Când sărutul devine un delict

Când sărutul devine un delict

Deja gesturile de salut au devenit învechite, perimate, astăzi ne atingem coatele în loc strângerii mâinii, simulăm îmbrățișarea sau nu mai facem niciun gest… mâine, cine știe…

În evul mediu dacă un vecin sau necunoscut te denunța la autorități, nu mai trebuia nimic acestora să te pedepsească… delațiunea, denunțul, funcționează oriunde cu succes și astăzi.

Spiritul civic adesea este prost înțeles fiindcă oamenii au de toate mai puțin caracter!… Dacă în unele locuri funcționează omertà, în altele este opusul… 

Una este să denunți sau să te pui martor la judecarea un fapt într-adevăr grav și alta este să nu-ți vezi de treaba ta. De regulă, îți vezi de treaba ta doar și mai ales atunci când cei din jurul tău au nevoie de ajutor…

Un cuplu care se sărută pe stradă la ora 2:30 dimineața: aceasta este, una dintre cele 2.200 de denunțuri făcute de cetățenii zeloși pentru încălcarea regulilor anti-coronavirus care, la Torino, au fost transformate în proceduri administrative.

Italia dăduse o lege ținând de măsurile de izolare unde era un „nerespectarea unei măsuri  autorităților” (articolul 650 din codul penal) pedepsit cu închisoare de până la trei luni. Apoi, un nou decret guvernamental prevedea ulterior doar amenzi. Prin urmare, toate dosarele au devenit contravenții.

Tinerii care se sărutau au fost depistați de un rezident care a sunat la Poliție.

Un cuplu în vârstă de optsprezece ani, care s-a sărutat la ora 2:30 dimineața pe o stradă din Torino, a fost denunțat pentru încălcarea regulilor anti-coronavirus.

„Panică fără margini” au fost cuvintele folosite de procurorul adjunct Paolo Borgna,  „Este dificil – a mai scris el – să ne amintim de 25 aprilie în perioada de stare excepțională. În zilele în care cuvintele ce ne însoțesc sunt: „stăm acasă”, „distanțare socială”, „supraveghere digitală”, ” mapare constantă cu camere video și drone”.

O stare de excepție atât de imanentă, …, a venit pe capul nostru: până la punctul în care doi băieți în vârstă de optsprezece ani care se sărută stând pe trotuarul unei străzi părăsite sunt denunțați de un cetățean zelos.

În regulă și (în afară de unele excese) toate sunt necesare. Atinși de spaime, imposibilul și aproape imposibilul au devenit realitate, au modelat comportamentele noastre colective și private.

Noi înșine suntem cei care ne invocăm captivitatea. Magistratul a lansat apoi o invitație: ”Motivarea riscurilor pe care panica nelimitată de astăzi le poate avea asupra libertăților noastre de mâine”. Potrivit tg24com.

Așadar, până la urmă, cei doi tineri de optsprezece ani au fost amendați nu pentru că sărutau. că pentru că la acea oră, pe vreme de izolare, ei erau în stradă.

Nu știm însă delatorul ce a câștigat pentru gestul lui dorit civic și dacă în sufletul lui mai este vreun strop de nostalgie după anii lui tineri sau dacă nu cumva el …nu sărutat niciodată în viață pe nimeni….

Vă invit să comentați voi ce anume ați fi în stare să denunțați și ce NU.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.