9 Mai, o zi cu încărcătură istorică, dar și cu MISTIFICARE?

9 Mai, o zi cu încărcătură istorică, dar și cu mistificare?

Ia să căutăm pe Wikipedia: Consiliul Europei a fost fondat la 5 mai 1949, și astfel, în 1964 a ales această dată pentru a celebra propria înființare.

În 1985, Comunitățile Europene (care mai târziu au devenit Uniunea Europeană) au adoptat drapelul Europei folosit de Consiliul Europei până atunci, ca simbol propriu al comunităților.

Cu toate acestea, liderii comunităților au decis să stabilească Ziua Europei la 9 mai 1950, în comemorarea Declarației Schuman.

Prin această declarație, Robert Schuman a propus unirea industriilor de oțel și cărbuni a Franței, Germaniei de Vest și a altor state, ducând la crearea Comunității Europene a Cărbunelui și Oțelului.

Acest eveniment fiind considerat un moment fundamental în istoria Europei.

Tratatul de la Lisabona, care a înlocuit Constituția europeană, are o declarație a șaisprezece membri care susțin simbolurile europene. Parlamentul European a recunoscut oficial ziua de 9 mai ca sărbătoare oficială în octombrie 2008. Încheiat citatul.

Dacă dai căutare, tot pe Wikipedia, despre Ziua Victoriei împotriva nazismului, găsești doar o menționare la celebrările zilei de 9 Mai, aparent, fără o pagină dedicată. De ce?

Iată: 1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

Mai apare mențiunea la rubrica sărbători că 9 mai  înseamnă doar Ziua Europei și că numai în CSI, fosta URSS se celebrează Ziua Victoriei.

Pentru a uita ororile celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a nu răni sentimentele Germaniei înfloritoare de astăzi și care este o țară  dominantă în deciziile UE?

Și totuși, am mai dat iarăși o căutare cu 9 Mai 1945 și Wikipedia are menționat că, citez:

Ziua Victoriei în Europa este ținută în Statele Unite, Marea Britanie și majoritatea Europei de Vest.

Este sărbătorită Ziua Victoriei în al doilea război mondial: la 7 mai la 02:40 (CET ) generalul german Alfred Jodl a semnat actul de predare al Germaniei naziste.

Actul de predare a fost semnat: din partea Uniunii Sovietice de generalul-maior Ivan Susloparov (reprezentant al lui Stalin la Comandamentul Aliat) și din partea SUA de Generalul Beddel Smith. Capitularea Germaniei naziste a intrat în vigoare la 8 mai, ora 23:01 (CET).

În această zi, 8 mai 1945, în mai multe orașe europene au avut loc festivități de mare amploare.

În Londra, un număr foarte mare de persoane s-au adunat în Piața Trafalgar și lângă Palatul Buckingham, unde regele George al VI-lea, regina Elisabeta și Winston Churchill au mers la balcon și au salutat mulțimea de oameni.

În Statele Unite, președintele Harry Truman a „dedicat” victoria memoriei predecesorului său, care a murit cu mai puțin de o lună înainte de victoria lui Franklin D. Roosevelt, care, a spus el, a fost dedicat cauzei de câștigare a războiului.

Steagurile din Statele Unite au rămas în bernă până 12 mai , atunci când perioada de doliu în onoarea lui Roosevelt s-a încheiat.

Predarea oficială a ultimelor forțele germane de ocupație a avut loc în Insulele Canalului la 9 mai 1945. Încheiat citatul.

De ce a trebuit  să caut cu tag-uri diferite și să aflu mai întâi despre UE și apoi, numai insistând, și despre sfârșitul marii tragedii produse de Germania, este ușor de înțeles.

Tot răsfoind web-ul, DIGI24 scria în urmă cu 7 ani:

Semnificații diferite în Est și în Vest

9 Mai a devenit sărbătoare oficială în URSS în 1946, iar statele comuniste, inclusiv România, i-au urmat exemplul. Occidentalii au fost însă ezitanți.

Tinând seama de capitularea Japoniei, Washingtonul şi Londra sărbătoresc victoria în august, respectiv în septembrie. Iar în Franța numai insistențele veteranilor de război au ținut capitularea Berlinului pe lista sărbătorilor naţionale.

De fapt, într-o Europă liberă, întărită economic de planul Marshall american, celebrarea înfrângerii Germaniei şi-a pierdut repede semnificaţia.

Pentru păstrarea păcii, la 9 mai 1950, ministrul de externe francez, Robert Schuman a propus înfiinţarea Comunităţii Europene a Cărbunelui şi Oţelului, nucleul franco-german al viitoarei Uniuni Europene.

„Pacea mondială nu poate fi asigurată fără eforturi creatoare proporționale cu dimensiunea pericolelor care o amenință. O Europă unificată nu a putut fi realizată până acum și am avut război. Europa nu se poate construi dintr-o dată și potrivit unui singur plan.

Poate fi construită prin pași concreți care să creeze o solidaritate de facto. Pentru ca națiunile Europei să se apropie este necesară eliminarea vechii adversități dintre Franța și Germania”, spunea Schuman. Încheiat citatul de pe Digi24.

În concluzie, sărbătorim cu voioșie 9 Mai al UE și trecem ușor și cu repeziciune la ștergerea memoriei despre o conflagrație care a produs milioane de victime în lume.

9 mai 1877 – Ziua Independenței României

La 9 mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat independenţa de stat a ţării. În plenul Adunării Deputaților, M. Kogălniceanu declara:

Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Cucerirea independenţei a constituit un eveniment esențial în dezvoltarea României moderne.

Rusia, Austro-Ungaria şi Turcia au recunoscut independenţa României în 1878, Italia în 1879, iar Germania, Franţa şi Anglia în anul 1880.10 mai 1877, Ziua Independenței României, plătită cu sânge. Discursul memorabil al lui Mihail Kogălniceanu - Alba24

Încet-încet suntem ”ajutați” să uităm și asta, Trăiască UE! Experimentul globalizării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.