Biden spune adio lui Merkel – prieteni aflați în mare dezacord

Nu o putem numi o călătorie de adio. Dar cea de-a 23-a vizită a Angelei Merkel la Casa Albă (cu un popas la Baltimore pentru un doctorat onorific de la Universitatea Johns Hopkins) este probabil ultima ei vizită în calitate de șef de guvern.

„Angela, îmi va fi foarte dor de tine la următoarele summit-uri, într-adevăr”, recunoaște Biden, exprimându-și un gând personal înainte de a pleca.

Dar „parteneriatul dintre Statele Unite și Germania va continua să se întărească pe bazele pe care le-a construit”, asigură președintele american, chiar și după ce cel mai longeviv cancelar, regina Europei, a părăsit scena.

Primul lider al Vechiului Continent a fost primit de Biden.

”Și între mari prieteni este normal să existe diferențe”, observă Biden, subliniind îngrijorările sale cu privire la Nord Stream 2, conducta pentru transportul gazelor din Rusia în Germania care ocolește Ucraina.

„Rusiei nu trebuie să-i fie permisă a folosi energia ca armă, ca instrument de constrângere sau amenințare”.

Merkel confirmă că are o altă viziune asupra conductei și reiterează faptul că Ucraina va rămâne o țară de tranzit, că rolul acesteia nu va fi redus, chiar și atunci când Nord Stream 2 este finalizat.

Prin urmare, pentru Merkel, proiectul merge înainte, dar fără a-i permite lui Vladimir Putin să „șantajeze” Europa.

„Există o serie de instrumente pe care Vechiul Continent le poate folosi ca factor de descurajare împotriva Rusiei”, subliniază cancelarul.

„Poziția mea față de Nord Stream 2 este cunoscută de ceva timp – notează Biden -, dar când am devenit președinte, aceasta era finalizată în proporție de 90% și impunerea de sancțiuni nu părea să aibă sens”.

”Mai degrabă, continuă el, ne-am angajat să căutăm soluții practice comune, evaluând dacă securitatea energetică a Europei sau Ucrainei este de fapt consolidată sau slăbită de acțiunile rusești”.

Un concept subliniat într-un document comun („Declarația de la Washington”) publicat după acordul bilateral, care subliniază angajamentul Statelor Unite și Germaniei pentru transformarea energetică a Kievului, în sprijinul securității pe Vechiul Continent, al instituțiilor democratice, pentru climă, pentru sfârșitul pandemiei și în relațiile cu Beijingul și Moscova.

„Simpla angajare față de aceste valori nu este suficientă, trebuie să le traducem în soluții practice”, observă Merkel, care nu a reușit să smulgă redeschiderea statelor pentru a călători din Uniunea Europeană (interzisă din martie pentru Covid). – ”Lucrăm, a răspuns Biden, vei ști peste câteva zile”.

Ziua lui Merkel la Washington a început cu un mic dejun cu vicepreședintele Kamala Harris la Observatorul Naval și s-a încheiat cu o cină în cinstea ei la Casa Albă.

Vizita a coincis cu un moment tragic din Germania, unde inundațiile au provocat peste optzeci de victime.

„Inima mea este acasă, unde locuri pașnice se confruntă cu o catastrofă în aceste ore, o tragedie”.

Biden și-a exprimat condoleanțele Americii. Vizita a coincis, de asemenea, cu numirea lui Amy Gutmann ca nou ambasador american la Berlin. Dacă va fi confirmată de Senat, ea va fi prima femeie în acest rol.

”Merkel este o mare prietenă, o prietenă personală și o prietenă a Statelor Unite, știe biroul oval la fel de bine ca mine iar în timpul cancelariei sale a fost aici de 4 ori, pentru 4 patru președinți.

”Vreau să subliniez natura istorică a cancelariei sale – locatarul Casei Albe o onorează – prima femeie din istorie din Germania în acest rol, prima din Germania de Est. Viața ei este una exemplară de slujire către Germania și, o spun din suflet, a întregii lumi”.

Sursa: agi.it

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.