Ce este metaversul? – experții ne explică

Metaversul este o rețea de medii virtuale mereu active în care mulți oameni pot interacționa între ei și obiecte digitale în timp ce operează reprezentări virtuale – sau avatare – ale lor.

Gândiți-vă la o combinație de realitate virtuală captivantă, RPG online multiplayer și web. Potrivit theconversation.com

Metaversul este un concept științifico-fantastic pe care mulți oameni din industria tehnologiei îl privesc ca succesor al internetului de astăzi.

Este doar o viziune în acest moment, dar companiile tehnologice precum Facebook își propun să facă din acesta mediul pentru multe activități online, inclusiv munca, joaca, studiul și cumpărăturile.

Facebook este atât de convins de concept încât se redenumește Meta pentru a-și evidenția dorința de a domina metaversul.

Metaverse este un portmanteau de meta, care înseamnă transcendent și către univers, sau dincolo de…

Romancierul de science-fiction Neal Stephenson a inventat termenul în romanul său din 1992, „Snow Crash”, pentru a descrie lumea virtuală în care protagonistul, Hiro socializează, cumpără și învinge inamicii din lumea reală prin avatarul său.

Conceptul a fost popularizat ca „spațiu cibernetic” în romanul revoluționar al lui William Gibson din 1984 „Neuromancer”.

Există trei aspecte cheie ale metaversului: prezența, interoperabilitatea și standardizarea.

Prezența este sentimentul de a fi efectiv într-un spațiu virtual, alături de altele virtuale.

Decenii de cercetare au arătat că acest sentiment de întruchipare îmbunătățește calitatea interacțiunilor online.

Acest sentiment de prezență este obținut prin tehnologii de realitate virtuală, cum ar fi display-urile montate pe cap.

Interoperabilitatea înseamnă posibilitatea de a călători fără probleme între spații virtuale cu aceleași resurse virtuale, cum ar fi avatare și obiecte digitale.

ReadyPlayerMe permite oamenilor să creeze un avatar pe care îl pot folosi în sute de lumi virtuale diferite, inclusiv întâlniri Zoom prin aplicații precum Animaze.

Între timp, tehnologiile blockchain, cum ar fi criptomonedele și token nefungibile, facilitează transferul de active digitale peste granițele virtuale.

Standardizarea este ceea ce permite interoperabilitatea platformelor și serviciilor în metavers.

Ca și în cazul tuturor tehnologiilor mass-media, de la tipărire la mesaje text, standardele tehnologice comune sunt esențiale pentru adoptarea pe scară largă.

Organizațiile internaționale, cum ar fi Open Metaverse Interoperability Group, stabilesc aceste standarde.

De ce este important metaversul

Dacă metaversul devine succesorul internetului, cine îl construiește și cum este extrem de important pentru viitorul economiei și al societății în ansamblu.

Facebook își propune să joace un rol principal în modelarea metaversului, parțial prin investiții masive în realitatea virtuală.

CEO-ul Facebook, Mark Zuckerberg, a explicat într-un interviu opinia sa că metaversul îmbrățișează platforme non-imersive…

…cum ar fi rețelele sociale de astăzi și tehnologiile media 3D captivante, cum ar fi realitatea virtuală, și că va fi atât pentru muncă, cât și pentru joacă.

Metaversul ar putea să semene într-o zi cu Oaza fictivă a lui Ernest Cline din „Player One”

…dar până atunci este posibil să activați jocuri precum Fortnite și Roblox, platforme virtuale de social media precum VRChat și AltspaceVR și medii de lucru virtuale a experienței imersive și conectate a metaversului.

Pe măsură ce aceste spații izolate converg și devin din ce în ce mai interoperabile, urmăriți apariția unui metavers cu adevărat unic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.