9 Mai – o zi istorică de la care așteptăm mai mult!

Presa de astăzi așteaptă cu înfrigurare discursul lui Putin cu prilejul paradei dedicate Zilei Victoriei, ignorându-se celebrarea Zilei Europei. În România 9 Mai este și Ziua Independenței, o zi aproape uitată.

Explicația vine de la faptul că se așteaptă de la Putin declarația de război, în locul așa-zisei operațiuni, cum este definită invazia rusă în Ucraina.

O declarație de război ar schimba oare statutul de invadator? Optimiștii speră ca Putin să anunțe retragerea militară, pesimiștii, dimpotrivă, marea mobilizare rusă.

Să începem cronologic și mai întâi cu ceea ce privește România:

La 9 Mai 1877Mihail Kogălniceanu proclamă Independența României în fața Adunării Deputaților. Moțiunea votată și aprobată de Adunare va fi reluată cu mici modificări în ședința de seară a Senatului și aprobată în unanimitate. România își proclamase oficial independența.

Tinerii de astăzi știu că Mihail Kogălniceanu (MK) este doar o bază militară NATO pe teritoriul țării noastre.

Germania, 9 Mai 1945: Al Doilea Război Mondial: La cartierul general sovietic din Berlin s-a semnat actul de capitulare necondiționată a Germaniei – act care a marcat sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial pe teatrul european de război (dar nu și în Asia).

Ziua Europei – 9 Mai 1950: Robert Schuman, ministrul de externe al Franței, a propus formarea C.E.C.O.

Faimosul Wikipedia marchează 9 Mai astfel: Uniunea Europeană: Ziua Europei, CSI (anterior URSS): Ziua Victoriei.

9 Mai 1945  – Ziua Victoriei este o sărbătoare care comemorează victoria asupra Germaniei naziste în 1945. A fost inaugurată pentru prima dată în cele 15 republici ale Uniunii Sovietice (fostei!) ca urmare a semnării Instrumentului german de capitulare.

Guvernul sovietic a anunțat victoria la începutul zilei de 9 mai, după ceremonia de semnare de la Berlin. Deși inaugurarea oficială a avut loc în 1945, sărbătoarea a devenit zi fără muncă abia în 1965 și numai în anumite republici sovietice.

Pe continentul european, Ziua Europei se vrea o sărbătoare anuală a păcii și unității în Europa.

Oda bucuriei a lui Beethoven, imnul UE, sună beteag fiindcă bucuria este umbrită de sunetul asurzitor al sirenelor și al exploziilor în estul european.

Având la acest început de an 2022, mai precis 24 februarie, un conflict armat sângeros în Ucraina, Europa ar părea că este singura care mai pomenește câte ceva, timid, despre pace. Marile Puteri, cum ar fi SUA și China, au de câștigat din slăbirea Europei.

Rusia deja a pierdut, chiar din ziua întâi a invaziei, prin gestul în sine, iar ziua victoriei este doar o temută amăgire.

Indiferent ce ar zice astăzi Putin, pentru decenii de acum încolo, viața nu va mai fi la fel. Pandemia deja schimbase multe în democrația și așa șubredă, crizele economice erau deja o temă majoră, iată acum, cursa înarmării, redesenarea hărții lumii, cu o Rusia agresivă, prefigurează un viitor deloc optimist.

9 Mai 2022, zi de luni, pentru fiecare, oriunde am trăi, înseamnă speranța că teama extinderii războiului va deveni nejustificată, fiindcă mai marii lumii vor da iarăși o semnificație zilei de 9 Mai, prin marcarea unei păci reale, pretutindeni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.