ALARMĂ ÎN EUROPA DE NORD: O boală misterioasă ucide zeci de câini în Norvegia

O boală misterioasă ucide zeci de câini în Norvegia, animale de altfel sănătoase care cad în doar câteva zile după ce au suferit de vărsături sângeroase și diaree.

Zeci de câini din Norvegia au fost loviți de o boală misterioasă, ridicând puternice îngrijorări printre proprietarii cărora li s-a spus să limiteze contactul între câini.

Aproximativ 200 de câini au prezentat aceleași simptome – diaree sângeroasă, vărsături și oboseală intensă – în ultimele săptămâni.

Aproximativ 25 dintre câinii bolnavi au murit până acum, potrivit Institutului Veterinar Norvegian. Numărul este estimativ, deoarece țara scandinavă nu are registru național.

Asle Haukaas, purtător de cuvânt al Institutului Veterinar, a declarat: „Acest lucru nu înseamnă neapărat că este aceeași boală, deoarece există multe boli care pot duce la acest tip de simptome la câini”.

Autopsiile pe 10 câini au evidențiat o infecție intestinală severă în fiecare caz, iar cinci dintre ei au avut „niveluri anormal de mari” de două bacterii, Clostridium perfringens și Providencia alcalifaciens.

Boala a fost observată mai ales în marele oraș Oslo, dar au existat unele cazuri în orașele Bergen și Trondheim.

Autoritățile medicale au cerut proprietarilor să-și țină câinii la lesă și să limiteze contactul dintre ei.

Mulți proprietari au încetat să își aducă animalele de companie în zonele publice și numeroase spectacole și raliuri au fost anulate.

Mai multe teorii au circulat în social media, inclusiv posibilitatea unui virus, a unei bacterii, a unei intoxicații alimentare sau a unei intoxicații intenționate.

„Ceea ce este un pic ciudat în legătură cu această boală este faptul că a afectat un număr destul de mare de câini, altfel sănătoși, într-o perioadă scurtă de timp și foarte repede”, a spus o agentă norvegiană pentru siguranța alimentelor, Ann Margaret Grondahl.

Institutul veterinar a exclus salmonella, campylobacteria și posibilitatea ca acești câini să fi suferit intoxicații în urma contactului cu șoareci.

Proprietarii de câini au fost solicitați să-și aducă animalele de companie la un veterinar la primul semn al oricăror simptome.

Nu există nimic care să indice în această etapă că boala poate fi transmisă oamenilor.

Săptămâna trecută, Jorun Jarp, directorul Institutului Veterinar din Norvegia, a declarat: „Moartea câinilor norvegieni, sănătoși și fantastici, atât de repede, este în mod cert ceva grav. Este o situație foarte specială cu care nu ne-am mai confruntat până acum.”

În Suedia vecină, Institutul Național Veterinar a declarat că a fost asaltat de întrebări ale proprietarilor de câini îngrijorați de răspândirea bolii și peste graniță.

Institutul a declarat că în prezent nu deține informații „pentru a demonstra că este un focar infecțios sau că ar prezenta un risc epidemic și pentru câinii din Suedia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.