21 Mai 2020 – Ziua mondială pentru diversitate culturală

21 Mai 2020 înseamnă întâi de toate celebrarea Înălțării pentru creștinii catolici, a Sfinților Constantin și Elena pentru creștinii ortodocși…

Înălțarea Domnului este o mare sărbătoare creștină, care comemorează înălțarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Învierea Domnului.

Sfinții Împărați Constantin și Elena este o sărbătoare în calendarul bizantin (folosit de bisericile ortodoxe și de bisericile unite cu Roma), fixată pe data de 21 mai. Sărbătoarea îi evocă pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta.


Ziua mondială pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare este marcată anual la 21 mai.


Această zi oferă prilejul de a aprofunda înţelegerea valorilor diversităţii culturale şi de a promova obiectivele Convenţiei UNESCO privind protecţia şi promovarea diversităţii expresiilor culturale, adoptată la 20 octombrie 2005.

Anul acesta, cu ocazia Zilei mondiale pentru diversitate culturală, pentru dialog şi dezvoltare, pe site-ul https://www.un.org se face referire la impactul COVID-19 asupra sectorului cultural.

Evenimente culturale anulate, instituţii culturale închise, practici culturale comunitare suspendate, situri din Patrimoniul Mondial UNESCO fără vizitatori…

…creşterea riscului de jefuire a unor situri culturale şi de braconaj la siturile naturale, artişti care nu pot face acestei situaţii şi sectorul turismului cultural afectat grav – impactul COVID-19 asupra sectorului cultural se resimte în întreaga lume, se arată pe site-ul amintit.

Acest impact este social, economic şi politic – el afectează dreptul fundamental al accesului la cultură, drepturile sociale ale artiştilor şi creatorilor profesionişti, precum şi protecţia unei diversităţi de expresie culturală. Această criză în desfăşurare riscă să ducă la adâncirea inegalităţilor făcând comunităţile vulnerabile.

În această perioadă de izolare în masă, miliarde de oameni s-au orientat spre cultură ca sursă de confort, stare de bine şi conexiune.

S-a produs o creştere în ceea ce priveşte crearea precum şi accesul la conţinutul cultural online – de la vizite virtuale la muzee şi galerii, filme prin servicii de streaming, şi chiar şi coruri reunite online prin intermediul social media…

…dovedind rolul fundamental al acestuia ca sursă de adaptare pentru comunităţi.

Crize majore care au avut loc de-a lungul istoriei au determinat adesea o renaştere a culturii și o explozie de noi forme de creativitate, atât de vitale pentru progresul uman, se aminteşte, de asemenea, pe site-ul https://www.un.org.


Redacția noastră urează tuturor cititorilor noștri care își serbează onomastica un călduros La Mulți Ani!… Catolicilor le spunem Cristos s-a-nălțat!

…iar în ce privește diversitatea culturală reținem că respectul pentru propria cultură ne face capabili să respectăm și pe alte culturi…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.