Construcțiile viitorului cu imprimanta 3D

Tot ce ai nevoie este un PC și o imprimantă 3D, iar casa este gata.

De ce este nevoie pentru a face case în 3D? Ingredientele sunt un model digital tridimensional, un PC, o imprimantă 3D și un bun simț estetic.

Restul este procesat și reprodus direct de imprimanta care asamblează în mod autonom toate componentele casei, cu producție de deșeuri aproape zero.

În Nacajuca, un oraș din regiunea Tabasco, în partea cea mai de est a Mexicului, s-a construit un întreg cartier rezidențial imprimat 3D pentru a găzdui cele mai sărace familii.

Complexul cuprinde 50 de locuințe pentru tot atâtea familii, selectate cu ajutorul administrației locale dintre cele care au un venit mediu lunar de doar 76 de dolari.

52 de locuințe la prețuri accesibile printate 3D

Primul complex rezidențial de 52 de locuințe low-cost printate 3D de pe continentul african va fi construit în Kenya, în orașul Kilifi, la doar 45 km de orașul modern Mombasa și la 55 km de orașul cultural Malindi.

Primul pod construit cu imprimanta 3D

15 iulie 2021, primul pod imprimat 3D din lume este deschis publicului în orașul Amsterdam, mai exact pe canalul Oudezijds Achterburgwal din centrul orașului. Podul, care cântărește aproximativ 4.500 kg, a fost construit folosindu-se roboți care au modelat 3D oțelul inoxidabil.

Un robot s-a ocupat și de tăierea panglicii

Pentru inaugurarea structurii, și mai senzațional, s-a folosit un robot înarmat cu un foarfece pentru a tăia o panglică!

Proiectul, care a început la sfârșitul anului 2015, a fost finalizat de compania olandeză MX3D în colaborare cu Imperial College London (ICL).

„O structură metalică imprimată 3D, suficient de mare și suficient de puternică pentru a face față traficului pietonal, nu a fost niciodată construită până acum”, a spus profesorul Leroy Gardner, cercetător și colaborator la proiect la Imperial College.

Podul integrează o serie de senzori care monitorizează traficul pietonal. De fapt, structura nu a fost construită doar pentru a arăta potențialul imprimării 3D aplicate clădirilor, ci va servi și ca laborator pentru cercetătorii de la Imperial College London.

Povestea 3D

Începutul utilizării imprimării 3D în construcții poate fi urmărit din experimentul profesorului Behrokh Khoshnevis de la Universitatea din Carolina de Sud care, în 2004, a încercat să imprime 3D un perete pentru prima dată.

De atunci, această inovație a explodat și acum este posibil să construiești o casă în doar 20 de ore! Profesorul a dezvoltat o imprimantă 3D FDM, montată pe un braț robot, care extrude straturi de beton în loc de straturi de plastic pentru a crea un model 3D.

Tehnologia Contour Crafting s-a dovedit a avea toate calitățile necesare pentru utilizarea fabricației aditive pe șantiere: costuri și deșeuri reduse, viteză crescută de construcție, accidente reduse, forme arhitecturale complexe și multe altele.

Descoperirea sa a marcat începutul imprimării 3D în construcții. Cu toate acestea, rămâne mult mai puțin utilizat decât anumite sectoare precum aeronautica sau cel medical.

Startup-ul rus Apis Cor a făcut titluri în 2018, după ce a construit de la zero o casă de 37 de metri pătrați, folosind imprimanta lor 3D de beton cu braț robotizat. Proiectul a fost finalizat în doar 24 de ore la Moscova la un cost de doar 10.000 de dolari.

Doi ani mai târziu, compania a ocupat din nou titlurile presei pentru proiectul cu cea mai mare clădire imprimată 3D din lume în Dubai, folosind tehnologia proprie de fabricație.

Imprimare 3D în spațiu?

3D Print ar putea fi, de asemenea, o modalitate prin care oamenii pot construi în spațiu. NASA a lansat „3D Printed Habitat Challenge” prin examinarea tehnologiilor folosite pentru a construi case în spațiu, cum ar fi pe Lună sau Marte.

Deși este un proiect ambițios, este încă devreme să spunem dacă imprimarea 3D este sau nu o soluție viabilă. Putem spune, totuși, că imprimarea 3D în construcții va deveni o forță cu adevărat globală.

SmartTech Publishing a lansat recent un raport care prevede că veniturile globale din industrie vor ajunge la 40 de miliarde de dolari în 2027. Trecerea de la câteva milioane de dolari la 40 de miliarde de dolari în 10 ani este uluitoare. Așa că va trebui să vedem cum reacționează lumea la această tehnologie în viitor.

În Austin se conturează un cartier tipărit 3D

Acestea vor fi construite între 2 și 4 dormitoare și vor include și acoperișuri cu panouri solare.

Lennar, unul dintre cei mai mari constructori de case din SUA, va colabora cu ICON, o companie de imprimare 3D, pentru a crea ceea ce au numit The Genesis Collection. Lennar a fost un investitor inițial al ICON, despre care credea că are potențialul de a reduce semnificativ costurile de construcție.

Mașinile ICON sunt complet automatizate și fiecare clădire necesită atenția a doar trei muncitori.

Imprimarea poate lucra 24 de ore pe zi, iar compania spune că poate imprima întregul sistem de perete cu găurile libere pentru instalațiile de electricitate, instalații sanitare și ventilație la aproximativ o treime din ceea ce ar avea nevoie o echipă tipică de constructori.

„Acestea sunt primele 100 de case, dar ne așteptăm să ne putem extinde, iar la scară reducem cu adevărat timpul de ciclu și, de asemenea, reducem costurile”, a declarat Stuart Miller, președintele executiv al Lennar, pentru NBC.

Un plan de etaj este încărcat în sistemul de operare Build pe un computer, după care strat după strat de beton este stors ca un tub de pastă de dinți pentru a face pereții, lăsând găuri pentru toate utilitățile necesare. Potrivit goodnewsnetwork.org

Mai eficiente din punct de vedere energetic decât materialele obișnuite sunt compozițiile folosite în 3D, de asemenea, rezultă case mult mai robuste și sunt de aproximativ 4 ori mai rezistente la diverse elemente precum vântul și apa.

Nici România nu se lasă mai prejos, citește aici: O inovatie este pe cale sa ajunga si in Romania: case construite in mai putin de o zi. Cand va fi posibil?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.