„Așteptă moartea oamenilor” – acuzată Banca Mondială

Planul de pandemie de 500 de milioane de dolari al Băncii Mondiale a fost acuzat că „așteptă moartea oamenilor”.

Obligațiuni concepute pentru a oferi finanțare rapidă țărilor sărace, marcate drept „obscene” datorită criteriilor de plată complexe. Scrie prestigiosul the guardian.

Un program emblematic al Băncii Mondiale, de 500 de milioane de dolari, pentru a ajuta țările mai sărace să facă față unei situații de urgență pentru sănătate este „prea puțin și prea târziu” pentru epidemia de coronavirus, spun specialiștii în sănătate.

Primele obligațiuni de finanțare de urgență pandemice (PEF) au fost lansate în 2017 de Jim Yong Kim, pe atunci președinte al băncii, după izbucnirea Ebola în Africa de Vest. Proiectat pentru a „salva milioane de vieți și economii întregi” prin canalizarea rapidă a banilor către națiunile care se confruntă cu pandemia.

Criticii spun însă că termenii „neplăcut complicați” ai obligațiunilor cu dobândă mare sunt înclinați puternic către investitori, în timp ce plățile pentru victime ar putea veni prea târziu, dacă nu în totalitate inutile.

Un economist a descris obligațiunile, ale căror plăți depind de cât de mortală este epidemia, la fel de „obscenă”.

Olga Jonas, cercetătoare la Harvard Global Health Institute, care a fost economist la Banca Mondială trei decenii, a declarat: „Întregul mecanism este extrem de nefericit. Obiectivele au fost de a ajuta țările sărace să răspundă rapid la epidemii. Bolile infecțioase se răspândesc exponențial, iar coronavirusul are o rată de creștere foarte rapidă. Dar legăturile sunt declanșate numai atunci când boala s-a răspândit mult timp.”

Jonas, care a analizat termenii obligațiunilor, a spus că sunt „atât de convolut, încât nu este deloc clar dacă vor plăti. Este prea puțin, prea târziu – și, în acest caz, poate niciodată. Ceea ce este obscen este faptul că Banca Mondială a organizat acest lucru. Așteaptă ca oamenii să moară.”

Fondurile pot fi eliberate numai după o anumită perioadă de timp și în conformitate cu criterii complexe, inclusiv dimensiunea epidemiei, rata de creștere, termenele și rata mortalității.

În cazul coronavirusului, obligațiunile nu s-ar plăti până la 12 săptămâni după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) publică primul său „raport de situație”, care nu va fi până în 23 martie. Un alt criteriu este acela că epidemia să fie în continuă creștere.

Obligațiile, finanțate de țările donatoare Japonia și Germania, plătesc plăți dobânzilor către investitori până când sunt declanșate condițiile pentru un focar de boală infecțioasă.

Valoarea obligațiunilor s-a redus la jumătate odată cu răspândirea epidemiei de coronavirus, crescând temerile că investitorii ar putea suferi …pierderi.

Între timp, OMS a apelat la 520 de milioane de lire sterline pentru „eforturile de prim rang” pentru a stăvili coronavirus. Până în prezent, boala a infectat peste 82.000 de oameni și a ucis peste 2.800 de persoane în 51 de țări, dar încă nu a fost declarată pandemie de către OMS.

Clare Wenham, profesor asistent de politică globală în domeniul sănătății la London School of Economics, a declarat: „Dacă ați dori într-adevăr să vă asigurați securitatea globală a sănătății, ați conecta plata obligațiunilor la o decizie privind declararea unei situații de urgență de interes pentru sănătatea publică de urgență internațională sau națională.”

Wenham a fost co-autor al unui document care critica obligațiunile pandemice care a constatat că s-au plătit mai mulți bani investitorilor decât țărilor în care au apărut focare de boală. Plățile ar fi fost declanșate doar în două dintre cele peste 60 de focare de boală analizate: Ebola în Africa de Vest și febra Rift Valley în 2006, potrivit documentului.

Wenham a spus: „Dacă scopul este de a preveni pandemiile, de ce să aștepți numerele arbitrare? Securitatea globală a sănătății se bazează pe prevenire și nu pe răspuns, așa că așteptarea ca acesta să ajungă la un anumit număr de decese într-un anumit număr de țări înainte de a fi plătite este revoltător. Nu este potrivit pentru scop.”

„Nimeni nu s-a gândit la asta în mod holistic. În cazul în care oficialii de sănătate publică au făcut o declarație despre o situație de urgență la nivel mondial de îngrijorare internațională, ar trebui să existe unele mecanisme de finanțare, astfel încât OMS să nu fie nevoită să ocolească acele case afectate care să ceară bani.”

Bodo Ellmers, directorul finanțării programului de dezvoltare durabilă al Global Forum Forum, a declarat: „Ideea a fost că va fi un instrument rapid, dar a fost stabilit cu criterii atât de stricte încât riscul pentru investitori este foarte scăzut. Proiectarea, luând amploarea morții ca drept criteriu, este foarte cinică.”

„Defecțiunea fundamentală a schemei este aceea că a avut ca scop prevenirea unei pandemii, dar ar plăti doar atunci când o pandemie era deja în vigoare”, a spus Ellmers.

Banca Mondială a declarat că o plată PEF a fost declanșată după izbucnirea Ebola din 2018 și 2019 în Republica Democrată Congo, oferind un total de 61,4 milioane dolari pentru combaterea bolii.

Banca a adăugat că a implementat o serie de instrumente pentru a ajuta mai bine țările în timpul epidemiilor și amenințărilor pandemice.

Este capabilă să urmărească rapid fondurile prin proiectele existente și ar putea finanța operațiuni de urgență în termen de trei luni, deși în cazuri anterioare, precum Ebola, a oferit sprijin în două săptămâni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.