Copiii se nasc buni la suflet, un experiment o dovedește, oferă mâncarea lor unor străini, chiar și când le este lor foame

Ajutorul dezinteresat, altruismul – actul de a oferi ceva dorit, cu prețul să te lipsești tu, este poate cel mai evident atunci când vine vorba de mâncare.

Adulții umani răspund adesea oamenilor înfometați, prin băncile de alimente sau colectori de fonduri sau pur și simplu prin oferirea prânzului. Dar când începe spiritul dăruirii?

Noile cercetări ale Institutului pentru învățare și științe ale creierului (I-LABS) de la Universitatea din Washington au descoperit că altruismul poate începe în copilărie.

Într-un studiu realizat pe aproape 100 de copii în vârstă de 19 luni, cercetătorii au descoperit că bebelușii au dat mâncarea unui străin nevoiaș, chiar și atunci când ei înșiși aveau foame.

Rezultatele arată nu numai că copiii mici se angajează într-un comportament altruist, ci sugerează și faptul că experiențele sociale timpurii pot modela acest altruism.

Experții I-LABS au dorit să verifice dacă micuții copii au fost capabili să acționeze dincolo de interesul personal în fața uneia dintre cele mai fundamentale nevoi biologice: hrana.

Pentru acest studiu, am ales fructe potrivite pentru copii, inclusiv banane, afine și struguri și am creat interacțiunea dintre copil și cercetător. Scopul era să stabilească dacă copilului, fără încurajare, instrucțiuni verbale sau întăriri, oferea spontan un aliment atractiv unei persoane pe care nu o cunoștea.

În experiment, copilul și cercetătorul adult sunt confruntați la o masă I-LABS, iar cercetătorul i-a arătat copilului un fruct. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost stabilit dacă copilul se afla în grupul de control sau în grupul de testare. În grupul de control, cercetătorul a aruncat ușor fructe pe o tavă de pe podea, la îndemână, dar la îndemâna copilului. Cercetătorul nu a arătat nicio expresie și nu a încercat să recupereze fructele.

În grupul de testare, cercetătorul s-a prefăcut că aruncă accidental fructele pe tavă, apoi că ar vrea să ajungă la ele, dar fără succes.

Efortul de a atinge – dorința aparentă de mâncare a adultului – părea să declanșeze un răspuns de ajutor la copii. Mai mult de jumătate dintre copiii din grupul de test au colectat fructele și le-au oferit adultului.

De asemenea, copiii au descoperit că toți copiii cu frații și cu anumite origini erau înclinați în special să ajute adultul, ceea ce indică faptul că expresia altruismului este puternică în copilărie.

Aceste rezultate se potrivesc bine studiilor anterioare cu adulți care arată influențe pozitive ale existenței unui context cultural care accentuează „interdependența”, adică un fundal care acordă o valoare deosebită cât de mult se simte un individ legat de ceilalți.

„Credem că unele experiențe familiale și sociale fac diferența, iar cercetările continue ar fi de dorit pentru a înțelege mai bine ceea ce maximizează expresia altruismului la copiii mici”, spune Barragan. „Dacă putem afla cum să promovăm altruismul la copiii noștri, acest lucru ne-ar putea împinge către o societate mai grijulie”.

(VEZI un scurt videoclip al experimentului în acțiune de mai jos)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.