, acest medic suedez prezintă 10 reguli pentru o viață lungă și sănătoasă.

“Eu însumi decid cum vreau să îmbătrânesc — sau să nu îmbătrânesc” – Bertil Marklund, medic generalist, profesor și specialist în sănătate publică.

10 reguli pentru o viață lungă și sănătoasă

Bertil Marklund spune în cartea sa că “influența patrimoniului genetic asupra duratei vieții nu este decât în jur de 25%, în timp ce modul de viață o determină în proporție de 75%”.

Cartea este bazată pe experiența de practician și cercetător a medicului, dar și pe literatura științifică, susține The Guardian.

Cum ai o viață sănătoasă și lungă

Fă exerciții fizice – mișcarea reduce stresul, ne protejează de el și ne ajută să îl ținem la distanță. Nu uitați că stresul dăunează celulelor organismului!

Dacă nu vă place să faceți sport regulat, atunci puteți face câteva schimbări în stilul dvs. de viață. Alege să urci pe scări, nu cu liftul.

Mergi pe jos, nu cu mașina sau mijlocul de transport în comun. Stai în picioare mai mult decât pe scaun.

Elimină stresul – primele reacții de stres sunt pozitive în sine, susține medicul.

Este necesar doar să învățăm să le controlăm, să nu le lăsăm să ne invadeze organismul și să le alungăm cât mai curând posibil.

Trebuie să reduci exigențele, să faci mișcare și să înveți să respiri.

Dormi suficient – somnul ajută la regenerarea organismului. Este important să dormiți același număr de ore, în fiecare seară.

În plus, somnul trebuie să fie de bună calitate în fiecare seară. Un stil de viață în care odihna nu primează, efectele se văd în probleme de sănătate.

Expune-te la soare – corpul uman are nevoie de vitamina D, fie de la soare, fie din alimentație (ouă, pește gras).

Vitamina D ajută la o bună funcționare a sistemului nervos, întărirea sistemului imunitar sau a sistemului osos.

Vitamina D protejează de cancer, diabet, depresie, infecții, psoriazis, scleroză în plăci și alte boli. Este important să nu faceți exces de soare!

Mănâncă sănătos – este important să mănânci orice, dar moderat. Acordă importanță aportului de vitamine din alimente, apoi grăsimi bune și antioxidanți.

Evită produsele din comerț, industriale, care conțin mult zahar sau sare. Evită carnea și consumul de mezeluri, dar mărește aportul de proteine vegetale (fasole, soia etc).

Bea apă și cafea – hidratarea este importantă, atât pentru interior, cât și pentru aspectul exterior. Deshidratarea are efecte fizice și psihice.

Cafeaua te va ajuta datorită antioxidanților și cafeinei; diminuează riscul de diabet, accident vascular cerebral, Parkinson sau Alzheimer.

Greutate ideală – excesul de kilograme duce la boli cardiovasculare și diabet. Nu trebuie să ții mereu dietă, ci să mănânci lent, să nu servești și a doua porție, dar să și înveți cum să combini corect alimentele.

Igienă orală bună – ai grijă de dinții tăi! Igiena orală influențează circulația sanguină. În plus, o dantură neglijată poate cauza probleme de masticație, implicit o digestie lentă și cu probleme.

Aveți grijă de dinții dvs. prin vizite regulate la dentist și prin spălare regulată, citează doctorulzilei.ro.

Gândire pozitivă – pesimismul aduce stres, angoasă și frustrare. Optimismul reduce riscul de mortalitate, mai ales în rândul femeilor.

Dacă ești pesimist și vrei să scapi de asta, trebuie să te încurajezi de persoane optimiste care să fie generoase și să te motiveze și pe tine!

Viață socială – Bertil Marklund susține că rata mortalității a persoanelor care trăiesc singure este mult mai mare.

Așa că nu te închide nici în tine, nici în casă, și profită de orice ocazie pentru a petrece clipe în compania celor dragi!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.