Care sunt cauzele limbii inflamate și crăpate

Persoanele care dezvoltă afte orale tind să aibă o istorie mai lungă de utilizare a antibioticelor sau alte medicamente ce le declanșează, cum ar fi, utilizarea regulată a unui inhalator de corticosteroizi (de exemplu, pentru astm).

Ambele pot reduce nivelurile de bacterii sănătoase, care oferă ciupercilor – în acest caz tulpina candida – oportunitatea de a căpăta rădăcină.

Posibilitățile cele mai probabile includ o afecțiune numită sindromul gurii ce arde. Durerea poate afecta nu numai limba sau întreaga gură. Acesta poate afecta, de asemenea, gustul, și gura poate părea uscată.

Majoritatea celor care dezvoltă boala sunt femeile în postmenopauză.

O a doua posibilitate este limba crăpată, deși de obicei nu este asociată cu durere. Aici, fisuri care apar și modificările în suprafața limbii sunt permanente și nu răspund la orice tratament.

Cauzele sunt asociate cu deficiențe nutriționale subiacente și sindromuri, cum ar fi sindromul Down.

O altă cauză posibilă este glossita atrofică, în care papilele – mici noduli și umflături pe partea de sus și laterală a limbii – devin atât de subțiri și dese încât întreaga suprafață a limbii apare de un roșu strălucitor.

Cauzele comune sunt: deficiențe nutritive, cu o lipsă de fier, vitamina B12 și acid folic.

Boala Coeliac, în care sistemul imunitar reacționează la gluten de proteine – care poate rămâne nedetectată până la vârsta adultă – poate provoca, de asemenea, glosită atrofică, și poate duce la dificultăți serioase atunci când vine vorba de absorbția nutrienților din alimente, în special fierul.

Cui îi este limba ca în foto, aș sugera să vă adresați-vă medicului dumneavoastră, cu un simplu test de sânge care poate fi efectuat pentru a verifica numărul de celule sanguine, nivelurile de fier și a markerilor inflamatori.

Chiar și cel mai bun probiotic lichid, deși există doar dovezi anecdotice că acest lucru ajută cu boala limbii, nu vă servește la nimic. Este posibil ca totuși, o schimbare în echilibrul bacterian al gurii și al limbii să creeze astfel de aspecte.

Întâi de toate, fugulița la medic… analize și apoi, îți spune el ce este de făcut!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.