Circulația deficitară poate cauza foarte multe probleme de sănătate

Circulația sângelui este un proces continuu în care lichidul este transportat de la inimă prin artere la diferite părți ale corpului. Atunci când circulația sângelui este întreruptă sau deficitară, organismul nu-și mai poate îndeplini sarcinile normale în mod eficient.

Proasta circulație a sângelui este de regulă întâlnită la persoanele în vârstă, de vârstă mijlocie, sau la cele care suferă de diferite boli, cum este diabetul sau ateroscleroza. Cu toate acestea, tot mai mulți tineri se plâng de mâini și picioare reci.

Circulația deficitară poate cauza foarte multe probleme de sănătate, și de aceea este bine să identificăm această tulburare din timp.

Medicii avertizează însă că simptomele de circulație proastă se dezvoltă în timp, și de aceea fiecare dintre noi trebuie să învețe să își “asculte” corpul și să caute o diagnosticare precoce.

1. Picioare umflate – Acesta este unul din cele mai evidente semne ale unei circulații periferice deficitare, și are la bază o tulburare a funcției rinichilor. În cazul unei circulații proaste, arterele renale acumulează grăsimi și provoacă o baltă de sânge la nivelul picioarelor.

Prin urmare, atunci când observăm orice fel de umflătură la nivelul picioarelor trebuie să ridicăm picioarele deasupra nivelului inimii, și astfel, prin reglarea circulației, umflătura va dispărea. Dacă inflamația nu dispare, este indicat să se consulte medicul.

2. Mâini și picioare reci – Circulația sângelui normală ajută la reglarea temperaturii corpului. Însă atunci când fluxul de sânge suferă întreruperi, organismul nu mai poate menține temperatura normală, și în cele mai provoacă mâini și picioare reci. La unele persoane pot să apară și extremități calde.

3. Decolorarea pielii sau cianoza – Cianoza apare atunci când există o cantitate insuficientă de oxigen în sânge. Apar modificări de culoare albăstruie la degetele de la picioare și degetele de la mâini. La sugari, această modificare este de obicei un prim simptom al unei boli cardiace congenitale și necesită îngrijiri medicale de urgență.

4. Oboseala – Când o persoană are o circulație proastă a sângelui, se simte mereu obosită, și aceasta din cauză că organele corpului trebuie să lupte mai mult pentru a-și îndeplini sarcinile normale. Oboseala apare în special deoarece la mușchi ajunge mai puțin oxigen și substanțe nutritive necesare. Acest simptom este adesea însoțit de crampe musculare și dureri la nivelul picioarelor. Unii oameni acuză lipsă de aer sau dificultăți respiratorii și slăbirea rezistenței fizice.

5. Îngreunarea procesului de vindecare – Atunci când sângele circulă bine, sistemul imunitar sprijină în mod normal vindecarea rănilor. Însă atunci când fluxul sangvin este întrerupt, sistemul imunitar este slăbit și partea vătămată a corpului nu primește suficient sânge pentru a se recupera. Acest lucru poate însemna în anumite cazuri că inclusiv leziunile minore și rănile mici pot avea nevoie de un timp neobișnuit de mare pentru a se vindeca.

6. Pierderea poftei de mâncare – O cantitate suficientă de sânge în ficat crește pofta de mâncare. Odată cu deteriorarea circulației sângelui, apar pierderea apetitului și pierderea în greutate. De aceea este important să se caute un diagnostic corect atunci când apar primele semne ale pierderii poftei de mâncare, deoarece poate fi vorba despre un deficit de circulație care necesită tratament.

7. Constipația – Constipația este unul din primele semne ale circulației deficitare. Sistemul digestiv încetinește treptat atunci când funcționarea sa normală este afectată de o circulație proastă și ajunge să provoace constipația. În cazurile severe, pot să apară inclusiv alte tulburări gastro-intestinale.

8. Varice – Venele varicoase apar la nivelul picioarelor atunci când persoana în cauză suferă de circulație periferică deficitară. Apar de regulă mâncărimi și iritații. În cazurile extreme, varicele pot fi foarte dureroase. Este important să se poarte ciorapi medicinali, pentru a îmbunătăți fluxul de sânge la nivelul picioarelor.

9. Căderea părului, unghii casante – Circulația proastă provoacă de asemenea în unele cazuri pielea uscată, căderea părului, uscarea pielii și unghii casante. Acest lucru se datorează faptului că aceste părți ale corpului nu primesc suficiente substanțe nutritive esențiale pentru a funcționa corect.

10. Amețeli și pierderi de memorie – În cazuri extreme, circulație proastă provoacă amețeli, sau chiar pierderi de memorie. Acest lucru se întâmplă din cauză că la creier nu ajung suficiente substanțe nutritive și oxigen.

Circulația proastă a sângelui – Cauze – Simptomele de circulație proastă pot varia de la o persoană la alta în funcție de cauza lor. Cele mai populare cauze sunt:

– Diabetul zaharat

– Arterioscleroza

– Fumatul și consumul de droguri

– Leziuni

– Tulburări de măduvă osoasă

– Hipertensiune arteriala

– Boala Raynaud, boala Buerger

– Cheaguri de sânge cauzate de condiții genetice, defecte congenitale, inflamații, leziuni sau anumite forme de cancer.

Remedii naturiste pentru stimularea circulației sangvine

Dieta corectă. Regimul alimentar reprezintă unul din cele mai eficiente tratamente pentru a remedia problema circulației proaste.

Este important să se mănânce sănătos și echilibrat, să nu se sară peste mese, să se includă mai multe vitamine în dieta zilnică – mai ales Vitaminele C și E deoarece acestea pot stimula circulația sângelui, să se evite tutunul și alcoolul. Fructele, legumele roșii, ghimbirul, turmericul, ardeiul iute și usturoiul ajută de asemenea la stimularea circulației sangvine.

Masajul. Un masaj bun poate îmbunătăți fluxul sangvin adecvat. Masarea mâinilor, brațelor și picioarelor cu ulei de lavandă, rozmarin, maghiran, sau cu unguente din plante concepute, precum și băile calde pot ajuta la reglarea temporară a fluxului de sânge.

Exercițiile fizice. Acestea sunt esențiale pentru prevenirea și tratarea circulației proaste. 30 de minute sau o oră de mișcare pe zi poate contribui la îmbunătățirea circulației sângelui.

Medicamente. Există diferite medicamente care se pot utiliza cu acordul medicului pentru sporirea fluxului de sânge. Acestea includ anticoagulante și antiagregante plachetare care pot și menține fluxul sangvin normal și preveni astfel formarea cheagurilor de sânge.

Suplimente. Un medic poate recomanda și suplimente pentru stimularea circulației sângelui: magneziu, calciu, complexul de Vitamine B, Vitaminele E și C.

Intervenții chirurgicale. Operația în cazuri extreme, poate fi de asemenea utilizată pentru a elimina anumite cheaguri de sânge problematice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.