Centrul Parisului a devenit un câmp de luptă

Sute de protestatari agresivi au devastat magazine, au incendiat maşini şi au atacat forţele de ordine

Proteste violente la Paris. Magazine devastate, maşini incendiate şi cel puţin 110 persoane au fost rănite
Centrul Parisului a devenit un câmp de luptă. Sute de protestatari agresivi au devastat magazine, au incendiat maşini şi au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri de apă.

Incidentele s-au produs pe fondul unei noi acţiuni de protest, la scară naţională, faţă de scumpirea carburanţilor şi creşterea impozitelor.
Pe marile bulevarde ale Parisului a fost ca la război. Confruntările au început chiar la Arcul de Triumf, ocupat de manifestanţi, şi s-au extins în cartierele cu magazine de lux. Unele au fost devastate.
Protestatarii au ridicat baricade pe care apoi le-au incendiat. Câteva maşini au fost cuprinse de flăcări, iar norii de fum se vedeau de departe. Dintr-un autoturism a fost furată şi o armă de asalt. Chiar şi pompierii veniţi să stingă incendiile au fost atacaţi de indivizi violenţi, dintre care mulţi erau mascaţi.
Un bărbat a ajuns la spital, în stare critică, după ce a smuls un grilaj, iar acesta s-a prăbuşit peste el. Aproape 20 de staţii de metrou au fost închise în timp ce grupuri de tineri agresivi străbăteau bulevardele, devastând tot ce întâlneau în cale.

Incidente s-au înregistrat şi în provincie. Peste 30 de oameni au fost răniţi la Tours iar într-un oraş din centrul ţării, sediul prefecturii a fost parţial incendiat. La Paris, lucrurile s-au mai liniştit abia spre seară. Confruntările au eclipsat total manifestaţiile, în general paşnice, ale aşa-numitelor „veste galbene”.
Christophe Castaner: Cei care erau acolo veniseră ca să jefuiască, să distrugă, să fure, să rănească şi chiar să ucidă. Nu vă mai lăsaţi antrenaţi în asemenea acţiuni! Protejaţi-vă, protejaţi-i pe francezi, protejaţi patrimoniul nostru. Nu mai luaţi parte la atacurile acestor rebeli.

De trei săptămâni, zeci de mii de oameni protestează în întreaga ţară, faţă de creşterea preţului carburanţilor şi scăderea puterii de cumpărare. Aflat la summitul G20, preşedintele Macron spune că manifestaţiile paşnice sunt legitime, dar cele violente nu urmăresc decât haosul.
Emmanuel Macron: Îi voi asculta întotdeauna pe opozanţi, dar nu voi accepta niciodată violenţa.
Mişcarea „vestelor galbene” afirmă că va continua protestele, chiar şi cu riscul să se infiltreze activişti violenţi, dornici să provoace noi tulburări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.