Amenzi pentru proprietarii de bloc din România

Noua reglementare a asociațiilor de proprietari va intra în vigoare începând cu data de 28 septembrie 2018. Sunt prevăzute amenzi între 200 și 1000 de lei pentru proprietarii de apartamente.

Aceștia trebuie să citească legea nr. 196/2018, privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, conform romaniatv.net.

Amendă pentru cei care nu comunică modificarea suprafeței utile către asociația de proprietari și administrația fiscală vor risca o amendă între 200 și 1.000 de lei; Amendă  între 500 și 3000 de lei dacă proprietarii nu permit accesul în locuință președintelui asociației sau unui membru al comitetului executiv sau administratorului și unei persoane calificate pentru reparațiile ce trebuie făcute proprietății comune.

Amendă pentru cei care pun în pericol integritatea structurii clădirii sau a altor apartamente ori buna funcționare a instalațiilor vor risca amenzi între 500 și 3.000 de lei. Totodată, este o amendă între 5.000 și 10.000 de lei e prevăzută pentru schimbarea de către proprietar a destinației locuinței sau spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință fără autorizațiile și aprobările legale.

Amenzile pot fi date de către polițiștii locali, reprezentanți din primărie sau inspectori de stat în construcții, după caz.