Computer biodegradabil – tehnologii noi

Oamenii de știință au folosit ciuperci pentru a face piese biodegradabile pentru cip-urile din computer

Pielea de la piciorul unei ciuperci ar putea oferi o alternativă durabilă la substraturile izolante din cip-urile computerelor.

Pe măsură ce producția de dispozitive electronice continuă să crească, oamenii de știință încearcă să pună o parte din natură și biodegradabilitate în componentele comune, cum ar fi microcipul și, credeți sau nu, îndepărtarea pielii de pe miceliul unei ciuperci poate proteja cip-urile de căldură până la 392 ° F (200°C)

Odată uscat acest produs natural, oamenii de știință care lucrează la proiectul de la Universitatea Johannes Kepler din Austria au descoperit că nu este doar rezistent la căldură, ci va rezista ani de zile și poate rezista îndoirii de mii de ori fără a se uza sau rupe.

Specia particulară de ciupercă este Ganoderma lucidum, care crește pe lemnul aflat în descompunere în munții europeni. Pe măsură ce ajunge la maturitate creează o piele fibroasă pentru a-și proteja substratul (lemnul în acest caz) care, dacă este detașat, poate proteja și… microcipurile.



Substratul de pe un cip de computer era până acum realizat din material nereciclabil, cum ar fi plasticul nereutilizabil. Autorii subliniază că proliferarea crescută a electronicelor în vremurile moderne nu a fost însoțită și de o creștere a duratei de viață a acestora, iar aruncarea lor este mult mai ieftină pentru utilizatori decât înlocuirea pieselor individuale.

„Numărul mare de dispozitive produse în fiecare zi, împreună cu termenul lor în scădere, are ca rezultat inevitabil generarea de cantități masive de deșeuri electronice, scriu autorii în lucrarea lor, publicată în Science Advances.

„Economia circulară și conceptele de reciclare singure nu pot rezolva criza în creștere a deșeurilor. Cercetarea în domeniul electronicii, și în special cercetarea asupra materialelor electronice, trebuie, prin urmare, să-și schimbe atenția de la concepte strict de înaltă funcționalitate la abordări durabile și rentabile. Pielea miceliului, care protejează ciuperca de pătrunderea bacteriilor, se descompune într-o cantitate obișnuită de compost chiar și după ce a fost uscată, în aproximativ 10 zile.”

Potrivit cercetătorilor, pielea este ceva mai puțin izolatoare decât plasticul, dar poate rezista îndelung la temperaturi ridicate, chiar și la aceeași grosime precum hârtia. În plus, poate fi recoltat din transporturile de lemn aruncat în producția de cherestea.

În prezent, echipa crede că miceliul lor ar putea excela în produse care nu necesită un circuit electric de lungă durată, cum ar fi monitoare de sănătate și etichete de comunicare în câmp apropiat (NFC) pentru dispozitive electronice. Cu toate acestea, este nevoie de mai mult timp și de muncă în dezvoltarea ideii. Potrivit goodnewsnetwork.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.