Bitdefender, prestigiosul antivirus informatic românesc, își avertizează clienții astfel: escrocii exploatează pandemia Coronavirus

Prestigiosul antivirus informatic românesc, Bitdefender, își avertizează clienții astfel:

”O serie de escrocherii prin phishing au exploatat pandemia Coronavirus (COVID-19) în curs de desfășurare a malware-ului, pentru a înșela victimele în a le furniza informații sensibile sau a strânge fonduri pe care acestea susțin în mod fals că vor ajuta la găsirea unui vaccin.

În timp ce lucrați de acasă poate părea un răgaz din viața de la birou, a rămâne acasă înseamnă că toți vom petrece mai mult timp online citind știri, cumpărând și trimițând emailuri.

Indiferent dacă este laptopul sau pc-ul companiei voastre, mai mult timp petrecut online înseamnă mai multă expunere la fraudă, phishing și malware. Toți încearcă să profite de curiozitatea și nevoile noastre de bază, cum ar fi nevoia de a achiziționa echipament medical sau personal de igienă sau alte bunuri.

Așteptând dorința obișnuită de a afla mai multe despre semne și pericole sau chiar cum să supraviețuim expunerii potențiale la COVID0-19, ciber-criminalii au început să trimită e-mailuri de tip phishing care promit informații exclusive sub formă de atașamente și link-uri spre dispozitive de protecție la prețuri foarte reduse. Mulți chiar cer donații în Bitcoin, care susțin că vor sprijini cercetarea pentru un vaccin contra coronavirusului.

Majoritatea escrocheriilor online apar prin e-mailuri spam care atrag cu reduceri incredibile pentru consumabilele medicale care au plecat mult timp de pe rafturile farmaciilor și magazinelor.

Ai spus CUM?

Nu, nu este infamul Doctor Who din popularul serial TV, ci cineva care susține că este un medic care lucrează pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Este una dintre cele mai populare escrocherii prin e-mail și susține că are informații noi și exclusive despre cum să prevină și să te protejezi împotriva infecției cu Coronavirus. Tot ce se cere să faceți este să deschideți documentul atașat pentru a afla mai multe.

Pradă preocupărilor noastre, escrocii sunt imitatori ai instituțiilor afiliate sau legate de Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Tactica lor include distribuirea de link-uri sau atașamente nocive care pretind că vă oferă o listă de persoane infectate din zona dvs.

După cum se vede în imaginea de mai jos, documentul atașat pare a fi o arhivă .rar, bazată pe extensie. Cu toate acestea, fișierul efectiv are o extensie .pdf sau .exe. După ce încercați să îl deschideți, veți rula doar programele malware.

Pentru a vizualiza extensia efectivă a fișierului, bifați caseta de selectare „Extensie nume fișier” din meniul Vizualizare din fereastra Explorer fișier. Acest lucru vă poate ajuta să localizați fișierele care au un nume înșelător pentru a arăta extensii benigne.

Organizații globale pretins reprezentate de aceștia

O altă serie de mesaje care se presupune că oferă noi actualizări ale epidemiei Coronavirus folosește logo-urile Organizației Mondiale a Sănătății pentru a părea legitime. Acestea atrag cititorii să facă subvenții, donații și că sunt sponsorizate de „Grupul Băncii Mondiale, Organizațiile Națiunilor Unite, Organizația Mondială a Sănătății, Banca de Dezvoltare Asiatică, Organizația Mondială a Comerțului, Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europeană, Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economic, International Finance Corporation și multe altele.”

După cum se indică în imaginea următoare, mesajul vă încurajează să deschideți fișierul „HEALTHCARE.PDF” atașat. Ca și în exemplul precedent, fișierul real este nul, dacă nu rău intenționat.

Inutil să spun, doar pentru că un e-mail folosește siglele și începe să numească organizații și instituții financiare cunoscute nu înseamnă că este legitim. Atenție la extensia de fișier pentru atașamente mai presus de orice altceva.

O discuție prin e-mail direct cu … NATO

O altă înșelătorie de phishing excepțională susține că este de la Națiunile Unite și recomandă destinatarilor mailului să citească instrucțiunile atașate (în acest caz, un document Microsoft Excel) cu privire la modul de prevenire a răspândirii Coronavirus.

Ceea ce lipsește în detaliu în e-mail constituie seriozitate, deoarece pare să fie semnat de cineva care lucrează la „Direcția personalului diplomatic și consular”. Pare, de asemenea, transmis și are tonul general al unui mesaj corporativ intern pe care l-ați primi în cursul normal al muncii.

Desigur, deschiderea documentului atașat vă va aduce o lume cu probleme, întrucât documentul este contaminat cu malware destinat să se infiltreze în computerul dvs. și va permite atacatorilor să vă compromită datele personale și financiare.

Vechiul înșelătorie „Donează pentru combaterea coronavirusului”

Nu este neobișnuit ca organizațiile de caritate frauduloase, site-urile donatoare și e-mailurile să apară după un dezastru natural sau o urgență globală pentru sănătate. În acest scenariu, escrocii vor prelucra e-mailuri de caritate și vor solicita donații pentru victimele Coronavirusului, personalului medical sau chiar studiile COVID-19.

O altă înșelătorie se referă la prezentarea ca „oftalmolog” în încercarea de a atrage victimele în donație pentru a trata „familiile și copiii din China” cu vaccinul Coronavirus. Desigur, toate donațiile trebuie făcute în Bitcoin și un portofel Bitcoin este disponibil.

Pentru a ajuta la vânzarea ideii de vaccin contra coronavirusului, e-mailul conține, de asemenea, două imagini: una cu presupuși medici care poartă echipament de protecție și face lucruri „științifice”, iar cealaltă cu o sticlă de vaccin numită „ vaccinul coronavirus „.

Data viitoare când aveți dorința de a ajuta organizațiile de ajutor sau asistență, asigurați-vă că site-ul, adresa de e-mail sau cauza în sine este reală sau încercați să apelați o linie telefonică de urgență pentru mai multe informații.

O mare înșelătorie prin donații este escrocheria de transfer de fonduri, care vă solicită practic să ajutați o victimă a transferului bancar Coronavirus către o fundație care ajută suferința. Desigur, deși nu vi se cere să faceți clic pe niciun link sau să deschideți vreun atașament, vi se atribuie o adresă de e-mail pentru a contacta „binefăcătorul” pentru a afla cum să primiți și să transferați fonduri.

Acesta este tipul de înșelătorie în care, dacă răspundeți, veți fi implicat în escrocherii cu promisiunea de a primi un fel de comision.

Și dacă se întâmplă să nu vă îndrăgostiți de acest lucru, există o altă înșelătorie care vă încurajează să vă întoarceți la escroc, cu excepția că de data aceasta spune că puteți cumpăra cât mai multe vaccinuri confirmate încercate coronavirus pentru persoanele nevoiașe. Contactați pur și simplu bunul doctor Zaks (ahem) și el vă va îndruma la cel mai recent și garantat vaccin coronavirus.

Trucul de legătură (hiper)

Unele escrocherii prin e-mail legate de Coronavirus ar putea, de asemenea, să facă tot posibilul și să vă ofere informații pe care le cunoașteți deja, cum ar fi numărul oficial de victime infectate sau chiar detalii despre problemele de sănătate existente, care ar putea complica o potențială infecție cu COVID-19.

Totuși, informațiile respective sunt distorsionate de unii paranoici. Fie implicând că guvernul știe mai multe despre epidemie decât au făcut public, sau că în fine „vei muri în agonie de pneumonie” în caz de infecție, aceste mesaje încearcă la un moment dat să te facă să dai clic pe ceva. Și poate este cel mai nevinovat gest, precum clic pe un videoclip YouTube aparent care promite mai multe informații.

Desigur, ceea ce este încorporat nu este un videoclip YouTube, ci o imagine. Și mai interesant este faptul că, deși pare o previzualizare YouTube, este doar o imagine care, odată făcut clic, te duce pe un site de tip phishing, fraudulos sau rău intenționat, în funcție de ce planifică ciber-criminalul ulterior .

De regulă generală, nu faceți clic pe imagini, text sau legături, chiar dacă acestea par să indice o sursă legitimă. Puteți utiliza indicatorul pentru a trece peste text pentru a vedea, de asemenea, indicarea link-ului propriu-zis (verificați imaginea de mai sus) sau pur și simplu tastați adresa manual în browser.

De fapt, mesajele de la organizații și companii legitime vă solicită rareori să faceți clic pe un link încorporat. În schimb, ei vă roagă să consultați pagina lor web oficială pentru mai multe informații și detalii (chiar dacă sunt cu adevărat teorii ale conspirației și comploturi guvernamentale).

Cum să te protejezi?

Dacă ați citit toate cele de mai sus, probabil că sunteți mai abil să descoperiți phishing și înșelătorii decât înainte. Acest lucru se datorează faptului că este vorba de a fi atent la detalii și de a ști ce este real și ce nu. În căutarea știrilor, reducerilor incredibile, adrese și domenii de e-mail scrise incorect și chiar link-uri și link-uri suspecte vă pot împiedica să deveniți o victimă.

Doar pentru că în conținutul unui e-mail are sigle legitime nu înseamnă că adresa de e-mail este legitimă;

Doar pentru că un atașament arată ca e un PDF sau un document word nu înseamnă că este de fapt;

Chiar dacă e-mailul vă cere doar să răspundeți la mesaj, de ce ar trebui să faceți? Dacă nu cunoașteți persoana, dacă oferta este prea bună pentru a fi adevărată și dacă recompensa depășește cu mult eforturile dvs., este cu siguranță o înșelătorie;

Rămâneți informați și verificați toate informațiile prin mai multe surse oficiale și legitime;
Dacă doriți cea mai bună protecție, utilizați o soluție de securitate pentru toate dispozitivele dvs. care vă pot proteja împotriva phishing, fraude și malware, astfel încât să vă puteți concentra pe ceea ce contează: păstrați-vă familia în siguranță!…”  autor Liviu ARSENE

Liviu Arsene este mândrul proprietar al secretului sursei infinite de energie. Acest lucru l-a ajutat să lucreze ca pasionat de editor tehnic de știri în ultimii doi ani. Este cel mai tânăr și cel mai neliniștit membru al echipei de scriitori Bitdefender și acoperă malware și subiecte de securitate cu fervoare. Pasiunile sale se învârt în jurul gadgeturilor și tehnologiei și este întotdeauna gata să scrie despre ceea ce este cald și la modă acolo, în universul geek. Puteți citi alte articole bine documentate ale aceluiași autor AICI

Vizitează pagina Facebook a Bitdefender


(Distribuiți pe Facebook – prietenii dvs au nevoie de știri din surse verificate)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.