ALERTĂ ÎN ROMÂNIA – EPIDEMIE DE GRIPĂ, deja au fost înregistrate 58 decese

E oficial: în România este epidemie de gripă. Recomandări pentru populație

Ministrul Sănătăţii a anunțat că avem epidemie de gripă, după ce, în ultimele trei săptămâni, numărul îmbolnăvirilor a depăşit estimările specialiştilor. A crescut şi numărul deceselor: 58 de oameni au fost răpuși de gripă. Autorităţile fac apel la populaţie să respecte regulile din spitale şi să se vaccineze. Potrivit StirileTVR.

Oficial, România a înregistrat a treia săptămână epidemică, adică numărul cazurilor a crescut cu mai mult de 20% față de nivelul așteptat.

Afectate sunt în special judeţele din sudul ţării. În ultimele şapte zile, medicii au raportat peste 3.300 de cazuri de gripă clinică.

Toate spitalele au luat măsuri ca să limiteze răspândirea virusului. În primul rând, s-au suplimentat stocurile de antivirale, antiseptice şi dezinfectanţi.

În spitale, angajaţii care nu s-au vaccinat vor fi imunizaţi de urgenţă. În fiecare dimineaţă se face triajul epidemiologic al asistentelor, infirmierelor şi al medicilor. Angajaţii care au simptome specifice bolii nu vor mai putea îngriji pacienţi.

În unele spitale, accesul vizitatorilor a fost interzis. În altele, limitat. Cine intră trebuie să poarte echipament de protecţie. Ministrul Sănătăţii anunţă că spitalele în care se încalcă regulile ar putea fi sancţionate.

În această perioadă, evitaţi spaţiile aglomerate şi respectaţi regulile de igienă. La primele simptome de boală mergeţi la medicul de familie, nu la urgenţă. Apoi, rămâneţi izolaţi la domiciliu.

Medicii spun că ne putem vaccina în continuare. Mai sunt disponibile în jur de 13.000 de doze în cabinetele medicilor de familie. Alte 30.000 de doze vor fi distribuite săptămâna aceasta.

Recomandări pentru populație:

– consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care pot stabili o eventuală indicație pentru spitalizare
– izolarea voluntară la domiciliu pentru persoanele care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei.
– respectarea etichetei tusei și strănutului
– igiena adecvată a mâinilor
– purtarea echipamentului de protecție adecvat
– continuarea vaccinării antigripale
– evitarea aglomerațiilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.