Carabinierul ucis la Roma: o anchetă controversată – un tânăr american mărturisește crima

Cazul carabinierului înjunghiat mortal la Roma: mărturisește unul dintre cei doi americani arestați: „Am jefuit traficanții de droguri pentru a-i pedepsi”

Doi americani au fost arestați ca parte a anchetei asupra uciderii unui adjunct de brigadier de la Carabinieri, Mario Cerciello Rega, de 35 de ani, la Roma.

CITEȘTE ȘI: ROMA: oprește doi nord-africani suspectați de furt: un carabinier moare înjunghiat – Mario Cerciello Rega, de 35 de ani

După ore de interogatoriu, unul dintre ei a mărturisit crima. Mario a fost înjunghiat în timpul serviciului, îmbrăcat în civil, efectua tura de noapte când, a legitimat doi suspecți de furt și extorcare prin șantaj și atunci, unul dintre cei doi a scos un cuțit și l-a lovit cu opt lovituri.

„Americanii au jefuit traficanții pentru ca să-i pedepsească” – nu a fost un furt banal, ei se plimbau prin Roma în căutarea de droguri, în zona Trastevere, dar substanța achiziționată s-a dovedit a fi aspirină. Fapt pentru care au căutat iarăși pusherii, într-o încercare de a recupera banii, le-au smuls borseta după care au fugit.

Pusher-ii (culmea) au apelat la 112, să reclame că …au fost jefuiți de către doi indivizi. Au făcut asta deoarece știind că nu au marfa interzisă asupra lor, puteau trece ca fiind doar simpli cetățeni onorabili! Carabinierii  s-au pornit să caute ,,tâlharii”. În borsetă se afla telefonul mobil al unuia dintre traficanți de ,,aspirină” pe care au fost sunați cei doi americani pentru a ”negocia” returnarea borsetei… Americanii au pretins 100 de euro pentru a înapoia lucrurile.  În aceste condiții, pusherii au sunat la 112 pentru a interveni la ”tranzacție”, adică, să-i aresteze pe cei doi americani pentru tâlhărie. Aceasta este dinamica care a dus la asasinarea vice-brigadierului Mario Cerciello Rega.

În acest moment, cei doi carabinieri, în civil, au mers în Via Pietro Cossa. Acolo i-au întâlnit pe cei doi băieți americani, i-au legitimat regulamentar și …imediat a izbucnit o luptă violentă, cei doi americani s-au prins că le-a fost întinsă de către pusheri o capcană infamă… În timpul tentativei să scape de carabinieri, unul dintre tineri a scos cuțitul, adjunctul a fost lovit de opt ori, una dintre acestea fiind la inimă și care s-a dovedit a fi fatală.

„Când l-am auzit pe Mario țipând, am lăsat să fugă tinerii și am încercat să-l salvez, sângera mult”, a declarat Andrea Varriale, colegul carabinier alături de care Mario lucra în aceasta tură de noapte.

Imediat s-a pornit vânătoarea pentru a prinde pe cei doi atacatori: după primele informații s-a presupus că ar fost doi nord-africani, slabi și aproximativ de 1,80 metri înălțime.

Confuzii și cercetări disperate, cu mai multe erori din partea polițiștilor și carabinierilor.  Pentru a-i suspecta pe cei doi americani au fost de folos imaginile camerelor de supraveghere video din zona atacului, precum și în Via Trastevere, unde a avut loc furtul.

În unele cadre apar doi tineri, unul cu părul scurt, apropiindu-se de un om pe o bicicletă cu un rucsac în spate și apoi, în altele, fugind pe jos cu o borsetă neagră în mână.

Ei au pretins că sunt studenți dar… John Cabot University declară: ”cei doi arestați nu sunt studenții noștri” –  Acest lucru este subliniat într-o declarație a președintelui universității, Franco Pavoncello, care își rezervă dreptul de a recurge la căi legale pentru a proteja bunul renume al instituției. „Cu această ocazie”, a continuat președintele Pavoncello, „îmi exprim condoleanțele din partea mea și a întregii noastre comunități, soției și familiei vice-brigadierului Cerciello…”

Unul dintre cei doi tineri americani, presat de anchetatori, a cedat în cele din urmă, mărturisind uciderea carabinierului. „Am fost eu, l-am ucis”.

Și unul dintre pusheri este sub arest la domiciliu chiar dacă nu s-ar fi găsit droguri în borseta lui.

Ancheta încă nu e finalizată – a rămas a se clarifica unele lacune de la motivul pentru care un traficant de droguri decide să denunțe că a fost jefuit. De asemenea, pentru că puzzle-ul care este definit nu se potrivește perfect cu prima versiune a faptelor furnizate de carabinieri și, în special, de colegul lui Cerciello Rega, Andrea Varriale, care a fost, de asemenea, rănit în luptă.

Inițial, de fapt, a fost denunțat la 112 un furt de borsetă. Potrivit reconstrucției, două patrule au intervenit la locul întâlnirii, unul în uniformă și unul în civil. Îi așteaptă „doi bărbați, unul într-un tricou negru și celălalt cu unul mov”. „Când i-am văzut ne-am apropiat, ne-am prezentat și după câteva momente s-a iscat o luptă între cei doi carabinieri și cei doi tineri”, a spus colegul lui Cerciello.

Îndoielile magistraților – primul identikit furnizat vorbea de „un om, probabil, nord-african, aproximativ 1.80 metri înălțime purtând blugi și un tricou cu carouri” și „altul cu un tatuaj pe brațul drept„, ceea ce nu corespunde întocmai aspectului acestor doi băieți americani.

Nu numai asta. Se vorbește despre două patrule care susțin atacul, dar detaliile nu au fost confirmate de armată. În plus, unul dintre cei doi carabinieri a fost neînarmat. „Dinamica poate fi diferită de cea descrisă”, au spus magistrații în timpul unei pauze de interogatoriu.

Ancheta primelor 24 de ore – investigațiile s-au urnit imediat pe două direcții. În primul rând, 12 persoane au fost audiate în cazarmă și au fost identificate patru: trei marocani și unul francez-algerian, suspectați de reciclaj. Pe de altă parte, între timp, polițiștii merseseră deja la Hotel Le Meridien Visconti, în apropiere de Piazza Cavour, prestigiosul Hotel unde cei doi băieți americani erau cazați.

Unele surse vorbeau de „studenți de la Universitatea John Cabot”, al cărui sediu roman este situat în Trastevere, dar rectorul Universității a negat mai târziu pe cei doi tineri.

Ei intenționau să plece spre SUA seara. I-au trezit polițiștii, au percheziționat camera, au confiscat rucsacul, apoi i-au dus la cazarmă pentru prima interogare, dar nu au luat încă nicio măsură de arestare. Abia după-amiaza, după analizarea camerelor din pavilionul Trastevere, examinând înregistrările telefonice, activând totodată Consulatul SUA din Roma, tinerii de 19 ani au fost duși înapoi la cazarmă pentru interogatoriu în prezența procurorului. Până la mărturisirea care a început să dezlege misterul și să declanșeze ordinul de arestare.

Procurorul vicar Michele Prestipino, procurorul adjunct Nunzia d’Elia și Maria Sabina Calabretta se ocupă de anchetă în acest caz al adjunctul de brigadă care a fost ucis pentru … o sută de euro.

Alte detalii și versiuni reieșite din anchetă și din alte surse:

Pusher-ul sună numărul mobilului aflat în borseta furată de cei doi și cei doi americani răspund. Pusher-ul spune: „știu cine ești, dacă nu-mi dai înapoi lucrurile, o să vin să te caut și o să te omor.” Tinerii americani insistă că vor cocaină. Și sunt de acord cu un schimb, stabilesc întâlnirea sub Hotelul lor, la câțiva metri de piața Cavour. Droguri reale, nu aspirină, în schimbul borsetei furate.

Traficantul de droguri apoi contactează carabinieri. Dar omit partea cu drogurile, se preface pur și simplu ca fiind un om jefuit. Spune totuși că hoții vor 100 de euro în schimbul bunurilor sale.

Totul are loc rapid. Nu se știe cine a decis, dacă dispecerul sau un superior, să meargă cei doi carabinieri la locul de întâlnire. Faptul este că, în loc de pusher, merg la întâlnirea de recuperare a borsetei cei doi carabinieri în civil.

Americanii, între timp, știind că au de-a face cu un traficant de droguri, au luat cu ei un cuțit. Iată clipa de contact, cam la ora trei noaptea. Carabinieri se prezintă și imediat îi întreabă pe cei doi băieți de documente.

Suficient (poate împreună cu alcool și droguri) să-i facă pe cei doi tineri să-și piardă cumpătul. A început lupta. Unul scoate cuțitul și, foarte repede, taie pe Mario Cerciello Rega. De opt ori. Vice-brigadier începe să țipe și cade la pământ într-o baltă de sânge. Agonia lui durează doar câteva minute.

Vânătoarea –  De la primele ore ale dimineții, carabinierii din Via In Selci, responsabili de investigație, au vânat șase oameni. Anchetatorii pot avea, de asemenea, îndoieli cu privire la dinamică. Doi americani și patru nord-africani, probabil, pusher-ii care, cu toate acestea, nu par să fi fost în Prati la momentul atacului (și care au fost eliberați noaptea trecută).

După crimă, ucigașii au reușit să fugă: celălalt carabinier, care a fost de asemenea atacat și rănit ușor, i-a lăsat să plece când a observat ce s-a întâmplat cu colegul său. Andrea Varriale. El a și dat alarma pe stația radio pentru a ajuta colegul său rănit. Rămâne de văzut de ce cei doi carabinieri au mers singuri, fără sprijinul altor colegi și de ce unul neînarmat.

Mărturia: Andrea Varriale a vorbit din primul moment despre doi băieți tineri. Unul cu meches și celălalt cu un tatuaj strălucitor pe braț. Și cei doi americani au exact aceste caracteristici. Ei au fost încadrați de camerele de supraveghere video din zonă.

Anchetatorii le-au găsit în camera lor la primul etaj al hotelului Le Meridien. Varrial, atunci, nu a ezitat deloc. De îndată ce l-a văzut, l-a și recunoscut.

Vă vom ține informați cu noi detalii despre anchetă și limpezirea dilemelor rămase.

Una cu alta, nimeni nu își cere scuze față de comunitatea nord-africană afectată de campania mass-media vădit răutăcioasă, cum le este năravul sau cum sunt plătiți de către politicieni să învrăjbească oamenii în funcție de interese.

Și încă un amănunt, să nu fi fost americani, pozele tinerilor ar mai fi fost blurate de mass-media?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.