Brexit, s-a vrut sau nu o cacialma, o soluție, și nu oricare, devine imperativă

Postura Theresei May este delicată și totodată o reflexie a unor realități deseori negate. Politica are rolul de a urmări interesele financiare și geo-strategiile celor puternici și mai apoi sau deloc interesele oamenilor de rând, contribuabililor. 

”Parlamentul britanic a respins ieri acordul pentru Brexit cu o majoritate zdrobitoare. Liderul laburist Jeremy Corbyn a solicitat deja un vot de neîncredere în guvern. Care sunt scenariile posibile din acest moment? Peter Barnes, analist politic pentru BBC, trece în revistă toate posibilele variante” – scrie presa.

Dacă referendumul Brexit s-a vrut sau nu o cacialma pentru a forța mâna celor două puteri europene, Franța și Germania, de a reconsidera feliile de tort ale afacerilor europene și locul UK la masa mare din culisele unde se iau marile decizii, rămâne să aflăm peste câteva decenii sau niciodată. Ori poate fi doar un scenariu al celor care sunt obsedați de teoria conspirației.

Drept e că Londra deja a pierdut averi imense, și nu doar atât, prin efectele deciziei de ieșire din U.E. Dacă alegătorului i s-a sugerat, probabil prin argumente naționaliste, că ar avea de câștigat prin brexit și a votat cu puțin peste limita trecerii referendumului cu DA, riscând cumva să fie NU, ar fi o soluție un nou referendum iar de data asta cetățeanul să fie foarte bine informat ce ar însemna ieșirea și, totodată, ce rămânerea UK în UE.

O altă soluție, organizarea de alegeri generale – Theresa May ar putea să decidă că cea mai sigură modalitate de a ieși din criza Brexit este organizarea unor alegeri anticipate pentru a obține un mandat politic pentru acordul său.

May nu are autoritatea necesară pentru a declanșa alegerile anticipate. Cu toate acestea, la fel ca în 2017, ea ar putea să le ceară parlamentarilor să voteze în favoarea organizării alegerilor anticipate sub condițiile Actului Parlamentar pentru Mandate Fixe.

Ar fi nevoie ca două treimi dintre parlamentari să sprijine această mișcare. Cea mai apropiată dată pentru organizarea acestora ar fi la 25 de zile de la votul parlamentar- prim-ministrul ar trebui să aleagă data exactă a alegerilor.

La fel ca în cazul renegocierii Brexit, și în acest scenariu ar fi nevoie de o prelungire a Articolului 50.” spun analiștii. Părăsirea fără acord ar însemna că de la finele lunii Martie 2019, UK este izolată de Europa și, firește, Londra nu este pregătită pentru asta.

Dacă intrarea în UE, cu efectele ei, a însemnat o suită de legi și de evoluții economice, ieșirea se cădea să fie făcută tot prin legi pregătitoare și prin acorduri clare cu Bruxeless-ul și, de bună seamă, să își asume efectele economice rezultate din decizia de ieșire.

Cea mai probabilă decizie cred că o să se ceară o amânare a aplicării Articolului 50 și, dacă opoziția își intensifică acțiunile, alegeri anticipate… ori un nou referendum. Una cu alta, nimeni nu se vrea în pielea doamnei May iar europenii simt deja un gust amar al faptului că frații lor englezi vor să se depărteze… Îndemnul bun ar fi acum: ”Europa, adună-ți fii”!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.