Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a vinului românesc „Însurăţei”

Încă un vin românesc intră pe lista celor protejate de Uniunea Europeană. În acest moment, sunt 51 de vinuri la noi ale căror denumiri și tehnici de fabricație sunt protejate la nivel european.

Cel mai nou intrat pe această listă este vinul ‘Însurăței’, care poate fi alb, roșu sau roze. Condiția este însă ca strugurii să fie cultivați în regiunea unde este produs vinul, adică în sud-estul României. Podgoria Însurăţei, situată în regiunea Bărăganului, datează din vechime, iar în prezent, după mai multe investiţii cu fonduri europene, a devenit o importantă podgorie ecologică.

Mai exact, Comisia Europeană a aprobat cererea de înregistrare a vinului românesc „Însurăţei” în Registrul denumirilor de origine protejată (DOP).

Vinul este produs în podgoria ecologică Însurăţei, din judeţul Brăila, şi poate fi comercializat şi ca vin organic. Produsele cu certificarea DOP sunt cele care au cea mai puternică legătură cu regiunea din care provin.

Alte certificări mai sunt indicaţie geografică protejată (IGP) sau indicaţie georgrafică (IG). În acest moment, numărul vinurilor româneşti protejate la nivelul UE (cu toate cele trei certificări DOP, IGP, IG) ajunge la 52.

În Uniunea Europeană peste 1.750 de vinuri sunt deja protejate. Franța are cele mai multe vinuri protejate DOP, 380.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.