Ce țară interzice vânzarea locuințelor la străini?

În vreme ce în alte țări ”totul” este de vânzare, iată și o țară înțeleaptă: „Nicio casă pentru străini”. Nu este vreun slogan al unei mișcări xenofobe, ci noua lege introdusă de guvernul Noii Zeelande. Legea interzice, de fapt, achiziționarea de locuințe în țară de către cetățeni străini. A fost introdus pentru a contracara creșterea prețurilor locuințelor și a chiriilor din ultimii ani.

Odată cu aprobarea noii legi, premierul Jacinda Ardern susține una dintre promisiunile cheie ale campaniei sale electorale. Premierul a asigurat că, odată aleasă, va reduce prețul locuințelor și va rezolva problema persoanelor fără adăpost prin interzicerea achiziționării de locuințe noi de către străini. „Este o decizie importantă care demonstrează angajamentul guvernului de a face ca visul multor neozeelandezi să devină realitate.” Astfel, a comentat noua lege David Parker, ministrul finanțelor.

În ultimii ani, a stârnit controverse în Noua Zeelandă achiziționarea masivă a caselor de către cetățeni străini în orașul Auckland. Pentru o casă în ultimul deceniu prețurile s-au dublat iar în alte orașe au crescut cu 60%. Potrivit statisticilor, principalii cumpărători străini sunt chinezi și australieni, aceștia din urmă fiind scutiți de interdicție împreună cu cetățenii din Singapore.

Nu au lipsit polemici după aprobarea noii legi. Fondul Monetar Internațional a cerut guvernului din Noua Zeelandă să revizuiască legea avertizând că interdicția ar putea avea ca efect descurajarea investițiilor străine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.