Când STRIGĂTUL DE AJUTOR poate fi o înșelăciune

Nenumărate suflete în agonie – Oameni bolnavi și lipsiți de speranță – Când sistemul medical ignoră bolnavii, soluția devine mila și generozitatea ta.

Sunt mii, dar niciodată suficiente, organizații de la cele locale până la cele structurate global, asociații sau pur și simplu oameni porniți individual să ajute pe cei aflați în mari cumpene.

Acestora li se alătură mereu milioane de oameni care contribuie direct sau indirect, fac donații sau se implică în cele mai felurite moduri.

Sute de mii de oameni au fost salvați datorită acestor gesturi de umanitate.

Nu ezitați să ajutați un om la necaz. Nici nu vă lăsați descurajați de profitorii bunătății voastre. Vă îndemnăm doar să vă informați temeinic înainte de a scoate vreun bănuț sau orice altceva prin care ați simțit că puteți ajuta.

Nu doar în România și nu doar anumite persoane aparținând etniilor defavorizate, apelează la mila publică doar cu scopul de a obține gratuit uneori chiar averi uluitor de mari.

Industria cerșitului nu mai este nimănui un secret.

Cerșetorul oferă celui generos oportunitatea să-și răscumpere cine știe ce remușcare sau să-și asigure puncte la ”judecata de apoi”! Se mai spune că virtuos este cel care primește și nu cel care oferă!

În realitate, tragică, tot mai mulți oameni au nevoie de ajutor la modul cel mai urgent și pe bune motive. 

De bunătatea oamenilor profită adesea șarlatanii iar legislația nu este chiar aspră față de acest soi de infracțiuni.

Haideți să urmărim un exemplu de înșelăciune petrecut în Anglia, deși astfel de cazuri se întâmplă frecvent oriunde în lume, deci și la noi.

Înainte de a derula povestea publicată în DailyMail, reafirmăm mesajul nostru dorit astăzi:

NU RENUNȚAȚI SĂ FACEȚI BINE, AJUTAȚI CUM, CÂT ȘI CÂND PUTEȚI, PE ORICINE AFLAȚI ÎN MARE IMPAS.


Cea mai dezgustătoare minciună: o fostă manager Harrods a convins 600 de persoane să îi acorde 45.000 de lire sterline pentru tratamentul cancerului de care suferă.

Adevărul ticălos? Avea o sănătate bună și își finanța astfel un stil de viață plin de lux.

Nicole Elkabbas a organizat o strângere de fonduri și a spus că trebuie să plătească pentru un tratament după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian.

Dar falsificase diagnosticul și folosise sumele uriașe de bani obținute din mila publică pentru a finanța un stil de viață fastuos.

A fost condamnată la doi ani și nouă luni, după ce a fost găsită vinovată de fraudă.

Cu ochii închiși, cu fruntea aparent încruntată de durere, tânăra slăbită, așezată în patul de spital, a apărut întruchiparea suferinței…

Fotografia, postată online, arăta clar că este vorba despre cineva care are o nevoie imediată.

Nicole Elkabbas, de 40 de ani, spune că a suferit trei operații și șase runde de chimioterapie după ce a fost diagnosticată cu cancer ovarian, iar acum …

…ar avea nevoie urgentă de bani pentru a plăti un medicament revoluționar produs în Spania – singurul mod în care putea fi salvată.

Descrisă drept „fiică frumoasă” și „mamă iubitoare”, Elkabbas a cerut ajutor pe popularul site de strângere de fonduri GoFundMe.

A fost convingătoare. Atât de mult încât peste 600 de persoane – prieteni și străini – au donat sume atingând uneori și mii de lire sterline.

S-a ajuns rapid la peste 45.000 de lire sterline, o sumă, credeau ei, care se va îndrepta spre finanțarea îngrijirii de specialitate într-un spital din Spania.

Cu excepția că, așa cum știu acum acei generoși susținători, nu a existat niciun cancer.

Detaliile elaborate ale terapiei revoluționare, un specialist spaniol, nenumăratele călătorii pentru tratamentul „salvator de vieți”, nu au fost altceva decât o ficțiune, produsă pentru a-și finanța dependența de jocuri de noroc.

Și fotografia aia? De fapt, a arătat că Elkabbas se recuperează într-un spital privat din Kent, după o intervenție chirurgicală relativ mică pentru a-i îndepărta vezica biliară.

Ieri, și-a primit sentința, a fost închisă la Canterbury Crown Court pentru doi ani și nouă luni condamnată pentru fraudă de denaturare și deținere de bunuri obținute prin înșelăciune.

Judecătorul Mark Weekes a spus că înșelăciunea „vicleană și manipulatoare” a lui Elkabba a fost „o insultă pentru cei care înfruntă lupta împotriva cancerului cu sinceritate și curaj”.

Fotografia a fost făcută la Spitalul Privat Spencer din Margate în noiembrie 2017. Încărcată pe pagina GoFundMe, în primăvara anului 2018, solicitării ei de ajutor s-au alăturat sute de pe rețelele sociale, chiar și prieteni din orașul său natal, Broadstairs.

Unul dintre apelurile sale a fost acesta: „Dragilor, mulți dintre voi mă cunoașteți de cel puțin 20 de ani, unii de mai bine de 35 de ani  . . . majoritatea știu că nu cer niciodată nimic, ei bine, de data asta sunt, de data aceasta mândria nu intră în joc. . .

Am foarte puțin timp de trăit, a trebuit să recoltăm mult în mai puțin de 2 săptămâni din campanie și acum trebuie să încerc totul pentru că nu am timpul de partea mea. . .

…toată lumea a fost atât de generoasă, dacă doriți să donați sau să distribuiți o postare sau ambele, orice amabilitate este foarte apreciată. . . nu este ușor de făcut … gratitudine vouă tuturor”

Cu toate acestea, vocea a ajuns și la medicii care au tratat-o ​​în Spencer.

Nu numai că erau siguri că spitalul din fotografie nu se afla în Spania, unul dintre ei era un ginecolog care examinase Elkabba și nu găsise „semne de cancer ovarian”.

El a contactat Uniunea de Apărare Medicală pentru sfaturi și a fost sfătuit să vorbească cu Poliția.

Cu toate acestea, Elkabba a refuzat cu încăpățânare să oprească înșelăciunea ei, chiar și în timpul procesului de anul trecut, unde a negat acuzațiile de înșelăciune, adunarea de fonduri mergea mai departe pe acel site.

În ciuda absenței documentelor care să-i susțină afirmația, ea a insistat că nu numai că fusese diagnosticată de un respectat ginecolog britanic, dar a vizitat și o clinică specializată în Spania, unde…

…costul intervenției ar fi de 40.000 €. (35.000 GBP), plus o sumă suplimentară de 13.700 EUR (12.000 GBP) pe lună pentru un tratament medicamentos.

Ea a numit un specialist spaniol, pe care oficialii din Marea Britanie și Spania nu l-au putut găsi, și chiar le-a spus juraților că le poate arăta o „cicatrice mică” dintr-o operație de cancer pe care ar fi suferit-o. Totul a fost minciună!

Nu numai că era lipsit de cancer, Elkabbas, folosea sume uriașe de bani în dependența sa de jocuri de noroc – la un moment dat, pariase 60.000 de lire sterline pe an – atât online, cât și într-un cazinou, lângă casa ei.

De asemenea, a avut bun gust pentru toate lucrurile ei rafinate, răsfățându-se cu extensii de păr scumpe, excursii și vacanțe în străinătate.

Repercusiunile înșelăciunii lui Elkabba continuă să fie resimțite la Broadstairs.

Nenumărate persoane au fost rănite profund – căsătoria unui donator generos a fost aproape să se prăbușească atunci când soția sa a aflat cum a fost înșelat (el a danat câteva mii de lire sterline).

Katie Taylor, fondatoarea grupului Facebook The Latte Lounge, care are 18.000 de membri și a contribuit la răspândirea solicitării strângerii de fonduri, își amintește…

A fost convinsă să împărtășească postarea lui GoFundMe, la cererea unui prieten, pe motiv că aici exista o tânără mamă care trebuia să strângă 30.000 de lire sterline în 24 de ore.

„Totul părea foarte urgent și se risca viața. Pentru că venea de la un prieten, adăugasem încredere că o ajut.

Le-am spus membrilor noștri că, dacă ar putea și vor să doneze cel puțin 1 GBP fiecare, ar fi foarte apreciat.

Postarea a primit sute de comentarii pozitive de la membrii noștri, toți care au dorit să ajute. În aceeași dimineață, am donat 20 de lire sterline campaniei.”

La fel și alte persoane, multe dintre ele mame, unele aveau experiențele proprii cu cancerul ovarian.

În următoarele două luni, Elkabba a trimis mesaje directe grupului de mai multe ori, explicându-i că are nevoie de mai mulți bani pentru un tratament suplimentar, exprimând cât de „excepțional” este ea recunoscătoare.

„Mi-a trimis, de asemenea, poze cu ea la spital și mi-a spus că este atât de fericită încât câinelui ei i s-a permis să stea cu ea pe pat”, spune Katie într-o poveste înduioșătoare.

Apoi, la sfârșitul anului 2018, Katie, cea care conducea grupul pe Facebook, a primit un telefon de la Poliție… I s-a spus că a fost înșelată.

„Nu am încetat să plâng și nu am putut dormi zile și săptămâni după aceea. Cum ar putea cineva să profite de mine și de membrii grupului nostru în acest fel?

Știu că nu sunt responsabilă pentru încurajarea celorlalți să doneze, dar chiar și acum, doi ani mai târziu, sunt incredibil de furioasă că am fost cu toții induși în mod deliberat să susținem ceea ce am fost convinși că este un adevărat strigăt de ajutor.”

Jo, o amică descrie cum, printr-un un act aproape incredibil de cinic, Elkabba i-a cerut bani pentru înmormântarea unui prieten care tocmai murise de cancer.

„M-a văzut ca o țintă ușoară. Cred că știa că sunt foarte vulnerabilă și foarte probabil să simpatizez cu ea. Am fost șocată.

Plângeam cu amărăciune și ea era acolo, mângâindu-mă, spunând: „O să reușesc”. 

După ce a pierdut deja un prieten din cauza cancerului, Jo a fost hotărât să ajute. Ea a organizat o serie de evenimente în care s-au strâns sute de lire sterline pentru campania GoFundMe.

Ea a predat chiar și 2.000 de lire sterline, pe care Elkabbas i-a spus că are nevoie urgentă de tratament, sumă care a fost rambursată. Jo a rămas uluită când a aflat adevărul.

„I-am trimis un mesaj pe Facebook: „Ești bine?” și ea a răspuns: „Crede-mă, nu este ceea ce se spune”. Apoi am vorbit cu oameni care au spus că o văd jucând la jocurile de noroc.”

Deci, ce a determinat-o pe Elkabba să spună minciuni atât de josnice?

Ironia dureroasă este că copilăria ei a fost marcată de lupta mamei sale cu cancerul de sân – tragic, mama ei a murit de cancer în decembrie, la o lună după condamnarea sa.

Acum zece ani s-a mutat în frumosul oraș de pe litoral Broadstairs, unde a încercat să înceapă o afacere…

…numindu-se „consultant de marcă, cu un portofoliu mare de clienți de profil”, dar a lucrat și într-un restaurant de pe litoral și a vândut ceasuri de designer la prieteni.

Timpul lui Elkabbas la Broadstairs este demn de remarcat pentru două evenimente: primul într-o noapte de pomină din 2016 unde a fost „vedeta” (a pretins că are un canal de comedie Channel 4, în curs de dezvoltare).

Un an mai târziu, a organizat o cină de gală de box la Margate Winter Gardens pentru a strânge bani pentru Broadstairs Town Shed, o organizație caritabilă care ajută persoanele în vârstă să facă față singurătății.

Evenimentul trebuia să fie plin de „VIP-uri”, dar până la urmă tot ce a oferit a fost un spectacol al cântăreței Linda Lewis, o celebritate locală care a avut mai multe hituri în anii 1970 și care a acceptat să cânte gratuit.

Dacă a reușit să strângă fonduri rămâne un mister. Le-a spus prietenilor că a fost un eșec atât de mare încât a rămas fără bani.

Dar Broadstairs Town Shed a lansat o declarație către Mail, spunând: „Evenimentul a continuat și doamna Elkabbas a anunțat că a strâns 10.000 de lire sterline pentru Shed. Nu s-au primit fonduri de la acest eveniment.”

„Ca organizație caritabilă, este foarte dezamăgitor să primești o promisiune de fonduri și apoi să nu le primești”.

În ceea ce-l privește pe Linda Lewis, ea a evitat să se lase folosită în continuare de Elkabba, deoarece rareori intra online.

„Îmi pare foarte rău pentru ea acum, pentru că nu-mi vine să cred că ar fi făcut asta dacă nu ar fi fost presată de cineva. Încă nu am crezut că a făcut asta până nu am văzut-o la știri.” ;

Un prieten de-al ei, care nu a vrut să fie numit, a spus:

„Toate acestea s-au datorat jocurilor de noroc. Obișnuia să joace în cazinouri, dar jocurile de noroc online erau nebunești. O folosea ca o evadare. Acum este în terapie și știe că s-a făcut rău singură.”

„Cum poate face cineva așa ceva? Cum poți să spui aceste lucruri? Oamenii adevărați chiar au avut grijă de tine și te-au ajutat”


Cred că nu mai este nevoie de niciun comentariu. Astfel de istorii adevărate sunt oriunde frecvente iar oamenii continuă să fie buni, așa să faceți și voi, ajutați, deși… NU STRICĂ să vă informați înainte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.