Cercetarea științifică și spionajul internațional parte din noul război rece China-SUA

Cercetarea științifică și spionajul internațional parte din noul război rece China-SUA

Când cercetătorul în domeniul cancerului, Juan Tang, s-a refugiat în Biroul Federal de Investigații al Statelor Unite (FBI) la consulatul chinez din San Francisco în iulie, a atras atenția la nivel național.

Câteva zile mai târziu, FBI a arestat pe Tang – o cetățeană chineză care se afla într-o misiune de cercetare de câteva luni în Statele Unite…

…sub suspiciunea că și-a ascuns rolul de ofițer militar chinez față de guvernul SUA.

De atunci, Tang s-a declarat nevinovată și, de la începutul lunii septembrie, se află în custodie în California, deși echipa ei de avocați solicită eliberarea sa în așteptarea unui proces cu jurați.

În timpul arestării sale, autoritățile americane au anunțat arestarea unei echipe de alți oameni de știință chinezi pentru presupuse legături ascunse pe care le-au avut cu armata chineză, în legătură cu cererile de viză.

Savanții politici SUA-China spun că arestările marchează un nou front în lupta SUA împotriva interferenței străine în universitățile și laboratoarele sale…

…unde oficialii guvernamentali examinează din ce în ce mai mult legăturile cercetătorilor cu armata populară chineză.

Oamenii de știință care au legături cu armata chineză vizitează Statele Unite de ani de zile, spune Brad Farnsworth, vicepreședinte al Consiliului american pentru educație din Washington DC – dar…

…doar acum oficialii „chiar se uită foarte atent la trecutul oamenilor care vin aici, în special din China”.

Exact modul în care FBI și Departamentul de Justiție al Statelor Unite (DoJ) își concentrează investigațiile nu sunt clare, dar rapoartele ajunse în presă –

…inclusiv cele ale prestigiosului site Nature – încep să clarifice cât de extinse sunt legăturile dintre cercetători.

Americani și oameni de știință chinezi cu potențiale legături militare. Lipsa informațiilor concrete din partea autorităților americane a ridicat îngrijorarea că unii oameni de știință pot fi acuzați în mod greșit de spionaj.

Multe dintre cele mai bune spitale din China, de exemplu, sunt afiliate armatei, spune Mary Gallagher, politolog care studiază relațiile SUA-China la Universitatea Michigan din Ann Arbor.

„Și astfel, în mod implicit, dacă sunteți medic într-unul din aceste spitale, veți avea o afiliere la armata chineză”.

Această afiliere nu înseamnă în mod automat că, dacă ești partener cu un cercetător american, te angajezi în spionaj, spune el.

Un nou capitol

Arestările au loc pe măsură ce tensiunile crescânde dintre SUA și China din ultimii ani s-au revărsat din ce în ce mai mult în cercetare.

În 2018, administrația președintelui american Donald Trump a anunțat inițiativa China, menită să împiedice China să fure proprietatea intelectuală și tehnologiile de la companiile și laboratoarele de cercetare din SUA.

Dar, până de curând, acțiunile de aplicare a legii americane implicaseră în mare parte arestarea oamenilor de știință care nu declaraseră banii străini pentru cercetare, agențiilor de finanțare din SUA care i-au susținut.

Recenta atenție a guvernului SUA asupra legăturilor cercetătorilor cu armata chineză a apărut alături de strategia „fuziunii militare-civile” a președintelui chinez Xi Jinping, în care

…cercetarea universitară și proprietatea intelectuală corporativă sunt exploatate pentru uz militar.

Strategia a determinat, de asemenea, Japonia și Australia să ia măsuri pentru a împiedica China să coopteze tehnologia și proprietatea intelectuală dezvoltate în colaborări academice internaționale.

Și în luna Mai, administrația Trump a emis un ordin care ar respinge cererile de viză din partea cercetătorilor și studenților din anumite instituții militare chineze, interzicând persoanelor respective să intre în Statele Unite.

Potrivit oficialilor DoJ și FBI, arestările anunțate în iulie au implicat acuzații de fraudă a vizelor.

Tang fusese cercetător invitat la Universitatea din California, Davis, Departamentul de Radioterapie Oncologică din ianuarie.

Oficialii DoJ spun că Tang a refuzat să mai lucreze în armată la cererea ei de viză – dar că este „ofițer în uniformă” în Forțele Aeriene Chineze, o acuzație bazată pe fotografiile ei în uniformă militară pe care l-au prezentat împreună cu acuzațiile.

Agenția a mai spus că: ceilalți cercetători ale căror arestări au fost anunțate în iulie – Xin Wang, un cercetător care…

…studiază obezitatea și metabolismul la Universitatea din California din San Francisco; Chen Song, neurobiolog în vizită la Universitatea Stanford; și Kaikai Zhao.

Aceste cazuri urmează rechizitoriului lui Yanqing Ye, cercetător în fizică la Universitatea Boston din Massachusetts, care în ianuarie trecut a susținut că Statele Unite au ascuns o colaborare activă cu armata chineză.

La fel ca Tang, Wang s-a declarat nevinovat. Malcolm Segal, un avocat din Sacramento, California care îl reprezintă pe Tang, spune: „cazul său nu are nicio legătură cu niciunul dintre celelalte cazuri ajunse la guvern”.

Avocații lui Wang și Song au refuzat să comenteze. Avocatul lui Zhao nu a răspuns la solicitările de comentarii. Toate cele patru cazuri sunt în curs de desfășurare.

Măsura în care cercetarea SUA este de fapt direcționată către armata chineză și modul de blocare a acesteia în mod semnificativ și corect dacă este, rămâne neclară, spun experții…

…la fel ca și parametrii pe care SUA îi utilizează acum pentru a eticheta oamenii de știință și colaborările străine ca o amenințare.

Conform documentelor instanței, Zhao lucra la tehnologia radarului militar.

În caz contrar, doar cele cinci domenii de cercetare ale cercetătorilor – neurobiologie, biologie celulară, medicină, fizică și învățare automată – nu ar declanșa nicio alarmă de securitate națională, spun experții.

Agenții federali nu au fost transparenți cu privire la tipul de parteneriate SUA-China pe care le consideră riscante.

Glenn Tiffert, un om de știință în cadrul conservatorului Hoover Institution, un grup de reflecție pentru politici publice de la Universitatea Stanford din California, suspectează că…

…există multe alte cazuri pe care guvernul le consideră problematice din perspectiva securității naționale.

O pânză de păianje încurcată

Pentru a estima amploarea îngrijorărilor guvernului SUA, în iulie, Tiffert și alți colegi de la Hoover au studiat legăturile SUA cu șapte universități din China…

…cunoscute sub numele de Seven Sons, care au fost fondate sau asistate de militari înainte să devină centre civile de nivel superior în educaţie.

În iulie, echipa a publicat o analiză a studiilor academice în chineză și engleză în perioada 2013-1919, listate într-o bază de date majoră de publicații științifice și tehnologice chinezești.

254 de scrieri au fost găsite în colaborare cu cel puțin un om de știință de la o universitate Seven Sons și unul de la o universitate din SUA; ziarele au implicat un total de 115 universități din SUA.

Tiffert subliniază că niciuna dintre colaborările găsite de echipa sa nu a fost ilegală și speră că studiul va încuraja universitățile de cercetare din SUA să regândească ce parteneriate ar putea fi considerate problematice.

Însă o analiză realizată de Nature folosind baza de date Dimensions, aflată la Londra pe Digital Science, sugerează că legăturile dintre oamenii de știință chinezi și americani sunt mai răspândite decât sugerează raportul Hoover.

Analizând o selecție mai largă de lucrări de cercetare – peste 100 de milioane dintre acestea – în această bază de date la nivel mondial…

…Nature a găsit mai mult de 12.000 de publicații din 2015-19 co-autor de oameni de știință din Statele Unite și unul dintre cei Seven Sons.

Dintre aceștia, 499 de autori aveau dublă afiliere la o instituție americană și la Universitatea Seven Sons și au fost enumerați în documente care declară subvenții de la NIH sau US National Science Foundation (NSF).

Analiza „confirmă faptul că legăturile de cercetare dintre China și Statele Unite sunt foarte profunde”, spune Farnsworth.

Tiffert spune că nu este surprins de rezultate, deoarece baza de date Nature’s Dimensions este mai mare și mai detaliată.

Reguli de siguranță

Dar separarea amenințărilor reale de colaborările obișnuite ar putea fi o provocare, spun unii experți.

Nu a fost ceva neobișnuit ca cercetătorii chinezi cu posturi militare să viziteze Statele Unite și să lucreze la proiecte neclasificate, spune Denis Simon, consilier principal al președintelui Universității Duke din Durham, Carolina de Nord.

Simon a condus Universitatea Duke Kunshan din China în calitate de vicecancelar până în luna iulie a acestui an.

„Presupunerea unei conspirații globale este prea departe de realitate”, spune el.

Pe măsură ce fuziunea militar-civilă apare ca un punct de aprindere pentru oficialii SUA, unii se tem că viitoarele acțiuni federale ar putea perturba universitățile și cercetătorii.

Anunțul administrației Trump din luna Mai, că interzice oamenilor de știință și studenților afiliați instituțiilor militare chineze să vină în Statele Unite a fost criticat ca fiind prea neclar.

Este de așteptat să afecteze până la 5.000 de potențiali noi studenți din China, potrivit Farnsworth.

O treime din studenții străini care studiază în Statele Unite – aproximativ 370.000 de studenți în 2019 – provin din China.

În general, universitățile nu au reguli care să împiedice oamenii de știință afiliați la armata străină să lucreze cu cercetătorii universitari.

Dar, în absența unor orientări federale nuanțate, instituțiile pot fi forțate să arunce o privire nouă asupra acestor colaborări.

„Nu mai există un status quo la care să ne întoarcem”, spune Farnsworth.

Japonia consideră reguli mai stricte privind interferența cercetării pe fondul tensiunilor SUA-China

Universitățile care nu dezvăluie legăturile cu un guvern străin și-ar putea pierde finanțarea.

Guvernul japonez are în vedere reguli mai stricte pentru a aborda riscul interferenței străine în cercetarea științifică, cum ar fi…

…examinarea mai amănunțită a cererilor de viză de către studenții și cercetătorii internaționali și impun instituțiilor să declare surse de venit străine.

Luna trecută, cabinetul japonez a aprobat o strategie de inovare pentru 2020, care solicită agențiilor guvernamentale, institutelor de cercetare și companiilor să consolideze codurile de conduită privind integritatea cercetării și conflictele de interese și…

…să prevină fluxul de cercetări sensibile și tehnologii legate de securitatea națională, cum ar fi calculul cuantic, inteligența artificială și fabricarea semiconductoarelor.

Strategia propune, de asemenea, ca agențiile guvernamentale să ia în considerare reținerea finanțării de la instituțiile care nu raportează veniturile străine.

Guvernul ia în considerare acum elaborarea de linii directoare cu privire la aceste probleme, spune Takahiro Ueyama, membru executiv al Consiliului japonez pentru știință, tehnologie și inovare (CSTI), prezidat de premierul Shinzō Abe.

„Aceasta este o problemă foarte sensibilă”, spune Ueyama.

Dezvoltarea urmează represiunilor agențiilor științifice americane împotriva cercetătorilor care nu dezvăluie legături cu țări străine, în special cu China.

În ultimele două luni, patru cercetători etnici chinezi care lucrează în Statele Unite au fost acuzați de frauda vizelor pentru că nu au declarat legături cu armata chineză.

Relațiile SUA

Guvernul japonez se simte presat să își consolideze orientările privind integritatea cercetării și să-și protejeze relațiile științifice cu Statele Unite…

…spune Atsushi Sunami, analist de politici științifice la Institutul Național de Absolvenți pentru Studii Politice (GRIPS) din Tokyo.

„Când Statele Unite și alte țări occidentale au început să vorbească despre aceste probleme, era firesc ca și Japonia să le abordeze mai clar”, spune el.

Limbajul strategiei reflectă cel folosit într-un raport din decembrie 2019 al grupului științific JASON, care sfătuiește guvernul SUA.

Raportul a fost comandat de Fundația Națională pentru Științe din SUA ca răspuns la îngrijorările cu privire la achiziționarea științei și tehnologiei de către guvernele străine din Statele Unite.

Strategia japoneză nu numește nicio țară, dar cercetătorii spun că guvernul este preocupat în primul rând de activitățile instituțiilor chineze, inclusiv cele cu legături cu armata.

Planul de inovare al Japoniei marchează începutul unei abordări coordonate și strategice de către guvern pentru a aborda riscul interferenței străine în cercetarea sensibilă…

…spune Nobuyuki Shirakawa, cercetător în domeniul politicii științifice la Institutul Național de Știință și Tehnologie din Tokyo.

Până în prezent, multe dintre aceste activități au fost guvernate de o serie de reguli și linii directoare și de supraveghere voluntară în universități, spune el.

De exemplu, unele universități colectează informații despre veniturile străine ale cercetătorilor.

Sunami, care prezidează un grup de lucru CSTI pentru securitate și securitate, spune că guvernul intenționează, de asemenea…

…să investigheze amenințările de interferență străină în Japonia din țări, inclusiv China, o abordare similară cu cea luată de ancheta JASON anul trecut.

Regulile universitare

Dar universitățile fac deja diligența necesară atunci când se angajează cu colaboratori internaționali, în conformitate cu legile japoneze existente, spune Hideo Ohno, președintele Universității Tohoku din Sendai.

În acest stadiu, universitatea sa nu intenționează să își revizuiască politicile.

„Așteptăm să vedem ce schimbări va implementa guvernul, dar în acest moment totul este ca de obicei, pentru că nu facem cercetări foarte sensibile”, spune el.

Multe universități naționale, inclusiv Tohoku, au coduri care afirmă în mod explicit că descurajează sau interzic cercetarea militară.

Ohno spune că cercetătorii Tohoku trebuie să obțină aprobarea universității atunci când acceptă posturi de facultate duală în universități străine.

Și spune că legăturile cu programe de recrutare în străinătate, cum ar fi Planul de mii de talente al Chinei, un plan de atragere a oamenilor de știință, academicienilor și antreprenorilor chinezi în China…

…nu au ridicat până acum îngrijorări cu privire la interferența străină în universitățile japoneze.

Anul trecut, o anchetă a Senatului SUA a arătat că unele contracte multi-talente stipulează că oamenii de știință participanți sunt de acord să respecte legea chineză…

…să păstreze secretul contractului și să semneze orice drepturi de proprietate intelectuală asupra instituției chineze care sponsorizează.

Ohno spune că universitatea sa este pregătită să declare surse de finanțare străine dacă guvernul pune în aplicare o astfel de politică.

„Cu siguranță va fi ceva mai multă hârtie”, spune el.

Dezavantajul

Dar introducerea unor linii directoare mai stricte pentru tratarea interferențelor străine ar putea face cercetătorii japonezi reticenți să colaboreze cu parteneri internaționali și…

…să descurajeze cercetătorii să vină în Japonia, spune Hiroshi Nagano, cercetător în domeniul politicii științifice la GRIPS.

El crede că riscul de interferență străină este mai mic în Japonia decât în ​​Statele Unite, deoarece mediul de cercetare japonez nu este la fel de internațional.

În 2017, 39.473 de cercetători au venit în Japonia, unii pentru vizite scurte și alții pentru sejururi mai lungi. Dintre acestea, 6.313 erau din China.

În 2017, Statele Unite au eliberat aproximativ 600.000 de vize pentru lucrătorii cu înaltă calificare, care includ cercetători, cercetători și titulari de doctorat.

Aproximativ 108.000 erau vize H-1B – o categorie care include universitari și angajați ai companiilor de tehnologie – dintre care 16.500 au fost acordate persoanelor născute în China.

Adoptarea unei poziții prea puternice cu privire la interferențele străine ar putea expune, de asemenea, multe universități private la insecuritate financiară…

…deoarece acestea depind în mare măsură de taxele de școlarizare ale studenților chinezi,

…spune Futao Huang, care studiază politica de învățământ superior la Universitatea Hiroshima.

În 2019, au existat 228.403 studenți internaționali în instituțiile de învățământ superior din Japonia, dintre care aproape 40% provin din China.

Sunami este de acord că măsurile pentru protejarea cercetării sensibile și consolidarea integrității cercetării nu ar trebui să vină în detrimentul științei deschise și al inovației.

„Guvernul recunoaște sensibilitatea acestei probleme în rândul academicienilor și adoptă o abordare foarte prudentă”, spune el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.